XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

RAGE 2 – Review

Πριν 8 χρόνια κυκλοφόρησε από την Bethesda ένα post-apocalyptic shooter, με το όνομα RAGE. Το παιχνίδι δίχασε κριτικούς και παίκτες, καθώς ο τίτλος αγαπήθηκε ιδιαίτερα για το gameplay και το πολύ όμορφο art design του. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε στα χέρια μας το RAGE 2, έναν τίτλο που λίγοι περίμεναν πως θα ανακοινωθεί.

Το RAGE 2 φέρει την υπογραφή της id Software, όπως και το πρώτο παιχνίδι, αλλά και της γνωστής από της Open world δημιουργίες της Avalanche Studios (Just Cause, Mad Max) και μάλιστα χρησιμοποιείται η μηχανή γραφικών της δεύτερης, την οποία είδαμε πρόσφατα τόσο στο Just Cause 4, όσο και στο Generation Zero. Να σας πω την αλήθεια το συγκεκριμένο γεγονός με προβλημάτισε, καθώς η APEX Engine παρουσίασε αρκετά προβλήματα στα παραπάνω παιχνίδια.

Οι developers του RAGE 2, έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να υλοποιήσουν το παιχνίδι που αρκετοί από εμάς θα θέλαμε ως διάδοχο του πρώτου τίτλου της σειράς. Βέβαια, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που θα αναφέρουμε σε αυτό το review, τα οποία  δεν είναι αυτό που ίσως περιμένατε από ένα παιχνίδι σαν αυτό.

RAGE 2 - Review

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του παιχνιδιού είναι υποτυπώδης, όπως και στην πλειοψηφία των shooter παιχνιδιών. Απλή και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα μας προσκαλεί να παίξουμε ως ένας ranger των wastelands με το όνομα Walker (επιλέγετε το φύλο του ήρωά σας στην αρχή του παιχνιδιού). Η ιστορία εξελίσσεται το 2165, 30 χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου RAGE. Στόχος μας είναι να «ρίξουμε» την Authority, μια δύναμη η οποία ελέγχει τα wastelands, και η αντιμετώπισή της αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση καθώς βρίσκουμε απέναντί μας έναν ισχυρό στρατό από μεταλλαγμένα τέρατα. Απώτερος σκοπός μας η εξολόθρευση της Authority αλλά και του αρχηγού τους, του General Cross.

Για να καταφέρουμε να τους αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε το «Project Dagger«, ένα μυστικό project που ελάχιστοι γνωρίζουν. Για την επιτυχία του συγκεκριμένου project καλούμαστε να συνεργαστούμε με τρεις ιδιαίτερες φυσιογνωμίες τις οποίες συναντήσαμε και στο πρώτου παιχνίδι, τους Antonin KvasirLoosum Hagar και John Marshall. Οι αποστολές που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αρχικά, ενώ στην πορεία γίνονται επαναλαμβανόμενες, καθώς θυμίζουν το progression system των παιχνιδιών Just Cause, όπου πρέπει να κάνουμε level-up τους συνεργάτες μας, εκτελώντας συγκεκριμένα tasks, όπως την καταστροφή gas stations, convoys και άλλων παρόμοιων αποστολών.

Κλείνοντας με το κομμάτι της ιστορίας, όσοι από εσάς παίξετε το παιχνίδι, θυμηθείτε να δείτε το τελικό cutscene που εμφανίζεται μετά το τέλος των credits.

RAGE 2 - Review

GAMEPLAY

Σε ένα παιχνίδι όπως το RAGE 2, αυτό που περιμένουμε να είναι αξιόλογο είναι το gameplay, ειδικά όταν στο project συμμετέχει ένα studio με μακρά ιστορία στα shooting games, η id Software. Η ρηχή ιστορία του παιχνιδιού ξεχνιέται σχεδόν άμεσα, αφού πιάσετε στα χέρια σας ένα όπλο και βρεθείτε στη μάχη απέναντι σε μαινόμενους εχθρούς. Το gunplay είναι πραγματικά εξαιρετικό και σε συνδυασμό με τους πολλούς εχθρούς που θα σας επιτίθενται σε διάφορες αποστολές, θα το έλεγα εθιστικό. Ξεκινώντας το παιχνίδι έχετε στη διάθεσή σας συγκεκριμένο αριθμό όπλων, shotgun, assault rifle και pistol, ενώ μπορείτε να ξεκλειδώσετε περισσότερα στην πορεία σε συγκεκριμένες περιοχές του χάρτη. Προσοχή όμως! Μπορείτε να τερματίσετε το παιχνίδι χωρίς να σας «αναγκάζει» να ξεκλειδώσετε τα συγκεκριμένα όπλα.

RAGE 2 - Review

Πέρα από το πολύ καλό shooting, το στοιχείο που προσδίδει ιδιαίτερη γοητεία στο RAGE 2, είναι ο εξωφρενικά γρήγορος ρυθμός που κινούνται τα πάντα. Οι εχθροί σας επιτίθενται με τέτοιο τρόπο, που είναι αδύνατον να παίξετε stealth. Το παιχνίδι σας προκαλεί να «μπείτε» στη μάχη και να σας παρασύρει στους δικούς του ρυθμούς. Εκτός από όπλα θα έχετε στη διάθεσή σας grenades αλλά και τα wingsticks, δηλαδή τρίπλευρα boomerangs τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε πολλές περιστάσεις.

Αυτό που θα χαρακτήριζα μελανό σημείο στο σύστημα μάχης είναι το melee combat, το οποίο κρίνεται αδύναμο. Βέβαια είναι και αυτός ένας παράγοντας που σας προκαλεί να απολαύσετε ακόμα περισσότερο το shooting της id Software.

Όλα τα όπλα είναι upgradeable, αλλά δεν είναι τα μόνα. Διάσπαρτα στον μεγάλο χάρτη του παιχνιδιού, θα βρείτε αρκετά arks τα οποία σας δίνουν τη δυνατότητα να ξεκλειδώσετε special abilities, τα λεγόμενα nanotrite abilities, όπως το dash, το slam κ.α. τα οποία βοηθούν στο combat αλλά και στο χάος που δημιουργείτε κατά τη διάρκεια της μάχης. Για μένα το αγαπημένο μου ability, το οποίο και σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε όταν το ξεκλειδώσετε είναι το slam. Επίσης η χρήση του Overdrive (πατώντας τα LB+RB ταυτόχρονα) , θα βοηθήσει πολύ στη μάχη καθώς τα όπλα σας γίνονται αρκετά πιο δυνατά και κάνετε regenerate το health σας. Το overdrive είναι τόσο χρήσιμο, που καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε σε πιο απαιτητικές μάχες, όπου θα κάνουν την εμφάνισή τους ορδές από goons ή mutants.

RAGE 2 - Review

Τα οχήματα είναι ένα από τα στοιχεία του πρώτου RAGE που επιστρέφει. Υπάρχουν αρκετά για να ξεκλειδώσετε αλλά όπως και με τα όπλα δεν κρίνεται υποχρεωτικό. Η οδήγηση θυμίζει αυτή του Just Cause 4, δεν ενθουσιάζει θα λέγαμε. Βέβαια η προσθήκη nitro σε όλα τα οχήματα, προσθέτει κάτι ιδιαίτερο που αναβαθμίζει την εμπειρία σε σχέση με προηγούμενους τίτλους της Avalanche. Επίσης το combat μέσω των οχημάτων είναι αρκετά καλό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το shooting που έχει επιμεληθεί η id.

Σημαντική είναι η απουσία co-op ή multiplayer modes, τα οποία θα ενίσχυαν την εμπειρία και θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συνολική διάρκεια ενασχόλησής σας με το παιχνίδι. Για παράδειγμα η παρουσία co-op στα πρόσφατα παιχνίδια Far Cry, αναβαθμίζουν το παιχνίδι εφόσον επιλέξετε να το παίξετε με παρέα. Και εδώ αξίζει να αναφέρουμε και ένα παράδοξο. Αν και το παιχνίδι είναι καθαρά single player, υπάρχουν microtransactions για να ξεκλειδώσετε skins για τα όπλα σας. Πολλά από αυτά μπορούν να ξεκλειδωθούν με in-game currency, όμως και μόνο που υπάρχει ολόκληρη σελίδα με αγορές μέσω microtransactions πρέπει να αναφερθεί καθώς είμαστε εν γένει ενάντια σε αυτή την λογική.

RAGE 2 - Review

Για να είμαστε βέβαια απόλυτα δίκαιοι με το παιχνίδι, δεν επηρεάζεται καθόλου από τα συγκεκριμένα skins, και επιπλέον δεν βλέπουμε προκλητικές διαφημίσεις στα menu, όπως έχουμε δει σε άλλα παιχνίδια (βλέπε Ubisoft). Επομένως αν και μας ενοχλεί σαν φιλοσοφία, αποφασίσαμε να το καταδείξουμε και αναφέρεται στα αρνητικά, δεν πρόκειται να «κόψουμε» βαθμό στο παιχνίδι από αυτό.

Κλείνοντας με τον τομέα του gameplay, οφείλω να σταθώ στη μικρή διάρκεια του παιχνιδιού, αφού μπορείτε να δείτε τίτλους τέλους σε περίπου 10-12 ώρες. Βέβαια φτάνοντας σε αυτό το σημείο, τόσο νωρίς θα έχετε χάσει ένα σημαντικό μέρος διασκέδασης που προσφέρει ο τίτλος, καθώς υπάρχουν πολλές προαιρετικές δραστηριότητες. Μεταξύ αυτών των δραστηριοτήτων θα βρείτε αγώνες με αυτοκίνητα, την εύρεση όλων των arks και πολλά ακόμα. Αν επιλέξετε να ασχοληθείτε με το παιχνίδι θα σας προτείνω να προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα! Αν ασχοληθείτε με όλες τις δραστηριότητες, το παιχνίδι θα σας προσφέρει περίπου 30 ώρες διασκεδαστικού gameplay!

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Για να έχουμε πλήρη άποψη για το παιχνίδι το δοκιμάσαμε στα XBOX One S και X. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο παιχνίδι και είναι δεδομένο ότι για πρώτη φορά η Apex Engine δείχνει ότι μπορεί να υποστηρίξει ουσιαστικά open world παιχνίδια. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα παιχνίδια της Avalanche, τα bugs είναι λιγοστά έως μηδαμινά. Σε δυο η τρεις περιπτώσεις είδαμε κάποια μικρά glitches, ενώ μια φορά σε XBOX One S και άλλη μια σε X το παιχνίδι έκλεισε και οδηγηθήκαμε στην αρχική οθόνη της κονσόλας. Όσον αφορά το framerate τα πράγματα είναι όπως τα περιμέναμε. Στο XBOX One S, το παιχνίδι τρέχει σε ανάλυση 900p σε 30fps και δεν παρατηρήσαμε framedrops, όπως αντίστοιχα και στο XBOX One X με 1080p στα 60fps.

Όπως σας έγραψα παραπάνω, και λόγω της εμπειρίας μου με τα προηγούμενα παιχνίδια που ανέπτυξε η Avalanche Studios με τη μηχανή γραφικών Apex, ήμουν αρκετά επιφυλακτικός σχετικά με το θέμα bugs, γραφικά κτλ. Φαίνεται ότι τα πολλά προβλήματα της μηχανής ξεπεράστηκαν, ένα στοιχείο που υπάρχει και μας ενόχλησε ιδιαίτερα είναι το motion blur, δηλαδή η θόλωση της εικόνας κατά την περιστροφή/κίνηση της κάμερας. Δεν είναι τόσο έντονο όσο ήταν στο Just Cause 4 και σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί σε επόμενα updates. Ευχάριστη έκπληξη ήταν τα loading times του παιχνιδιού, που είναι πρωτόγνωρα για open world παιχνίδια. Ειδικά στο XBOX One Χ οι loading screens εμφανίζονται ελάχιστα, ενώ ακόμα και στο XBOX One S το παιχνίδι φορτώνει εξαιρετικά γρήγορα.

RAGE 2 - Review

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθούμε στον ηχητικό τομέα, ο οποίος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του RAGE. Οι μουσικές επιλογές που συνοδεύουν την μάχη μας βοηθούν να ακολουθήσουμε τον φρενήρη ρυθμό των goons και των mutants και είναι δεδομένο ότι χωρίς αυτές τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Συνοψίζοντας το RAGE 2 μου άφησε ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μια  είναι ένα παιχνίδι για τους λάτρεις των FPS, καθώς το απίστευτο shooting της id Software εγγυάται ότι θα περάσετε πολύ καλά μαζί του. Η πληθώρα όπλων, abilities και πολλών άλλων επιβραβεύσεων που θα ξεκλειδώσουν όσοι ασχοληθούν με το παιχνίδι μέχρι να «εξαφανίσουν» και το τελευταίο ερωτηματικό στο χάρτη δίνει την ευχαρίστηση που ζητάμε από έναν τέτοιο τίτλο.

Από την άλλη το παιχνίδι μας δίνει μια σύντομη και generic ιστορία, η οποία αφαιρεί πόντους από το παιχνίδι. Αν συνυπολογίσουμε και την έλλειψη co-op/multiplayer παιχνιδιού το περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο είναι φτωχό και επαναλαμβανόμενο. Σίγουρα κάτι ήξερε η Bethesda όταν τρεις μέρες πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού, ανακοίνωνε roadmap με πρόσθετο περιεχόμενο.


Ευχαριστούμε την IGE S.A που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : Xbox One S και Xbox One X
Developer :
Avalanche Studios / id Software
Εκδότης : Bethesda Softworks 
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Τρίτη, 14 Μαϊού 2019

7.5
ΚΑΛΟ

Αν είστε από εκείνους που τους ενδιαφέρει ένα καλό shooter και εστιάζετε στο gameplay, τότε το RAGE 2 είναι ένας τίτλος που θα περάσετε εξαιρετικά το χρόνο σας. Αν περιμένετε έναν τίτλο με βάθος στην ιστορία ο οποίος θα αλλάξει το gaming μπορείτε να κοιτάξετε αλλού, το RAGE 2 αν και θα φροντίσει να περάσετε καλά δεν είναι για εσάς.

  • Rage 2 7.5

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα