XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

DiRT 5 – Review

H σειρά Dirt της Codemasters αποτελεί την εναλλακτική πρόταση της εταιρίας σε όσους δεν αρέσκονται σε καθαρά Racing Simulation τίτλους όπως το πολύ δημοφιλές Dirt Rally. Τα παιχνίδια του Dirt Franchise περιλαμβάνουν περισσότερα Arcade στοιχεία σε μια όμορφη μίξη με Sim μηχανισμούς που τa καθιστούν πιο “διασκεδαστικά” και αρκετά πιο προσιτά σε παίκτες που δεν έχουν μεγάλη εμπειρικά σε τίτλους του είδους.

Το DiRT 5 το είδαμε για πρώτη φορά Κατά την διάρκεια της παρουσίασης των νέων παιχνιδιών για τα XBOX series X|S από 3rd party Developers τον περασμένο Μάιο και μας άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις με τον όμορφο τεχνικό τομέα,  αλλά και την  υποστήριξη για 120fps Mode. Τους προηγούμενους μήνες πήραμε μια γερή γεύση από το παιχνίδι, αφού με το XBOX σαν Leading Platform η Micosoft φρόντισε να μας δώσει αρκετές πληροφορίες μέσω διαφόρων βίντεο, που παρουσίαζαν πολλά από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού.

Ο καιρός πέρασε, οι νέες κονσόλες της Microsoft κυκλοφόρησαν και το DiRT 5 ήρθε στα χέρια μας. Αν και πρόκειται για Cross Gen τίτλο, παρά τους περιορισμούς που επιβάλει η δυνατότητα λειτουργίας του και στις παλαιότερες κονσόλες, είναι από τα λίγα παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των XBOX series X|S αυτή την στιγμή. Εμείς δοκιμάσαμε το παιχνίδι και στις δυο γενιές κονσολών,  και σας παρουσιάζουμε όλα τα θετικά και αρνητικά της νέας προσπάθειας της Codemasters.

DiRT 5 - Review

Στο DiRT 5 φαίνεται από την πρώτη στιγμή πως η Codemasters έχει διαλέξει διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που ακολουθούσε μέχρι σήμερα, μιας και το παιχνίδι μπορεί πλέον κάλλιστα να χαρακτηριστει σαν Arcade Off-Road Racing, αφού θυμίζει έντονα τους Motorstorm τίτλους που είχαμε δει παλαιότερα στις κονσόλες της Sony, αφήνοντας πίσω του κάθε sim στοιχείο που κουβαλούσε μέχρι σήμερα. Σε αντίθεση με προηγούμενους τίτλους της σειράς, το Dirt 5 προφέρει στου παίκτες μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία διαδρομών, σε πολλά διαφορετικά τερέν. Το παιχνίδι θα σας δώσει την δυνατότητα να τρέξετε σε πάγο, λάσπη, χωματόδρομο και άσφαλτο, έτσι η κάθε διαδρομή αναγκάζει τον οδηγό προσαρμόσει τον τρόπο οδήγησης του βάση των χαρακτηριστικών της, ενώ ο χειρισμός ακολουθεί και αυτός την arcade φιλοσοφία του παιχνιδιού, αφού ακόμα και στις δυσκολότερες συνθήκες δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να ελέγξετε το όχημα σας. Με διαθέσιμες πάνω από 70 διαδρομές σε 10 διαφορετικές χώρες όπως Ελλάδα (Καλαμπάκα ftw), Νορβηγία, Κίνα, Αμερική, Νότια Αφρική, Νεπάλ κ.α. το DiRT 5 μας προφέρει εξαιρετική ποικιλία στα περιβάλλοντα, ενώ η εναλλαγή νύχτας, μέρας σε συνδυασμό με τα δυναμικά Weather Effect βοηθούν στο να παραμένει το παιχνίδι φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ξεκινώντας η πρώτη επιλογή σας σίγουρα θα είναι η ενασχόληση με το Carrer Mode. Στα πέντε διαφορετικά Chapters που είναι χωρισμένη η καριέρα του παιχνιδιού, θα τρέξετε σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό διαφορετικών διαδρομών, με συνολικά οκτώ διαφορετικούς τύπους Event. Αν και το περιεχόμενο είναι χορταστικό, ο τρόπος που έχει στηθεί το Mode αυτό σχετικά γρήγορα κουράζει τον παίκτη, αφού παρά την ανάθεση των Voice over σε μεγάλα ονόματα του χώρου όπως οι Troy Baker και Nolan North η συμμετοχή τους περιορίζεται σε ένα τύπου Podcast ηχητικό που ακούμε πριν και μετά το τέλος κάθε Event, το οποίο μάλιστα χάνει σχετικά γρήγορα το ενδιαφέρον του. Ευτυχώς το γρήγορο Gameplay και η σχετικά μικρή διάρκεια των Events μας επιτρέπουν να εναλλάσσουμε συνεχώς, πίστες, αυτοκίνητα, περιβάλλοντα κτλ, με αποτέλεσμα να καλύπτετε σε έναν μεγάλο βαθμό η έλλειψη ουσίας στο συγκεκριμένο mode. Eκτός από τα βασικά Event του Career Mode έχουν προστεθεί και τα Throwdowns, 1 Vs1 αγώνες τους οποίους θα ξεκλειδώσουμε όσο προχωράμε στην “ιστορία” παιχνιδιού.

DiRT 5 - Review

Μετά από κάθε αγώνα, εκτός από πόντους εμπειρίας και fame, κερδίζουμε και χρήματα τα οποία μας βοηθούν να αποκτήσουμε περισσότερα και πιο γρήγορα αυτοκίνητα, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο κάθε Event. Φυσικά όπως και στα περισσότερα παιχνίδια του είδους και εδώ τα οχήματα είναι χωρισμένα σε κατηγορίες, με τον κάθε αγώνα να είναι “στημένος” με την σειρά του για διαφορετική κατηγορία οχημάτων. Το κακό είναι πως δεν μπορούμε να παραμετροποιήσουμε τα αυτοκίνητα μηχανικά, γεγονός που πιθανότατα να ενοχλήσει αρκετούς παίκτες, μιας και θα πρέπει να περιοριστούμε σε αλλαγές χρωμάτων, liverys κτλ.

Στο κεντρικό μενού του παιχνιδιού θα συναντήσουμε πέντε ακόμα Sections που θα μας απασχολήσουν. Το Arcade, μέσα από το οποίο μπορούμε να τρέξουμε σε οποία διαδρομή θέλουμε με ρυθμιζόμενες παραμέτρους. Το Garage οπού υπάρχουν όλα τα διαθέσιμα αυτοκίνητα μας, αλλά και όλα όσα μπορούμε να αποκτήσουμε με τα χρήματα που έχουμε κερδίσει από τους αγώνες. Το Prοfile μας που μπορούμε να το παραμετροποιήσουμε αλλάζοντας την Player Card μας, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία Lanyards, Nicknames κ.α , ενώ στο κεντρικό μενού του παιχνιδιού θα συναντήσουμε επίσης και την επιλογή για Online αγώνες. Για το τέλος άφησα την ίσως πιο σημαντική προθήκη στο DiRT 5 που αυξάνει κατά πολύ την διάρκεια ζωής του τίτλου της Codemasters, Φυσικά αναφέρομαι στο Playgrounds. Εδώ μπορούμε με ένα εξαιρετικά εύχρηστο Tool set που μας δίνει το παιχνίδι να δημιουργήσουμε τις δικές μας διαδρομές και να της ανεβάσουμε ώστε να μπορέσουν να τις παίξουν και άλλοι κάτοχοι του παιχνιδιού. Αν και το DiRT 5 έχει μόλις λίγες ημέρες που κυκλοφόρησε, ήδη υπάρχουν ορισμένες πολύ καλές πίστες και “τρελές” διαδρομές που αξίζει να δοκιμάσετε. Πολύ σημαντική προσθήκη επίσης είναι και το 4πλο Split Screen Co-op που υποστηρίζει το παιχνίδι.

DiRT 5 - Review

Τα Γραφικά του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά, με έντονους χρωματισμούς, ενώ οι αντανακλάσεις και όλα τα εφέ όπως λάσπη, πέτρες που εκτοξεύονται από τα αλλά αυτοκίνητα κτλ, δημιουργούν ένα πολύ όμορφο οπτικά αποτέλεσμα. Σε ότι έχει να κάνει με τον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού στο XBOX One X, πρέπει να πω πως το διάστημα που το έπαιζα πριν την επίσημη κυκλοφορία του, αντιμετώπισα πολλά και σημαντικά προβλήματα. Τα frame drops ήταν υπερβολικά πολλά, ενώ το tearing (ειδικά στο Performance mode) έβγαζε πραγματικά μάτια. Δεν έχω συναντήσει τα τελευταία χρόνια άλλο τίτλο με τόσο έντονο πρόβλημα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Ευτυχώς το Day 1 patch που ήρθε με την κυκλοφορία του παιχνιδιού, διόρθωσε κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό τα περισσότερα από τα προβλήματα που υπήρχαν, και πλέον το παιχνίδι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα πολυ ικανοποιητικό επίπεδο.

Όπως ανέφερα και πιο πάνω το παιχνίδι κυκλοφορεί και για τις δυο γενιές κόνσολών, έτσι είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω και στο XBOX One X αλλά και στο ολοκαίνουριο XBOX Series X. Στη νέα κονσόλα της Microsoft το παιχνίδι τρέχει πραγματικά καταπληκτικά και όλα τα προβλήματα που είχε η έκδοση του One πραγματικά εξαφανίζονται. Εδώ υπάρχουν πλέον 3 διαθέσιμα modes σε ότι έχει να κάνει με τα γραφικά του παιχνιδιού, το Frame Rate που στο οποίο το παιχνίδι τρέχει με δυναμική 3840×2160 ανάλυση και 60fps, ενώ το Image Quality προσφέρει και αυτό δυναμική 4K ανάλυση και 60 fps με μεγαλύτερη όμως έμφαση στην ποιότητα των Textures τις φωτοσκιάσεις και το texture filtering. Τέλος έχουμε για πρώτη φορά σε Racing παιχνίδι του XBOX 120Hz mode που προσφέρει σε όσους έχουν συμβατές τηλεοράσεις μια τρομερά Smooth εμπειρία που εντυπωσιάζει!

Το Soundtrack του παιχνιδιού είναι αρκετά καλό και ντύνει όμορφα την όλη εμπειρία. Κομμάτια από τους The Killers, The Chemical Brothers, The Prodigy και πολλά ακόμα συγκροτήματα, θα μας συντροφεύσουν καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού ενώ και τα ηχητικά εφέ βρίσκονται και αυτά σε πολύ καλό επίπεδο.

DiRT 5 - Review

Συμπέρασμα

Το Dirt 5 είναι ένας Arcade τίτλος που πρέπει να δοκιμάσουν όλοι οι φίλοι των Racing παιχνιδιών. Με εξαιρετικά γραφικά και διασκεδαστικό Gameplay αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για όλους τους κατόχους XBOX κονσολών. Όσοι παίξουν το παιχνίδι σε XBOX One θα το ευχαριστηθούν παρά τα προβλήματα του, όσοι όμως κατάφεραν και έκαναν το άλμα στην επόμενη γενιά με ένα XBOX Series X  πραγματικά θα το απολαύσουν….


Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX Series X |XBOX One x
Developer : Codemasters
Εκδότης : Codemasters
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020

 

8
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
  • Dirt 5 8

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα