XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

eFootball PES 2021: Season Update – Review

Για άλλη μια χρονιά η KONAMI κυκλοφορεί ένα παιχνίδι της σειράς Pro Evolution Soccer, με την διαφοροποίηση ότι δεν πρόκειται ακριβώς για νέο τίτλο. Το παιχνίδι βασίζεται στο eFootball PES 2020, καθώς λόγω της πανδημίας, αλλά και της επιλογής της ιαπωνικής εταιρείας να εστιάσει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού για τη νέα γενιά, δεν υπήρχε χρόνος για να κυκλοφορήσει κάτι διαφορετικό.

Όπως γίνεται αντιληπτό και από τον τίτλο του παιχνιδιού, πρόκειται για Season Update, και πριν αυτό δημιουργήσει οποιαδήποτε σύγχυση, δεν πρόκειται για κάποιο update που αναβαθμίζει την προηγούμενη έκδοση του eFootball PES στην τωρινή, αλλά για ένα standalone παιχνίδι που μπορείτε να βρείτε στα φυσικά και ψηφιακά καταστήματα. Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι είναι ακριβώς το ίδιο με το eFootball PES 2020, και για αυτό το λόγο θα σας παραπέμψουμε στο αντίστοιχο review της περσινής χρονιάς για αναλυτική παρουσίαση των modes, του gameplay και των τεχνικών χαρακτηριστικών του τίτλου.

eFootball PES 2021: Season Update - Review

Οι διαφορές στο gameplay υπάρχουν αλλά  είναι ανεπαίσθητες. Ίσως ο χειρισμός έχει γίνει περισσότερο responsive από το προηγούμενο παιχνίδι, αλλά πέρα από αυτό δεν έχουμε κάποια ουσιαστική αλλαγή. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε ότι το παιχνίδι αν και season update, δεν είναι κακό, καθώς βασίζεται στην πετυχημένη συνταγή του PES 2020, το οποίο έκανε αρκετά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση, στοιχείο που θα πρέπει να ακολουθήσει και η EA με το FIFA τα επόμενα χρόνια με στόχο την περαιτέρω εξέλιξη του τίτλου. Στην ουσία οι βελτιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί θυμίζουν περισσότερο ένα patch που σε κανονικές συνθήκες θα κυκλοφορούσε μεσούσης της χρονιάς παρά ένα full scaled τίτλο PES.

Και πάμε στην ουσία του φετινού παιχνιδιού, που είναι τα αναβαθμισμένα roster, μιας και αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της νέας έκδοσης, αφού η βασική αλλαγή είναι τα roster της τρέχουσας σεζόν όπως και οι αλλαγές στα στατιστικά των παικτών. Στον τομέα αυτό έχουν γίνει αλλαγές, αλλά δυστυχώς δεν είναι πλήρως ενημερωμένα ακόμα. Για παράδειγμα στις ελληνικές ομάδες θα βρούμε προς το παρόν τις περσινές συνθέσεις κάτι που αναμένεται να αλλάξει προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

eFootball PES 2021: Season Update - Review

Δυστυχώς παρά την προσπάθεια της KONAMI να αναβαθμίσει τα roster και τα στατιστικά των ομάδων, η απώλεια συγκεκριμένων licenses αποτελεί το μελανό σημείο του παιχνιδιού για αυτή τη χρονιά. Το συγκεκριμένο στοιχείο αποτελούσε εδώ και αρκετά χρόνια “αγκάθι” για την ιαπωνική εταιρεία, η οποία τα τελευταία χρόνια έκανε αρκετές κινήσεις “μπρος-πίσω” στο κομμάτι των δικαιωμάτων. Αν και υπάρχουν αρκετές συμφωνίες με δημοφιλείς ομάδες όπως οι Manchester United, Barcelona, Bayern Μονάχου και Juventus, υπάρχουν και μεγάλες ελλείψεις. Για παράδειγμα η απώλεια της Milan και της Inter, πληγώνει το γόητρο των δημιουργών, όπως και το γήπεδο των δυο ομάδων, το θρυλικό San Siro.

Φυσικά γίνεται αντιληπτό ότι η ίδια η KONAMI, βασίζεται στα unofficial patches που χρησιμοποιούνται για την συμπερίληψη όλων των επίσημων roster και ομάδων με την χρήση των option files. Πρόκειται για μια επιλογή η οποία καλώς η κακώς δεν υποστηρίζεται στο XBOX, και παρόλο που είναι ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση, δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη επιλογή είναι σωστή. Θα ήταν αποδεκτό από μια εταιρεία που κυκλοφορεί racing games να έχει generic αυτοκίνητα και να περιμένει την κοινότητα να κυκλοφορήσει patches τα οποία θα προσθέτουν branded οχήματα; Προσωπικά το βρίσκω λάθος και σίγουρα η KONAMI θα πρέπει να δείξει στο μέλλον ότι έχει ως στόχο την βελτίωση στο συγκεκριμένο τομέα.

eFootball PES 2021: Season Update - Review

Κλείνοντας αυτό το review, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η προσέγγιση της KONAMI με την κυκλοφορία ενός update για το roster στα 30€ (ακόμη και φθηνότερα) αντί για την κυκλοφορία του σε full price. Από τη μια το βρίσκω ιδιαίτερα ελκυστικό και είναι αυτό που όλοι μας έχουμε σκεφτεί κατά το παρελθόν. Θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική απάντηση στις ετήσιες κυκλοφορίες, που πολλές φορές είναι ανούσιες. Από την άλλη δεν είμαι σίγουρος αν κάποιος παίκτης αξίζει να πληρώσει το απαιτούμενο ποσό για να αγοράσει το ίδιο παιχνίδι ξανά.

Σίγουρα το eFootball PES 2021 Season Update είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους φανατικούς του είδους, σε μια ιδιαίτερα ελκυστική τιμή. Η απώλεια licenses, οι σχεδόν ανύπαρκτες βελτιώσεις από την προηγούμενη έκδοση του παιχνιδιού, και η παρουσία microtransactions για άλλη μια χρονιά πληγώνουν το franchise. Για όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο και τη σειρά PES, ειδικά αν δεν έχετε στην κατοχή σας το eFootball PES 2020, η αγορά του είναι μονόδρομος στην προσφερόμενη τιμή και σίγουρα το παιχνίδι θα σας προσφέρει εκατοντάδες ώρες διασκέδασης.


Ευχαριστούμε την Zegetron που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : Xbox One X
Developer :
Konami Digital Entertainment
Εκδότης : Konami Digital Entertainment
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020

7
ΚΑΛΟ
  • ΚΑΛΟ 7

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα