XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Mafia 2 : Definitive Edition – Review

Το Mafia 2 το έπαιξα για πρώτη φορά το 2010 στο XBOX 360, και ενώ δεν είχε αποσπάσει και τις καλύτερες κρητικές από τον τύπο, εγώ είχα περάσει μαζί του υπέροχα. Ίσως έφταιγε το γεγονός πως την περίοδο αυτή έβλεπα (καθυστερημένα) και το αγαπημένο μου The Sopranos, οπότε ήρθε και έδεσε. Ωραία ιστορία παρά τα αρκετά κενά που είχε, καταπληκτικό soundtrack εποχής, και όμορφη ατμοσφαίρα. Πολλές φορές μπορεί να παίξουμε ένα παιχνίδι μέτριο, και λόγο του Mood και των καταστάσεων που βιώνουμε την συγκεκριμένη περίοδο, να μας αφήσει μόνο θετικές εντυπώσεις. Κάτι τέτοιο έγινε και με το Mafia 2, αφού μέχρι και σήμερα όποτε το έφερνα στο μυαλό μου, θυμόμουν μόνο ότι θετικό είχε να προσφέρει, και πάντα το ανέφερα σαν ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια (χωρίς να το βάλω ποτέ όμως πάνω από το 1ο της σειράς).

Όταν ανακοινώθηκε από την 2Κ η Definitive edition του παιχνιδιού, χάρηκα πραγματικά αφού μετά από σχεδόν 10 χρόνια, θα μπορούσα να παίξω ένα αγαπημένο παιχνίδι για μια ακόμη φορά, και μάλιστα στα καλύτερα του…..Τουλάχιστον έτσι πίστευα! Δυστυχώς η Remastered έκδοση του Mafia 2 μπορεί να χαρακτηριστεί χωρίς δεύτερη σκέψη ως προχειροδουλειά, αφού δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή από την 2K. Ας δούμε όμως από την αρχή τι προσφέρει το παιχνίδι, τι αξίζει σε αυτό, ποια είναι τα προβλήματα που κουβαλάει από το παρελθόν, αλλά και αν η Definitive Edition το άλλαξε σε βαθμό που να αξίζει κάποιος να το παίξει ξανά το 2020.

Mafia 2 : Definitive Edition - Review

Ουσιαστικά η ιστορία του παιχνιδιού ξεκινάει με τον μετανάστη Vito Scaletta να πολεμάει με τον αμερικάνικο στρατό στην Ιταλία, θα μου πείτε τι κάνει ένας Ιταλός στον αμερικάνικο στρατό; Ο Vito δεν ήταν και το καλύτερο παιδί μιας και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η οικογένεια του, αποφάσισε να τις λύσει με ευκολότερους, αλλά και πιο επικινδύνους τρόπους. Έτσι κατά την διάρκεια μιας ληστείας συνελήφθη και του δόθηκε η επιλογή να καταταχθεί στον Αμερικάνικο στρατό ώστε να γλυτώσει την φυλακή. Μετά από διάφορα γεγονότα που θα δείτε κατά την διάρκεια της πρώτης αποστολής του παιχνιδιού, ο Vito επιστρέφει στις αρχές του 1945 στην Empire Bay, οπού και θα συναντήσει ξανά τον παιδικό του φίλο Joe Barbaro. Ο Vito θα μάθει πως ο πατέρας του πριν πεθάνει, έχει αφήσει ένα μεγάλο χρέος στην οικογένεια του, αφού δανείστηκε πολλά λεφτά από έναν τοκογλύφο.

Ο πρωταγωνιστής μας στα 15 κεφάλαια του παιχνιδιού, θα περάσει από 1000 κύματα, σε μια όμορφη ιστορία που αν και έχει αρκετά κενά, σε κάνει να θέλεις να δεις την συνέχεια, αφού οι βασικοί πρωταγωνιστές έχουν αρκετό ενδιαφέρον, η γραφή των διαλόγων είναι πραγματικά καλή χωρίς να αποφεύγει τα ατοπήματα, αλλά και η απόδοση τους στο Voice Acting είναι τρομερή. Γενικά η ιστορία έρχεται να δέσει απόλυτα με την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, με την εποχή που διαδραματίζεται, με την μουσική, με τη χιονισμένη Empire Bay, δημιουργώντας ένα αξιόλογο σύνολο, που παρά τα προβλήματα που συνάντησα και θα αναφέρω παρακάτω, με έκανε να την παρακολουθήσω ξανά με ενδιαφέρον, μιας και μετά από τόσα χρόνια, δεν θυμόμουν όλες τις λεπτομέρειες.

Mafia 2 : Definitive Edition - Review

Ο πυρήνας του παιχνίδια φυσικά είναι το Gameplay, και δεν νομίζω να περίμενε κανείς πως θα αλλάξει κάτι σε αυτό, καθώς μιλάμε για ένα Remaster το οποίο μάλιστα έχει γίνει και στο πόδι. Έτσι και εδώ θα συναντήσουμε το ίδιο cover-based shooting, που μάλιστα δείχνει τα χρονιά του, με την AI να παραμένει το ίδιο κακή με το αρχικό παιχνίδι. Η ιστορία όπως ανέφερα διαδραματίζεται στην Empire Bay, που αν και αρκετά μεγάλη σε μέγεθος, με όμορφες περιοχές και ενδιαφέρουσα δομή για παιχνίδι 10ετίας, παραμένει “νεκρή” καθώς και στο Remaster του παιχνιδιού, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εκτός των βασικών αποστολών, οι οποίες μάλιστα είναι και εντελώς γραμμικές. Αν κάποιος θέλει να μαζέψει όλα τα Collectibles, θα βρει έναν λόγο ώστε να γυρίσει κάθε σπιθαμή της πόλης, οι υπόλοιποι θα νιώθουν πως παίζουν σε έναν άνευρο χωρίς ουσία ανοικτό κόσμο, με αδιάφορους NPCs.

Οι αποστολές ακολουθούν το κλασικό pattern που έχουμε δει σε τόσα και τόσα παιχνίδια, Drive there – Cutscene – Finish the mission κτλ κτλ. Η αλήθεια είναι πως δεν παρουσιάζουν όλες οι αποστολές μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ ορισμένες από αυτές είναι τρομερά σπαστικές λόγο των κακών μηχανισμών που έχει το παιχνίδι σε ότι έχει να κάνει με το Shooting, τον τρόπο που λειτουργεί ώρες ώρες το Cover, την οδήγηση που παραμένει δυσκοίλια, αλλά και τα checkpoints που θα σας κάνουν αρκετές φορές να βλαστημήσετε. Φυσικά δεν λείπουν και ενδιαφέρουσες αποστολές που έρχονται και δένουν πολύ όμορφα με την ιστορία, και τις οποίες είναι πιθανό να τις θυμάστε αρκετό καιρό μετά την ενασχόληση σας με τον τίτλο.

Mafia 2 : Definitive Edition - Review

To παιχνίδι είναι χορταστικό αφού για να ολοκληρώσετε την βασική ιστορία του παιχνιδιού θα χρειαστείτε περίπου 12 ώρες, ενώ αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τα Collectibles που ανέφερα παραπάνω θα περάσετε αρκετές ακόμα ώρες τριγυρίζοντας στην Empire Bay. H Definitive Edition του Mafia 2, περιεχέι επίσης και τα 3 DLC που είχαν κυκλοφορήσει για το παιχνίδι, δίνοντάς μας έναν ακόμα λόγο ώστε να αφιερώσουμε περισσότερες ώρες στον τίτλο. Το πρώτο είναι το The Betrayal of Jimmy  στο οποίο αναλαμβάνουμε έναν πληρωμένο δολοφόνο, σε μια ιστορία εντελώς διαφορετική από το Main Game, η οποία να σας πω και την αλήθεια δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Το ίδιο και το Jimmy’s Vendetta το οποίο συνεχίζει την ιστορία του πρώτου DLC. Αυτό που για μένα αξίζει και έχει νόημα ύπαρξης είναι το Joe’s Adventures, στο οποίο αναλαμβανουμε τον ρόλο του Joe Barbaro και μέσα από τα μάτια του βλέπουμε τα γεγονότα που συνέβησαν κατά το διάστημα στο οποίο ο Vito βρισκόταν στην φυλακή, και πάνω κάτω θα σας προσφέρει 8 ώρες παιχνιδιού.

Κατά την γνώμη μου το Joe’s Adventures είναι το πρώτο DLC που θα πρέπει να παίξετε μετά το τέλος της βασικής ιστορίας του παιχνιδιού, καθώς έχει άμεση σχέση με του πρωταγωνιστές, αλλά μας δίνει και μια πιο σφαιρική εικόνα για τα γεγονότα που που συμβαίνουν γενικότερα στο παιχνίδι.

Mafia 2 : Definitive Edition - Review

Ο τεχνικός τομέας τώρα, είναι αυτός που πιστεύαμε πως θα είναι ο πιο ευεργετημένος από αυτό το Remaster, και πραγματικά έτσι είναι, μόνο που οι διαφορές είναι πραγματικά μικρές. Οκ τα γραφικά είναι πιο καθαρά στο XBOX One X που το έπαιξα, όμως τη μεγαλύτερη διάφορα την συναντάμε στα Cutscenes του παιχνιδιού, οπού μπορούμε να παρατηρησουμε περισσότερες λεπτομέρειες στον σχεδιασμό, σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι στις κονσόλες. Προσωπικά θα περίμενα έχει γίνει καλύτερη δουλειά, με πιο χτυπητές διαφορές στον τεχνικό τομέα, αλλά και στην απόδοση του παιχνιδιού. Θεωρώ απαράδεκτο μετά από 10 χρονιά, το παιχνίδι να μην μπορεί να κρατήσει σταθερά fps σε κονσόλες πολύ πιο δυνατές, και χωρίς να υπάρχει σχεδόν καμιά σημαντική βελτίωσή σε αυτό. To HDR που έχει προστεθεί σε αυτή την έκδοση,  προσφέρει όμορφους φωτισμούς και διάφορα αλλά εφέ, χωρίς όμως και σε αυτούς να λείπουν στιγμές που η υλοποίηση έχει τρομερό πρόβλημα.

O Ήχος του παιχνιδιού τώρα, είναι αυτός που ξεχώριζε στο αρχικό παιχνίδι, και το ίδιο συμβαίνει και εδώ, πάρα ορισμένα “παρατράγουδα” που υπάρχουν στο soundtrack της Remastered έκδοσης. Τόσο η μουσική που ακούμε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς κατά την διάρκεια της οδήγησης, όσο και το πολύ καλό Voice Acting, δένουν τέλεια με την ατμόσφαιρα, και δίνουν πολλούς πόντους στην συνολική εμπειρία. Δυστυχώς από το soundtrack του παιχνιδιού έχουν αφαιρεθεί ορισμένα κομμάτια, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων τα οποία έχουν λήξει, μειώνοντας έτσι τον αριθμό τον διαθέσιμων μουσικών κομματιών.

Mafia 2 : Definitive Edition - Review

Όπως όλοι γνωρίζετε το παιχνίδι είναι κομμάτι του Mafia Trilogy, που περιεχέι το Remake του πρώτου παιχνιδιού της σειράς (και καλύτερου), αλλά και την Definitive Edition του Mafia 3 που κυκλοφόρησε το 2016. Σαν μεμονωμένος τίτλος και βάση της δουλειάς που έχει γίνει, δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει να αγοραστεί το παιχνίδι από όσους το έχουν παίξει στο παρελθόν. Άν όμως η 2Κ σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με το Remake του πρώτου Mafia, και μας δώσει έναν αξιόλογο παιχνίδι που θα τιμάει την ιστορία που κουβαλάει, σίγουρα θα είναι ένα Bonus η ύπαρξη του Μafia 2 στο συγκεκριμένο πακέτο.

Εν κατακλείδι

Όσοι δεν είχατε την ευκαιρία μέχρι σήμερα να ασχοληθείτε με το Mafia 2, πιστεύω πως αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο Remaster που κυκλοφορεί εκεί έξω, ούτε επίσης του λείπουν τα προβλήματα. Όμως ώρες ώρες έχει μια μαγεία η ατμοσφαίρα του που δεν την συναντάμε εύκολα σε παιχνίδια. Ιδικά αν σας αρέσει το συγκεκριμένο setting και μπορέσετε να κάνετε τα στραβά μάτια σε ορισμένες παιδικές ασθένειες που κουβαλάει μέχρι και σήμερα, είμαι σίγουρος πως θα το ευχαριστηθείτε.


Ευχαριστούμε την CD Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One X
Developer : Hangar 13
Εκδότης : 2K
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Τρίτη, 19 Μαΐου 2020

7
ΚΑΛΟ
  • Mafia 2 : Definitive Edition 7

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα