XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Assassin’s Creed Valhalla – Review

Η σειρά Assassin’s Creed σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά franchise στην ιστορία του Gaming. Από το 2007 μέχρι σήμερα, η Ubisoft μας έχει προφέρει ορισμένα καταπληκτικά παιχνίδια, ενώ στους 12 συνολικά AC τίτλους που έχουν κυκλοφορήσει, υπάρχουν και ορισμένες προσπάθειες που  απογοήτευσαν τους φίλους της σειράς. Μετά την καταπληκτική τριετία 2009-2011 που κυκλοφόρησαν τα Assassin’s Creed II, Brotherhood και Revelations, ακολούθησαν παιχνίδια που δεν μπόρεσαν να κουβαλήσουν στους ώμους τους το βάρος του ονόματος Assassins Creed, ενώ στην πτώση της ποιότητας (σεναριακά περισσότερο) βοήθησε και το μοντέλο των ετήσιων κυκλοφοριών, που ακολουθούσε η εταιρεία για πολλά χρόνια.

Οι δυο τελευταίοι τίτλοι της σειράς έφεραν τις μεγαλύτερες αλλαγές στο Franchise, αλλά δίχασαν και περισσότερο τους φανατικούς φίλους των AC παιχνιδιών, αφού ακολούθησαν μια διαφορετική φιλοσοφία από αυτή που μας είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Τα πολλά RPG στοιχεία, το υπερβολικό Grinding, αλλά και τα πολλά “πονηρά” Time Saver Microtansactions που περιλάμβαναν τα AC Origins και Odyssey, τα έφεραν σε μια Love or Hate κατάσταση. Το Origins ήταν ο πρώτος τίτλος της σειράς που έσπασε το σερί των ετήσιων κυκλοφοριών και παρά τα κακώς κείμενα που το συνοδεύαν, κατάφερε να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Το Assassin’s Creed Valhalla είναι ο δεύτερος τίτλος που κυκλοφορεί με κενό ενός χρόνου, το αν, ή το κατά πόσο αυτός ο εξτρά χρόνος βοήθησε τον νέο τίτλο της Ubisoft, θα το μάθετε διαβάζοντας το αναλυτικό Review που ακολουθεί.

Assassin's Creed Valhalla - Review

Μετά την Αίγυπτο και την Ελλάδα, θα ταξιδέψουμε στην παγωμένη Νορβηγία για να αναλάβουμε τον ρόλο του Eivor. Σε πολύ μικρή ηλικία ο πρωταγωνιστής μας, θα αναγκαστεί να παρακολουθήσει τον θάνατο των γωνιών του, μετά από μια επιδρομή του πολέμαρχου Kjotve the Cruel στο χωριό τους. Ο Eivor δεν ξέχασε ποτέ αυτές τις εικόνες και για τα επόμενα 17 χρόνια, είχε γίνει αυτοσκοπός του η εξόντωση του ανθρώπου, που αφαίρεσε την ζωή του πατερά, της μητέρας του αλλά και πολλών ακόμα ανθρώπων που αγαπούσε. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να σκοτώσει τον Kjotve, ο Eivor ενήλικος πλέον, θα καταφέρει να πάρει πίσω το τσεκούρι του πατέρα του. Παίρνοντας το στα χέρια του, θα βιώσει ένα περίεργο όραμα με τον Odin, για το οποίο θα συμβουλευτεί την Μάντισσα του χωριού Valka, που θα του δείξει ένα ακόμα όραμα, αυτή τη φορά πιο περίεργο και σκληρό, που αφορά αυτόν και τον ετεροθαλή αδερφό του Sigurd. Ο Βασιλιάς Styrbjorn που έχει υιοθετήσει τον Eivor, θεωρεί πως η εμμονή του με τον Kjotve θα δημιουργήσει προβλήματα στην Raven Clan, έτσι προσπαθεί να συνάψει συμμαχίες, που θα τους βοηθήσουν σε περίπτωση πολέμου.

Η επιστροφή του Sigurd από ένα μεγάλο ταξίδι του αλλάζει τα πάντα, αφού τα δυο “αδέρφια” θα ξεκινήσουν μαζί έναν αγώνα για την εξόντωση του Kjotve. Μετά από αρκετά και σημαντικά γεγονότα, οι Eivor και Sigurd ξεκινούν την περιπέτεια τους, που θα τους οδηγήσει στην Αγγλία οπού και θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν το δικό τους βασίλειο. Δεν θα αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες προς αποφυγή spoilers, όμως προσωπικά η ιστορία με άφησε αρκετά ικανοποιημένο, αφού όλα τα γεγονότα δένουν ωραία μεταξύ τους, οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι και οι περισσότεροι χαρακτήρες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή, έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Σίγουρα αποτελεί μια από της πιο πλήρης και ενδιαφέρουσες ιστορίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιχνίδι της σειράς.

Assassin's Creed Valhalla - Review

Με τον ερχομό των Eivor και Sigurd στην Αγγλία ξεκινάει στην ουσία το παιχνίδι. Εδώ θα στήσουν τον καταυλισμό τους, ο οποίος λειτουργεί σαν βασικό Hub και είναι μια από τις πρώτες αλλαγές που θα δούμε στη φιλοσοφία του παιχνιδιού σε σχέση με παλαιότερους AC τίτλους. Το Settlement θα γίνει το ορμητήριο μας, ενώ κάθε αναβάθμιση που κάνουμε στα Barracks, Shipyard, Blacksmith, Cartographer κτλ, εκτός από το Bonus που θα μας προσφέρουν αυτά, θα ανεβάζει και το συνολικό επίπεδο του καταυλισμού, προφέροντάς μας ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα. Με την αναβάθμιση του Hidden One’s Bureau, θα ξεκλειδώσουμε το Order of the Ancients Questline που είναι παρόμοιο με το Cult of Kosmos που συναντήσαμε στο Odyssey, και θα μας επιτρέψει να καταστρέψουμε τους μελλοντικούς templars, ενώ μέσω αυτού θα διδαχτούμε και το κλασικό Leap of Faith. Επίσης σημαντική είναι και οι αναβάθμιση της καλύβας που θα ζει η Valka, και η οποία παίζει σημαντικό ρόλο αργότερα, μιας και μέσω αυτής θα αποκτήσουμε πρόσβαση στο Jotunheim και στην Asgard (ω ναι)

Για να μπορέσουμε όμως να αναβαθμίσουμε όλες τις επιμέρους κατασκευές του Settlement, θα πρέπει να έχουμε αρκετά υλικά τα οποία μπορούμε να μαζέψουμε μέσα από τα Raid. Σε αρκετά σημεία του χάρτη εμφανίζονται περιοχές και κτήρια (συνήθως μοναστήρια) σημασμένες με δυο κόκκινα τσεκούρια, που μπορούμε να πολιορκήσουμε με την ομάδα μας και αφού εξοντώσουμε όλους όσους τα προστατεύουν, να λεηλατήσουμε τους θησαυρούς που κρύβουν. Η όλη ιδέα με τα Raid είναι πολύ έξυπνη και πολύ “viking”, ταιριάζει απόλυτα στο Setting του παιχνιδιού, ενώ ορισμένες στιγμές κατά την έναρξη κάποιου Raid την διάρκεια της νύχτας, ο ήχος του Horn που δίνει την έναυση, σε συνδυασμό με τον πανικό που επικρατεί και τις καμπάνες που χτυπούν, δημιουργεί μια πολύ εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Δυστυχώς όπως οτιδήποτε επαναλαμβανόμενο, έτσι και αυτά μετά από ένα διάστημα κουράζουν, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, ώστε να μας κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Assassin's Creed Valhalla - Review

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή που θα παρατηρήσουμε από την αρχή του παιχνιδιού μάλιστα, είναι ο τρόπος που αποφάσισε η ομάδα ανάπτυξης, να μοιράσει όλες τις διαθέσιμες δραστηριότητες στον χάρτη. Ξεχάστε τον χαμό από τα ερωτηματικά που είδαμε στα τελευταία παιχνίδια και ειδικότερα στο Odyssey, που εκτός από τον πονοκέφαλο που προκαλούσε η κατανόηση τους, αρκετές φορές λειτουργούσαν και αποτρεπτικά για κάποιον που ήθελε να ασχοληθεί με το παιχνίδι. Στο Valhalla έχουμε τρία βασικά πράγματα που θα μας απασχολήσουν στον χάρτη αρχικά, το Wealth, τα Artifacts και τα Mysteries. Τα κίτρινα σημάδια στον χάρτη έχουν να κάνουν με τον πλούτο και μας δείχνουν τα σημεία στα οποία μπορούμε να αποκτήσουμε πολύτιμα αντικείμενα, χρήματα κτλ. Τα λευκά σημάδια μας δείχνουν τα διάφορα artifacts όπως τα Flying Paper, Cursed Symbol, Roman Artifact, Rigsogur Fragment και άλλα Collectibles και τέλος τα Mysteries που αποτυπώνονται στον χάρτη με γαλάζιο χρώμα, είναι τα events που πλέον αντικαθιστούν μέσα στο παιχνίδι τα Side Quests. Aποτελουνται από μικρότερης κλίμακας δραστηριότητες και δεν απαιτούν από τον παίκτη να αφιερώσει αρκετό χρόνο σε αυτά. Μάλιστα υπάρχει μεγάλη ποικιλία και ορισμένα από αυτά είναι πραγματικά απολαυστικά!

Assassin's Creed Valhalla - Review

Εκτός από όσα ανέφερα πιο πάνω, υπάρχουν και ορισμένα άλλα World events που θα συναντήσετε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και θα σας προφέρουν χρήματα, XP και Power Points. Το flyting είναι ένας διαγωνισμός “ρίμας” που μπορεί να σας ανεβάσει το Charisma, με αποτέλεσμα να έχετε ορισμένες παραπάνω επιλογές σε κάποιους διάλογους. Το Fly Agaric είναι μια σειρά από περίεργα puzzle μέσα σε παραισθήσεις που προέρχονται από την βρώση συγκεκριμένων μανιταριών (εξού και το σήμα των μανιταριών πάνω στον χάρτη). Οι Standing Stones είναι και αυτή μια σειρά από puzzles όπως και τα Cairns, που θα σας προσφέρουν σαν επιπλέον Reward, περισσότερες πληροφορίες για τα παιδικά χρόνια του Eivor. Τα Legendary Animals events θα σας βάλουν να κυνηγήσετε μυθικά τέρατα, που θα σας ανταμείψουν με πολύ καλά Rewards, ενώ αν στον καταυλισμό σας έχετε κατασκευάσει και την Hunter’s Hut, δείχνοντας την απόδειξη των κατορθωμάτων σας, θα ξεκλειδώσετε ορισμένα σπάνια “δωράκια”. 

Μέσα από τα Lost Drenger θα συναντήσουμε  πολλούς elite στρατιώτες του μεγάλου βασιλιά Ragnar Lothbrok, οι οποίοι μεγάλοι πλέον σε ηλικία, περιφέρονται αναζητώντας έναν ένδοξο θάνατο, που θα τους στείλει στην Valhalla. Μπορεί τα Rewards που θα πάρετε από αυτές της μάχες να είναι καλά, όμως μην περιμένετε εύκολη επικράτηση, αφού θα αντιμετωπίσετε ορισμένους από τους πιο ένδοξους πολεμιστές. Υπάρχουν αρκετά ακόμα World events όπως τα Daughters of Lerion, Animus Anomalies, Offering Altars, Daughters of Lerion κ.α τα οποία προσθέτουν αρκετό περιεχόμενο και μας δίνουν κίνητρα να εξερευνήσουμε τον χάρτη, χωρίς ωστόσο να νιώθουμε πως το παιχνίδι μας αναγκάζει να ασχοληθούμε με πράγματα που δεν θέλουμε.

Assassin's Creed Valhalla - Review

Το σύστημα μάχης του παιχνιδιού έχει αλλάξει και αυτό σε σχέση με το Odyssey. Ο Eivor μπορεί να κρατάει ασπίδα και τσεκούρι, η από ένα όπλο στο κάθε χέρι ή Heavy Shields και αρκετά ακόμα όπλα της εποχής. Η μάχες είναι πολύ πιο brutal σε σχέση με ότι είχαμε δει τα τελευταία χρόνια και ταιριάζει απόλυτα στο πιο σκληρό ύφος που έχει το παιχνίδι. Σε κάθε μάχη θα δούμε πολύ αίμα, διαμελισμούς και ορισμένα πολύ εντυπωσιακά Finishing moves, ενώ η μεγάλη ποικιλία των εχθρών που συναντάμε, μας αναγκάζει να αλλάξουμε και τον τρόπο που προσεγγίζουμε την κάθε μάχη. Ακόμα πιο έντονες κάνει όλες τις μάχες το γεγονός πως δεν υπάρχει Life Regenation, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούμε Healing Potions η διάφορα τρόφιμα που θα βρούμε στους καταυλισμούς και στο πεδίο της μάχης γενικότερα, και θα μας βοηθήσουν στo να επιζήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις.

Όπως στο Odyssey, έτσι και στο Assassin’s Creed Valhalla υπάρχουν διάφορα abilities που μπορούμε να ξεκλειδώσουμε για τον Eivor, που σίγουρα θα μας βοηθήσουν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Στον νέο τίτλο της Ubisoft όμως τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα, αφού για να μπορέσουμε να τα ξεκλειδώσουμε θα πρέπει να βρούμε τα αντίστοιχα Book of Knowledge που υπάρχουν διάσπαρτα μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού, ενώ ορισμένα από αυτά, θα τα αποκτήσουμε ολοκληρώνοντας κάποια από τα Mystery που αναφέραμε πιο πάνω. Για να χρησιμοποιήσουμε το κάθε ένα από αυτά τα Abilities, θα πρέπει να έχουμε γεμάτη την Adrenaline μπάρα του χαρακτήρα μας, η οποία γεμίζει με κάθε Light Attack η Special κίνηση κάνουμε μέσα στη μάχη. Αλλαγές έχουν γίνει και στο Leveling σύστημα του Valhalla, αφού το κλασικό level του χαρακτήρα έχει αντικατασταθεί από το Power, το οποίο αυξάνεται κάθε φορά που συμπληρώνουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό XP, ενώ με τα power points που αποκτούμε μπορούμε να αναβαθμίσουμε επιμέρους στοιχεία του χαρακτήρα μας, μέσα από το αρκετά διαφοροποιημένο και αρκετά πιο ευκολόχρηστο Skill Tree του παιχνιδιού.

H Ubisoft μας δίνει την δυνατότητα στην αρχή του παιχνιδιού να διαλέξουμε αν θέλουμε άνδρα η γυναίκα χαρακτήρα ή αν θέλουμε να αλλάζει το φύλο του χαρακτήρα μας αυτόματα, ανάλογα την αποστολή. φυσικά δεν έχει κανένα νόημα αυτή η επιλογή μιας και δεν νομίζω πως βοηθάει ιδιαίτερα στο δέσιμο μας με τον πρωταγωνιστή/τρια. Χρήσιμη θα φανεί σε πολλούς παίκτες και η επιλογή που έχουμε ώστε να ρυθμίσουμε διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας για ορισμένους τομείς του παιχνιδιού όπως το Exloration, το Stealth αλλά και την μάχη, ώστε να φέρουμε το παιχνίδι περισσότερο στα μέτρα μας. Επίσης μπορούμε μέσα από τις ρυθμίσεις να ενεργοποιήσουμε και το One Hit kill στα Stealth Assasinations.

Και ήρθε η ώρα α σχολιάσουμε και τον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού, που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και παρά το γεγονός πως μιλάμε για έναν  CrossGen τίτλο, με τo ΧΒΟΧ σαν Leading Platform, περιμέναμε όλοι να δείξει την δύναμη των κονσολών επόμενης γενιάς (όσο αυτό είναι εφικτό) και πιστέψτε με, το Assassin’s Creed Valhalla τα κατάφερε εξαιρετικά! Πρώτα θα αναφερθώ στην έκδοση του XBOX One X που είδα αρχικά, αφού είχα το παιχνίδι στην κατοχή μου πριν κυκλοφορήσουν τα XBOX Series X|S. Στην πιο δυνατή κονσόλα της προηγούμενης γενιάς το Valhalla είναι πανέμορφο, με τρομερούς φωτισμούς και σε αρκετές περιπτώσεις πολύ εντυπωσιακό! Ορισμένα θέματα που συνάντησα όπως μικρά Frame Drops αλλά και το tearing σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είναι έντονα σε βαθμό που να μας χαλάνε την εμπειρία.

Όταν εγκατέστησα την έκδοση του παιχνιδιού στο XBOX Series X, το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση, όπως και σε άλλα Optimized παιχνίδια για της νέες κονσόλες, είναι τα Loading Times. Οι χρόνοι φόρτωσης έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ το Valhalla υποστηρίζει και το Quick Resume χαρακτηριστικό, που μας επιτρέπει να μπαίνουμε στο παιχνίδι ακόμα πιο γρήγορα. Αφού φόρτωσα το πιο πρόσφατο Save μου ήρθε το δεύτερο σοκ…..το παιχνίδι είναι πανέμορφο, ακόμα πιο καθαρό, με καλύτερης ποιότητας Textures ενώ τα 60fps το ανεβάζουν επίπεδο και είναι από μόνα τους λόγος, ώστε να το παίξει κάποιος στο Series X.

Assassin's Creed Valhalla - Review

Είναι τόσο εντυπωσιακό που θα πιάσετε τον εαυτό σας να κάνει βόλτες γύρω γύρω μόνο και μόνο για να απολαύσετε την τόσο smooth κίνηση. Οι φωτισμοί και το HDR με καλή τηλεόραση ρίχνουν σαγόνια, ενώ η δουλειά που έχει κάνει η Ubisoft στον σχεδιασμό των περιοχών είναι τρομερή. Μην σας ξεγελάσει αρχικά η μουντάδα που έχουν τα χρώματα στην Νορβηγία, τα οποία δεν το βοηθούν να δείξει την ομορφιά του. Με την μετάβαση σας στην Αγγλία θα δείτε άλλο παιχνίδι, αφού οι χρωματισμοί είναι πιο έντονοι και ο κόσμος πολύ πιο ζωντανός. Αρκετοί φίλοι ρωτούν το αν αξίζει κάποιος που έχει το παιχνίδι στο One,  να το παίξει και στο XBOX Series X. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι. Μιλάμε για μια τελείως διαφορετική εμπειρία, που πραγματικά αξίζει να την ζήσετε. Μάλιστα δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε ξανά το παιχνίδι, αφού το Valhalla υποστηρίζει το Smart Deivery, οπότε αν το έχετε αποκτήσει στο XBOX One, θα μπορέσετε να παίξετε εντελώς δωρεάν την έκδοση του παιχνιδιού στη νέα κονσόλα σας.

Στον ηχητικό τομέα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά η Ubisoft με ωραία voiceovers (αχ αυτό το lipsync) και ένα πανέμορφο Soundtrack από τους Jesper Kyd, Sarah Schachner, και τον Νορβηγό Einar Selvik που ντύνει υπέροχα όλο το Viking σκηνικό.

Assassin's Creed Valhalla - Review

Το Assassin’s Creed Valhalla είναι το καλύτερο AC που είδαμε κατά την προσωπική μου γνώμη τα τελευταία χρόνια. Πιο σοβαρό, με ωραία ιστορία, τεράστια διάρκεια και χωρίς πονηρά microtransactions. Η σωστή μίξη των RPG στοιχείων που είδαμε στα δυο προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, ο Καταπληκτικός τεχνικός τομέας στις κονσόλες νέας γενιάς και ο πανέμορφος κόσμος που έχει χτίσει η Ubisoft, το κατατάσσει στους Must Play τίτλους του 2020.


Ευχαριστούμε τις CD Media | Ubisoft που μας παραχώρησαν το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX Series X – XBOX One X
Developer : Ubisoft
Εκδότης : Ubisoft
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Τρίτη , 10 Νοεμβρίου 2020

9
ΤΕΛΕΙΟ
  • Assassin's Creed Valhalla - Review 9

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα