XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Forza Horizon 5 – Review

Η σειρά Forza Horizon αποτελεί κατά γενική ομολογία, ένα από τα πιο επιτυχημένα racing franchise των τελευταίων χρόνων. Η δεδομένη ποιότητα που προσφέρει η Playground Games στα παιχνίδια της, με την εξαιρετική ικανότητα των δημιουργών να αποδίδουν με λεπτομέρεια open world κόσμους δεν θα μπορούσε να λείπει από το Forza Horizon 5. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, το πως οι δημιουργοί της σειράς καταφέρνουν να κάνουν σημαντικά βήματα προόδου με κάθε νέο τίτλο της σειράς.

Forza Horizon 5 - Review

Όχι δεν είναι απλά ένας racing τίτλος

Η συνηθισμένη ατάκα, όσων δεν έχουν παίξει Forza Horizon, αναιρείται από την διαφορετική προσέγγιση που έχει η ομάδα της Playground για το πως θα έπρεπε να είναι ένα racing παιχνίδι. Το Forza Horizon 5 δεν είναι απλώς ένας racing τίτλος, αλλά μια racing adventure εμπειρία που απευθύνεται σε κάθε gamer, ακόμα και σε εκείνους που αποφεύγουν τα racing games. Πρόκειται για μια εμπειρία η οποία συνδυάζει τους κλασσικούς πυλώνες racing games, δηλαδή street races, drifts κ.ά. με εξερεύνηση, stunts και αποστολές, στοιχεία που συνθέτουν ένα ψηφιακό playground, έτοιμο να προσφέρει εκατοντάδες ώρες διασκέδασης σε όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί του. Εξάλλου αυτό δεν θέλουμε από τα video games;

Forza Horizon 5 - Review

¡Viva México!

Η επιλογή του Μεξικό ως το setting του νέου παιχνιδιού της σειράς, είναι εξαιρετική, καθώς τα χρώματα, η ποικιλομορφία της χώρας και η γενική αίσθηση που σου προσφέρει ανεβάζει τη συνολική εμπειρία στο έπακρο. Φυσικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους δημιουργούς καθώς κατάφεραν με αριστοτεχνικό τρόπο να αποδώσουν εξαιρετικά μια τόσο σύνθετη χώρα, προσφέροντας μας τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα χάρτη στην ιστορία του franchise. Ο νέος χάρτης του παιχνιδιού είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από εκείνον του Forza Horizon 4, αλλά με αρκετά tricks που έχουν χρησιμοποιηθεί, δίνει την αίσθηση ότι είναι ακόμα μεγαλύτερος από την πραγματικότητα.

Ο χάρτης αποτελείται ουσιαστικά από 11 διαφορετικά biomes (οικοσυστήματα στα ελληνικά), τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν έρημο, παραλίες, ένα ενεργό ηφαίστειο, ζούγκλα αλλά και ιστορικά σημεία του Μεξικό. Πέρα από το οπτικό αποτέλεσμα που προσφέρει αυτή η ποικιλία, αξίζει να αναφερθεί ότι η οδήγηση στα διαφορετικά biomes είναι διαφορετική ανά περίπτωση.

Μάλιστα τα καιρικά φαινόμενα (στα οποία είχε γίνει εξαιρετική δουλειά από το προηγούμενο entry της σειράς) είναι βελτιωμένα και συνάδουν με την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. Οι αμμοθύελλες στην έρημο, τα χιόνια στο υψηλότερο σημείο του βουνού, οι τροπικές καταιγίδες στη ζούγκλα συνθέτουν την πιο αληθοφανή εμπειρία που έχει προσφέρει μέχρι στιγμής η Playground Games.

Ένα ακόμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο του χάρτη του παιχνιδιού πέρα από τη μεγάλη ποικιλία σε events και αγώνες, είναι η προσθήκη πολλών μνημείων και ιστορικών αναφορών στη χώρα του Μεξικό, με αποκορύφωμα την παρουσίαση του αρχαιολογικού χώρου των Mayas, Εk’ Βalam το οποίο μάλιστα παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο σε ένα από τα expeditions του παιχνιδιού, ο οποίος δημιουργεί συναισθήματα έκπληξης και θαυμασμού.

Επιτέλους ένα ουσιαστικό campaign

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονά μου σχετικά με τα Forza Horizon ήταν το μικρό campaign, το οποίο βασιζόταν στην λογική των showcase events, το οποίο διαρκούσε ελάχιστες ώρες και ουσιαστικά αποτελούσε έναν tutorial του βασικού παιχνιδιού. Στο Forza Horizon 5, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην, με το campaign να είναι εκτενέστερο, πολύ πιο ουσιαστικό, καθώς αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τον παίκτη. Ουσιαστικά έχουμε έξι Horizon Festival Outposts, σε έξι διαφορετικές περιοχές του χάρτη (Horizon Mexico, Horizon Apex, Horizon Wilds, Horizon Baja, Horizon Street Scene και Horizon Rush). Όπως προδίδει το όνομα καθενός από τα outposts, το κάθε ένα έχει διαφορετική εστίαση, με το Horizon  Apex για παράδειγμα να εστιάζει σε road racing events, το Rush σε stunts κ.ο.κ. Η λογική του campaign δεν διαφέρει από τον προκάτοχό του, καθώς πρέπει να συγκεντρώνουμε πόντους έτσι ώστε να “ξεκλειδώσουμε” τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε ένα από τα events του. Οι πόντοι αυτοί πλέον ονομάζονται accolades, και κάθε δραστηριότητα στο χάρτη, μπορεί να μας προσφέρει accolades διαφορετικής βαρύτητας.

Τα events του campaign είναι 3 ή 4 σε κάθε ένα από τα outposts, και δεν περιορίζονται μόνο σε showcase events (όπως αγώνες ενάντια σε τρένα, αεροπλάνα κ.τ.λ.) τα οποία έχουν γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακά, αλλά προσφέρουν αρκετή ποικιλία. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στα expeditions, τα οποία αποτελούν νέα προσθήκη στη σειρά Forza Horizon και αποτελούν στην ουσία αποστολές εξερεύνησης του χάρτη, με αρκετά βασικά αλλά και προαιρετικά quests τα οποία επίσης επιβραβεύουν με τα αντίστοιχα accolades. Στα main events του campaign, έχουν προστεθεί επίσης και μεγαλύτερης διάρκειας αγώνες τους οποίους είχαμε δει και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, όπως Marathon, Goliath κλπ.

Εξαιρετική είναι και η προσθήκη των Horizon Arcade events, τα οποία προσφέρουν αρκετή διασκέδαση στους παίκτες και την αίσθηση της συνεργατικότητας με παίκτες από όλο τον κόσμο ακόμα και αν παίζετε μόνοι σας. Συνολικά το παιχνίδι, προσφέρει πληθώρα events, τα οποία φαινομενικά δεν τελειώνουν ποτέ, με τον χάρτη να είναι ασφυκτικά γεμάτος από δραστηριότητες για όλα τα γούστα. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα daily και seasonal events τα οποία επιβραβεύουν τον παίκτη με αυτοκίνητα και όχι μόνο.

Στον τομέα των αυτοκινήτων έχουμε πληθώρα επιλογών, με πάνω από 500 οχήματα κατά το launch (τα οποία φυσικά αναμένεται να αυξηθούν στην πορεία)  με τα νέα  Mercedes-AMG ONE και  Ford Bronco Badlands να αποτελούν τα signature οχήματα, κοσμώντας μάλιστα το εξώφυλλο του παιχνιδιού.

Forza Horizon 5 - Review

Ένας πραγματικά next-gen τίτλος

Η Playground Games κατόρθωσε εν μέσω πανδημίας, συνεχών αναβολών παιχνιδιών και μιας γενικότερης αναταραχής στη βιομηχανία των video games, αλλά και στις ζωές όλων, να παραδώσει ένα αριστούργημα σε όλους τους τομείς. Οι βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα είναι εμφανής στις κονσόλες νέας γενιάς, με τις εκδόσεις στις κονσόλες προηγούμενης γενιάς να μην υπολείπονται βάση των δυνατοτήτων τους.

Χωρίς υπερβολή, πρόκειται για το πιο όμορφο παιχνίδι που έχουμε δει ως τώρα, με την αναπαράσταση του Mexico να είναι εξαιρετική, τα μοντέλα των οχημάτων να είναι για άλλη μια φορά πιστά στην πραγματικότητα και αρκετές καινοτομίες που στον τεχνικό τομέα προσδίδουν το κάτι παραπάνω που αναμέναμε να δούμε από τις κονσόλες νέας γενιάς. Ιδιαίτερα οι φωτισμοί και οι αντανακλάσεις που έχουν καταφέρει να επιτύχουν στην playground, δημιουργούν ένα νέο standard για τη βιομηχανία, και παρόλο που δεν είδαμε ray-tracing στο παιχνίδι (πέρα από το Forzavista mode), καταφέρνουν να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στον φωτορεαλισμό.

Ο ήχος αποτελεί άλλον ένα τομέα που έχουμε σημαντικές βελτιώσεις, με την βελτίωση των ήχων στα οχήματα, αλλά και με τους ήχους του περιβάλλοντος να συνδράμουν τα μέγιστα στην απόδοση της εξαιρετικής αυτής προσπάθειας. Η μουσική επένδυση δεν υστερεί με πληθώρα τραγουδιών να συνοδεύουν τους οδηγούς στην περιπέτειά τους στο Μεξικό, ενώ μάλιστα έχουν προστεθεί αρκετά κομμάτια από μεξικανούς καλλιτέχνες, μια πινελιά που αυξάνει επιπρόσθετα τo immersion.

Στα δυο modes του παιχνιδιού που δοκιμάστηκαν, Quality (4K-30fps) και Performance (4K-60fps) που δοκιμάστηκαν αποδίδουν εξαιρετικά, με το quality mode να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά προσωπικά προτιμώ την πιο smooth εμπειρία που προσφέρει το performance mode στα 60 fps. Και στα δυο modes δεν παρατηρήθηκαν frame drops, ενώ μικρά bugs που παρατηρήθηκαν σπάνια, αποτελούν πταίσμα καθώς δεν επηρέασαν στο ελάχιστο τη συνολική εμπειρία.

Το καλύτερο Forza Horizon μέχρι το επόμενο…

Το Forza Horizon 5 είναι το καλύτερο παιχνίδι του franchise, γεγονός που μας κάνει ανυπόμονους σχετικά με το τι μπορεί να πετύχει η ταλαντούχα ομάδα της Playground Games στο μέλλον, όχι μόνο με τη σειρά Forza Horizon αλλά και με το πολυαναμενόμενο reboot της σειράς Fable. Το Forza Horizon 5 αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα δημιουργικότητας και ικανότητας ανάπτυξης παιχνιδιών που δεν θα αφήσει αδιάφορο κανέναν ακόμα και αν πρόκειται για παίκτες που αποφεύγουν τα racing παιχνίδια. Το Mexico είναι έτοιμο να σας υποδεχθεί προσφέροντας ατελείωτες ώρες διασκέδασης και μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς!


Ευχαριστούμε τo ΧΒΟΧ που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX Series X
Developer : Playground Games
Εκδότης : Xbox Game Studios
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : 9 Νοεμβρίου 2021

10
ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ
  • Forza Horizon 5 10

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα