XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

eFootball PES 2020 – Review

Και έρχεται αυτός ο μήνας του χρόνου που οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι περιμένουν με αγωνία την κυκλοφορία του αγαπημένου τους παιχνιδιού, ώστε να πάρουν τον έλεγχο της ομάδας τους και να κατακτήσουν τα πάντα στα ψηφιακά γήπεδα του εκάστοτε τίτλου.

H KONAMΙ φέτος φαίνεται πως έχει βάλει στόχο να κερδίσει ξανά τα σκήπτρα, και να κλέψει τoν τίτλο του καλύτερου Soccer Game από το FIFA που τα τελευταία χρόνια θεωρείτε (όχι από όλους φυσικά) ο καλύτερος ποδοσφαιρικός τίτλος. H εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του παιχνιδιού σε eFootball PES 2020 θέλοντας να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τo franchise και να δείξει και τον eSports προσανατολισμό που έχει πλέον η σειρά. Εκτός από το όνομα φυσικά η KONAMI στην προσπάθεια της αυτή, επιστρατεύει νέα modes, νέα πρωταθλήματα και Licenced ομάδες, αλλά και πολλές προσθήκες και αλλαγές στο Gameplay και στον τεχνικό τομέα. Είναι αρκετά όλα αυτά ώστε να ανεβάσουν ξανά το PES στην κορυφή; θα το δούμε παρακάτω αυτό.

Η αλήθεια ειναι πως παίζοντας το DEMO του PES 2020 δεν ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα, καθώς έμοιαζε πολύ με το 2019 και πραγματικά δυσκολευόμουν να βρω αισθητές διαφορές με τον περσινό τίτλο, σε σημείο που πίστευα με σιγουριά  πως θα έχουμε μια απ τα ίδια και φέτος. Ευτυχώς ήρθε η επίσημη κυκλοφορία του παιχνιδιού να με διαψεύσει, αφού το PES 2020 είναι κατά την γνώμη μου πολύ καλύτερο συνολικά από τον προκάτοχό του, αλλά και από το Demo που παίξαμε σχεδόν έναν μήνα πριν. Η AI έχει βελτιωθεί αρκετά, η ταχύτητα έχει ανέβει λίγο με αποτέλεσμα να έχει πιο καλό ρυθμό ο αγώνας και γενικά μου φαίνεται αρκετά πιο όμορφο.

eFootball PES 2020 - Review

Το βασικό χαρακτηριστικό στο PES εδώ και πολλά χρόνια, και αυτό που κρατάει και τον κόσμο στην σειρά, είναι φυσικά το Gameplay. Αυτό είναι που κάνει τον κόσμο να παραβλέπει όλα όσα έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των ομάδων αλλά και τον διοργανώσεων γενικότερα, και να μένουν πιστοί στη σειρά. Σε αυτό τον τομέα και το PES 2020 δεν απογοητεύει, αφού το παιχνίδι είναι εθιστικό και τρομερά διασκεδαστικό, παρά τα προβλήματα που θα αναφέρουμε παρακάτω.

Στους συνολικά 85 αγώνες που έπαιξα πριν γράψω το Review, υπήρχαν στιγμές που σηκώθηκα απ τον καναπέ από τον ενθουσιασμό μου, και άλλες που κόντεψα να σπάσω το Controler. Στιγμές που έλεγα πως είναι το καλύτερο παιχνίδι ποδοσφαίρου που έχω παίξει τα τελευταία χρονιά, και άλλες που ήθελα να το κάνω Uninstall. Ας ξεκινήσω με τα θετικά και να αφήσω για το τέλος όσα δεν μου έκαναν καλή εντύπωση. Όπως είπα και πιο πάνω ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι πολύ καλός, δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό αυτό το τικι τακα παιχνίδι που βλέπαμε παλαιότερα, για να το πετύχεις αυτό πλέον θα πρέπει να έχεις και το ανάλογο skill. Με τον νέο Contex Sensitive Kick Accurasy που έφερε στο παιχνίδι η KONAMI, η κάθε πάσα μας η σουτ επηρεάζεται από την φορά του σώματος μας, την πίεση που δεχόμαστε από τον αντίπαλο την δεδομένη στιγμή, τον αγωνιστικό χώρο και άλλους παράγοντες. Θα δείτε αρκετές φορές πάσες υπό πίεση να περνάνε μακριά από τον συμπαίκτη που έχουμε επιλέξει, ή σουτ λίγο έξω από την περιοχή να βγαίνουν πλάγιο άουτ…

Την κατάσταση έρχονται να βοηθήσουν οι νέες τεχνικές που έχει προσθέσει η εταιρεία για την υποδοχή της μπάλας από τους παίκτες (1st Touch Techniques), αφού μπορείς να σταματήσεις την μπάλα με όμορφο τρόπο και να πασάρεις με μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως επίσης και να καλύψεις την μπάλα η να την αφήσεις έξυπνα να περάσει κάτω απ τα πόδια σου. Ορισμένα από αυτά υπήρχαν φυσικά και στο PES 2019 απλά τώρα με την αναβαθμισμένη AI και τα εντυπωσιακά animation είναι πιο εύκολα εκτελέσιμα και φυσικά ωραιότερες οι φάσεις που βγαίνουν σε κάθε αγώνα.

eFootball PES 2020 - Review

Η AI ειναι σε πολύ καλά επίπεδα, και αν παίξετε σε υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας θα δείτε την CPU να δημιουργεί ορισμένες πραγματικά εντυπωσιακές φάσεις. Οι αμυντικοί έχουν ακόμα αυτό το κακό να φεύγουν σαν τορπίλες πάνω στους αντιπάλους, κάτι που πιστεύω πως θα έπρεπε να έχει μετριαστεί κάπως, καθώς το τζαρτζάρισμα μέσα στον αγώνα δίνει και παίρνει, σε σημείο που ακόμα και με παίκτες τύπου Messi, δύσκολα μπορείς να αποφύγεις τον αμυντικό. Με αυτό τον τρόπο λειτουργίας της άμυνας βγαίνει στην ουσία σε αχρηστία και το νέο Finesse Dribbling που προστέθηκε φέτος. Ένα νέο σύστημα που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον φοβερό και τρομερό Andrés Iniesta, που σκοπός του είναι να δώσει την δυνατότητα στους παίκτες να τριπλάρουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και αληθοφάνεια, βάση των καταστάσεων που υπάρχουν στον αγώνα. Προσωπικά τις περισσότερες φορές που προσπάθησα να εκτελέσω κάποια τέτοια τρίπλα με πήρε παραμάζωμα ο αμυντικός, αλλά τις 2 – 3 αυτές φορές που έπιασε δημιουργήθηκαν εξαιρετικές καταστάσεις για γκολ. Να Αναφέρω εδώ, πως βελτιωμένοι σε σχέση με το Demo είναι και οι διαιτητές που έδιναν ορισμένα απερίγραπτα φάουλ, με πολλές εύκολες κίτρινες κάρτες. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί 100% φυσικά, αλλά τουλάχιστον διορθώθηκε αυτό το χάλι που είχαμε δει.

Το animation του παιχνιδιού είναι το πιο όμορφο που έχω δει σε παιχνίδι ποδοσφαίρου, οι εναλλαγές στις κινήσεις είναι τόσο όμορφα δεμένες μεταξύ τους που δημιουργούν ένα smooth και αληθοφανές αποτέλεσμα. Οι νέες αποκρούσεις των αμυντικών, με κεφάλι, πόδια κτλ είναι πανέμορφες όπως επίσης εντυπωσιακά είναι και τα νέα animation που έχουν προστεθεί στους τερματοφύλακες. Ορισμένες φάσεις οπού αποκρούουν με το ένα χέρι, αλλά και με τα ποδιά σε συνδυασμό με τον πανηγυρισμό τους μετά, είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Μιας και μιλάμε για τους τερματοφύλακες να επισημάνω πως πέρα από τα animaiton αρκετά βελτιωμένη είναι και η AI τους, πολύ δύσκολα πλέον μπαίνουν γκολ από μεγάλη απόσταση και επίσης έχουν τις περισσότερες φόρες πολύ καλές τοποθετήσεις, ακόμα και σε φάσεις πολύ κοντά στο τέρμα που γίνεται ένας μικρός χαμός.

Τα Physics είναι και αυτά πολύ καλά, η μπάλα νιώθεις πως έχει βάρος, τα σουτ μπορεί να μην βρίσκουν εύκολα πλέον το γάμα του τέρματος αλλά είναι όμορφα, τα νιώθεις και τα ευχαριστιέσαι. Το περνάω την σέντρα με την ψυχή στο στόμα και σουτάρω δεν υπάρχει πλέον, σπάνια θα μπει γκολ με αυτό τον τρόπο. Πολλές όμως φορές έτυχε μετά από σκάσιμο της μπάλας εκτός περιοχής, να πιάσω κεραυνό και να χτυπήσει δοκάρι, το ευχαριστιέσαι ρε παιδί μου, σε γεμίζει και η κίνηση, η αίσθηση του παίκτη, όλα όσα βλέπεις, μπράβο στην KONAMI.

eFootball PES 2020 - Review

Αρκετά όμως με τα μπράβο, πάμε τώρα και σε αυτά που δεν μου άρεσαν. Να ξεκινήσω με κάτι που ανέφερα και πιο πάνω, και έχει να κάνει με τους αμυντικούς. Τα πολλά charge που κάνουν μες τον αγώνα, δημιουργούν πολλές φορές ένα παιχνίδι κλεψιμάτων ανάμεσα στις 2 περιοχές, και αν ο παίκτης δεν ανοίξει το παιχνίδι στα πλάγια και θέλει να παίξει με κάθετες απ το κέντρο, πραγματικά θα ζήσει ώρες ώρες τρομερά εκνευριστικές καταστάσεις. Κάτι επίσης σπαστικό είναι πως είδα τους αμυντικούς που δεν έλεγχα εγώ, αδιάφορους για την φάση. Περνούσε σε ορισμένες περιπτώσεις η μπάλα δίπλα, και ενώ εγώ κυνηγούσα τον επιθετικό, ο συμπαίκτης αντί να καλύψει τον χώρο καθόταν και κοιτούσε την μπάλα να περνάει δίπλα του.

Και πάμε τώρα στο μεγαλύτερο θέμα που συνάντησα εγώ (ξανά) προσωπικά και με ενόχλησε περισσότερο από όλα τα άλλα. Η αλλαγή του παίκτη με το LB για μια ακόμα φορά είναι τραγική. Ρε KONAMI πραγματικά το κάνεις επίτηδες για να έχουμε κάθε χρόνο κάτι να λέμε γιαυτό το θέμα; Έφαγα πόσα γκολ και γενικά χάλασε το παιχνίδι μου, γιατί δεν μπορούσα να πάρω υπό τον έλεγχο μου τον παίκτη που ήθελα την κατάλληλη στιγμή. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα όμως κάθε χρονιά και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί δεν δουλεύει σωστά κάτι που πριν λίγα χρόνια δούλευε τελεία, πραγματικά είναι να απορεί κανείς. Κάτι που επίσης πρέπει να αναφέρω και θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ είναι πως κυκλοφόρησε το παιχνίδι στις 10 Σεπτεμβρίου και μέσα υπήρχαν τα roster των περσινών ομάδων. ΟΚ στις 12 του μήνα βγήκε το update και διορθώθηκαν τα Roster τα στατιστικά κτλ, αλλά να αγοράζει ο κόσμος παιχνίδι την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του και να παίζει με τους παίκτες του 2019 έστω και για μια ώρα όχι 2 μέρες, εγώ το θεωρώ το λιγότερο τραγικό. Τόσο δύσκολο ήταν ένα Dayone Patch ώστε να μην υπάρχει αυτή η ντροπιαστική εικόνα;

eFootball PES 2020 - Review

Η Konami φέτος έκανε αρκετές και καλές κινήσεις σε ότι έχει να κάνει με τα Licences, οι οποίες όμως και πάλι δεν φτάνουν για να καλύψουν την διαφορά σε αυτό τον τομέα με τον άμεσο ανταγωνιστή του, FIFA 2020. Μπορεί να έχασε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Liverpool αλλά κινήθηκε γρήγορα και κάλυψε το κενό υπογράφοντας συμφωνία με την Mancester United η οποία για πρώτη φορά θα βρίσκετε σε PES τίτλο (bye bye Man Red) αλλά και την Juventus με την οποία μάλιστα υπέγραψε και αποκλειστική συμφωνία αναγκάζοντας την ΕΑ να την μετονομάσει στο επερχόμενο FIFA σε Piemonte Calcio. H KONAMI υπέγραψε επίσης συμφωνία και με την Μπάγερν Μονάχου. 

Συνολικά το παιχνίδι περιλαμβάνει 22 πρωταθλήματα και συνολικά 50 γήπεδα, με αυτά τον Juventus, Barcelona και Bayern να υπάρχουν αποκλειστικά στο νέο PES. Δυστυχώς τα περισσότερα από τα πρωταθλήματα είναι αδιάφορα, ενώ για μια ακόμα χρονιά λείπει και η “λαμπερή” Ελληνική Super League. Μια μεγάλη προσθήκη που αξίζει να αναφερθεί και ας μην υπάρχει η δυνατότητα ακόμα να παίξουμε σε αυτό το mode, ειναι συμφωνία για αποκλειστική ενσωμάτωση του EURO 2020 στο παιχνιδι, το 2ο τρίμηνο του 2020.

Σίγουρα έχει γίνει προσπάθεια να εμπλουτισθεί ο τίτλος με περισσότερο Licenced περιεχόμενο αλλά χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά για να φτάσει στο επίπεδο του ανταγωνισμού. Τα διάφορα Patch που κυκλοφορούν και λύνουν το συγκεκριμένο θέμα, δεν έχει νόημα να τα συζητήσουμε μέχρι να αποφασίσει η Microsoft να αφήσει επιτελούς ελεύθερο το import στο παιχνίδι, για να μπορέσουν και οι κάτοχοι του XBOX να τα απολαύσουν.

eFootball PES 2020 - Review

Πάμε στα Modes του παιχνιδιού τώρα που πέραν των κλασικών που έχουμε συνηθίσει σε όλα τα πρόσφατα PES έχει προστεθεί ένα ακόμα, το Match Day. Σε αυτό  μπορείτε να πάρετε το μέρος μιας ομάδας από διάφορα ντέρμπι που διεξάγονται την συγκεκριμένη εβδομάδα ανά τον κόσμο, και ανάλογα τους πόντους που κερδίζετε και την κατάταξη σας, να κερδίσετε αρκετά δώρα για το πιο διάσημο πια mode του παιχνιδιού, το My Club. Αλλαγές μεγάλες δεν υπάρχουν φέτος στο My Club, αλλά μικροβελτιώσεις εδώ και εκεί, όπως στα Menu και την παρουσίαση των στατιστικών για τους παίκτες, θα οποία θα έλεγα πως φέρνουν λίγο από Football Manager. Αυτό που φέτος μας φέρνει τις περισσότερες η καλύτερα τις μεγαλύτερες αλλαγές είναι το κλασικό Master League. Πλέον μπορούμε να επιλέξουμε εμφάνιση για τον manager μας από πανέμορφα 3D σκαναρισμένα μοντέλα θρύλων του ποδοσφαίρου όπως οι Μαραντόνα, Κρόιφ, Ρομάριο, Ματέους, Ρομπέρτο Κάρλος, Ζίκο, Μπεμπέτο, και Ρουντ Γκούλιτ. Στο Master League έχει προστεθεί και ένα ολοκαίνουριο διαδραστικό σύστημα διαλόγων, οπού θα χρειαστεί να επιλέξουμε αρκετές φορές τις απαντήσεις που ταιριάζουν στον χαρακτήρα που θέλουμε να έχει ο προπονητής μας, με τις απαντήσεις μας φυσικά να έχουν αντίκτυπο στην σχέση μας με τους οπαδούς αλλά και την διοίκηση της ομάδας. Σημαντικές βελτιώσεις έχουν γίνει και στα ποσά τον μεταγραφών με έναν νέο αλγόριθμο να υπολογίζει την αξία των ποδοσφαιριστών μέσα από μια μεγάλη βάση δεδομένων, ώστε να εξασφαλίσει πως οι αξίες των μεταγραφών και τα Badget θα κινούνται σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Σε ότι έχει να κάνει με το Online κομμάτι του τίτλου, έχω να δηλώσω απόλυτα ευχαριστημένος, αν και τις 2 πρώτες ημέρες δυσκολευόμουν να βρω αντίπαλο. Έπαιξα αρκετούς Online αγώνες μέσα από διάφορα modes, και σπάνια συνάντησα κοληματάκια η οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα που συνήθως είχαμε σε παλαιότερα PES. Στην πλειοψηφία των αγώνων δεν μπορούσα να καταλάβω διαφορά από ένα Offline παιχνιδι, και αυτό ειναι πολύ καλό.

eFootball PES 2020 - Review

Στον τεχνικό τομέα τώρα η KONAMI έχει κάνει καταπληκτική δουλειά! Από που να ξεκινήσω; Ο νέος δυναμικός φωτισμός που έχει προσθέσει, δίνει μια νότα φωτορεαλισμού στα γήπεδα και τα μοντέλα τον παικτών. Η σκιές που δημιουργεί ο ήλιος που περνάει μέσα από τα σκέπαστρα των γηπέδων, μετακινούνται όσο περνάει η ώρα, ενώ παιχνίδια που ξεκινούν απογευματινή ώρα, παίζουν το 2ο ημίχρονο με προβολείς.Η Fox Engine δείχνει τα δόντια της, με πανέμορφα μοντέλα παικτών, εντυπωσιακά γήπεδα και με ένα κοινό που πλέον αντιδρά στις κερκίδες, ανάλογα με το τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Σε αυτό βοηθάει και η νέα Default κάμερα που έχει προστεθεί στο παιχνίδι, η οποία δίνει μια πιο τηλεοπτική προοπτική στον παίκτη, και βοηθάει συνολικά στο πανέμορφο αποτέλεσμα που βλέπουμε. Λεπτομέρεια έχει δοθεί μέχρι και στο χορτάρι των γηπέδων, οπού ακόμα και το ύψος του γρασιδιού επηρεάζει τους παίκτες και τον αγώνα γενικότερα. Στο XBOX One X το παιχνίδι ειναι πανέμορφο και σίγουρα ο πιο όμορφος ποδοσφαιρικός τίτλος που έχω παίξει σε κονσόλα.

Αλλαγές έχουν γίνει και στα menu του νέου pes, με μια πιο μινιμαλιστική προσέγγιση στο κεντρικό menu, ενώ σε όλα τα αλλά σημεία δεν παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές. Έχω την εντύπωση (για μια ακόμη χρονιά) πως αν και είναι απλά και λειτουργικά, σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται να κάνει αρκετά βήματα μπροστά η σειρά για να φτάσει άλλους αθλητικούς τίτλους.

eFootball PES 2020 - Review

Στο κομμάτι του ήχου τώρα, όλα τα μουσικά κομμάτια είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά που ακούσαμε και στο Demo, το καλό είναι πως η εναλλαγή ανάμεσα στα μενού είναι γρηγορότερη, και τα Loading times  μικρότερα και έτσι δεν δίνουμε τόσο σημασία στην μουσική, καθώς συνολικά το soundrack του παιχνιδιού κατά την γνώμη μου είναι κατώτερο από παλαιότερους τίτλους. Στη περιγραφή τώρα τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα. Οκ στα Ελληνικά με τους Σωτηρακόπουλο – Θαναιλάκη έχει πλάκα για λίγα παιχνίδια και είναι διασκεδαστικό, δεν μπορώ να καταλάβω όμως πιο σαΐνι είχε την φαεινή ιδέα ο Speaker να τραβάει τόσο το όνομα του παίκτη που κάνει σουτ, ευκαιρία κτλ. Σε μια καλή φάση, η μια μεγάλη ευκαιρία να ακούσεις πχ το El Arabiiiiiiiiiiii, οκ ωραίο, αλλά άμα ακούς με αυτό τον τρόπο 10 διαφορετικά ονόματα σε 3 λεπτά κουράζει, κουράζει πολύ όμως! Για μια ακόμη χρονιά η περιγραφή απλά τρώγεται στα Αγγλικά και δεν αναγκαζόμαστε να την απενεργοποιήσουμε τελείως, ξανά όμως είναι ένα από τα μελανά σημεία του παιχνιδιού. Από την άλλη τα ηχητικά εφέ του γηπέδου, ο κόσμος , τα χτυπήματα της μπάλας κτλ είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.

Εν Κατακλείδι

Το eFootball PES 2020 σίγουρα έχει τα προβλήματα του, πολλές φορές θα σου ανεβάσει την πίεση και άλλες τόσες θα σε κάνει να θες να πετάξεις το χειριστήριο στην τηλεόραση. Και όμως όταν το κλείνεις θα σου λείπει, θα σου λείπει η ένταση, τα πανέμορφα γραφικά του, οι τρελές φάσεις που δημιουργούνται και σε κάνουν να πετάγεσαι από τον καναπέ, και το εθιστικό του Gameplay. Για μένα είναι το καλύτερο PES των τελευταίων χρόνων και σίγουρα το ομορφότερο ποδοσφαιρικό παιχνίδι μέχρι σήμερα. Δώστε του μια ευκαιρία και σίγουρα ο νέος τίτλος της KONAMI θα σας κάνει να μη μπορείτε να σηκωθείτε από ντιβάνια, καρέκλες, καναπέδες!


Ευχαριστούμε την Zegetron που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : Xbox One X
Developer :Konami Digital Entertainment
Εκδότης : Konami Digital Entertainment
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019

8.5
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
  • eFootball PES 2020 8.5

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα