XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

9 Monkeys of Shaolin – Review

Δεν ξέρω αν πρόκειται για τυχαίο γεγονός αλλά οι beat ’em up τίτλοι αρχίζουν να επανέρχονται στη μόδα. Μέσα στο 2020 είχαμε την ευκαιρία να δούμε στις κονσόλες μας την αναβίωση των Streets of Rage και Battletoads (και τα δυο παιχνίδια βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του XBOX Game Pass), και σήμερα θα παρουσιάσουμε το 9 Monkeys of Shaolin. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι το 9 Monkeys of Shaolin αν και έχει σαφείς επιρροές από το είδος, διαφοροποιείται σημαντικά σε συγκεκριμένους τομείς με μεγάλη δόση από δημοφιλείς kung-fu ταινίες του παρελθόντος.

Το παιχνίδι έχει αναπτυχθεί από το Sobaka Studio (έχει αναπτύξει επίσης το Redeemer), και η κεντρική του ιδέα βασίζεται στην ιστορία εκδίκησης του κεντρικού ήρωα του παιχνιδιού, ονόματι Wei Cheng. Ο Wei Cheng είναι ένας απλός ψαράς που ζει στην Κίνα το 1572. Κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής πειρατών τραυματίζεται θανάσιμα η πατρική φιγούρα του Wei, ο παππούς του ο οποίος ήταν και εκείνος που τον μεγάλωσε καθώς οι γονείς του πέθαναν ενώ ήταν πολύ μικρός. Ο Wei Cheng τραυματίζεται και ο ίδιος από τον αρχηγό των πειρατών.

9 Monkeys of Shaolin - Review

Ο Wei στέκεται τυχερός μέσα στην ατυχία του και διασώζεται από βουδιστές μοναχούς οι οποίοι τον μεταφέρουν σε ασφαλές καταφύγιο. Ο πρωταγωνιστής αποφασίζει να συμμαχήσει με τους μοναχούς και να συμμετέχει στο τάγμα των Shaolin, ξυρίζοντας μάλιστα το κεφάλι του, φορώντας τις γνωστές ρόμπες των μοναχών shaolin και αλλάζοντας το όνομά του σε Daokong. Η ιστορία βασίζεται πάνω σε αυτή την απλοϊκή ιστορία εκδίκησης που δεν έχει ιδιαίτερο βάθος, αλλά είναι ένα στοιχείο αναμενόμενο με δεδομένο το είδος που θέλει να υπηρετήσει το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Το παιχνίδι, όπως κάθε τίτλος του συγκεκριμένου genre προσφέρει πληθώρα επιλογών στο gameplay που είναι και το πιο διασκεδαστικό του στοιχείο. Στη διάθεσή μας υπάρχουν διάφοροι τύποι επίθεσης από κλωτσιές μέχρι και χτυπήματα με το ραβδί που είναι το βασικό όπλο του πρωταγωνιστή και εκείνο που τον εκπαίδευσε ο παππούς του να χειρίζεται καθώς αποτελεί οικογενειακή παράδοση. Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα dodge, η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη επιλογή, ιδίως όταν βρίσκεται σε τοποθεσίες με πολλούς εχθρούς.

Επίσης οι τρεις διαφορετικοί τρόποι “χτυπήματος” που διαθέτει ο χαρακτήρας έχουν μια πιο ισχυρή version, ενώ υπάρχουν και special moves τα οποία κάνουν το gameplay ακόμα πιο απολαυστικό. Για παράδειγμα υπάρχει μια κίνηση με την οποία ο χαρακτήρας μπορεί να περιστραφεί γύρω από τον εαυτό του και αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική σε πολλές περιστάσεις.

Αφού ολοκληρώσετε κάθε επίπεδο του παιχνιδιού θα λάβετε skill points τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να “αυξήσετε” την ισχύ των διάφορων κινήσεων που έχουμε στη φαρέτρα μας, αλλά και διάφορα perks, τα οποία μπορούν να δώσουν ένα επιπλέον boost στον παίκτη ή να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στους αντιπάλους σας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τίτλο προσδίδει η παρουσία local αλλά και online co-op παιχνιδιού, γεγονός που πάντα “ανεβάζει” τα beat ’em up παιχνίδια που φροντίζουν να συμπεριλάβουν την συγκεκριμένη επιλογή. Δυστυχώς υπάρχουν συγκεκριμένες αστοχίες στην υλοποίηση του συνεργατικού παιχνιδιού που μας απογοήτευσαν. Για παράδειγμα σε συγκεκριμένο σημείο όταν ο ένας παίκτης χάσει, αντί να συνεχίσει ο άλλος παίκτης μόνος του ξεκινήσαμε την πίστα πάλι από την αρχή. Επιπρόσθετα υπάρχουν και επίπεδα στα οποία η κάμερα του παιχνιδιού εστιάζει στον ένα παίκτη με αποτέλεσμα το παιχνίδι να είναι unplayable για τον δεύτερο.

9 Monkeys of Shaolin - Review

Το κεντρικό hub στο οποίο επιλέγουμε την επόμενη αποστολή μας, αν θα συνεχίσουμε την ιστορία ή αν θα παίξουμε co-op έχει ενσωματωθεί στο παιχνίδι με όμορφο τρόπο, ενώ είναι το σημείο που γίνονται οι αναβαθμίσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σε ότι αφορά τα διαθέσιμα όπλα, ένιωσα προχωρώντας το παιχνίδι ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να αλλάξετε όπλο, καθώς το αρχικό staff που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ένα από τα μεγαλύτερα αρνητικά του παιχνιδιού είναι τα levels που έχουν συμπεριληφθεί platforming στοιχεία, καθώς η συγκεκριμένη υλοποίηση θα εκνευρίσει αρκετούς παίκτες, με αρκετά προβλήματα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Το παιχνίδι δεν έχει μεγάλη διάρκεια καθώς σε 4 με 5 ώρες θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε τις περίπου 25 πίστες που διαθέτει. Δυστυχώς πέρα από κάποια μυστικά που μπορείτε να ξεκλειδώσετε δεν βρήκαμε λόγο να ξαναπαίξει κάποιος το παιχνίδι. Ενδεχομένως οι δημιουργοί να έπρεπε να προσθέσουν τη δυνατότητα να ξαναπαίξουμε το παιχνίδι με κάποιες διαφοροποιήσεις, που θα ανέβαζαν το replay value του τίτλου.

Τεχνικά ο τίτλος δεν παρουσιάζει τρομερές δυνατότητες, βέβαια δεν συναντήσαμε και σημαντικά bugs. Η γραφική απεικόνιση στο XBOX One X που δοκιμάστηκε ο τίτλος είναι αξιοπρεπής, χωρίς όμως να μένουμε εντυπωσιασμένοι.  Το animation είναι ικανοποιητικό, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιες κινήσεις φαίνονται λίγο περίεργες. Στον ηχητικό τομέα το παιχνίδι πάει πολύ καλά, με την μουσική επένδυση να ξεχωρίζει, προσφέροντας μια μίξη παραδοσιακών κινεζικών τραγουδιών με πιο σύγχρονους ήχους, με το αποτέλεσμα να “δένει” αρμονικά με τη συνολική εμπειρία.

Το 9 Monkeys of Shaolin, ήρθε για να δώσει ακόμη μια beat ’em up εμπειρία στους λάτρεις του είδους, χωρίς να προσφέρει όμως μεγάλες καινοτομίες. Αν και πρόκειται για ένα παιχνίδι που προσφέρει 4-5 διασκεδαστικές ώρες παιχνιδιού, έχει αρκετά ελαττώματα που δεν του επιτρέπουν να αναδειχθεί συγκρινόμενο με άλλα παιχνίδια του είδους. Για όσους επιλέξουν να το παίξουν, είναι σίγουρο ότι θα περάσουν όμορφα, ειδικά αν επενδύσουν χρόνο με κάποιο φίλο τους στο co-op mode του παιχνιδιού.


Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One X
Developer : Sobaka Studio
Εκδότης : Ravenscourt
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020

6.5
ΜΕΤΡΙΟ
  • Criteria 6.5

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα