XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Far Cry New Dawn – Review

Πολλές φορές μας στην ζωή μας, μας έχει τύχει να δούμε κάτι ή να περάσουμε από κάπου και νιώθουμε πως το έχουμε ξανά ζήσει. Αυτό λέγεται deja vu. Ακριβώς αυτό το συναίσθημα νιώθει κανείς τα τελευταία χρόνια, παίζοντας τα περισσότερα από τα παιχνίδια της Ubisoft. Θα καταφέρει η εταιρεία με το New Dawn να διαφοροποιηθεί από τους παλαιότερους τίτλους, η να δώσει μια νέα πνοή στο Far Cry Franchise; Θα τα δούμε όλα στην συνέχεια.

Far Cry New Dawn - Review

Far Cry New Dawn λοιπόν, και για πρώτη φορά στην ιστορία του franchise έχουμε άμεση συνέχεια (sequel).  Όπως μας έδειξε η Ubisoft μερικούς μήνες πριν, στο τέλος του Far Cry 5 υπήρξε μια πυρηνική καταστροφή, (φωτιά εξ ουρανού όπως έλεγε και ο father μέσα στο παιχνίδι), με αποτέλεσμα να καταστραφεί σχεδόν όλη η γη, όπως και η αμερικανική πολιτεία της Montana. Οι κάτοικοι στην Hope County κατέφυγαν σε διάφορα πυρηνικά καταφύγια, από τα οποία, είδαμε αρκετά στο πέντε και σε πολλά από αυτά κάναμε και βασικές αποστολές.

Επιστρέφουμε ξανά λοιπόν στην Hope County μετά από 17 περίπου χρόνια. Ο χάρτης είναι ίδιος με του πέντε, απλά λίγο μικρότερος και με κάποιες τροποποιήσεις. Εδώ παίρνουμε τον ρόλο ενός Chief βοηθού του Captain Thomas Rush, που με την ομάδα του βοηθάει όσο μπορεί ώστε να ορθοποδήσει ξανά οι ανθρωπότητα από τον πυρηνικό όλεθρο. Αρχηγείο μας είναι το Prosperity, μια μικρή κοινότητα ανθρώπων που προσπαθούν να ζήσουν και να ξαναφτιάξουν τη ζωή όπως την ξέρουμε σήμερα.

Far Cry New Dawn - Review

Εδώ, θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις δίδυμες αδελφές Mickey και Lou, (όπου για άλλη μια φορά σε παιχνίδι Far Cry έχουμε έναν εκκεντρικό κακό που ελέγχει μια ολόκληρη χώρα – περιοχή) και με την συμμορία τους, που ονομάζεται Highwaymen. Σκοπός τους είναι να λεηλατούν, να κλέβουν και να σκοτώνουν και γενικά να καταστρέφουν κάθε προσπάθεια που κάνουμε για να βοηθήσουμε τους επιζήσαντες να ορθοποδήσουν.

Η βασική ιστορία του παιχνιδιού, τολμώ να πω, πως έχει μερικά κενά και κάποιες ανακρίβειες. Οι δύο “κακές» αδερφές δεν κατάλαβα μέχρι το τέλος του παιχνιδιού γιατί τελικά ειναι «κακές», απλά μάλλον έπρεπε να ειναι…. Αρκετά κλισέ θα έλεγα πως είναι η ιστορία τους και σεναριακά χωρίς βάθος. Το βασικό Campaing του παιχνιδιού δεν μας άφησε ικανοποιημένους, καθώς είχε λίγες ανατροπές τις οποίες καταλάβαινα πριν ακόμα γίνουν! Το τέλος του παιχνιδιού; Θα το αφήσω να το κρίνετε εσείς. Εμένα προσωπικά με απογοήτευσε. Βέβαια θα δούμε αρκετά γνωστά πρόσωπα από το προηγούμενο παιχνίδι, όπως ο αγαπημένος μου πιλότος Nick Rye, αλλά και νέους χαρακτήρες, όπως η γιαγιά που θα θέλαμε όλοι να έχουμε, η Nana.

Far Cry New Dawn - Review

Η δομή του παιχνιδιού θυμίζει το πρώτο DLC του Far Cry 5 (Hours of Darkness), δηλαδή εναν ανοιχτό κόσμο με πολλά Story αλλά και Side Missions , outpost, Expeditions και Treasure Hunt. Οι βασικές αποστολές είναι 22, τα side missions είναι 8 και τα outposts είναι 10, τα οποία αν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε από τρεις φορές το κάθε ένα, για περισσότερα resources. Κάτι που δεν μου άρεσε καθόλου και θεωρώ πως δεν χρειαζόταν.

Υπάρχουν και τα expeditions, που είναι περίπου 20 αποστολές εκτός χάρτη, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Εκεί θα δούμε διάφορες όμορφες τοποθεσίες και έξυπνα σχεδιασμένες περιοχές, όπως αεροπλανοφόρα που είναι βάσεις εχθρών στη θάλασσα, μεγάλες γέφυρες στην έρημο, που τις έκαναν βάση οι Highwaymen κ.α. Σε αυτές τις βάσεις πρέπει να μπούμε stealth ή και όχι, να πάρουμε το ‘πακέτο’ και να φύγουμε με το ελικόπτερο, το οποίο είναι ο μόνος τρόπος να πας και να φύγεις. Σημείωση, αν πάμε stealth μόλις πάρουμε το πακέτο, αμέσως θα χτυπήσει συναγερμός, οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να εμπλακούμε σε μάχη. Τα expeditions είναι αρκετά ενδιαφέρουσες γραμμικές αποστολές με πολύ καλό loot.

Far Cry New Dawn - Review

Το gameplay του παιχνιδιού είναι ακριβώς όπως του πέντε. Αρκετά καλό shooting με πολύ καλή αίσθηση των όπλων, γρήγορο αλλά και στιβαρό. Έχει δανειστεί όλους τους μηχανισμούς του προηγούμενου παιχνιδιού, το ίδιο σύστημα εναλλαγής όπλων, τον γάντζο, το zip-line, όπως και το Roster των οκτώ χαρακτήρων, από όπου μπορούμε να διαλέξουμε τον βοηθό που θα έχουμε μαζί μας σε κάθε αποστολή.

Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού όπως και ο ήχος είναι πολύ καλός, οι μουσικές και το soundtrack του έχουν ένα στιλ dubstep, που ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το ύφος, προσωπικά μου άρεσαν αρκετά η μουσικές στο παιχνίδι!

Τα γραφικά του όπως και στο Far Cry 5 είναι εντυπωσιακά! συγκεκριμένα στην έκδοση του Xbox one X το παιχνίδι τρέχει άψογα σε αναλύσεις και HDR, το οποίο HDR  βοηθάει πολύ• γιατί το παιχνίδι είναι γεμάτο χρώματα και όμορφους φωτισμούς! Αν και τις πρώτες μέρες είχα ένα πρόβλημα με το HDR, συγκεκριμένα κάθε φορά που ξεκινούσα το παιχνίδι στο Xbox one X η οθόνη είχε “χιόνια” και μετά από μερικά λεπτά έστρωνε και δούλευε κανονικά. Δεν μπορώ να πω πως αντιμετώπισα άλλα θέματα, η πως είδα κάτι άλλο περίεργο στα γραφικά του παιχνιδιού, εκτός από το υπερβολικό ροζ!. Ροζ αυτοκίνητα, ροζ όπλα, ροζ βάσεις ακόμα και η πανοπλίες τον εχθρών είναι ροζ! 

Μιας και πιάσαμε τις πανοπλίες και τα όπλα, να πω εδώ πως το παιχνίδι έχει και κάποια RPG στοιχεία. Δηλαδή οι εχθροί έχουν level από το 1 έως το 3. Επίσης υπάρχουν και οι elite. Το επίπεδο του κάθε εχθρού εμφανίζεται με λατινικούς χαρακτήρες l, ll, lll, και elite. Λόγω των παραπάνω level, υπάρχουν και οι αριθμοί που βγαίνουν πάνω από κάθε εχθρό, με το Damage που κάνουμε στον καθέναν όταν τον πυροβολούμε (παρόμοιο σύστημα με τα δύο τελευταία assassin’s creed). Ο παίκτης που φτιάχνουμε από την άλλη, δεν έχει κάποιο level, αλλά ανάλογα με το όπλο που έχουμε κάθε φορά, αυξομειώνεται η δύναμή μας, αφού μπορεί εμείς να μην έχουμε, έχουν όμως τα όπλα, τα αντίστοιχα levels.

Από το παιχνίδι φυσικά δεν λείπει και το  σύστημα crafting που μπορείς να φτιάξεις όπλα ή  και κάποιες “μόντες” για τα όπλα. Εδώ να πω πως υπάρχουν και Microtransactions που μπορείς να αγοράσεις με πραγματικά χρήματα, όπλα, στολές, materials, ακόμα και skills. (Τα skills του παιχνιδιού είναι παρόμοια με του Far Cry 5). Μπορείς όμως απλά να τα μαζέψεις από τον κόσμο, αλλά και τις αποστολές του παιχνιδιού. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα που μπορεί να δυσαρεστήσει κάποιους. Εμένα προσωπικά δεν με ενόχλησε καθόλου, ίσα ίσα μου άρεσε μπορώ να πω, αν και μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες του παιχνιδιού πολύ εύκολα……

Far Cry New Dawn - Review

Για παράδειγμα αν ανοίξετε τον χάρτη σχεδόν ολόκληρο και μαζέψετε τα κατάλληλα materials, μπορείτε εύκολα να κάνετε Craft ένα όπλο κατηγορίας 3 ή ακόμα και elite και το παιχνίδι να γίνει περίπατος. Το χειρότερο βέβαια είναι, πως μπορούμε να τα αγοράσουμε έτοιμα μέσα από Microtransactions (Το οποίο για single player τίτλο το βρίσκω απαράδεκτο) και το παιχνίδι να τελειώσει πριν καν αρχίσει!

Η ιδέα της ubisoft να βάλει RPG στοιχεία στο Far Cry ειναι καλή και νομίζω πως του ταιριάζουν απόλυτα. Προσωπικά μου αρέσει όταν πυροβολώ τους εχθρούς να φαίνεται η μπάρα ζωής πάνω από το κεφάλι τους και τα νούμερα του damage, για να καταλαβαίνουμε τα critical hit. Βέβαια RPG στοιχεία και level έχει και η βάση μας, η Prosperity, όπου ανάλογα τους πόρους που έχουμε και τα materials (κυρίως αιθανόλη που είναι το νόμισμα του παιχνιδιού), μπορούμε να αναβαθμίσουμε το ιατρείο της βάσης ώστε να έχουμε μεγαλύτερη μπάρα ζωής, τον πάγκο για τα όπλα που θα τον χρειαστούμε για να κάνουμε τα διάφορα craft, το αεροδρόμιο για fast travel, το γκαράζ κ.α.

Far Cry New Dawn - Review

Στο Far Cry New Dawn υπάρχει και co-op σύστημα που δουλεύει όπως ακριβώς και στο Far Cry 5. Μπορούμε να καλέσουμε έναν φίλο μας να έρθει να μας βοηθήσει, αλλά δυστυχώς η πρόοδο μετράει μόνο για τον host. Νομίζω αυτό το κομμάτι έπρεπε να το είχε διορθώσει η Ubisoft και να δούλευε όπως ακριβώς στο Ghost Recon Wildlands, που μετράει την πρόοδο για όλη την ομάδα.

Φτάνοντας στο τέλος, να πούμε πως δεν είδαμε κάποιο σοβαρό glitch η bug, εκτός των συνηθισμένων της Ubisoft. Το πρόβλημα μου σε κάποια σημεία ήταν με την AI του παιχνιδιού, καθώς οι εχθροί άλλες φορές δεν με έβλεπαν ενώ περπατούσα μπροστά τους και άλλες με καταλάβαιναν από πάρα πολύ μεγάλη απόσταση.

Far Cry New Dawn - Review

Συνοψίζοντας λοιπόν το Far Cry New Dawn θα έλεγα πως είναι ένα μεγάλο Expansion του Far Cry 5. Όσοι αγαπήσατε το προηγούμενο παιχνίδι και θα θέλατε να δείτε τι γίνεται στη συνέχεια, πιστεύω πως  πρέπει να το παίξετε. Οι υπόλοιποι απλά θα περάσετε καλά παίζοντας το, αφού το New Dawn έχει ωραίο shooting και πολύ καλό τεχνικό τομέα, ειδικά στην έκδοση του XBOX ONE X. Τα στοιχεία RPG που πρόσθεσαν κατά τη γνώμη μου, ταιριάζουν στο παιχνίδι, οι μηχανισμοί δουλεύουν καλά και πιστεύω πώς σε όλους θα αρέσει το σύστημα με τα level στους εχθρούς, το loot και το crafting.


Ευχαριστούμε την CD Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : Xbox One Χ
Developer : Ubisoft Montreal
Εκδότης : Ubisoft
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019

7
ΚΑΛΟ

Το νέο Far Cry ειναι ένα Sequel που παρά τα "προβλήματα" που έχει, αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία.....

  • Far Cry New Dawn 7
Σχόλια

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα