XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

SteelSeries Apex5 – Review

H SteelSeries μας έχει δώσει τον τελευταίο καιρό, ορισμένα από τα καλύτερα Gaming πληκτρολόγια, τα οποία έχουν λάβει αποθεωτικές κρητικές τόσο από τα μέσα άλλα και φυσικά από τους competitive players στους οποίους και απευθύνονται κατά έναν μεγάλο βαθμό. Έτσι για εσάς που το Apex3 δεν σας κλείνει το μάτι μιας και ειναι εξοπλισμένο με διακόπτες μεμβράνης, η δεν θέλετε να δώσετε τα 200€ που κοστίζει το πιο “επαγγελματικό” Apex7, η SteelSeries σας δίνει την δυνατότητα να πάρετε σε καλή τιμή ορισμένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά των δυο αυτών πληκτρολογίων.

Το Apex5 συνδυάζεις την ομαλότητα που προσφέρουν οι διακόπτες μεμβράνης του Apex3  με την αυξημένη ανθεκτικότητα και απόδοση ενός μπλε μηχανικού διακόπτη, ενώ προσφέρει και ορισμένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικα του μεγάλου του αδερφού Apex7, όπως είναι η προγραμματιζόμενη OLED οθόνη η και την “ρόδα” για έλεγχο των πολυμέσων στην επάνω δεξιά γωνία. Περιλαμβάνει επίσης το στήριγμα παλάμης, ενώ η κατασκευή του είναι εξίσου εντυπωσιακή, μιας και το περίβλημα αλουμινίου δίνει στο πληκτρολόγιο μια Premium αισθητική, εντυπωσιάζοντας μας ταυτόχρονα με την στιβαρότητα που του προσδίδει. Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά, όλα όσα μας προσφέρει το Apex5, και να μάθουμε αν τελικά αξίζει τα σχεδόν 150€ που κοστίζει.

SteelSeries Apex5 - Review

Το SteelSeries Apex 5 έχει μέγεθος 44,3 εκατοστά πλάτος, 13,9 εκατοστά μήκος,  4,5 εκατοστά ύψος και το βάρος του είναι 0,9kg. Σε γενικές γραμμές στο θέμα του μεγέθους δεν συναντάμε κάτι άξιο αναφοράς μιας και μιλάμε για  ένα συνηθισμένο σε διαστάσεις πληκτρολόγιο. Οι μετρήσεις αυτές βέβαια είναι χωρίς το μαγνητικό αποσπώμενο στήριγμα για τις παλάμες/καρπούς, το όποιο προσδίδει λίγο περισσότερο όγκο στο συνολικό μέγεθος. Το μήκος του καλωδίου είναι 1,9μ με πλαστική επικάλυψη ενώ η επιλογή που έχουμε για τα 3 διαφορετικά σημεία εξόδου του καλωδίου από πίσω μέρος του, θα λύσει τα χέρια σε αρκετούς χρήστες που θέλουν το Setup τους περιποιημένο. Το μαγνητικό Wrist Rest  που αναφέραμε πριν, είναι φτιαγμένο από μια πολύ καλής ποιότητας πλαστική μαύρη ματ επιφάνεια, με τους μαγνήτες να κάνουν  πολύ καλή δουλειά και να το κρατάνε σταθερό ακόμα και σε άγαρμπες από μέρους μας κινήσεις. Πραγματικά δεν περίμενα αυτά τα μαγνητάκια να κάνουν τόσο καλή δουλειά. Το μόνο αρνητικό που έχω να πω γιαυτό, είναι πως λερώνεται σχετικά εύκολα και δεν καθαρίζει με την ίδια ευκολία. Σε γενικές γραμμές πάντως είναι Must η χρήση του, αφού κάνει την ενασχόληση μας με τον υπολογιστή αρκετά πιο ξεκούραστη.

Το κέλυφος του Apex5 είναι φτιαγμένο από πολύ καλής ποιότητας πλαστικό, αλλά στο επάνω μέρος υπάρχει επικάλυψη από αλουμίνιο που το καλύπτει και δίνει στο πληκτρολόγιο premium αισθητική. Λόγω του αλουμινίου, το πληκτρολόγιο είναι τρομερά ανθεκτικό, η κατασκευή είναι στιβαρή, ενώ συνολικά η ποιότητα κατασκευής είναι άψογη. Να μην ξεχάσουμε και τις βάσεις για την αυξομείωση του ύψους, οι οποίες είναι ποιοτικές όπως και η υπόλοιπη κατασκευή, χωρίς τριξίματα και με σωστό κλείδωμα στις θέσεις, ενώ το μαλακό πλαστικό που βρίσκεται στο κάτω μέρος τους, αποτρέπει  το γλίστρημα του πληκτρολογίου πάνω στο γραφείο κατά την χρήση.

SteelSeries Apex5 - Review

H SteelSeries επέλεξε να χρησιμοποιήσει τους λεγόμενους Hybrid Blue Gaming διακόπτες της, που προσφέρουν πιο smooth εμπειρια κατά το πάτημα του κάθε πλήκτρου, αλλά με την “διαδρομή” που χρειάζεται για την καταχώρηση του κουμπιού, να είναι αρκετά μικρότερη από ότι σε ένα κανονικό πληκτρολόγιο μεμβράνης. Ο Clicky ήχος των πλήκτρων είναι αρκετά ικανοποιητικός, αλλά όποιος έχει μάθει να ζει με τον δυνατό ήχο που παράγουν οι 100% μηχανικοί διακόπτες, ίσως αρχικά δυσανασχετήσει. Η αίσθηση κατά την πληκτρολόγηση είναι υπέροχη, ακριβής, και πραγματικά μετά από μικρό διάστημα χρήσης, αδυνατείς να βρεις διαφορά από ένα πληκτρολόγιο με καθαρά μηχανικούς διακόπτες. Το πληκτρολόγιο δοκιμάστηκε σε αρκετούς τίτλους του PC και του XBOX Game Pass, και πραγματικά έκανε τα Gaming Session μας απολαυστικά. Στο XBOX Series X που δοκιμάστηκε σε συνδυασμό με το Rival3, το αποτέλεσμα ήταν εξίσου εντυπωσιακό.

Καλά τα είπαμε για την ποιότητα, τους διακόπτες κτλ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε αναφέρει τίποτα για την εμφάνιση του Apex5, το οποίο είναι πραγματικά πανέμορφο! Μόλις ανάψουν τα RGB φωτάκια και η ενσωματωμένη OLED οθόνη, το σύνολο είναι χάρμα οφθαλμών. Η ανάλυση της συγκεκριμένης οθόνης είναι 128 x 40 pixel και κατά την ενεργοποίηση θα σας δείξει το λογότυπο της SteelSeries, αλλά φυσικά μπορείτε να περάσετε της δικές σας GIF εικόνες. Το αποκορύφωμα όμως της οθόνης OLED είναι σίγουρα η δυνατότητα που έχει, να παρουσιάζει πληροφορίες από διάφορα παιχνίδια και εφαρμογές όπως CS: GO, Mortal Kombat 11, Minecraft, Dota 2, Discord και αρκετές ακόμα!

Ένα κουμπί και ένας περιστροφικός τροχός είναι ενσωματωμένα στο Apex 5 ακριβώς δίπλα στην οθόνη OLED. Η “ρόδα” χρησιμοποιείται για την αυξομείωση της έντασης, για το mute της εξόδου ήχου αλλά και την περιήγηση στο menou και στις επιλογές που έχουμε διαθέσιμες στο πληκτρολόγιο.  Στο πρόσθετο κουμπί μπορούμε να αναθέσουμε διάφορες λειτουργίες. Με ένα κλικ ξεκινά ή σταματά την αναπαραγωγή πολυμέσων, με διπλό κλικ μεταβαίνει στον επόμενο τίτλο, τρία κλικ οδηγούν στον τελευταίο τίτλο που παίχτηκε κτλ. Εάν κρατήσετε πατημένο το κουμπί για τέσσερα δευτερόλεπτα, μπορείτε επίσης να κάνετε διάφορες ρυθμίσεις μέσω της ενσωματωμένης OLED οθόνης, όπως να αλλάξετε το εφέ φωτισμού την ένταση του RGB φωτισμού κα.

Όπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα SteelSeries, το SteelSeries Engine 3 είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο και την παραμετροποίηση του Apex 5. Το λογισμικό επιτρέπει τη δημιουργία πολλαπλών προφίλ, πέντε από τα οποία μπορούν επίσης να αποθηκευτούν στο πληκτρολόγιο. Τα προφίλ μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να αλλάζουν αυτόματα ανάλογα την επιλογή του παιχνιδιού.  Εκτός από το έξτρα πλήκτρο  που σας αναφέραμε πριν, κάθε κουμπί μπορεί να προγραμματιστεί εκ νέου, είτε πρόκειται για μακροεντολή είτε για κάτι άλλο. Ο φωτισμός μπορεί να αλλάξει για κάθε πλήκτρο ξεχωριστά, με συνολικά  έντεκα επιλέξιμα εφέ, αλλά φυσικά έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε το δικό σας. Επίσης δυνατός είναι και ο συγχρονισμός με άλλες συσκευές SteelSeries.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τελικά αξίζει η αγορά του; Φυσικά και ναι, μιας και το Apex 5  της SteeleSeries συνδυάζει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που έχουν τα πληκτρολόγια μεμβράνης (εκτός του χαμηλού θόρυβου φυσικά), με τις επιδόσεις και τον απολαυστικό Clicky ήχο που προσφέρουν οι μπλε hybrid μηχανικοί διακόπτες του. Αν υπολογίσουμε και την Premium συνολικά ποιότητα κατασκευής, μιλάμε για ένα Keyboard που αξίζει να βρίσκεται πάνω στο γραφείο κάθε απαιτητικού Gamer.


Ευχαριστούμε την AVE S.A. που μας παραχώρησε το Hardware για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One S/X και Windows 10 PC

Εταιρεία : SteelSeries

 

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα