XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

F1 2020 – Review

Το F1 2020, το επίσημο παιχνίδι του πρωταθλήματος Formula 1 επιστέφει και αυτή τη χρονιά με στόχο να προσφέρει στους φανατικούς του μηχανοκίνητου αθλητισμού μια ξεχωριστή εμπειρία, με την υπογραφή (για άλλη μια χρονιά) της πολύπειρης Codemasters. Η κυκλοφορία του φετινού τίτλου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς στο ιδιαίτερο 2020, είναι η πρώτη φορά που το παιχνίδι κυκλοφορεί παράλληλα με την έναρξη του πρωταθλήματος και ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος να το βιώσουμε σε όλο το μεγαλείο του, μετά την απόφαση για περικοπή των αγώνων σε μόλις 10 (ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού ίσως προστεθούν και περισσότεροι στο καλεντάρι).

Ως λάτρης της Formula 1, φυσικά και πάντα παρακολουθώ με χαρά τις εξελίξεις στην ψηφιακή έκδοση του πρωταθλήματος, με την Codemasters να προσφέρει εδώ και χρόνια μια από τις πιο αξιόπιστες προσπάθειες στον τομέα των παιχνιδιών μηχανοκίνητου αθλητισμού. Φυσικά οι συγκρίσεις με τον προκάτοχό του το F1 2019 θα είναι αναπόφευκτη καθώς η φύση των συγκεκριμένων παιχνιδιών, με τις ετήσιες κυκλοφορίες, επιτάσσει την αξιολόγησή τους όχι μόνο στο επίπεδο του καλού ή κακού, αλλά και σε αυτό της βελτίωσης σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.

Στο F1 2020 φυσικά έχουμε πρόσβαση σε όλες τις πίστες που περιλαμβάνονταν στο αρχικό πρόγραμμα του φετινού πρωταθλήματος, με το circuit του Zandvoort στην Ολλανδία και το Hanoi Street circuit στο Βιετνάμ να προστίθενται για πρώτη φορά σε παιχνίδι της σειράς. Επίσης για τις συγκεκριμένες πίστες το παιχνίδι θα είναι ο μόνος τρόπος να τις απολαύσουν οι fans της σειράς καθώς δεν θα περιλαμβάνονται στο φετινό πρωτάθλημα λόγω των συνθηκών. Στη σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι στο πρωτάθλημα προστέθηκε ένα επιπλέον Gran Prix, αυτό της Τοσκάνης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη θρυλική πίστα Mugello, η οποία ανήκει στη Ferrari, για τον εορτασμό των 1000 αγώνων της Scuderia Ferrari στην F1.  Δυστυχώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συγκεκριμένη πίστα δεν αναμένεται να προστεθεί στο παιχνίδι για ευνόητους λόγους.

Εκτός από τις πίστες του πρωταθλήματος βρίσκουμε και ανανεωμένο το roster των οδηγών, όπως κάθε χρόνο, όπως και όλα τα επίσημα μονοθέσια με τα car liveries να αντιστοιχούν πλήρως στα πραγματικά. Όπως είδαμε και πέρυσι αυτό επεκτείνεται και στο πρωτάθλημα της Formula 2, το οποίο εισήχθη στο F1 2019 για πρώτη φορά. Στην F2 θα έχετε τη δυνατότητα να παίξετε το πρωτάθλημα του 2019 αλλά και αυτό του 2020, το οποίο θα προστεθεί αργότερα ως δωρεάν DLC. Επίσης θα βρείτε διαθέσιμα 16 κλασσικά αυτοκίνητα της F1 (και άλλα 4 τα οποία διατίθενται στο Schumacher Edition DLC) , με τα οποία μπορείτε αν θελήσετε να διοργανώσετε ξεχωριστούς αγώνες στους οποίους θα συμμετέχουν μόνο παλιά αυτοκίνητα.

F1 2020 - Review

Το παιχνίδι προσφέρει μεγάλη ποικιλία modes τα περισσότερα από τα οποία είναι τα γνωστά του προηγούμενου τίτλου, όπως η δυνατότητα να παίξετε σε μεμονωμένο Gran Prix, να διοργανώσετε το δικό σας πρωτάθλημα, τα αρκετά challenging time trials , το Career Mode το οποίο επιστρέφει χωρίς όμως να δίνεται η έμφαση που δόθηκε την περασμένη χρονιά, τα Multiplayer Modes (τα οποία φυσικά θα αναλυθούν παρακάτω), αλλά και το ανανεωμένο My Team mode, το οποίο ξεχωρίζει σε ολόκληρο το παιχνίδι και σίγουρα θα προσελκύσει πολλούς παίκτες.

Το ανανεωμένο My Team Mode προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τη δική σας ομάδα (11η ομάδα του πρωταθλήματος) και να τη διαχειριστείτε. Στην ουσία αναλαμβάνετε το ρόλο του ιδιοκτήτη αλλά και οδηγού παράλληλα σε μια περίεργη αλλά παράλληλα ενδιαφέρουσα μίξη του κλασσικού career mode με αντίστοιχα παιχνίδια management. Προσωπικά βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη το νέο mode, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα “κουράσει” αρκετούς, καθώς πρέπει να δώσετε αρκετή σημασία στις εξωαγωνιστικές παραμέτρους όπως οι χορηγοί, τα οικονομικά της ομάδας, το R&D τμήμα, το οποίο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με αυτό του My Career και στο οποίο θα πρέπει να επιλέξετε τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του μονοθεσίου σας. Γενικά υπάρχουν αρκετές επιλογές οι οποίες θα κάνουν την συγκεκριμένη εμπειρία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Ξεκινώντας να χτίσετε την ομάδα σας, θα πρέπει φυσικά να επιλέξετε όνομα ομάδας, λογότυπο (μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας), τα χρώματα του μονοθεσίου αλλά και τη μηχανή που θα εξοπλιστεί στο μονοθέσιο σας. Τέλος θα χρειαστεί να επιλέξετε τον ομόσταυλό σας οδηγό. Συνολικά όλες οι επιλογές σας απαιτούν σκέψη καθώς θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το budget της ομάδας.

Στον τομέα του gameplay, η Codemasters παραδίδει για άλλη μια χρονιά μαθήματα για το πως πρέπει να είναι ένας racing τίτλος, παραδίδοντας μας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Τόσο ο χειρισμός των μονοθεσίων όσο και η αίσθηση ρεαλισμού που έχει αποδοθεί τόσο αριστοτεχνικά δίνει την αίσθηση στον παίκτη ότι “τρέχει” σε αγώνα του δημοφιλούς πρωταθλήματος της F1, περισσότερο από ποτέ. Μάλιστα από τα πρώτα λεπτά ενασχόλησης με το παιχνίδι γίνεται κατανοητό ότι έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από ποτέ στη μεταφορά της συνολικής εμπειρίας. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αίσθηση της ταχύτητας που έχει επιτευχθεί με τη χρήση του motion blur, στοιχείο που ξεπερνά την προσπάθεια που είχε γίνει στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Αξιοσημείωτη είναι και η βελτίωση για άλλη μια χρονιά της, ήδη αξιόλογης, ΑΙ. Στα πλαίσια της πιο ρεαλιστικής εμπειρίας που προσπαθεί να προσφέρει η Codemasters, έχουμε και την προσθήκη εύκολου τρόπου εκμετάλευσης του ERS ( Energy Recovery System), το οποίο χειριζόμαστε με τη χρήση του LB. Κλείνοντας με τον τομέα του gameplay, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην προσθήκη του νέου casual mode, το οποίο απευθύνεται κυρίως στους παίκτες που δεν έχουν εξοικειωθεί στα παιχνίδια της σειράς. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μέχρι και τον περσινό τίτλο σταθερό παράπονο μεγάλης μερίδας fans της F1 ήταν η δυσκολία εκμάθησης του παιχνιδιού. Δυστυχώς ο τομέας στον οποίο δεν είδαμε ιδιαίτερη πρόδο είναι το customization με τις επιλογές να είναι ιδιαίτερα φτωχές.

Στον τεχνικό τομέα τόσο ο ήχος όσο και η γραφική απεικόνιση βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι δημιουργοί πέτυχαν για άλλη μια χρονιά εξαιρετική αποτύπωση όλων των στοιχείων του πρωταθλήματος (πίστες, οδηγοί, μονοθέσια) με τα τρομερά physics αλλά και το υψηλό framerate να προσδίδουν ρεαλισμό στη συνολική εμπειρία. Μοναδική παραφωνία μερικές ατέλειες στον τομέα του handling. Στον τομέα του ήχου έχουν γίνει εξαιρετικές επιλογές με μοναδικό μελανό σημείο το commentary που παραμένει στάσιμο για άλλη μια χρονιά.

F1 2020 - Review

Φτάνοντας προς το τέλος αυτής της παρουσίασης οφείλουμε να κάνουμε μια παρουσίαση και των multiplayer modes του παιχνιδιού, τα οποία έγιναν διαθέσιμα λίγες ώρες πριν δημοσιεύσουμε αυτό το review, γεγονός που κρίνεται παράλογο καθώς θα μπορούσαμε να έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε περισσότερο. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην επαναφορά του split screen mode, το οποίο επιστρέφει στο παιχνίδι για πρώτη φορά από το 2014 και δίνει τη δυνατότητα local multiplayer. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τείνει να ξεχαστεί η μαγεία του couch co-op gaming και ενώ η προσθήκη του συγκεκριμένου mode θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη αξίζουν συγχαρητήρια για την επιλογή της Codemasters να την επαναφέρει.

Σε ότι αφορά τα online matches, ο σχεδιασμός είναι παρόμοιος με τον περσινό με ranked και unranked matches, πρωταθλήματα αλλά και weekly events τα οποία μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα. Αν και λόγω της καθυστερημένης διάθεσης των συγκεκριμένων modes δεν κατάφερα να ασχοληθώ αρκετά, έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν βελτιώσεις στους servers της εταιρείας και η συνολική εμπειρία έχει βελτιωθεί.

Ιδιαίτερη είναι και η απόφαση της Codemasters να ακολουθήσει τις επιταγές της εποχής και να προσθέσει το Podium Pass, ένα season pass στα πρότυπα του Fortnite και του Call of Duty, στο οποίο συγκεντρώνοντας XP ανεβαίνεις level και “κερδίζεις” διάφορα αντικείμενα όπως κράνη, emotes, car liveries και άλλα. Παράλληλα έχει προστεθεί και item shop στο οποίο βρίσκονται προς πώληση διάφορα αντικείμενα τα οποία ανανεώνονται καθημερινά ή και εβδομαδιαία. Για όλες αυτές τις συναλλαγές (αγορά του podium pass  αλλά και των items) απαιτείται η χρήση pitcoins, τα οποία είναι το currency του παιχνιδιού. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφέρουμε ότι το κόστος του Podium Pass ανέρχεται περίπου στα 9 €.

Θεωρώ ιδιαίτερα αρνητική την προσθήκη microtransactions στον τίτλο, με την Codemasters να ακολουθεί τη σύγχρονη μόδα των video games, σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση που ίσως αποδειχθεί πολύ σημαντική για την Βρετανική εταιρεία. Αν και διαφωνώ ιδεολογικά με την συμπερίληψη microtransactions σε παιχνίδια, ασχολήθηκα με διάφορα challenges του Podium Pass και χωρίς να το καταλάβω, βρέθηκα να ασχολούμαι πάνω από 40 λεπτά με το Time Trial mode το οποίο είναι παραμελημένο τα τελευταία χρόνια από αρκετούς παίκτες (μαζί και εμένα), δίνοντας μου να καταλάβω ότι ίσως η συγκεκριμένη επιλογή να τονώσει το engagement των παικτών με το F1 2020.

F1 2020 - Review

Συνοψίζοντας, η Codemasters δεν ανακαλύπτει τον τροχό με το F1 2020. Το άλμα που έγινε από το F1 2018 στο F1 2019 σε σχέση με τη βελτίωση που είδαμε στο φετινό παιχνίδι παραμένει μεγαλύτερο, παρ’ όλα αυτά η Βρετανική ομάδα ανάπτυξης καταφέρνει να μας παραδώσει τον πιο άρτιο τίτλο της σειράς μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα πλήρες παιχνίδι που δεν πρέπει να αγνοήσει κανένας fan του μηχανοκίνητου αθλητισμού και δη της Formula 1, ο οποίος παρά τις μη ριζικές αλλαγές και βελτιώσεις αποτελεί θεμέλιο για την εξέλιξη της σειράς στην επόμενη γενιά κονσολών αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που αυτές θα προσφέρουν.

Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One Χ
Developer : 
Codemasters
Εκδότης : Codemasters
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

9
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
  • F1 2020 9

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα