XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Call of Duty: Black Ops Cold War – Review

Η αλήθεια είναι πως οι ετήσιες κυκλοφορίες κουράζουν τον κόσμο, ή τουλάχιστον τους περισσότερους από οσους ασχολούνται με το Gaming γενικότερα και δεν επικεντρώνονται μόνο σε έναν τίτλο φανατικά. H σειρά Call of Duty είναι μια από αυτές, αφού από το 2005 μέχρι σήμερα κυκλοφορεί κάθε χρόνο και έναν καινούριο τίτλο, από διάφορα στούντιο όπως οι Infinity Ward, Treyarch, Sledgehammer Games κτλ. Δυστυχώς ο κορεσμός που προκαλεί η πολιτική των εταιριών που δεν λένε να μας αφήσουν μια χρονιά χωρίς κάποιο τίτλο τους, έχει αντίκτυπο και στην απόλαυση που μας προσφέρει τελικά το ίδιο το παιχνίδι, μιας και κάθε χρόνο με δυσκολία μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις αλλαγές που έχουν γίνει, μένοντας στο τέλος με την εντύπωση πως παίζουμε κάποιο αρκετά προσεγμένο DLC και όχι μια καινούρια κυκλοφορία.

Το Call of Duty 4: Modern Warfare  που κυκλοφόρησε πέρυσι προσπάθησε να βγάλει το franchise από την λούπα που βρίσκεται αρκετά χρόνια τώρα και η αλήθεια είναι πως τα πήγε εξαιρετικά, αφού προσέφερε ένα αξιοπρεπέστατο Campaign, ενώ λίγο αργότερα ήρθε και το πολύ επιτυχημένο πλέον Warzone, που εκτός τους νέους παίκτες, κατάφερε να προσελκύσει ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό παικτών που ασχολούνταν μέχρι εκείνη την περίοδο με άλλους Battle Royale τίτλους. Την σκυτάλη μετά την Infinity Ward και το Modern Warfare, παίρνουν οι Raven και Trayarch με τoν 5ο τίτλο της “σειράς” Black Ops το Call of Duty: Black Ops Cold War. Αποτελεί την πρώτη κυκλοφορία COD τίτλου στις κονσόλες νέας γενιάς και προσπαθεί και αυτός να αφήσει το στίγμα του, περισσότερο όμως εκμεταλλευόμενος τις νέες τεχνολογίες που προσφέρουν οι Next Gen κονσόλες, παρά με φρέσκιες και πρωτότυπες ιδέες.

Call of Duty: Black Ops Cold War - Review

Η ιστορία του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα την εποχή του ψυχρού πολέμου (1980), ενώ κατά την διάρκεια θα μεταφερθούμε μέχρι και τον πόλεμο του Βιετνάμ. Κατά την διάρκεια του Campaign, ακολουθούμε την δύσκολη αποστολή μιας ομάδας πρακτόρων της CIΑ, η ποια τους έχει ανατεθεί από τον πρόεδρο Ronald Reagan. Ο Σοβιετικός κατάσκοπος με το όνομα perseus, έχει στα χέρια του σημαντικές πληροφορίες από το μυστικό πρόγραμμα των Ηνωμένων πολιτειών με τον κωδικό όνομα Operation Greenlight και απειλεί να ανατινάξει όλες της πυρηνικές βόμβες που έχει τοποθετήσει μυστικά η αμερικάνικη κυβέρνηση στο κέντρο πολλών ευρωπαϊκών χορών, σαν ακραίο μέτρο «προστασίας» σε περίπτωση που η Σοβιετική ένωση εισέβαλε και καταλάμβανε τις χώρες αυτές. Όλες οι αποστολές του παιχνιδιού περιστρέφονται γύρω από αυτό το γεγονός, με τους Russell Adler και τους Alex Mason και Frank Woods (που επιστρέφουν στο παιχνίδι), μαζί με τον δικό μας χαρακτήρα που ονομάζεται “bell”, να προσπαθούν να μαζέψουν πληροφορίες ώστε να φτάσουν έγκαιρα στον Perseus και να τον σταματήσουν.

H Raven Software που έχει αναλάβει το Campaign του παιχνιδιού, έφερε αρκετές έξυπνες ιδέες που όμως κατά την προσωπική μου γνώμη δεν λειτούργησαν τόσο καλά. Στο Cold War εκτός από τις αποστολές με το ξέφρενο πιστολίδι που είχαμε συνηθίσει στους τίτλους της σειράς, έχουν προστεθεί και ορισμένες ακόμα αποστολές κατασκοπείας με πολλά stealth στοιχεία που ταιριάζουν πολύ στο ύφος και την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Δυστυχώς όμως η συνεχείς εναλλαγές πρωταγωνιστών αλλά και γενικότερα το όλο στήσιμο και οι “κενοί” χαρακτήρες, δεν μας επιτρέπουν να δεθούμε με κανέναν από αυτούς, κάτι που αφαιρεί πολλούς πόντους από την συνολική εμπειρία. Το πόσο αδιάφοροι είναι οι χαρακτήρες του παιχνιδιού θα το καταλάβετε όταν σε μια αποστολή θα σας ζητηθεί να διαλέξετε ποιο από τα δύο μέλη της ομάδας σας θα σώσετε, πραγματικά κανένα συναισθηματικό δέσιμο με κανέναν, όλες οι επιλογές γίνονται στο αυτόματο για να προχωρήσει η ιστορία. Για να μην μιλήσω για τις “γλάστρες” Mason  και Woods και την παρουσία και συμμετοχή τους στο παιχνίδι…

Σε γενικές γραμμές η ιστορία δεν είναι κακή, απλά δεν είναι τόσο καλή ώστε θα σου κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και να σε κάνει να θέλεις να δεις κάθε Side Mission ( ναι έχει και από αυτά…) αλλά και τα δύο διαφορετικά endings που υπάρχουν στο παιχνίδι.

Call of Duty: Black Ops Cold War - Review

Στο multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού που για πολλούς είναι και το σημαντικότερο σε έναν COD τίτλο, το Cold Wars  δεν θα έλεγα πως εντυπωσιάζει. Σίγουρα έχουμε μια καλή επιλογή χαρτών με πολύ έξυπνο σχεδιασμό,  όμως το Gameplay δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από ότι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό μεγάλο ρόλο σίγουρα παίζει και η τεράστια επιτυχία του Warzone που έχει βάλει τους παίκτες σε μια άλλη φιλοσοφία παιχνιδιού, που κάνει τα περισσότερα Mode του Cold War να φαίνονται “παλιά”. Μπορεί το Dirty Bomb να ενσωματώνει επιτυχημένα ορισμένα στοιχεία του Warzone όμως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που θα ευχαριστηθούν τα κλασικά Death Match κτλ, όμως ένα μεγάλο ποσοστό θα νιώσει σαν πισωγύρισμα την ενασχόληση με αυτά τα modes.

To Mode στο οποίο πέρασα πολύ καλά και μπορώ να πω πως το ευχαριστήθηκα είναι το χορταστικό και πολύχρωμο Zombies. Σε συνέχεια της ιστορίας που είχαμε δει στο Black Ops 4, εδώ έχουμε το Dark Aether storyline το οποίο συνδέετε και με το βασικό Campaign του παιχνιδιού. Μια πολύ σημαντική αλλαγή που έχουμε σε αυτό το Mode, είναι πως αντί να αναλάβουμε τον ρόλο κάποιου “τυχαίου” χαρακτήρα, πλέον μπορούμε να επιλέξουμε έναν από τους πράκτορες που αναλαμβάνουμε στο Multiplayer κομμάτι, μιας και επιτέλους το progression είναι κοινό για τα δύο αυτά modes.

Call of Duty: Black Ops Cold War - Review

Στον τεχνικό τομέα το παιχνίδι είναι εξαιρετικό. Μπορεί να μιλάμε για έναν Cross Gen τίτλο αφού κυκλοφορεί και στις κονσόλες προηγούμενης γενιάς, όμως στο XBOX Series X είναι πανέμορφο και τρέχει καταπληκτικά (όταν τρέχει….). Μπορεί να έχουμε συνηθίσει τα 60fps στα COD τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η 4Κ ανάλυση και το Ray Tracing που έχει ενσωματωθεί στην πιο δυνατή κονσόλα της Microsoft, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Δυστυχώς αν και πανέμορφο, το Cold War έχει αρκετά τεχνικά θέματα ειδικά στο Series X, αφού δεν ήταν λίγες η φορές που με πέταξε χωρίς καμία προειδοποίηση στο Dashboard, ενώ κάποιες άλλες εμφανίστηκαν στην οθόνη πολλά περίεργα Artifacts που εξαφανίστηκαν μετά από Restart του παιχνιδιού. Να αναφέρουμε εδώ πως το παιχνίδι μπορεί να τρέξει σε τηλεοράσεις που υποστηρίζουν HDMI 2.1 και σε (Upscaled) 120FPS, ένα Mode που εκτοξεύει την συνολική εμπειρία για όσους έχουν το κατάλληλο Hardware

Πρόβλημα αντιμετώπισα και με την δυνατότητα που μας δίνει το παιχνίδι να απεγκαταστήσουμε ορισμένα futures που δεν μας ενδιαφέρουν, ώστε να ελευθερώσουμε περισσότερο χώρο στον δίσκο, μιας και η full  εγκατάσταση του τίτλου ξεπερνάει τα 200+GB. Έτσι μπορούμε να αφαιρέσουμε το campaign αφού το ολοκληρώσουμε, το Zombie Mode αλλά και τα HD Textures με το Ray Tracing. Στην περίπτωση μου, τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά την απεγκατάσταση του Campaign, με πολλές υφές σε επιφάνειες να μην φορτώνουν και την ποιότητα να πέφτει κατακόρυφα, ενώ τα υψηλής ποιότητας textures και το ray tracing ήταν εγκατεστημένα κανονικά.

Call of Duty: Black Ops Cold War - Review

Στο XBOX One X το Cold War τρέχει πολύ καλά με σταθερά FPS, ενώ σίγουρα δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακό όπως στη μεγαλύτερη κονσόλα (και πως θα μπορούσε άλλωστε). Αυτή η έκδοση σου δίνει περισσότερο την αίσθηση ότι παίζεις κάτι «παλιό» που έχεις δει πολλές φορές, χωρίς να ξεχωρίζει σε κανέναν τομέα τόσο πολύ που να δικαιολογεί τα χρήματα που ζητάει. Αν κάποιος δεν έχει δει τις δύο εκδόσεις δίπλα δίπλα ίσως και να μη μπορεί να καταλάβει την διαφορά, η οποία όμως υπάρχει και είναι μεγάλη.

Στα του ήχου τώρα το παιχνίδι είναι σε πολύ καλό επίπεδο, τα Voice overs είναι πολύ προσεγμένα, όπως και το Soundtrack κάνει την δουλειά του, χωρίς όμως να προσφέρει στην ατμόσφαιρα και στης μάχες αυτό το κάτι παραπάνω που έχουμε συναντήσει σε άλλα μεγάλα FPS αλλά και παλαιοτέρα παιχνίδια της σειράς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Call of Duty: Black Ops Cold War είναι ένα ακόμα καλό COD, που περισσότερο ξεχωρίζει για τον τεχνικό του τομέα, πάρα για τις ιδέες των developers και την υλοποίηση τους, ενώ φαίνεται πως η σκιά του πολύ επιτυχημένου Warzone σκεπάζει το Online κομμάτι του. Σε καμία περίπτωση το παιχνίδι δεν είναι κακό και όσοι το αποκτήσουν ειδικά στις Next Gen κονσόλες να το απολαύσουν. Οι φίλοι της σειράς σίγουρα πρέπει να το δουν, όμως όσοι έχουν εκπαιδευτεί στο Warzone και το δωρεάν παιχνίδι, πιθανότατα θα απογοητευτούν.

Ευχαριστούμε την AVE Tech που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One X – XBOX Series X
Developer :
TreyarchRaven Software
Εκδότης : Activision Publishing Inc.
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020

7.5
ΚΑΛΟ
  • Call of Duty: Black Ops Cold War 7.5

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα