XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Call of Duty: Modern Warfare – Review

12 χρόνια μετά το πολύ επιτυχημένο Call of Duty 4: Modern Warfare η Infinity Ward επιστρέφει για να επαναπροσδιορίσει τον όρο Modern Warfare στα παιχνίδια της σειράς. Μετά το όχι και τόσο αξιόλογο Infinite Warefare του 2016 και τις μάχες για το ηλιακό σύστημα, η εταιρεία αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες της, και να χρησιμοποιήσει σαν σκαλοπάτι για το μέλλον του franchise ορισμένα χαρακτηριστικά των δυο πρώτων MW τίτλων, που έχουν χαραχτεί στο μυαλό τον περισσοτέρων φίλων της σειράς, ως τα καλύτερα COD παιχνίδια. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπόρεσαν να χωνέψουν την μετάβαση από αξιομνημόνευτες αποστολές όπως οι All Ghillied Up, Shock and Awe, No Russian και άλλες, σε ανούσια Campaign που στο τέλος δεν σου άφηναν τίποτα.

To νέο παιχνιδι του Studio πλασάρετε σαν Reimagine του πρώτου Modern Warfare, στα μάτια μου όμως αυτό δεν ισχύει. Δεν πιστεύω πως δυσκολεύτηκε να βρει κάποια άλλο όνομα η εταιρεία, η το έκανε για καθαρά διαφημιστικούς σκοπούς (ok αυτό παίζει..) απλά αυτή τη φορά ο όρος “σύγχρονος πόλεμος” στον τίτλο του παιχνιδιού, ταιριάζει όσο ποτέ στο περιεχόμενο του, την ιστορία, της σκηνές και γενικότερα σε όλα αυτά που θα ζήσει οποίος παίξει το παιχνίδι.

Καμικάζι με εκρηκτικά γιλέκα, παγιδευμένα φορτηγά με εκρηκτικά σε πολυσύχναστες πλατείες, χημικά όπλα, αυτός είναι ένας πόλεμος που δεν μπορείς εύκολα να κερδίσεις, απέναντι σε εχθρούς που είναι δύσκολο να προβλέψεις τις κινήσεις τους, και “βόμβες” με μυαλό σκέψη και θέληση να πεθάνουν για τα πιστεύω τους, σωστά η λανθασμένα. Αυτό ειναι το Modern Warfare του 2019, ένας σκοτεινός FPS τίτλος που έρχεται να μας θυμίσει όλα αυτά που γίνονται γύρω μας καθημερινά, σκηνές που δεν θέλουμε να ξανά δούμε και κραυγές που δεν θέλουμε να ξανά ακούσουμε.

Call of Duty: Modern Warfare - Review

Μέσα από τις 14 αποστολές που περιέχει το campaign του παιχνιδιού, θα ταξιδέψουμε στην Ευρώπη αλλά και στη μέση ανατολή, με το μεγαλύτερο μέρος του να επικεντρώνεται σε γεγονότα που εξελίσσονται στην χώρα του Urkzistan η οποία προφανώς δεν υπάρχει στην πραγματικοτητα. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα ανάκτησης ενός επικίνδυνου φορτιού με χημικά αέρια που είχε προορισμό το Urkzistan, από τον πράκτορα της CIA Alex “Echo 3-1″ και την ομάδα του, η Kate Laswell που είναι η υπεύθυνη για την επιχείρηση και διευθύντρια του σταθμού, ζητάει την βοήθεια του θρυλικού πλέον Captain Price ώστε να μπορέσουν να ανακτήσουν τα χημικά αυτά, πριν χρησιμοποιηθούν από τους τρομοκράτες.

Η οργάνωση Al-Qatala που συνδέετε με όλα αυτά τα γεγονότα , πραγματοποιεί μια τρομακτική επίθεση στην πλατεία πικαντίλι του Λονδίνου, και ο λοχίας της SAS Kyle Garrick μαζί με τον Price στέλνονται εκεί ώστε να ερευνήσουν την κατασταση. Ο αγώνας για την αιχμαλώτιση η εξόντωση του Omar “The Wolf” Sulaman, ο οποίος ειναι ο αρχηγός της οργάνωσης ξεκινάει, με εσάς να αναλαμβάνεται πότε τον Alex και πότε τον Kyle Garrick, αλλά και φυσικά την Farah που ηγείται της αντίστασης στο Urkzistan μαζί με τον αδερφό της Harid.

Call of Duty: Modern Warfare - Review596679

Δεν χρειάζεται να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες σε ότι έχει να κάνει με την ιστορία, αφού δεν ειναι κάτι καταπληκτικό και δεν θα μας αφήσει σε καμιά στιγμή με ανοιχτό το στόμα με την πλοκή  η την εξέλιξη της γενικότερα. Αυτό που κάνει το νέο Modern Warfare να ξεχωρίζει από τα παλαιότερα της σειράς είναι αλλά και από όλα τα πρόσφατα “πολεμικά” παιχνίδια, είναι ο “ενοχλητικός” τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η ιστορία στον παίκτη. Δεν είχαμε πότε στο παρελθόν την ευκαιρία να δούμε από τα μάτια ενός παιδιού πως είναι να απεγκλοβίζεσαι από το συντρίμμια του σπιτιού σου, ενώ οι βόμβες πέφτουν βροχή. Δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε ανθρώπους ζωσμένους με εκρηκτικά η παγιδευμένα αυτοκίνητα, να σκορπούν τον θάνατο σε ανυπεράσπιστους αθώους πολίτες. Ούτε να βλέπουμε ολόκληρα χωριά να ξεκλιρίζονται  με χημικά αέρια που προκαλούν αργό και βασανιστικό θάνατο.

Αυτός ειναι ο λόγος που το παιχνιδι σε καθηλώνει, η ωμή πραγματικότητα, πράγματα που βλέπεις στην οθόνη σου και ξέρεις πως μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή στον κόσμο που ζούμε, υπενθιμίζοντας μας πως θέλουμε δεν θέλουμε όλοι είμαστε  εν δυνάμει θύματα αυτού του σύγχρονου πολέμου που εξελίσσεται καθημερινά δίπλα μας, αφού την θέση του φανταστικού Urkzistan, μπορεί κάλλιστα να την πάρει ανά πάσα στιγμή μια άλλη χώρα η πόλη.

Call of Duty: Modern Warfare - Review

Δυο πράγματα δεν μου καθίσαν καλά σε ότι έχει να κάνει με την ιστορία του παιχνιδιού αλλά και το Campaign γενικότερα και πρέπει να τα αναφέρω. Το πρώτο ειναι η μικρή διάρκεια του, αφού πάνω κάτω χρειάστηκα περίπου 6 ώρες στο Normal να το τελειώσω. Η δοκιμή που έκανα στο μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας δεν με έπεισε πως παίζοντας το σε αυτό θα προστεθούν περισσότερες ώρες Gameplay, ίσα ίσα που μου έκανε εντύπωση η ευκολία που βγήκαν οι αποστολές, ακόμα και με το περιορισμένο HUD που υπάρχει στο realism. Το δεύτερο είναι το σχεδόν μηδενικό δέσιμο με τους χαρακτήρες. Η μικρή διάρκεια των αποστολών σε συνδυασμό με την εναλλαγή τον χαρακτήρων σε κάθε μια, δεν επιτρέπει στον παίκτη να δεθεί ιδιαίτερα μαζί τους.

Τα Cutscenes που είναι πολύ προσεγμένα και  σίγουρα συμβάλουν στο να νιώσει ο παίκτης πιο κοντά στους χαρακτήρες, αλλά δεν πιστεύω πως όποιος τελειώσει το παιχνίδι η και κατά την διάρκειά του θα νιώσει συναισθηματικά δεμένος με κάποιον από αυτούς. Προσωπικά ακόμα και η επανεμφάνιση του Captain Price, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, άρχισε να με ξενίζει καθώς στα μάτια μου ο σχεδιασμός του με το μουσομουστάκι αυτό, και γενικά η παρουσία του με χάλασε λίγο. Δεν ξέρω γιατί αλλά απομυθοποιήθηκε λίγο στα μάτια μου, μπορεί να ακούγεται χαζό, αλλά έτσι ένιωσα.

Ας αφήσουμε όμως την ιστορία και το Campaign του παιχνιδιού και πάμε να δούμε τα Modes που έχει το παιχνιδι, και που θα περάσετε  την περισσότερη ώρα κατά την ενασχόληση σας με τον νέο τίτλο της Infinity Ward. Να ξεκινήσουμε με την προσθήκη του Spec Ops, που δυστυχώς εμένα δεν με άφησε ικανοποιημένο. Οι co-op αποστολές περιέχουν δυο διαφορετικές κατηγορίες, τα Classic Special Ops και Special Ops, το πρώτο μου φάνηκε τελείως αδιάφορο αφού καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ορδές των εχθρών με ότι πολεμοφόδια μπορέσουμε να βρούμε διάσπαρτα μέσα στον χάρτη. Αρκετά κουραστικό και όχι ιδιαίτερα διασκεδαστικό τουλάχιστον για μένα. Της ελπίδες μου τις είχα εναποθέσει στο Special Ops, μιας και από εκεί μπορούμε να δούμε και ένα κομμάτι από την συνεχεία της ιστορίας, αφού κάθε μια από τις 4 αποστολές που διαθέτει, είναι συνδεδεμένες με αυτή.

Το concept ειναι ενδιαφέρον αλλά η υλοποίηση τραγική. Οι εχθροί βγαίνουν από παντού, με τον αριθμό πολλές φορές να είναι υπερβολικά μεγάλος. Σαν να μην έφταναν αυτά, το σύστημα για το Spawn και το Revive από τους συμπαίκτες μας είναι ακόμα χειρότερο, αφού αν δεν είναι κοντά μας κάποιος, με τόσους εχθρούς δύσκολα θα μπορέσει να μας κάνει Revive, αποτέλεσμα? θα πρέπει να περιμένουμε 1 ολόκληρο λεπτό για να μπούμε ξανά στην μάχη. Έπαιξα και τις 4 αποστολές αρκετές φορές, και στην πλειοψηφία αυτών όταν πέθανε ένας παίκτης από τα μέσα της αποστολής και μετά, φάγαμε όλοι wipe! Μεγάλη απογοήτευσή και ελπίζω σύντομα  με κάποιο update να μπορέσουν να βελτιώσουν ορισμένους τομής του συγκεκριμένου Mode, ώστε να αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον.

Call of Duty: Modern Warfare - Review

Και πάμε τώρα στο καθαρά Online κομμάτι του παιχνιδιού που περιλαμβάνει πολλά κλασικά modes του Franchise, αλλά και ορισμένα καινούρια. Τα ολοκαίνουρια Ground War, Realism, Cyber Attack και Gunfight έρχονται να συναντήσουν τα γνωστά σε όλους πλέον Team Deathmatch, Headquarters, Domination και Free For All. Για τα 4 τελευταία δεν νομίζω πως πρέπει να ασχοληθούμε ιδιαίτερα αφού τα έχουμε δει και τα έχουμε παίξει επανειλημμένα σε τίτλους της σειράς. Για αυτά που έρχονται όμως πρώτη φορά σε COD τίτλο καλό ειναι να πω δυο λογία.

Ground War
Για 1η φορά σε Call of Duty τίτλο, έρχονται μάχες 64 παικτών σε μεγάλης έκτασης χάρτες! Ο κύριος στόχος σας στο Ground War είναι εσείς και η ομάδα σας να αναλάβετε διάφορα σημεία ελέγχου που είναι διάσπαρτα μέσα στον χάρτη. Το Mode είναι κάτι που έλειπε από τα COD αλλά θα πρέπει να γίνουν ορισμένα Tweaks ώστε να μην σπάνε τα νεύρα των παικτών. Εδώ χρειάζεται τακτική, ομαδικό παιχνίδι και σκέψη. Όταν πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας 15 ελικόπτερα, 32 αεροπλάνα και να σκάνε παντού βόμβες, οποιαδήποτε στρατηγική πάει περίπατο! ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ τα kill strikes εδώ, η τουλάχιστον διαφοροποιήστε τα από τα άλλα Modes.

Realism
Παρόμοιο με ότι θα συναντήσετε και στο realism επίπεδο δυσκολίας του Campaign. Δεν υπάρχει HUD και καμία βοήθεια στην οθόνη. Σε γενικές γραμμές είναι ένα mode που θα δοκιμάσει τα αντανακλαστικά, την αντίληψη αλλά και το skill των παικτών. Ενδιαφέρουσα πραγματικά προσθήκη.

Cyber Attack
Το mode αυτό μοιάζει υπερβολικά με το  Search and Destroy, απλά εδώ επιτρέπονται και τα Revives. Κατά την διάρκεια των 5 γύρων του παιχνιδιού, η ομάδες θα πρέπει να τοποθετήσουν την EMP συσκευή που θα βρουν μέσα στον χάρτη, στη βάση του αντιπάλου, και ταυτόχρονα να προστατεύσουν την δική τους. Δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε κάτι που θα σας κερδίσει. Εγώ προσωπικά το έβγαλα από το Quick Play μετά από λίγα παιχνίδια.

Gunfight
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσθήκες είναι το Gunfight. 2vs2 με εναλλαγή των όπλων ανά 2 γύρους, σε μικρής έκτασης χάρτες, που εξασφαλίζουν, μικρές σε διάρκειά αλλά τρομερά διασκεδαστικές μάχες. Θα το απολαύσετε!

Από τα Modes του παιχνιδιού δεν θα μείνει κανείς παραπονεμένος, αφού όλοι σίγουρα θα βρουν αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο και θα επικεντρωθούν σε αυτό. Αυτό που θα σας χαλάσει αρκετές φορές το Gameplay, και θα σας ανεβάσει την πίεση ξανά και ξανά, είναι το καταραμένο Spawn system! Άντε να δεχθώ πως σε σχετικά μικρούς χάρτες υπάρχει ένα χωροταξικό θέμα, και ειναι “λογικό”  να βγαίνει ο ένας κοντά στον άλλο. Αλλά σε Ground War να κάνει spawn εχθρός μπροστά μου στην άλλη άκρη του χάρτη δεν το περίμενα. Ώρες ώρες έχει τρομερά θέματα, και οι φορές που θα αγανακτήσετε από τα Spawn kills δεν θα είναι λίγες.

Call of Duty: Modern Warfare - Review

Οι διαθέσιμοι χάρτες από την άλλη δεν μπορώ να πω πως δεν ειναι αρκετοί, αλλά όπως έχουν μοιραστεί στα διάφορα modes, για να μην πλήξετε θα πρέπει να παίζετε τα πάντα. Υπάρχουν συνολικά 20 χάρτες με τους 4 από αυτούς να είναι διαθέσιμοι μόνο στο realism mode,  2 μεγάλης έκτασης για το Ground War και 7 ακόμα μικρότερους για το Gunfight. Στην ουσία τα περισσότερα παιχνίδια σας θα είναι μέσα στους 10 βασικούς χάρτες του παιχνιδιού και αυτό πραγματικά θα σας κουράσει. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το θέμα, αφού εκτός από ορισμένους που είναι πραγματικά έξυπνα σχεδιασμένοι και βοηθάνε όλους τους τύπους παιχνιδιού, οι περισσότεροι δεν είναι σωστά δομημένοι, δεν προσφέρουν εναλλακτικές διαδρομές και δυνατότητα διαφορετικής προσέγγισης της μάχης με αποτέλεσμα να “σπρώχνουν” τους παίκτες σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων. Σίγουρα με το πέρασμα του χρόνου και τα νέα DLC που θα έρθουν ο αριθμός των διαθέσιμων χαρτών θα μεγαλώσει, ας ελπίσουμε να αλλάξει προς το καλύτερο και ο σχεδιασμός τους.

Σε ότι έχει να κάνει με το Progression τώρα, πιστεύω πως έχει γίνει καλή δουλειά. Έχουμε έναν χαμό από πράγματα που μπορούμε να ξεκλειδωσουμε. Διάφορα Perks και όπλα τα παίρνουμε καθώς ανεβαίνουμε level, τα όπλα παίρνουν level και ξεκλειδώνουν attachments όσο τα χρησιμοποιουμε, ενώ υπάρχουν και τα Multiplayer Challenges που μας επιβραβεύουν με διάφορα καλούδια. Γενικά όσο θα παίζεται όλο και κάτι θα ξεκλειδώνεται, όλο και κάτι θα κερδίζεται, πράγμα που κάνει την ενασχόληση με το online του παιχνιδιού εθιστική.

Call of Duty: Modern Warfare - Review

Και πάμε τώρα στον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού. H Infinity ward δημιούργησε μια νέα μηχανή γραφικών η οποία πραγματικά κάνει θαύματα. Το παιχνίδι είναι πραγματικά πανέμορφο, τα μοντέλα των χαρακτήρων, τα περιβάλλοντα αλλά και τα όπλα έχουν τρομερή λεπτομέρεια, ενώ τα διάφορα εφέ, όπως ο καπνός, η φλόγες της φωτιάς  κτλ είναι ιδιαίτερα αληθοφανή. Οι αντανακλάσεις του φωτός πάνω στα όπλα αλλά και σε όλες τις επιφάνειες είναι απίστευτες. Γενικά ότι έχει να κάνει με τους φωτισμούς εντυπωσιάζει σε αυτό το παιχνιδι. Ιδικά σε μια νυχτερινή αποστολή οπού το φως του φεγγαριού πέφτει μέσα στο ομιχλιασμένο δάσος, δημιουργείται ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει επίσης και στο animation των χαρακτήρων, όπου σε συνδυασμό με τα πολύ καλά physics βοηθούν τα μέγιστα ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το λιγότερο εντυπωσιακό! Στα cutscenes έχει γίνει επίσης καταπληκτική δουλειά, τόσο στην λεπτομέρεια, όσο και στο lipsync που συνήθως χαλάει τέτοιες προσπάθειες. Δεν ειναι υπερβολή να πω πως αγγίζει φωτορεαλιστικά επίπεδα η ποιότητα τους. Ένα μεγάλο μπράβο εδώ για την IW!

Σε ότι έχει να κάνει με τον ήχο του παιχνιδιού έχω να πω τα καλύτερα. Από το επικό Soundtrack της Sarah Schachner (που επιστρέφει σε Call of duty τίτλο μετά τα modern warfare 3 και Infinite warfare), έως τον ήχο των όπλον και τα διάφορα ηχητικά εφέ, έχει γίνει πραγματικά υπέροχη δουλειά. Όταν θα παίξετε αποστολές η online στο Realism επίπεδο και θα πρέπει να δίνετε προσοχή στον παραμικρό ήχο, θα καταλάβετε πόσο προσοχή έχει δοθεί από την εταιρεία σε αυτόν τον τομέα του παιχνιδιού.

Να αναφέρω εδώ πως το παιχνίδι το δοκίμασα και στις δυο κονσόλες της Microsoft. Στο XBOX One X ειναι πανέμορφο, κρυστάλλινο και χωρίς ιδιαίτερα frame drops. Παίζει υπέροχα, και αντιμετώπισα μόνο μια φορά πρόβλημα με Random Restart της κονσόλας μετά από αρκετή ώρα παιχνιδιού. Έχω ακούσει πως το έχει συναντήσει αρκετός κόσμος αυτό το πρόβλημα και μάλιστα έβγαλε και ένα Patch η IW για την διόρθωση του. Στο XBOX One S τώρα τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά, σε σύγκριση πάντα με το X. Προσωπικά είδα πολλά frame drops και η κονσόλα δυσκολευόταν αρκετά στο να κρατήσει ένα σταθερό FPS. Δεν έκατσα να το αναλύσω πολύ, γύρισα στο X ξανά και το απόλαυσα…

Call of Duty: Modern Warfare - Review

Όσο όμορφο και αν είναι όμως το παιχνίδι, όσο και να μας πωρώνει το soundtrack του, αν δεν παίζει καλά, αργά η γρήγορα θα το παρατήσει η πλειοψηφία των παικτών και θα σβήσει. Ευτυχώς για όλους μας, το νέο Modern Warfare παίζει απίστευτα καλά! Στο καλό συνολικό αποτέλεσμα  συμβάλουν τα μέγιστα το γρήγορο και διασκεδαστικο Gameplay, ο στιβαρός χειρισμός που μας επιτρέπει να εκτελούμε άμεσα και την παραμικρή κίνηση χωρίς κανένα πρόβλημα, και φυσικά Cross Play δυνατότητα που έχει προστεθεί στο παιχνίδι και σας δίνει την δυνατότητα να παίξετε με παίκτες από άλλες πλατφόρμες, μεγαλώνοντας κατά πολύ το player base του τίτλου και κατ’ επέκταση την διάρκεια ζωής του.

Εν κατακλείδι

Το Modern Warfare είναι με σιγουριά το καλύτερο COD που έχουμε δει εδώ και αρκετά χρόνια. Το Campaign του που ώρες ώρες είναι γροθιά στο στομάχι, σε συνδυασμό με το πολύ καλό, και εμπλουτισμένο Multiplayer που περιεχέι, δημιουργούν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. To παιχνίδι φυσικά δεν είναι αψεγάδιαστο, η μικρή διάρκεια του Campaign, ο περιορισμένος αριθμός χαρτών και ορισμένα σοβαρά προβλήματα (Αχ αυτό το Spawn) που συνάντησα στο Online κομμάτι, πρέπει να αναφερθούν στα αρνητικά του νέου δημιουργήματος της Infinity Ward.

Την έλλειψη του Survival Mode, το οποίο για έναν χρόνο θα υπάρχει αποκλειστικά στο Playstation δεν γίνεται να μην την αναφέρω, θα την χαρακτηρίσω απαράδεκτη αλλά δεν θα παίξει ρολό στην βαθμολογία του παιχνιδιού, αφού αυτή έχει να κάνει με την εμπειρία που θα αποκομίσει ο κάτοχος της κονσόλας με το υπάρχων περιεχόμενο.


Ευχαριστούμε την IGE S.A που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One X/S
Developer
Infinity Ward
Εκδότης : Activision
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019

8
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
  • Call of Duty: Modern Warfare 8

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα