XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Children of Morta – Review

children of morta

Είναι πολλές οι φορές που οι περισσότεροι από εμάς έχουν πέσει σε κάποιον indie τίτλο και έχουν απορροφηθεί στο κόσμο του, με αποτέλεσμα να τον εντάσσουν στη κατηγορία των προσωπικών «κρυφών» διαμαντιών, που απαρτίζουν τη gaming βιομηχανία. Στη κατηγορία αυτή, έρχεται να προστεθεί και ο νέος τίτλος της Dead Mage, το Children of Morta.

Οι Bergsons, μία οικογένεια που κατοικεί στους πρόποδες του βουνού Morta, είναι υπεύθυνη για την φύλαξη του εδώ και πολλές γενναίες, ως φύλακες και προστάτες του. Έφτασε όμως η ώρα για να αντιμετωπίσουν τη πιο δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή, που έχει τεθεί σε αυτή τη γενιά των Bergson. H «μόλυνση/corruption» έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και πλέον απειλή κάθε ύπαρξη που κατοικεί στο βουνό του Morta, μετατρέποντας το σε ένα εφιαλτικό μέρος για να κατοικεί κανείς και μεταμορφώνει τα ζώα σε δαιμονισμένα πλάσματα.

Children of Morta - Review

Τη συνέχεια λοιπόν της ιστορίας, αναλαμβάνει ένας αφηγητής. Δεν θα ακούσετε τους ήρωες στο Children of Morta να μιλάνε. Με ένα τρόπο εφάμιλλο με αυτόν του Bastion, ο αφηγητής θα αρχίσει να μας συστήνει με την οικογένεια των Bergson. Οι Bergsons, χαρακτηρίζονται από τη δική τους μοναδική οικογενειακή κουλτούρα. Ακόμα και τα ηλικιωμένα άτομα, όπως για παράδειγμα η γιαγιά Margaret, θα μιλήσουν για αρχαίες ιστορίες και προφητείες, που αφορούν τον κόσμο του Children of Morta και την κληρονομιά τους. Θα ξεκινήσουμε την ιστορία μας με την παρουσίαση του μαγικού αυτού κόσμου και θα δούμε τους ήρωες μας να κάθονται δίπλα από το τζάκι της οικείας τους, απολαμβάνοντας τη ζεστασιά και τη θαλπωρή του. Αυτά τα τζάκια…Πόσα κρυμμένα μυστικά βρίσκονται άραγε από πίσω τους και πόσες ιστορίες έχουν να μας διηγηθούν; Το μόνο σίγουρο είναι πως η ιστορία θα σας καθηλώσει και ο αφηγητής θα σας μαγνητίσει σε αυτό το όμορφο και συνάμα σκοτεινό παραμύθι.

To Children of Morta, είναι ένα storydriven hack & slash Action RPG παιχνίδι, με πολλές προσθήκες roguelite στοιχείων. Συνολικά υπάρχουν έξι ήρωες για να επιλέξετε, εκ των οποίων ο καθένας έχει τις δικές του ιδιότητες, τα δικά του perks και τα δικά του passives. Στην αρχή του παιχνιδιού, θα ξεκινήσετε με τον John, τον πατέρα και προστάτη της οικογενείας, καθώς και με τη Linda, τη μεγάλη του κόρη. Τον John, μπορείς να τον χαρακτηρίσεις κάλλιστα σαν το Warrior, αφού κουβαλάει μία ασπίδα και ένα σπαθί για εξοπλισμό, ενώ η Linda είναι η τοξότρια της οικογένειας εξολοθρεύοντας με τα βέλη της τους αντιπάλους. Αναμενόμενα, όσο προχωράτε την ιστορία του Children of Morta, θα ξεκλειδώνεται και τους υπόλοιπους ήρωες του παιχνιδιού. Θα βρείτε τον Kevin, που είναι ο “assassin” της οικογένειας και κουβαλάει δύο στιλέτα, τον μεγάλο αδερφό Mark, που εκπαιδεύεται σαν μοναχός και χρησιμοποιεί τις γροθιές του (σαν τον Monk από το Diablo 3) και τη μικρή αδελφή Lucy, η οποία αποτελεί τη μάγισσα (sorceress) και σκοτώνει με Fireballs τους αντιπάλους της. Στη συνέχεια θα βρείτε και τον ξάδερφο τους τον Joey, ο οποίος αποτελεί το “Tank” και χρησιμοποιεί ένα σφυρί για να ισοπεδώσει οτιδήποτε σταθεί εμπόδιο στο διάβα του.

Children of Morta - Review

Αφού μάθαμε και γνωρίσαμε όλους τους χαρακτήρες ξεχωριστά, έφτασε η στιγμή να περάσουμε και στα επιμέρους ζητήματα του τίτλου της Dead Mage, που δεν είναι άλλο από το gameplay του παιχνιδιού και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι αναβαθμίσεις στους ήρωες. Μιας και αναφέραμε πως πρόκειται για έναν Action RPG με roguelite στοιχεία τίτλο, να είστε σίγουροι πως εδραιώνεται σε ένα από τα καλύτερα Diablo Clones παιχνίδια, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Ας περάσουμε να αναλύσουμε σιγά-σιγά, τους λόγους για τους οποίους κατατάσσεται τόσο ψηλά σε αυτή τη κατηγορία το Children of Morta και πως διαφοροποιείται σε σχέση με τους υπόλοιπους τίτλους του είδους.

Ως είθισται, τα action RPG παιχνίδια έχουν κάποια random generated dungeons, με το Children of Morta να μην αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Το στοιχείο όμως που το διαφοροποιείς στη κατηγορία του, είναι το γεγονός πως κάθε φορά που θα επισκεφθείτε το ίδιο dungeon, θα συναντήσετε διαφορετικά mini games όπως είναι το pong για παράδειγμα και θα ξεδιπλωθούν με ένα αφηγηματικό τρόπο, διάφορες πτυχές της ιστορίας. Επιπρόσθετα, κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ίδιο χάρτη, θα βρείτε διάφορα κοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι των Bergson’s και θα βοηθήσετε διαφόρους περαστικούς, να γλιτώσουν από τα τέρατα που τους κυνηγούν. Για παράδειγμα, σε ένα σημείο θα βρείτε ένα σκυλάκι, το οποίο στη συνέχεια θα γίνει ο καλύτερος και ο ποιο πιστός φίλος των Bergson’s.

Children of Morta - Review

Στο Children of Morta, θα πεθάνετε αρκετές φορές μέχρι να φτάσετε στο απαραίτητο επιθυμητό επίπεδο για να περάσετε τον εκάστοτε χάρτη. Το ευχάριστο της υπόθεσης, και αυτό που με εξέπληξε, είναι το γεγονός πως είτε ολοκληρώσεις το Dungeon, είτε πεθάνεις, η ιστορία θα ξεδιπλωθεί και θα συνεχίσει μέσα στο σπίτι των Bergson’s, χωρίς να χρειαστεί απαραίτητα να τερματίσετε την πίστα και να σκοτώσετε το τελικό της Boss. Σημειώστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας, την στιγμή που θα καταφέρετε να νικήσετε το Boss της κάθε πίστας. Μετά από τόσα runs, θα νιώσετε λίγο πιο ικανοί, πιο ολοκληρωμένοι και «δεμένοι» με τους μηχανισμούς του παιχνιδιού.

Πιο πάνω, αναφέραμε το σπίτι των Bergsons. Το σπίτι αυτό, αποτελεί το κεντρικό μέρος στο οποίο θα ξεκουραστείτε από τη μάχη και θα πραγματοποιήσετε τις αναβαθμίσεις για τους ήρωες σας. Είναι ένα μέρος «ζωντανό», το οποίο συνεχώς εξελίσσεται και αναδιαμορφώνεται, με τους ήρωες να αλλάζουν συνεχώς θέσεις και τοποθεσίες, παρευρισκόμενοι σε διάφορες οικογενειακές στιγμές, όπως για παράδειγμα αυτή του οικογενειακού δείπνου. Ύστερα από κάθε επιτυχία ή αποτυχία του dungeon, θα μπορέσετε να ξοδέψετε σε διάφορα σημεία του σπιτιού, το χρυσό τον οποίο έχετε μαζέψει.

Έτσι λοιπόν, υπάρχει το Book of Rea, στο οποίο μπορείτε να αναβαθμίσετε τη ποσότητα του χρυσού που βρίσκεται, το ποσοστό με το οποίο γεμίζει το rage σας, να αυξήσετε το ποσοστό του XP που συλλέγεται κλπ. Από την άλλη μεριά, υπάρχει και το Workshop του θείου Ben, στο οποίο αναβαθμίζετε την ενέργεια σας, το πόσο damage κάνετε, αυξάνεται το ποσοστό του critical chance και το μέγεθος του critical damage, το πόσο γρήγορα τρέχετε κλπ. Η μεγάλη αλλαγή όμως, είναι πως όλες αυτές οι αναβαθμίσεις είναι κοινές για όλα τα μέλη της οικογενείας. Παίρνετε μία φορά την αναβάθμιση και αυτή εφαρμόζεται ταυτόχρονα σε όλους τους ήρωες. Στο σπίτι θα βρείτε σε εμφανή θέση και το Library, για να διαβάσετε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε όλα τα lore και τα βιβλία που έχετε συλλέξει στις περιπέτειες σας.

Children of Morta - Review

Μόλις μπείτε στο πρώτο σας dungeon και πάρετε το πρώτο level σας, θα μπορείτε να τοποθετήσετε το skill point, σε οποιοδήποτε ability ή talent επιθυμείτε. Για ακόμα μία φορά, η σημαντική διαφορά παρατηρείται στα Traits που έχει ο κάθε ήρωας ξεχωριστά. Τα Traits αυτά αποτελούν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της κλάσης του εκάστοτε ήρωα και η ιδιότητα τους είναι διαθέσιμη για όλη την οικογένεια των Bergson’s. Για παράδειγμα, ο John ξεκλειδώνει ένα Trait με το οποίο αυξάνεται το max health για τον ίδιο και για όλα τα μέλη της οικογένειας ταυτόχρονα. Αυτά τα Traits, τα ξεκλειδώνεις στα level 4, 8,14 και 20. Για να πραγματοποιηθεί και να καταστεί υλοποιήσιμη αυτό, η Dead Mage ενσωμάτωσε μία πολύ έξυπνη ιδέα στο Children of Morta. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος χαρακτήρας ο οποίος θα είναι ο αγαπημένος σας. Το θέμα είναι πως μετά από μερικά runs, ο ήρωας αυτός θα αποκτήσει ένα είδος πέναλτι (Fatigue) στη μπάρα της ενέργειας του, με αποτέλεσμα να πεθαίνετε πολύ εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο, το Children of Morta σε αναγκάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ασχοληθείς με όλους τους ήρωες του τίτλου.

Τη στιγμή ακριβώς που θα εξοικειωθείτε με τους αρχικούς μηχανισμούς του παιχνιδιού, θα διαπιστώσετε πως ο τρόπος διαχείρισης των ηρώων, θα αποτελεί αυτόματο αντανακλαστικό των μυών των δακτύλων σας. Τόσο καλή δουλειά έχει γίνει στο κομμάτι του gameplay. Βέβαια αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να ολοκληρώσετε την οποιαδήποτε πίστα. Θα χρειαστεί να κάνετε όλες τις αναβαθμίσεις που αναφέραμε προηγουμένως. Ο τρόπος με τον οποίο αυτές πραγματοποιούνται μέσα στο σπίτι των Bergsons, βοηθάει στη γρήγορη ροή της μάχης. Πραγματικά τη στιγμή που θα εμπλακείτε στη πρώτη μάχη, δεν θα θέλετε να αφήσετε το controller από τα χέρια σας. Σε αυτό συμβάλει και το εκπληκτικό animation, το οποίο είναι ζωγραφισμένο στο χέρι καρέ-καρέ.

Children of Morta - Review

Ακόμα το παιχνίδι σε βοηθάει προσφέροντας σου κάποια buff, τα οποία στα παρέχει με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι υπάρχουν οι οβελίσκοι, που σου δίνουν ένα πλεονέκτημα σε κάποιο στατιστικό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ακόμα, υπάρχουν τα Divine Graces τα οποία μοιάζουν με αύρες ή με αντικείμενα τα οποία περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό σας. Σαν συμπληρωματικό στοιχείο υπάρχουν και τα Divine Relics, τα οποία τοποθετούνται στα ειδικά κουμπιά για να τα ενεργοποιήσετε. Φυσικά υπάρχουν και τα διάφορα Relics και οι ρούνοι, που προσφέρουν κάποιου είδους buff σε μία ιδιότητα σας για περιορισμένο χρόνο ή περιορισμένο αριθμό χρήσεων. Για το τέλος αφήσαμε τα gemstones, με τα οποία μπορείς να αγοράζεις από τον μαγαζάτορα που συναντάς μέσα στα Dungeons, τα προ-αναφερθέντα buffs.

Η μοναδική παρατήρηση που έχω να κάνω σε όλα τα παραπάνω, είναι πως η δημιουργία του dungeon και των buff που θα σου προσφέρει το παιχνίδι είναι τελείως τυχαίος (RnG), με αποτέλεσμα να μην σε βοηθάν εν τέλει ή να μην σου τα πετάει καθόλου. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό των potions που σου πετάει μέσα στην πίστα. Δεν μπορείς να αγοράσεις potions πριν ξεκινήσεις την περιπέτεια σου και υπάρχουν φορές που στα πετάει όλα μαζεμένα και άλλες φορές, δεν πετάει τίποτα. Τα πράγματα βέβαια είναι πολύ πιο εύκολα και πιο διασκεδαστικά στο διπλό couch coop που προσφέρει το Children of Morta. Στο co-op υπάρχει και η επιλογή για να σηκώσεις τον πεσμένο συμπαίκτη σου, κάνοντας τα πράγματα λίγο πιο εύκολα.

Children of Morta - Review

Στον εικαστικό τομέα, τα πράγματα είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Το pixelart style που διαθέτει το Children of Morta, προσωπικά μου κέντρισε το ενδιαφέρον με τις pastel αποχρώσεις να ηρεμούν και να ξεκουράζουν το μάτι, τη στιγμή που χρειάζεται, ειδικότερα μετά από ένα μεγάλο και χρονοβόρο playthrough σε κάποιο dungeon. Φυσικά, σε άλλους μπορεί να μην αρέσει αυτή η αισθητική, συνιστώντας σε αυτούς απλά με μισή καρδιά, να αποφύγουν τον τίτλο της Deep Mage.

Η μουσική επένδυση που περιβάλει το Children of Morta είναι αρκετά ενδιαφέρουσα με αρκετές εναλλαγές μεταξύ των διαφόρων επιπέδων και κόσμων που θα συναντήσετε. Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται από τη μάχη τη στιγμή που μπαίνεις στον shopkeeper για να αγοράσεις το οτιδήποτε, απλά σε ηρεμεί και σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πως βρίσκεσαι σε ένα ασφαλές σημείο μακρυά από τους εχθρούς και τον….θάνατο.

Εν κατακλείδι, το Children of Morta αποτελεί μία indie παραγωγή, που έρχεται να βάλει τα γυαλιά σε πολλά μεγάλα Studio της βιομηχανίας. Ο τίτλος της Dead Mage ειναι ένα  action RPG παιχνίδι που δεν πρέπει να χάσει κανείς φίλος του είδους. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν ξεκινήσετε, δύσκολα θα αφήσετε το χειριστήριο από τα χέρια σας και μετά από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, θα επιστρέφετε πιο πεισμωμένοι. Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στο Studio, και προσωπικά περιμένω από τώρα με αγωνία την επόμενη δουλειά τους.


Ευχαριστούμε την εκδότρια εταιρεία που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One S
Developer : Dead Mage
Εκδότης : 11 bit studios
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

9
ΤΕΛΕΙΟ
  • Children of Morta 9

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα