XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

F1 2019 – Review

Βρισκόμαστε κατά τη διάρκεια της σεζόν 2019 της Formula 1, του ίσως πιο αγαπητού πρωταθλήματος μηχανοκίνητου αθλητισμού και για άλλη μια χρονιά ήρθε η ώρα να απολαύσουμε την μεταφορά του πρωταθλήματος αυτού σε videogame με το F1 2019 και μάλιστα νωρίτερα από τη συνηθισμένη περίοδο κυκλοφορίας των τίτλων F1.

Η Codemasters έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι γνωρίζει την συνταγή για επιτυχημένα racing franchises, όπως τα GRID και Dirt Rally μεταξύ άλλων, αλλά το officially licensed παιχνίδι της F1 ξεχωρίζει για πολλούς από εμάς. Έχοντας πρόσφατη την επαφή με το F1 2018 με την ευκαιρία της προσθήκης του στο XBOX Game Pass, είναι αναπόφευκτη η σύγκριση με τον προηγούμενο τίτλο της σειράς, ο οποίος ομολογουμένως είχε κλέψει τις εντυπώσεις.

F1 2019 - Review

Σαφώς και δεν μιλάμε για ένα διαφορετικό τίτλο από αυτόν που είδαμε μόλις 10 μήνες πριν. Ο βασικός πυρήνας του παιχνιδιού παραμένει ο ίδιος. Οι φωτισμοί και η προσοχή στην λεπτομέρεια όμως είναι αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις, που πρέπει να αναφερθούν. Ειδικά όσον αφορά τις πίστες και τους περιβάλλοντες χώρους αυτών, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται, καθώς το επίπεδο λεπτομέρειας είναι εξαιρετικό.

Η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς όμως, είναι η προσθήκη του πρωταθλήματος της Formula 2. Η συγκεκριμένη προσθήκη είναι ευπρόσδεκτη και προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο βάθος στο παιχνίδι, ενώ το Career Mode έχει περισσότερο νόημα όπως θα αναφέρουμε παρακάτω, όπου και θα παρουσιάσουμε το συγκεκριμένο mode αναλυτικά.Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το roster και τα οχήματα της F1 έχουν ενημερωθεί, στην Formula 2 παίζουμε με το roster της προηγούμενης χρονιάς, το οποίο όμως αναμένεται να ενημερωθεί σε μελλοντικό update. Ομοίως και για το calendar, αυτό που είναι διαθέσιμο και μπορείτε να παίξετε, είναι αυτό του 2018!

F1 2019 - Review

Αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο είναι η διαφορά στην οδήγηση μεταξύ των οχημάτων της F2 και της F1. Για όσους έχετε συνηθίσει την οδήγηση στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, είναι δεδομένο ότι η οδήγηση των οχημάτων της F2 θα αποτελέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική πρόκληση. Φυσικά πρέπει να τονίσουμε ότι για όσους από εσάς επιλέξετε να παίξετε το πρωτάθλημα της Formula 2, θα βρείτε και διαφορές που αφορούν το format των αγώνων. Εδώ έχουμε λιγότερα practice sessions, τα προκριματικά που οδηγούν στην pole έχουν μικρότερη διάρκεια, ενώ ο κυρίως αγώνας είναι στην πραγματικότητα 2 αγώνες. Ο ένας στα πρότυπα της F1 με αναγκαστικά ένα pit stop και ο αγώνας sprint στον οποίο δεν θα έχετε δικαίωμα για pit stop.

Όσον αφορά το career mode που σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον αρκετών από εμάς, δεν βλέπουμε συγκλονιστικές αλλαγές σε σχέση με το F1 2018. Δημιουργούμε τον χαρακτήρα μας και στη συνέχεια ξεκινάμε από την F2 όπου καλούμαστε να ανέβουμε βήμα-βήμα μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος με στόχο την παρουσία μας στην F1 της επόμενης χρονιάς. Η παρουσία του πρωταθλήματος F2 στο συγκεκριμένο mode προσθέτει ενδιαφέρον, αλλά δεν καλούμαστε να παίξουμε όλη τη season, μόνο κάποια συγκεκριμένα σενάρια συγκεκριμένων αγώνων. Θα ήθελα κάτι περισσότερο αν και καταλαβαίνω ότι για πολλούς ίσως θα ήταν κουραστικό να πρέπει να τελειώσουν μια ολόκληρη season στο δεύτερο κατά σειρά πρωτάθλημα Formula πριν μεταπηδήσουν στο κυρίως πιάτο της F1. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εισαγωγή χαρακτήρων, με τον Lukas Weber να αποτελεί καλό φίλο και teammate σας και τον Devon Butler τον αλαζόνα ανταγωνιστή σας. Μέσω των νέων αυτόν χαρακτήρων επιχειρείται η προσθήκη στοιχείων story mode, αντίστοιχες προσπάθειες έχουμε δει σε άλλα αθλητικά παιχνίδια όπως το NBA 2K, Madden NFL, με πιο γνωστό παράδειγμα την ιστορία του Alex Hunter στη σειρά FIFA. Πέρα από μερικούς διαλόγους μεταξύ των χαρακτήρων, δεν υπάρχει κάποια σημαντική ιστορία που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του career mode. Επομένως αν ο στόχος της Codemasters είναι να φτάσει σε αυτόν τον τομέα τα επίπεδα άλλων παιχνιδιών, έχει πολύ δρόμο ακόμα. Φυσικά στο Career Mode υπάρχουν τα γνωστά rivalries (δηλαδή οι “κόντρες” τόσο με τον ομόσταβλο οδηγό όσο και με αντιπάλους που μπορείτε να επιλέξετε εσείς).

Η ΑΙ του παιχνιδιού φαίνεται να διατηρείται σε εξαιρετικά επίπεδα και ίσως βελτιωμένη. Ειδικά αν επιλέξετε να παίξετε σε υψηλά επίπεδα δυσκολίας και χωρίς αρκετά assists η οδηγική εμπειρία πάει σε άλλα επίπεδα, αλλά ταυτόχρονα ειναι και πραγματικά δύσκολη. Φαίνεται ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά στο κομμάτι της οδήγησης, γεγονός που μας δίνει την πιο ρεαλιστική μεταφορά της F1 σε video game μέχρι σήμερα. 

F1 2019 - Review

Το παιχνίδι πέρα από το career mode μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε μεμονωμένα events τόσο στη Formula 1 και 2, να παίξουμε ολόκληρο πρωτάθλημα αλλά και τη δυνατότητα να τρέξουμε σε multiplayer events.  Στο κομμάτι των online events, έχουμε τα weekly events όπου σε ένα συγκεκριμένο circuit καλείστε να πραγματοποιήσετε όλα τα sessions που υπάρχουν σε ένα αγώνα F1, από τα practice sessions μέχρι το qualifying session και τον αγώνα. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχετε σε πρωταθλήματα που έχουν δημιουργηθεί από άλλους χρήστες, ή να δημιουργήσετε το δικό σας και να καλέσετε τους φίλους σας.

Ένα από τα προβλήματα που υπήρχε στο περσινό online mode, ήταν η ανοχή σε διάφορους “ταραξίες” που χαλούσαν την οδηγική εμπειρία, με αποτέλεσμα αρκετοί παίκτες να αδιαφορήσουν για το online mode. Στο F1 2019 έχουμε περάσει στο άλλο άκρο, καθώς για μικρές παραβάσεις τιμωρείστε με penalties τα οποία είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Για παράδειγμα βγήκα για λίγα μέτρα εκτός πίστας, κάτι που επέφερε penalty. Ελπίζω οι δημιουργοί του παιχνιδιού να δουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν με βάση το feedback των παικτών.

F1 2019 - Review

Εν κατακλείδι

Οφείλω να ομολογήσω ότι ξεκινώντας να παίζω το F1 2019 θεώρησα ότι θα είναι μια από τα ίδια. Στην ουσία ο βασικός κορμός του παιχνιδιού παραμένει ο ίδιος, με σημαντικές βελτιώσεις και με πλούσιο περιεχόμενο που δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν. Η προσθήκη της F2 ανεβάζει σημαντικά το επίπεδο του παιχνιδιού και σίγουρα η αγορά του αποτελεί μονόδρομο για τους φανατικούς της Formula 1!


Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One S
Developer : Codemasters
Εκδότης : Codemasters
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019

8.5
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ

H Codemasters επιστρέφει για άλλη μια χρονιά, και μας προσφέρει τον πιο ρεαλιστικό F1 τίτλο που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

  • F1 2019 8.5

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα