XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Marvel’s Avengers – Review

Πέρα από το πρώτο Trailer του παιχνιδιού που είχε παρουσιαστεί πριν σχεδόν έναν χρόνο, δεν είχα ασχοληθεί περισσότερο με το Marvel’s Avengers, μιας και η αλήθεια είναι πως δεν μου είχε γεμίσει το μάτι. Λίγο το gameplay, λίγο ο σχεδιασμός των χαρακτήρων, δεν μου είχε κλείσει το μάτι τότε η προσπάθεια της Crystal Dynamics. Όλα αυτά μέχρι την πρόσφατη Beta, όπου το δοκίμασα και μου άφησε ανάμικτες εντυπώσεις, αφού είχε αρκετά καλά στοιχεία αλλά είδα και ορισμένα πράγματα που δεν μου άρεσαν. Ωστόσο περίμενα την κυκλοφορια του, αφενός γιατί δεν μπορείς πότε να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα από μια Closed Beta, αλλά και γιατί μιλάμε για έναν τίτλο που έρχεται από τις Crystal Dynamics και Eidos Montreal, που στο παρελθόν μας έχουν προσφέρει ορισμένα καταπληκτικά παιχνίδια.

Το Marvel’s Avengers κυκλοφόρησε, το έπαιξα για αρκετές ώρες, και αυτό που έχω να πω είναι πως πρόκειται για μια πολύ περίεργη περίπτωση. Οι Developers έχουν προσπαθήσει να προσθέσουν στο παιχνίδι στοιχεία από διάφορους τίτλους, με αρκετά μεγάλη επιτυχία, καλός ή κακός. Παίζοντας θα σας έρθουν στο μυαλό εικόνες από τα πρόσφατα Tomb Raider (λογικό αφού είναι παιχνίδια της CD), Infamous, The Division, Anthem, Spiderman ακόμα και Destiny σε συγκεκριμένα σημεία. Το αποτέλεσμα όλων αυτόν είναι πως κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ο παίκτης νιώθει οπως τα πάντα τα έχει ξανά δει, δεν υπάρχει κάτι καινούριο που να σου μείνει χαρακτηριστικά στο μυαλό όσο παίζεις, αλλά και μετά το τέλος του παιχνιδιού. Τι καλύπτει όλα τα παραπάνω; Πως το Marvel’s Avengers είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι. Θα μου πείτε φτάνει αυτό; Άλλες φορές ναι, άλλες όχι, ανάλογα το πως βλέπει ο καθένας τα πράγματα.

Marvel's Avengers - Review

Το Marvel’s Avengers μας λέει την ιστορία της Kamala Khan, μιας μεγάλης fan των Avengers που μετά από ορισμένα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν κατά την διάρκεια της A-day, απέκτησε υπεράνθρωπες ικανότητες. Μετά από ότι συνέβη, οι Avengers διαλύθηκαν και έτσι μια οργάνωση με το όνομα  AIM (Advanced Idea Mechanics) ανέλαβε την “προστασία” του κόσμου. Με τους πολίτες να θεωρούν υπεύθυνους για ότι κακό έχει συμβεί του Avengers, όλοι όσοι έχουν μεταλλαχθεί και έχουν αποκτήσει υπερφυσικές δυνάμεις, ζουν στο περιθώριο. Η AIM με πρόφαση την εύρεση του αντίδοτου για την “θεραπεία” των μεταλλαγμένων, προσπαθεί να δημιουργήσει έναν στρατό από πανίσχυρα Robot, για να εξαφανίσει από τον πλανήτη οσους κατέχουν δυνάμεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τον αρχηγό τους Modok και τα σατανικά του σχέδια. Η αποστολή σας είναι να μπορέσετε να βρείτε τους χαμένους ήρωες και να ενώσετε ξανά την ομάδα των Avengers, ώστε να αντιμετωπίσετε τον Modok και την παρέα του πριν είναι πολύ αργά.

Η ιστορία είναι πολύ ωραία δοσμένη με αρκετή δράση, που δεν ξεχωρίζει όμως από όσες έχουμε δει μέχρι σήμερα σε παρόμοια παιχνίδια, απλά κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Δεν πιστεύω να περίμενε κανείς να δει σενάριο οσκαρικού επιπέδου σε παιχνίδι των Avengers. Εντύπωση μου έκανε το γεγονός πως δόθηκε αρκετό βάρος στην ιστορία και την εξέλιξη της Kamala, αφού κατά τις 2-3 πρώτες ώρες του παιχνιδιού βλέπουμε ελάχιστα κάποιον από τους Avengers. Η ιστορία δυστυχώς προς το τέλος κάνει κοιλιά, αλλά ευτυχώς δεν κουράζει σε σημείο που να επηρεάζει την εμπειρια μας. Σε γενικές γραμμές έμεινα ευχαριστημένος από όσα είδα, καθώς σε αυτό το κομμάτι δεν είχα μεγάλες προσδοκίες.

Τις πρώτες ώρες του παιχνιδιού θα ξεγελαστείτε. Όπως ξεκινάει και εξελίσσεται η ιστορία, σου δίνετε η εντύπωση πως πρόκειται για έναν 3rd person τίτλο, που ακολουθεί τα χνάρια των Tomb Raider παιχνιδιών της Crystal Dynamics. Αρκετά γραμμικό, αλλά ευχάριστο, αφού η Kamala οπως οπως ανέφερα και πιο πριν είναι αρκετά συμπαθητική σαν main χαρακτήρας και οι υπερδυνάμεις της επιτρέπουν ορισμένα εντυπωσιακά ακροβατικά, που κάνουν τα platforming σημεία του παιχνιδιού ακόμα πιο ευχάριστα. Όλα αλλάζουν όμως όταν η πρωταγωνίστρια μας φτάσει στη Chimera. Εκεί αλλάζει το σκηνικό, αφού αυτό πλέον είναι το βασικό μας Hub και μέσω του War Table θα επιλέγουμε αποστολές, με στόχο να δώσουμε ξανά ζωή στο σκάφος, αλλά και να μαζέψουμε σε αυτό ξανά όλους τους Avengers.

Όσο προχωράει η Ιστορία, θα έχουμε επιλογή να παίξουμε διαφόρων ειδών αποστολές. Εκτός από το Main Story, μπορούμε να κάνουμε Trainig Missions για κάθε έναν από τους διαθέσιμους χαρακτήρες, αλλά και αρκετά Side Quests που μας προσφέρουν πόντους εμπειρίας για τον χαρακτήρα μας, αλλά και Loot που μας επιτρέπει να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό μας. Επιπλέον μπορουμε να ασχοληθούμε και με τα Iconic Hero Missions που μας προσφέρουν δυο διαφορετικά Side Quest για κάθε χαρακτήρα, μέσω των οποίων μαθαίνουμε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία του. Η αλήθεια είναι πως χαλάστηκα λίγο με την αλλαγή στον τρόπο εξέλιξης του παιχνιδιού, αλλά μετά από 3-4 αποστολές και αφού το σκάφος άρχισε να αποκτά ζωή, έπαψε να με απασχολεί αυτό το θέμα.

Marvel's Avengers - Review

Ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) προβλήματα του παιχνιδιού, ειναι οι επαναλαμβανόμενες αποστολές. Μπορεί να υπάρχουν 4-5 διαφορετικού τύπου, οι περισσότερες όμως μοιάζουν ίδιες και γρήγορα γίνονται κουραστικές. Σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει και το πολύ Flat level design του παιχνιδιού. Κάθε μέρος που επισκέπτεστε μοιάζει ίδιο με το προηγούμενο, ίδιο στήσιμο σε εχθρούς, Powerups κτλ. Ακόμα και στους εσωτερικούς χώρους ισχύει αυτό, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Αυτό που είναι επίσης ενοχλητικό είναι πως πολλές φορές ένιωσα ότι όλο το loot που μάζευα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού μου ήταν άχρηστο, αφού το μόνο που έκανα ήταν να χρησιμοποιώ αυτό με το μεγαλύτερο level, χωρίς να ασχοληθώ ποτέ με bonus, stats κτλ. Ακόμα και έτσι όμως, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα με την δυσκολία του τίτλου.

Όλα τα παραπάνω κατά έναν αρκετά μεγάλο βαθμό τα σώζει το gameplay του παιχνιδιού, το οποίο είναι πολυ διασκεδαστικο. Οι μάχες είναι ευχάριστες και οι Super κινήσεις που διαθέτουν όλοι οι χαρακτήρες είναι εντυπωσιακές, ενώ ο καθένας έχει ιδιαίτερο τρόπο παιξίματος, με αποτέλεσμα οι εναλλαγές τους κατά την διάρκεια του παιχνιδιού να κάνουν πιο ευχάριστη την ενασχόληση μας με αυτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικότερα σε πιο προχωρημένα επίπεδα που στις αποστολές λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 3 ήρωες, γίνεται ένας χαμός στην οθόνη που προκαλεί σύγχυση, αφού δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ούτε αντιπάλους, ούτε τους υπολοίπους Avengers της ομάδας μας.

Στις περίπου 10 ώρες (μπορεί και περισσότερο) που διαρκεί το Campaign, θα περάσετε καλά. Εκεί που ξεκινούν τα προβλήματα είναι όταν φτάνουμε στο end game. Το Online Κομμάτι του παιχνιδιού δυστυχώς κουράζει αρκετά γρήγορα, το Grind είναι Ψυχοβγαλτικό και το θέμα είναι πως γίνεται και χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο. Δεν έχω θέμα με το Grind στα παιχνίδια, αφού επιλογή μας είναι το αν θα κάτσουμε να ασχοληθούμε τόσο πολυ ώστε να μαζέψουμε loot, αναβαθμίσεις κ.α. Το να παίζουμε τις ίδιες αποστολές με άλλη δυσκολία, μόνο και μόνο για ανεβαίνουν “νουμεράκια”….δεν μου λέει τίποτα. Αν στο μελλον προστεθεί εξτρά περιεχόμενο και αποκτήσει άλλο ενδιαφέρον, εδώ θα είμαστε να τα πούμε.

Στον τεχνικό τομέα τώρα το παιχνίδι τα πάει πολυ καλά. Τα γραφικά ειναι πολύ όμορφα και ο σχεδιασμός των χαρακτήρων αρκετά καλός. Οι περιοχές που εξερευνούμε έχουν αρκετή λεπτομέρεια, όμως σε πολλές από αυτές φαίνεται να μην έχει δοθεί αρκετή προσοχή. Τις πρώτες ώρες του παιχνιδιού έμεινα εντυποσιασμένος από τον σχεδιασμό και την δουλειά που έχει γίνει στο παιχνίδι, αλλά απ την ώρα που ξεκίνησαν οι αποστολές μέσω του War Table άρχισα να αναθεωρώ, αφού τα περισσότερα μέρη που συνάντησα από εκεί και πέρα  ήταν πανομοιότυπα, και επαναλαμβάνονταν σε μεγάλο βαθμό. Κάτι ακόμα που μου έκανε αρνητική εντύπωση είναι πως ότι αναβάθμιση και να κάνουμε στο Gear μας, δεν έχει καμία επίπτωση στην εμφάνιση του χαρακτήρα, εκτός και αλλάξουμε την στολή που φοράει από όσες έχουμε ξεκλειδώσει. Να επισημάνω εδώ πως στο Resolution mode που υπάρχει για το XBOX One X, είχα αρκετά frame drops, ενώ στο Performance mode έτρεχαν όλα ομαλά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σε ότι έχει να κάνει με τον ήχο του παιχνιδιού, αυτό που ξεχωρίζει ειναι ξεκάθαρα τα Voice over που έχει ο τίτλος της Crystal Dynamics. Οι φωνές των Nolan North (Iron Man) και Troy Baker (Hulk) ξεχωρίζουν, ενώ γενικά έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα πολυ καλή δουλειά. Λιγότερο χαζοχαρούμενη να είχαν κάνει την Kamala και θα ήταν όλα άψογα. Η μουσική επένδυση του τίτλου δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο απ την άλλη. Επικό soundtrack κατά την διάρκεια των μαχών και μέχρι εκεί. Οι καλύτερες στιγμές για μένα είναι όταν ακούστηκαν σε διαφορετικές περιπτώσεις τα Blackout τον Scorpions και Flight of Icarus των Iron Maiden (ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ!). Στα ηχητικά εφέ κατά την διάρκεια των μαχών έχει γίνει καλή δουλειά, αφού όλες οι καταστροφές, τα χτυπήματα και Special εφέ στις Super κινήσεις έχουν αποδοθεί με πολύ ωραίο τρόπο.

Marvel's Avengers - Review

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Marvel’s Avengers είναι ένα χορταστικό και πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι, με πολλά θετικά στοιχεία αλλά και με αρκετά προβλήματα. Μπορεί κάποιος να ενοχληθεί με το Grind που απαιτεί το End Game και τις επαναλαμβανόμενες αποστολές, όμως το Campaign είναι καλό, με σωστή διάρκεια και δεν κουράζει. Σίγουρα δεν μιλάμε για το παιχνίδι της 10ετιας, έλα είναι ένα από τα καλύτερα Super Hero Games που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή. Οι φίλοι της MARVEL και γενικότερα όσοι αρέσκονται σε παιχνίδια με υπερήρωες θα το απολαύσουν.


Ευχαριστούμε την CD Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One X
Developer : Crystal Dynamics, Eidos Montreal
Εκδότης : Square Enix
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020

7
ΚΑΛΟ
  • Marvel's Avengers 7

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα