XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Balan Wonderworld – Review

Νομίζω πως δεν υπάρχει κάποιος Gamer ειδικότερα μεγαλύτερος σε ηλικία που να μην έχει παίξει κάποιον τίτλο με πρωταγωνιστή τον εμβληματικό Sonic στο θρυλικο SEGA Mega Drive. Δημιουργός του ιστορικού αυτού Franchise και επικεφαλής της Sonic Team ήταν ο Yuji Naka, ο οποίος αργότερα έβαλε την υπογραφή του σε ορισμένους ακόμα καταπληκτικούς τίτλους όπως τα Nights into Dreams και Burning Rangers του Sega Saturn και το Phantasy Star Online που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2000. Κάπου εκεί χάθηκαν τα ίχνη του (την Prope και τα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν τα επόμενα χρόνια δεν θα τα σχολιάσω) και φήμες αναφέρουν πως μέχρι και το 2018 που μπήκε στην Square Enix σαν Director του Balan Wonderworld, αναπαυόταν σε στενά φυλασσόμενο Κρυοθάλαμο…. Ένα σενάριο που γίνεται αρκετά πιστευτό όταν βλέπεις το αποτέλεσμα, τις ιδέες  και την υλοποίηση τους στο τελευταίο πόνημα των Arzest (Στο οποίο Studio είναι επικεφαλής ο Naoto Ohshima σχεδιαστής του Sonic) και Square Enix.

Πραγματικά τόσο αναχρονιστικό παιχνίδι από τόσο μεγάλο Studio είχα χρόνια να δω και η μεγαλύτερη απογοήτευση είναι πως το αποτέλεσμα αυτό, έρχεται από ανθρώπους που στο παρελθόν μας έχουν προφέρει εξαιρετικές εμπειρίες, γεμάτες φρέσκιες ιδέες και μηχανισμούς.

Balan Wonderworld - Review

Στο Balan Wonderworld εμείς αναλαμβάνουμε τον έλεγχο του Leo Craig ή της Emma Cole χωρίς φυσικά να παίζει κανέναν ρόλο η επιλογή μας στην εξέλιξη της ιστορίας (Χα). Βασικά δεν υπάρχει κάποιο κεντρικό σενάριο, οι δυο πρωταγωνιστές του παιχνιδιού για κάποιον λόγο που μόνο οι ίδιοι προφανώς γνωρίζουν, νιώθουν την ανάγκη να εξερευνήσουν το θέατρο του Balan Wonderworld με οικοδεσπότη ποιόν άλλο τον Balan (!) ο οποίος μοιάζει να είχε ξεχαστεί στα συρτάρια του Naoto Ohshima από την εποχή του Nights into Dreams. O Balan θα ταξιδέψει τον χαρακτήρα μας σε έναν παραμυθένιο κόσμο, από όπου θα μπορούμε μέσα από τα 12 κεφάλαια του παιχνιδιού, να δούμε, να ζήσουμε και να ελευθερώσουμε από τους εφιάλτες που έχει δημιουργήσει σε μια σειρά από χαρακτήρες ο μεγάλος “κακός” του παιχνιδιού, Lance.

Αυτές οι πολλές, μικρές κα διαφορετικές ιστορίες, δεν έχουν καμία σύνδεση μεταξύ τους, και τα εντυποσιακα FMV που μας τις παρουσιάζουν πριν και μετά από κάθε τελικό Boss του Chapter, δεν αρκούν ώστε να κρατήσουν το ενδιαφέρον του παίκτη. Το πόσο αδιάφορο είναι το υποτιθέμενο Story που έχουν δημιουργήσει εκεί στην Balan Company, θα το καταλάβετε όταν (πολύ σύντομα) θα φτάσετε στο σημείο να προσπερνάτε τα πολύ καλοσχεδιασμένα Cutscenes, χωρίς καμιά τύψη…

Balan Wonderworld - Review

Ok, Μπορεί η ιστορία να μην είναι τίποτα σημαντικο, ούτε να μπορεί με κανέναν τρόπο να κρατήσει το ενδιαφέρον μας, όμως σε κάθε παιχνίδι το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το Gameplay και εκεί το Balan wonderworld είναι….δυστυχώς κάκιστο. Ξεκινώντας το παιχνίδι έχουμε διαθέσιμο μόνο το πρώτο κεφάλαιο, αλλά η συλλογή των Balan Statues σε κάθε περιοχή θα ξεκλειδώσει νέα κεφάλαια, ενώ θα χρειαστεί κάθε τρία chapters, να έχουμε συλλέξει συγκεκριμένο αριθμό από Balan Statues ώστε να μπορέσουμε να μεταβούμε στην επόμενη “τριάδα”, γεγονός που θα μας κάνει σίγουρα να παίξουμε παραπάνω από μια φορά τα περισσότερα κεφάλαια του παιχνιδιού. Backtracking που είναι πραγματικά εκνευριστικό με τον τρόπο που το έχουν ενσωματώσει.

Τα περίπου 80 διαφορετικά κοστούμια που έχει προσθέσει στο παιχνίδι το Studio, σίγουρα είναι μια έξυπνη ιδέα, αφού μας βάζει να σκεφτούμε  που και πώς μπορούμε μέσα στο κάθε επίπεδο να αξιοποιήσουμε της δυνατότητες που μας προσφέρει το κάθε ένα από αυτά. Όμως ο μεγάλος αριθμός τους το μόνο που καταφέρνει είναι να μπερδέψει τους παίκτες, ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι και πραγματικά αχρείαστα. Το Level Design θυμίζει άλλες εποχές και απωθεί τον παίκτη από το να παίξει παραπάνω από μια φορά το κάθε επίπεδο, ώστε να ξεκλειδώσει περισσότερα πράγματα με τα καινούρια του κοστούμια, τα οποία μπορεί να αλλάξει κατά βούληση σε συγκεκριμένα σημεία του κάθε επιπέδου.

Balan Wonderworld - Review

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και ο χειρισμός του παιχνιδιού να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Μα ειναι δυνατόν ρε Square Enix, εν έτη 2021να κυκλοφορείς παιχνίδι που θα μπορούσαμε να το παίξουμε με το Joystick του Atari 2600; Ναι o χειρισμος του χαρακτήρα μας απαιτεί την χρήση μόνο ενός πλήκτρου. Όχι όχι ας μην είμαι υπερβολικός, χρειάζονται και τα LB/RB για την εναλλαγή των κουστουμιών, άντε και στο τσακίρ κέφι, ένα ακόμα κουμπί για την εκτέλεση μίας Special κίνησης/ επίθεσης που μπορεί να διαθέτει κάποιο από αυτά.

Σε γενικές γραμμές όμως με ένα κουμπί θα βγάλετε όλο το παιχνίδι, μιας το βασικό σας skill είναι το Jump και λογικό ακούγεται αυτό, μιας και μιλάμε για έναν Platform τίτλο. Είναι όμως τόσο ανέμπνευστη αυτή η υλοποίηση και τόσο φτωχές οι επιπλέον κινήσεις που δίνουν στον χαρακτήρα μας τα διαφορετικά κοστούμια, που ώρες ώρες νιώθεις πραγματικά πως σου έχουν δέσει τα χέρια και δεν μπορείς να παίξεις το παιχνίδι οπως θα ήθελες. Να τονίσω εδώ, πως αν όλα όσα είχαν να κάνουν με τον χειρισμό του χαρακτήρα μας δούλευαν σωστά, θα μπορούσαμε να κλείσουμε τα μάτια στη φτωχή 1Button Action λογική που έχει επιλεχθεί. Όμως δεν πάει τίποτα καλά, τα άλματα δεν είναι ακριβείας, η κάμερα κουράζει και αποπροσανατολίζει με αποτέλεσμα κάθε κίνηση μας να γίνεται στο περίπου και και και….θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα.

Balan Wonderworld - Review

Την χαριστική βολή στο παιχνίδι όμως την ρίχνει ο τεχνικός τομέας. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα νιώσετε πως παίζεται έναν remastred τίτλο 20ετιας. Φυσικά υπάρχουν ορισμένες στιγμές μέσα με ωραίους χρωματισμούς, στο μεγαλύτερο όμως μέρος του παιχνιδιού θα πονέσουν τα μάτια σας. Τραγικά Animations από τους χαρακτήρες,  ενώ ακόμα και στο XBOX Series X το παιχνίδι δεν μπορεί να κρατήσει σε αρκετές περιπτώσεις σταθερά 60fps.

Σε ότι έχει να κάνει με τον ήχο του Balan, τα πράγματα πάνε αρκετά καλά. Εξαιρετικές μουσικές συνθέσεις ακούγονται καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, αν και σε μερικές περιπτώσεις τα πομπώδης θέματα δεν ταιριάζουν με τα τεκταινόμενα στην οθόνη. Τα ηχητικά εφέ ειναι συμπαθητικά χωρίς ωστόσο να ξεχωρίζουν. Αυτό όμως που κάνει το παιχνίδι πιο εύκολα προσβάσιμο σε μικρότερες ηλικίες είναι η Ελληνική γλώσσα που έχει ενσωματωθεί σε αυτό, αφού όλα τα μενού και γενικότερα όλα τα κείμενα και οι υπότιτλοι είναι στα Ελληνικά.

Balan Wonderworld - Review

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Balan Wonderworld ειναι δυστυχώς ένα από τα χειρότερα 3D Platformer που έχουμε παίξει τα τελευταία χρόνια. Ο Yuji Naka και η ομάδα του, θα πρέπει να ξεκολλήσουν από την δεκαετία του 90 για το δικό τους καλό. Τα video games έχουν προχωρήσει τόσο πολύ και θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την εξέλιξη, γιατί πραγματικά είναι λυπηρό να βλέπεις εν έτη 2021 τέτοιες προσπάθειες από τόσο ιστορικά ονόματα του χώρου.


Ευχαριστούμε την CD Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX Series X
Developer : Square Enix
Εκδότης : Square Enix
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021

3
ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ
  • BALAN WONDERWORLD 3

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα