XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Fade To Silence – Review

Στο Fade to Silence όλα έχουν να κάνουν με την επιβίωση. Το χιόνι και ο πάγος έχουν διαμορφώσει ένα κατεστραμμένο τοπίο.  Όλη η φύση και η πλάση είναι καλυμμένη με χιόνι. Βασικά τα πάντα καλύπτονται από αυτό το μαγικό πέπλο και την ομορφιά που μπορεί να δημιουργήσει η έντονη χιονόπτωση. Είναι μία περιπέτεια επιβίωσης, που διαδραματίζεται σε έναν μετά αποκαλυπτικό κόσμο. Όπως καταλαβαίνετε, τα πάντα είναι παγωμένα σε έναν αιώνιο χειμώνα που δεν λέει να σταματήσει. Θυμίζει κάτι θα λέγαμε, από το βορρά στο Game of Thrones και πιο συγκεκριμένα την περιοχή πέρα από το τείχος. Ο χειμώνας έχει φτάσει λοιπόν και εμείς καλούμαστε να επιβιώσουμε σε αυτόν τον παγωμένο κόσμο.

Fade To Silence - Review

Όταν ξεκινήσετε την περιπέτειά σας στο Fade to Silence, αναλαμβάνετε το ρόλο του Ash. Έχοντας πλέον υπό την κατοχή σας το βασικό ήρωα του παιχνιδιού, καλείστε να εξερευνήσετε όπως σας αναφέραμε έναν μετά-αποκαλυπτικό παγωμένο κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξερεύνησης, θα πρέπει να αναζητήσετε διάφορους πόρους, που είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία ενός καταφυγίου προς επιβίωση. Η συλλογή των πόρων αυτών, δεν είναι άλλη πέρα από το ξύλο, την τροφή και τα διάφορα μεταλλεύματα πού προσφέρονται για εξόρυξη. Το κάθε ένα υλικό από αυτά, έχει τη δικιά του χρήση.

Για παράδειγμα, το ξύλο θα το χρειαστείτε για να μπορέσετε να ανάψτε μία φωτιά μέσα σε ένα βαρέλι ή ένα campfire. Πιστέψτε μας, η διατήρηση μιας φωτιάς, παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της επιβίωσης σας, στο παιχνίδι αυτό. Είναι αυτό το στοιχείο της φύσης, που θα σας προστατεύσει από το κρύο σε αυτόν τον παγωμένο κόσμο. Επιπλέον, στη φωτιά θα μπορείτε να ξεκουραστείτε για να αναπληρώσετε την ενέργειά σας και να κάνετε craft διάφορα αντικείμενα, που μόνο δίπλα στη φωτιά μπορείτε να κατασκευάσετε. Το ξύλο ακόμα θα το χρειαστείτε για να κατασκευάσετε διάφορα αντικείμενα, καλύβες, κτίρια, αμυντικές περιφράξεις και όπλα. Την τροφή, τι χρειάζεστε για να μπορέσετε να επιβιώσετε από το αίσθημα της πείνας. Η συγκέντρωση της τροφής θα λέγαμε είναι μία επίπονη διαδικασία και μπορείτε να τη βρείτε είτε κυνηγώντας τα διάφορα ελάφια πού θα βρείτε διασκορπισμένα σε ειδικά σημεία στο χάρτη ή απλά μαζεύοντας οποιαδήποτε βλάστηση έχει καταφέρει και έχει επιβιώσει σε αυτό τον παγωμένο κόσμο. Βέβαια παρόλη την ταλαιπωρία μας στη συγκέντρωση αυτών των υλικών, θα πρέπει έπειτα να καθίσουμε γύρω από μία φωτιά και να «μαγειρέψουμε» το φαγητό μας.

Fade To Silence - Review

Τα ορυκτά που χρειάζεται να μαζέψετε στον κόσμο του Fade to Silence, είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία του χάρτη με το ειδικό σηματάκι. Τα ορυκτά χρησιμεύουν κυρίως στη δημιουργία καλύτερου εξοπλισμού και πανοπλίας. Για να μπορέσουμε όμως να τα εξορύξουμε, πρέπει πρώτα να κατασκευάσουμε μία αξίνα. Γενικότερα σε δουλειά να βρισκόμαστε. Όλη την ώρα χρειάζεται να βρούμε κάποιο υλικό, για να κατασκευάσουμε το αντικείμενο ή το εργαλείο που χρειαζόμαστε, για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε κάπου. Πέρα από το παγωμένο τοπίο και την αναζήτηση πρώτων υλών στον κόσμο του Eldritch, καλείστε να αντιμετωπίσετε και τα διάφορα τέρατα που συναντάται. Η ποικιλομορφία των τεράτων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς ο αριθμός τους απαρτίζεται σε τέσσερα από αυτά (Crusher, Ripper, Splitter, Stalker). Ευτυχώς υπάρχουν και τα Nests, που περιτριγυρίζονται από τα Hellvines (τριανταφυλλιές ή κλιματσίδες  με στόματα) και τους Feeders (σαρκοβόρα φυτά).

Fade To Silence - Review

Αφού αναφέραμε τους αντιπάλους και τα τέρατα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ας περάσουμε να δούμε λίγο και το σύστημα μάχης του παιχνιδιού. Προσωπικά το σύστημα μάχης, το βρήκα πολύ κακό σχεδιασμένο, βαρετό και μονότονο. Όταν προσπαθείς να αντιγράψεις το Dark Souls και να το παίξεις Miyazaki, θα πρέπει να δημιουργείς το σύστημα αυτό με μεράκι και να δείχνεις τον ανάλογο σεβασμό, σε αυτόν τον game director, designer και συγγραφέα. Για να γίνουμε πιο σαφείς, την επιβίωσή μας στο Fade to Silence, την καθορίζουν δύο μπάρες. Αυτή της ενέργειας και αυτή του stamina. Όλες οι κινήσεις καταναλώνουν την μπάρα του stamina. Μόνη εξαίρεση είναι το parrying. Μπορούμε να ξοδέψουμε περισσότερο stamina από αυτό που έχουμε, αλλά αυτό σταδιακά θα εξουθενώσει τον χαρακτήρα σας. Όταν είναι εξουθενωμένος, δεν μπορεί να ξοδέψει στα μήνα και αργή ταυτόχρονα η αναπλήρωση της μπάρας αυτής.

Fade To Silence - Review

Στην αρχή, δεν σας κρύβω πώς τα πράγματα τα βρήκα λίγο δύσκολα με την αντιμετώπιση των τεράτων. Μετά από λίγη ώρα  ενασχόλησης όμως μαζί τους, απομνημονεύεις το μοτίβο που κινούνται οι αντίπαλοι και η μάχη γίνεται μία εύκολη και βαρετή συνάμα διαδικασία. Το κυρίως πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Το κυρίως πρόβλημα είναι πως η μάχη είναι άνιση, καθόλου δίκαια και όχι σωστά δομημένη. Τι εννοούμε με αυτό. Οι αντίπαλοι χρειάζονται το πολύ δύο έως τρία χτυπήματα για να σε σκοτώσουν, ενώ εσύ πρέπει να ασκήσεις πολλαπλά χτυπήματα εναντίων τους, μέσα από μία βαρετή και μονότονη διαδικασία για να τα εξολοθρεύσεις. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη μπάρα του stamina. Αυτή η μπάρα επαρκεί ίσα-ίσα για να κάνεις ένα hit, να οπισθοχωρήσεις στη συνέχεια από τη μάχη, για να προλάβει να γεμίσει το stamina, για να κάνεις Dodge το χτύπημα του αντιπάλου. Φτου και από την αρχή η ίδια διαδικασία, μέχρι να καταφέρετε να σκοτώσετε τον αντίπαλό σας.

Fade To Silence - Review

Μου έτυχε και μία περίπτωση, όπου το τέρας είχε μείνει ακίνητο και ξαφνικά βλέπω στην οθόνη, την health bar μου από κει που ήταν γεμάτη, να μηδενίζει εντελώς και το τέρας να με σκοτώνει, χωρίς να καταλάβω καν τι έγινε. Αυτό το bug, κρατήστε το στο πίσω μέρος του μυαλού σας. Θα μας χρειαστεί παρακάτω.

Αυτό που δεν αναφέραμε όμως, είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος από όλους. Όπως καταλαβαίνετε, βρισκόμαστε σε ένα κόσμο ο οποίος καλύπτεται από χιόνι και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι χιονοθύελλες! Η χιονοθύελλα, είναι το πιο καταστροφικό γεγονός που μπορεί να συμβεί στον κόσμο του Fade to Silence. Η χιονοθύελλα, θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και ο χαρακτήρας σας, θα αρχίζει σταδιακά να παγώνει. Όταν αρχίσει και παγώνει σε μεγάλο βαθμό, τότε αρχίζετε και χάνεται ζωή είτε με αργούς, είτε με γρήγορους ρυθμούς. Εάν πέσετε κατά λάθος πάνω σε μία χιονοθύελλα, θα χρειαστεί να κρυφτείτε σε διάφορα σημεία που καλύπτονται από πάγο και σχηματίζουν κάτι σαν ιγκλού, να βρείτε ένα μέρος όπου μπορείτε να ανάψετε μία φωτιά να πάτε στο πιο κοντινό καταφύγιο και να ξεκουραστείτε δίπλα στη φωτιά. Όπως αναφέραμε πιο πριν, δίπλα στη φωτιά μπορείτε να κάνετε craft διάφορα αντικείμενα, αλλά ταυτόχρονα μπορείτε να ξεκουραστείτε και να αναπληρώσετε ένα πολύ μικρό κομμάτι από την health bar σας. Πράγμα το οποίο επίσης είναι άδικο. Δεν γίνεται η φωτιά να ζητάει μία τόσο μεγάλη ποσότητα από πρώτες ύλες και να μην αναπληρώνει έστω ένα μεγάλο ποσοστό από την ενέργειά σου.

Fade To Silence - Review

Ένα άλλο στοιχείο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση σας, είναι αυτός της δημιουργίας μιας μικρής κοινότητας. Όταν ξεκινάει κανείς το Fade to silence, αρχίζει σαν μία single-player εμπειρία. Στη συνέχεια βρίσκεται το πρώτο και το βασικό σας καταφύγιο. Έπειτα αναλαμβάνεται μία αποστολή, που πρέπει να βοηθήσετε έναν NPC να αντιμετωπίσει κάποια τέρατα. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της αποστολής, μπορείτε να στρατολογήσετε αυτόν τον χαρακτήρα, αλλά και να ξεκλειδώσετε ταυτόχρονα το co-op mode. Το αστείο της υπόθεσης είναι, πώς κάθε φορά που σώζεται έναν npc, αυτόν μπορείτε είτε να τον πάρετε μαζί σας στο βασικό καταφύγιο, είτε να μην τον δεχτείτε στην ομάδα σας. Η πλάκα είναι πως κατά τη διάρκεια των cut scenes, εμφανίζεται μία μπάρα με πολλαπλές επιλογές. Επειδή το παιχνίδι το δοκιμάσαμε και στους 2 βαθμούς δυσκολίας, αλλάξαμε τις αποφάσεις και αυτές δεν είχαν καμία επίπτωση στον τρόπο που αλληλοεπιδρούν οι NPCS, με τον κεντρικό μας χαρακτήρα.

Από την ώρα που θα δώσουμε τον πρώτο NPC, μπορούμε να επεκτείνουμε τη βάση στο βασικό μας καταφύγιο, χτίζοντας νέα κτίρια και αμυντικές περιφράξεις. Αυτό το αναφέρουμε για τον εξής λόγο. Όταν προχωρήστε αρκετά την πρόοδό σας στο παιχνίδι, θα εμφανίζονται από το πουθενά διάφορα τέρατα, τα οποία θα επιτίθενται στη βάση σας και εσείς θα πρέπει να την προστατέψετε. Αυτό έχει σαν συνέπεια, να ασχολείστε πιο πολύ ώρα με το πήγαινε-έλα και τη συλλογή διαφόρων πόρων, παρά με το να προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε το παιχνίδι. Ευτυχώς οι δημιουργοί πρόσθεσαν και ένα έλκηθρο, εάν αντέξετε να φτάσετε μέχρι αυτό το σημείο για να το ξεκλειδώσετε, κάνοντας λίγο πιο εύκολη τη ζωή μας στα τόσα πολλά πήγαινε-έλα που σε αναγκάζει να κάνεις ο τίτλος αυτός.

Fade To Silence - Review

Αφού αναπτύξαμε τους μηχανισμούς επιβίωσης και το σύστημα μάχης του Fade to Silence, έφτασε η ώρα να περάσουμε και στην ανάλυση των δύο επιπέδων δυσκολίας που διαθέτει. Όχι μην γελάτε δεν είναι αστείο. Στο πρώτο επίπεδο δυσκολίας (Exploration), μπορείτε να πεθάνετε όσες φορές θέλετε και να συνεχίζετε κανονικά την πρόοδό σας, κρατώντας ταυτόχρονα όλα τα resources και τα unlockables που έχετε βρει. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι, πως δεν ξεκλειδώνει τα achievements!

Στο δεύτερο επίπεδο δυσκολίας (Survival), έχετε περιορισμένο αριθμό από ζωές στη διάθεσή σας. Μόλις τις χάσετε όλες τις ζωές, τότε όλη η πρόοδό σας χάνεται και αρχίζετε το παιχνίδι εντελώς από την αρχή. Σας είπαμε παραπάνω, κρατήστε το bug με τον άδικο θάνατο για αργότερα. Ευτυχώς εδώ οι developers πρόσθεσαν ένα μηχανισμό, που ονομάζεται Circle of Torment. Σε αυτό, κάθε φορά που κάνετε όλες τις ζωές σας, διαλέγεις κάποια perks, τα οποία είναι μόνιμα και σε ακολουθούν και στην επόμενη φορά, που θα χάσεις όλες σου τις ζωές. Το τραγικό της υπόθεσης, είναι πως μόνο σε αυτό το επίπεδο δυσκολίας, είναι διαθέσιμα προς ξεκλείδωμα τα Achievements!

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, τα πράγματα στο Fade to Silence, σίγουρα δεν εντυπωσιάζουν. Ούτε μπορεί όμως να πει κάποιος πως απογοητεύουν. Το φαινόμενο με τη χιονοθύελλα είναι εντυπωσιακό και το πιο ωραίο χαρακτηριστικό, είναι πως ο χαρακτήρας μας αλλά και ο npc που παίρνουμε μαζί μας, αφήνουν ίχνη και πατημασιές στο χιόνι και έτσι μπορούμε να τους ακολουθούμε ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολα ορατοί, όπως αυτή της χιονοθύελλας. Στον ηχητικό τομέα δε, επικρατεί απόλυτη ησυχία, με το soundtrack να απουσιάζει εντελώς. Αυτό γίνεται σκόπιμα, αφού οι developers του Fade of Silence, αποφάσισαν να επικεντρωθούν στα ηχητικά στοιχεία της φύσης, όπως είναι ο αέρας, το χιόνι, οι χιονοθύελλες και τα λοιπά. Όσον αφορά δε στο Voice acting των χαρακτήρων, τα πράγματα είναι κάτω του μετρίου και μάλλον θα έλεγε κανείς πως απογοητεύουν.

Πέρα από τα bugs, που αναφέραμε σε προηγούμενες παραγράφους, θα αναφέρουμε επιγραμματικά μία λίστα και με κάποια άλλα ενοχλητικά bugs και glitches που βρήκαμε.

  • Όταν προσπαθείς να εξαγνίσεις ένα monster nest, το animation κολλάει και είσαι ανίκανος να αμυνθείς στα τέρατα που σου επιτίθενται.
  • Το έλκηθρο πολλές φορές κολλάει, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείς τις περισσότερες φορές στα πόδια και τις μετακινήσεις σου.
  • Ακόμη και ο χειρισμός του έλκηθρου, είναι λίγο δύσχρηστος και δεν ανταποκρίνεται ιδιαίτερα όταν στρίβεις και υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο.
  • Ο χαρακτήρας σου, οι εχθροί και τα ελάφια, αρκετές φορές κόλλησαν μέσα στα textures.

Fade To Silence - Review

Εν κατακλείδι, το Fade to Silence είναι ένας τίτλος, ο όποιος διαθέτει μερικές καταπληκτικές ιδέες όσον αφορά τα survival στοιχεία και μηχανισμούς τους, οι οποίοι όμως δεν δουλεύουν καθόλου αρμονικά μεταξύ τους. Πάσχει από μία πληθώρα ιδεών, χωρίς να έχει γίνει κάποιος σωστός έλεγχος για την προσθήκη αυτών των στοιχείων και μηχανισμών, στο παιχνίδι. Παρόλα αυτά, αποτελεί μία φιλότιμη προσπάθεια της Black Forest Games, που οι hardcore fan των survival παιχνιδιών, ίσως και να αγαπήσουν.


Δοκιμάστηκε σε : XBOX One S
Developer : Black Forest Games GmbH
Εκδότης : THQ Nordic 
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Τρίτη, 30 Απριλίου 2019

5
ΜΕΤΡΙΟ
  • Fade To Silence 5
Σχόλια

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα