XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Metro Exodus – Review

Έξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του Metro Last Light, του δεύτερου κατά σειρά παιχνιδιού της σειράς ήρθε η ώρα να συνεχίσουμε την περιπέτεια του Artyom. Το πόνημα της 4A Games επιστρέφει πιο δυναμικά από ποτέ με μεγάλες αλλαγές και καινοτομίες που οδηγούν τη σειρά σε νέα μονοπάτια μένοντας όμως πιστό στα βασικά χαρακτηριστικά που εκτιμήσαμε στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

Το παιχνίδι,  είναι βασισμένο στα βιβλία Metro του Dmitry Glukhovsky, και μας προσφέρει απλόχερα μια εξαιρετική σε βάθος και συναισθήματα ιστορία με διαφορετικό ύφος από ότι έχουμε συνηθίσει σε παιχνίδια first person shooter. Η ιστορία Metro από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο της κεφάλαιο προσπαθεί να μας μεταφέρει την δυσκολία της ζωής των ανθρώπων του Metro, καλώντας τον παίκτη να βιώσει το ασφυκτικά κλειστοφοβικό περιβάλλον του Metro.

Metro Exodus - Review

Το Metro Exodus δεν είναι ένα συνηθισμένο shooter, ζει και πεθαίνει με την συγκλονιστική ιστορία του όπως άλλωστε και όλα τα single player shooter games (που να λέμε και την αλήθεια λίγα έμειναν που έχουν σαφή προσανατολισμό χωρίς online modes κτλ). Σε αυτό το review θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τις αλλαγές που έφερε το παιχνίδι σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς αλλά κατά κύριο λόγο θα εστιάσουμε στο Exodus και το βάθος που προσφέρει πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα τα παιχνίδια Metro.

Πριν προχωρήσουμε στα ενδότερα του παιχνιδιού, θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά στην υποστήριξη που παρέχουν οι δημιουργοί του παιχνιδιού σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Για το παιχνίδι υπάρχει υποστήριξη XBOX Adaptive Controller με dedicated keys για αυτό ενώ υπάρχει ένα ολόκληρο session στο options menu με το όνομα Accessibility όπου κάποιος μπορεί να μεγαλώσει το μέγεθος των υποτίτλων κ.ά. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις παιχνιδιών που έχουν αντίστοιχες επιλογές αλλά το να βλέπουμε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι να αγκαλιάζει με τέτοιο τρόπο το XBOX Adaptive Controller είναι κάτι που αξίζει ειδικής μνείας.

Metro Exodus - Review

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του Metro Exodus εκτυλίσσεται μετά τα γεγονότα των Metro 2033 και Metro Last Light και αφορά τον Artyom, ο οποίος πλέον θεωρείται ήρωας από την κοινότητα των Spartans. Από την αρχή του παιχνιδιού αντιλαμβανόμαστε ότι η ιστορία εξελίσσεται διαφορετικά, με το σενάριο να έχει μεγαλύτερο βάθος από ποτέ. Το παιχνίδι είναι το μεγαλύτερο της σειράς με διάρκεια περίπου 18-20 ώρες, αν και αυτό εξαρτάται από τον χρόνο που θα αφιερώσετε αποκτώντας τα collectibles και εξερευνώντας κάθε γωνιά του χάρτη.

Για να δώσουμε μια spoiler-free εικόνα του σεναρίου, η ιστορία ξεκινά με τον Artyom να βρίσκεται στην αναζήτηση επιζώντων στην επιφάνεια της γης, ρισκάροντας τη ζωή του με στόχο να δώσει ελπίδα στους κατοίκους του Metro. Η αποστολή του δεν είναι εύκολη αλλά δεν τυγχάνει και της υποστήριξης του διοικητή Miller όπως και της συζύγου του Anna.
Ο ήρωας του παιχνιδιού είναι τόσο αποφασισμένος να επιτύχει, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για εκείνον και τους επιζώντες του Metro. Ο αγώνας του Artyom να δώσει ελπίδα και νέα προοπτική στην ζωή των επιζώντων της Μόσχας τελικά θα συνεχιστεί και εκτός Μόσχας. Το ταξίδι στη Ρωσία με τον Artyom και τους φίλους του πραγματοποιείται με την “Aurora” ένα τρένο που θα αποτελέσει το νέο σπίτι τους.

Η ιστορία εξελίσσεται σε διαφορετικά μέρη της Ρωσίας αλλά και στις 4 εποχές με το παιχνίδι να ξεκινά στον χειμώνα της Μόσχας. Οι τοποθεσίες που έχουν επιλέξει οι δημιουργοί δίνουν τεράστια ποικιλία στο παιχνίδι. Χιονισμένες πόλεις, η ρωσική τάιγκα, οι όχθες του Βόλγα και τοπία από την δυτική Ρωσία μέχρι και το Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας προσφέρουν τα ιδανικά περιβάλλοντα για να πατήσει η εξαιρετική σε βάθος ιστορία του Glukhovsky.

Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση είναι και η βασική στο παιχνίδι σε σύγκριση με τα προηγούμενα δυο της σειράς. Η εισαγωγή των διαφορετικών εποχών και τοποθεσιών σε πρώτη φάση μπορεί να ξενίσει τους φίλους της σειράς, καθώς αρχικά φαίνεται να απομακρύνεται από το κλειστοφοβικό και κρύο περιβάλλον του Metro. Η πραγματικότητα είναι ότι οι διαφορετικές περιοχές και προκλήσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε προσφέρουν την απαραίτητη ποικιλία για να κάνουν το Metro Exodus ακόμα πιο εντυπωσιακό και εθιστικό για τον παίκτη.

Οι ιστορίες των χαρακτήρων που αποτελούν τη συντροφιά του Artyom στην “Aurora” είναι εξαιρετικές και προσδίδουν βάθος στην συνολική ιστορία του Artyom. Η καταγωγή και οι στόχοι των μελών της συντροφιάς παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας και η αλληλεπίδρασή τους με τον πρωταγωνιστή δημιουργεί ένα ιδιαίτερο είδος σχέσης το οποίο θα νιώσετε παίζοντας το παιχνίδι.

Metro Exodus - ReviewMetro Exodus - Review

GAMEPLAY

Η γραμμική εξέλιξη του παιχνιδιού είναι επίσης ένα στοιχείο των προηγούμενων παιχνιδιών που διαφοροποιείται. Ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα sequences με γραμμική πρόοδο, σε κάποιες τοποθεσίες το παιχνίδι λειτουργούν με τη λογική sandbox όπου μπορείτε να περιηγηθείτε σε ολόκληρο τον χάρτη (ναι υπάρχει χάρτης!). Στον χάρτη υπάρχει πάντα ένα ευδιάκριτο σημάδι που δείχνει το βασικό σημείο που πρέπει να κατευθυνθείτε έτσι ώστε να ολοκληρώσετε την κάθε αποστολή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και κάποια άλλα σημάδια που αφορούν άλλες δραστηριότητες οι οποίες μας δίνουν την ευκαιρία να αποκτήσουμε επιπλέον loot ή προσθέτουν επιπλέον στοιχεία στην ιστορία του παιχνιδιού και δεν αποτελούν side missions. Μη φανταστείτε όμως ένα χάρτη γεμάτο ερωτηματικά και παράπλευρες δραστηριότητες, μιλάμε για πολύ λίγα πράγματα που ως βασικό στόχο έχουν το να προσφέρουν περισσότερο βάθος στο παιχνίδι και όχι να κουράσουν.

Σε open world τοποθεσίες υπάρχει η δυνατότητα να μετακινηθείτε με διάφορα οχήματα, στα πρότυπα των βαγονιών από το προηγούμενο Metro. Εδώ θα δούμε βάρκες και φορτηγά τα οποία βοηθούν στις μετακινήσεις μας μέσα στον χάρτη. Η οδήγηση είναι αυτό ακριβώς που θα περίμενε κάποιος από ένα shooter παιχνίδι, είναι ένα στοιχείο που απλά υπηρετεί τον σκοπό του χωρίς να αξίζει να αναφέρουμε κάτι παραπάνω.

Το βασικό συστατικό του Exodus που δημιουργεί μια αποπνικτική αίσθηση σε πολλές περιστάσεις είναι η διαχείριση των προμηθειών μας. Η εύρεση πυρομαχικών αλλά και φίλτρων για τη μάσκα είναι κομβικής σημασίας, ενώ όσο πιο δύσκολο επιλέξετε να είναι το παιχνίδι τόσο πιο δύσκολη θα είναι και η εύρεση προμηθειών.

Metro Exodus - Review

Το survival κομμάτι παραμένει στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα παιχνίδια με μια βασική διαφορά. Ενώ στα προηγούμενα παιχνίδια υπήρχε η δυνατότητα να αγοράσουμε πυρομαχικά και άλλα χρήσιμα εφόδια από διάφορους NPCs με τη χρήση σφαιρών που ήταν το “νόμισμα” της κοινωνίας του Metro η απόκτηση των προμηθειών γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Και αυτό φυσικά επιλέχθηκε καθώς η ιστορία εξελίσσεται πολύ μακριά από το Metro. Έτσι εισάγεται ένα υποτυπώδες σύστημα crafting όπου σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού αλλά και στην “Aurora” υπάρχουν πάγκου εργασίας όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα διάφορα materials που κάνετε loot κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και να αποκτήσετε πυρομαχικά ή άλλα εφόδια. Ένα άλλο σημαντικό σκέλος είναι ο καθαρισμός των όπλων που θα πρέπει να κάνετε για να τα διατηρείτε σε καλή κατάσταση ώστε να λειτουργούν σωστά.

Τα όπλα που θα χρησιμοποιήσετε είναι παρόμοια με αυτά των προηγούμενων παιχνιδιών με την προσθήκη ενός τόξου το οποίο θα αποκτήσετε σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία κατά την πρόοδο του παιχνιδιού. Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτό τον τομέα είναι η δυνατότητα παραμετροποίησης των όπλων, ένα χαρακτηριστικό που προσδίδει μεγάλη ποικιλία στο παιχνίδι.

Τα special weapons του παιχνιδιού θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα σε δύσκολες μάχες καθώς προσφέρουν διαφορετικές λειτουργίες που θα ανακαλύψετε στην πορεία του παιχνιδιού, παρ’ όλα αυτά περιοριζόμαστε όσον αφορά την ποικιλία των όπλων που θα έχουμε στην κατοχή μας καθώς το τρίτο slot είναι πάντα δεσμευμένο από το special weapon.

Το gunplay του παιχνιδιού παραμένει στιβαρό ενώ θα έλεγα πως είναι βελτιωμένο αλλά σε πολλά σημεία ένιωσα ότι δεν υπάρχουν τόσο πολλά sequences μάχης. Σε αρκετά σημεία υπάρχουν stealth κομμάτια που μας επιτρέπουν να εξουδετερώσουμε εχθρούς εξοικονομώντας πυρομαχικά, ενώ υπάρχουν και μερικά σημεία που ο παίκτης εστιάζει στην εξερεύνηση και την πλοήγησή του στις διάφορες τοποθεσίες.

Βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε για την πλοήγηση στον κόσμο του παιχνιδιού είναι ο χάρτης της εκάστοτε περιοχής αλλά και μια πυξίδα, η οποία δεν δείχνει το βορά αλλά το σημείο που πρέπει να κατευθυνθούμε και μας βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις το βελάκι προσανατόλιζε σε διαφορετικό σημείο από αυτό που έπρεπε να φτάσουμε το οποίο ομολογώ ήταν ένα από τα πιο εκνευριστικά σημεία που συνάντησα και επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τη ροή του παιχνιδιού.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά το gameplay είναι η ΑΙ των αντιπάλων. Είναι ένα θέμα που υπήρχε με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς καθώς οι εχθροί συμπεριφέρονταν αρκετά παράξενα και παρατηρείται και εδώ σε ένα βαθμό. Κυρίως αφορά την αντίδρασή τους σε melee χτυπήματα όπου είναι σχετικά εύκολο να τους εξουδετερώσετε χωρίς καμία αντίδραση από την πλευρά τους. Σε “ανοιχτές” μάχες βέβαια η ΑΙ είναι αισθητά βελτιωμένη από τους προηγούμενους τίτλους και καταφέρνει να αποδειχθεί αρκετά challenging.

Metro Exodus - Review

ΓΡΑΦΙΚΑ-ΗΧΟΣ

Στο κομμάτι της γραφικής απεικόνισης έχει γίνει πολύ καλή  δουλειά με τον τίτλο να “τρέχει” εξαιρετικά. Οι τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί από τους δημιουργούς αποτυπώνονται πολύ όμορφα με αρκετή προσοχή στις λεπτομέρειες. Η αισθητική του τίτλου είναι παρόμοια με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, ακόμα και στα νέα περιβάλλοντα στα οποία εξελίσσεται η ιστορία.
Αν και στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού παρατηρήθηκε απουσία σοβαρών bugs, σε μερικές περιπτώσεις υπήρχαν κάποια bugs που αφορούσαν κυρίως την κάμερα του παιχνιδιού. Αρκετά εκνευριστικό bug αν και παρατηρήθηκε 2-3 φορές περίπου στη μέση του παιχνιδιού. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν επίσης κάποια μικρότερα bugs τα οποία ευελπιστώ ότι μπορεί να διορθωθούν κατά την κυκλοφορία του τίτλου.
Στον ηχητικό τομέα, η μουσική αλλά και οι ήχοι του παιχνιδιού μας κάνουν να βιώσουμε ακόμα πιο έντονα τα συναισθήματα του Artyom κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
Το αγγλικό voice acting βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα του Metro Last Light με τα αγγλικά με ρώσικη προφορά να συνηθίζονται αλλά προσωπικά θα σας πρότεινα να κατεβάσετε το αρχείο με τους διαλόγους στα ρώσικα (περίπου 600 MB) σε συνδυασμό με αγγλικούς υπότιτλους για να ζήσετε την  αυθεντική εμπειρία Metro.
Σε ορισμένα sequences με ενόχλησε η απουσία μουσικής υπόκρουσης, καταλαβαίνω βέβαια τους λόγους που επιλέχθηκε αυτό από τους δημιουργούς.
Σε κάποιες περιπτώσεις και ιδιαίτερα προς το τέλος του παιχνιδιού  το soundtrack του παιχνιδιού προσφέρει εξαιρετικές στιγμές στον παίκτη βοηθώντας την κλιμάκωση της ιστορίας.

Metro Exodus - Review

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Το Metro Exodus αποτελεί ένα εξαιρετικό παιχνίδι δομημένο με βάση την καταπληκτική ιστορία του Glukhovsky που καταφέρνει να περάσει το ηχηρό μήνυμα ότι τα single player FPS αν και λιγοστά δε θα πεθάνουν ποτέ.
Ο τίτλος αν και θα ξενίσει πολλούς αρχικά, λόγω των αλλαγών σε τοπία και την εισαγωγή διάφορων καινοτομιών, κρατάει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας έκαναν να αγαπήσουμε τα παιχνίδια Metro.
Το Metro Exodus είναι το αποκορύφωμα της ιστορίας του Artyom, μια μάχη ανάμεσα στην ελπίδα και το συμβιβασμό, ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Για όλους εσάς που αγαπήσατε τα προηγούμενα παιχνίδια, αποτελεί μονόδρομο να παίξετε το Metro Exodus και να βιώσετε την εμπειρία που προσφέρει.


Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One S
Developer :
4A Games
Εκδότης : Deep Silver
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019

8.5
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

Η 4Α Games μας προσφέρει απλόχερα τον καλύτερο τίτλο Metro!

  • Metro Exodus 8.5

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα