XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Mortal Shell – Review

H αλήθεια είναι πως δεν είμαι από τους πιο φανατικούς οπαδούς των Souls παιχνιδιών και ας έχω κάψει πολλές ώρες σε όλους τους τίτλους του miyazaki τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορώ όμως να μην παραδεκτό ότι έφερε στο Gaming ένα καινούριο και πολύ ιδιαίτερο είδος παιχνιδιών, με τα καλά τους και τα κακά τους, ανάλογα φυσικά το πώς θα τα δει κάποιος και πως θα τα αναλύσει. Το πόσο επιτυχημένοι είναι οι τίτλοι της From Software το μαρτυρούν όλα αυτά τα παιχνίδια που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία να τους  αντιγράψουν, να κλέψουν λίγη από την μαγεία τους, άλλα και να πείσουν τους φίλους των SoulBorne παιχνιδιών (που δεν είναι λίγοι) να ασχοληθούν μαζί τους.

Κατά καιρούς έχουμε δει αξιόλογες προσπάθειες τόσο από μεγάλα studio (koei tecmo) αλλά και αρκετές Indie παραγωγές όπως το Ashen της A44 που μας άφησαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Μια τέτοια προσπάθεια είναι και το Mortal Shell, της Cold Symmetry το οποίο έχει δημιουργηθεί από μια μικρή ομάδα 15 ατόμων και παρά τα προβλήματα του, έρχεται να προσθέσει το δικό τους λιθαράκι σε αυτό το Genre, με ορισμένα έξυπνα χαρακτηριστικά και μηχανισμούς.

Mortal Shell - Review

Όπως στα περισσότερα  παιχνίδια αυτού του είδους, και στο Mortal Shell θα περιπλανηθείτε σε έναν ψευτο open world κόσμο, ανακαλύπτοντας νέο Lore και μυστικά περάσματα ψάχνοντας απεγνωσμένα το επόμενο “checkpoint” μέσα από αρκετούς εχθρούς, που αν σας σκοτώσουν θα σας αναγκάσουν να επιστρέψετε πίσω στο σώμα σας, ώστε να ανακτήσετε  τα χαμένα Tar και Glimpses που είναι και το νόμισμα του παιχνιδιού με το οποίο μπορείτε να αγοράσετε η να αναβαθμίσετε διάφορα αντικείμενα που θα βρείτε στην πορεία του παιχνιδιού. Και τα δύο μπορούμε να τα αποκτήσουμε σκοτώνοντας διάφορους εχθρούς και εκτός από την αναβάθμιση των όπλων μας, θα μας φανούν χρήσιμα και για την απόκτηση διαφόρων Abilities για τα Shells τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

Αν και στα περισσότερα RPG αλλά και SoulsBorne παιχνίδια χρησιμοποιούμε το ingame Currency (souls κτλ) για να αναβαθμίσουμε τα stats του χαρακτήρα μας και να τον δυναμώσουμε ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, η Cold Symetry διαφοροποιεί την όλη διαδικασία, παρουσιάζοντας μας τα Shells. Τα κενά αυτά κελύφη , μπορούν να βρεθούν μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού, και λειτουργούν σαν Loadouts. Κάθε ένα από αυτά χρησιμοποιώντας το, αλλάζει τα στατιστικά αλλά και το playstyle μας οπότε θα πρέπει να αλλάζουμε συχνά ώστε να δούμε ποιο από  τα τέσσερα διαθέσιμα μας ταιριάζει.

Τα Shells αποτελούν βασικό στοιχείο της ιστορίας και  είναι πολύ σωστά ενσωματωμένα στο παιχνίδι. Όμως αν και η συγκεκριμένη ιδέα είναι αρκετά έξυπνη, η δυνατότητα παραμετροποίησης του χαρακτήρα μας που προσφέρουν τα περισσότερα RPG, θα λείψει σίγουρα στους φίλους του είδους. Σε αυτό συμβάλει και η πολύ μικρή ποικιλία όπλων που υπάρχει στο παιχνίδι.

To Familiarity είναι ένα ακόμα ενδιαφέρον σύστημα που έχει ενσωματώσει στο παιχνίδι η Cold Symetry, αφού σας επιτρέπει όπως λέει και το όνομα να εξοικειώνεστε με τα αντικείμενα όταν τα χρησιμοποιείτε για ορισμένες φορές, αυτό μπορεί να κάνει τα καλά αντικείμενα καλύτερα και τα αρχικά  αντικείμενα να γίνουν περισσότερο χρήσιμα. Το ότι το παιχνίδι σε βάζει να πειραματιστείς με τα αντικείμενα ή ακόμη και να τα χρησιμοποιήσεις μία φορά πριν μάθεις τι επίδραση θα έχουν στον χαρακτήρα σου, είναι μια εξαιρετική ιδέα που θα μπορούσε να προσθέσει πολύ βάθος και εξερεύνηση, όμως δυστυχώς απέτυχε να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του, καθώς δεν υπάρχουν τόσα πολλά αντικείμενα στο παιχνίδι για να πειραματιστείτε.

Όσοι έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με κάποιο τίτλο του Miyazaki, θα εξοικειωθείτε πολύ γρήγορα με τη μάχη στο Mortal Shells, ωστόσο οι νέοι μηχανισμοί του παιχνιδιού του  δίνουν ένα άλλο ενδιαφέρον. Στο Mortal Shell δεν έχουμε το καθιερωμένο Block με την ασπίδα, αλλά μια νέα δυνατότητα που μας επιτρέπει  να αποκρούσουμε τις επιθέσεις του εχθρού, σκληραίνοντας το σώμα μας. Το Hardening λειτουργεί ακόμα και όταν κάνουμε Dodge η επιτιθόμαστε. Με την προσθήκη αυτού του νέου μηχανισμού, του έξυπνου parry system και των χαρακτηριστικών του κάθε Shell, ακόμα και αν είστε παλιά καραβάνα στα RPG, θα έχετε αρκετά πράγματα να μάθετε και να εξοικειωθείτε μαζί τους.

Mortal Shell - Review

Μια ακόμη καλοδεχούμενη προθήκη που φέρνουν τα Shells στο παιχνίδι και που θα την εκτιμήσουν όσοι έχουν βαρεθεί να ξεκινούν από το πιο κοντινό checkpoint με την πρώτη “στραβοτιμονιά, ” είναι η μια extra ζωή που μας προσφέρουν την 1η φορά που θα πεθάνουμε μετά το Respawn, αφού ο χαρακτήρας μας θα εμφανιστεί εκτός του Shell και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι αν τρέξουμε σε αυτό και να προλάβουμε να μπούμε μέσα του ώστε να συνεχίσουμε το παιχνίδι. Επίσης αφού αποκτήσουμε σχετικά γρήγορα στο παιχνίδι το Tarnished Seal κάθε φορά  που θα καταφέρνουμε επιτυχημένα ένα Parry, ένα μικρό ποσοστό health θα επιστρέφεται στον χαρακτήρα μας

Το Mortal Shell δεν έχει πολλούς εχθρούς σε κάθε περιοχή, αλλά αυτό μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε τις επιθέσεις τους και το πότε πρέπει να κάνουμε την κάθε κίνηση μας, προσωπικά είναι προτιμότερο αυτό από τους  εκατοντάδες  εχθρούς σε μια περιοχή που δεν μας επιτρέπουν να εκτελέσουμε σωστά της κινήσεις μας, ή να χαράξουμε μια στρατηγική. Δυστυχώς έκτος από λίγοι στον αριθμό, οι εχθροί μας είναι και φτωχοί στην παρουσίαση αφού οι ίδιοι χαρακτήρες ανακυκλώνονται όπως και οι περιοχές σε σημείο που κουράζουν τον παίκτη. Τα Boss του παιχνιδιού είναι αρκετά καλοσχεδιασμένα αλλά προσφέρουν σχετικά μικρή πρόκληση και δεν με δυσκόλεψαν σχεδόν καθόλου. Αυτό μπορεί να χαροποιήσει αρκετούς, όμως τους μπαρουτοκαπνισμένους σε αυτά τα παιχνίδια σίγουρα θα τους απογοητεύσει.

Mortal Shell - Review

Αυτό που μου έκανε πολύ καλή εντύπωση είναι το αποτέλεσμα που κατάφερε να αποδώσει αυτή η μικρή ομάδα ανθρώπων της Cold Symetry στον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού. Τα γραφικά είναι πραγματικά πολύ όμορφα με καλοσχεδιασμένες περιοχές και χαρακτήρες, χωρίς ωστόσο φτάνουν την ποιότητα μεγαλύτερων παραγωγών. Τα Animation είναι αρκετά καλά, με τις κινήσεις του χαρακτήρα μας αλλά και των εχθρών να είναι πολύ όμορφα δοσμένες μέσα στο παιχνίδι, κάτι που κάνει συνολικά την ενασχόληση μας με το Mortal Shell πιο ευχάριστη. To Soundtrack είναι και αυτό στα επίπεδα που πρέπει, με ατμοσφαιρικές μαύρες μελωδίες που προσθέτουν και αυτές στην τρομερή ατμόσφαιρα που έχει το παιχνίδι. Επίσης όποιος επιθυμεί μπορεί να αποκτήσει και το Rotting Christ Pack, αφού μετά το ντύσιμο του Trailer του MortalShell με το ΧΞΣ (666), η Cold Symetry μας δίνει την δυνατότητα να παίξουμε τα Boss Fights του παιχνιδιού ακούγοντας 6 διαφορετικά  καταπληκτικά κομμάτια της μεγαλύτερης Ελληνικής Metal μπάντας.

Φτάνοντας στο τέλος να αναφέρω και κάτι που δεν κάθεται καλά στα δικά μου μάτια και αδικεί κατά την γνώμη μου την προσπάθεια που έχει καταβάλει το Studio. Ενώ όπως ανέφερα στο παιχνίδι έχουν προστεθεί ορισμένες έξυπνες ιδέες και μηχανισμοί , δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια στην προσπάθεια της Cold Symetry να αντιγράψει τον κόσμο, τους μηχανισμούς μέχρι και τα μενού των Souls. Μέχρι και οι καρτέλες στα Loading Screens σε κάνουν να νομίζεις πως παίζεις κάποιον τίτλο της From Software. Πιστεύω πως θα μπορούσαν να δώσουν το δικό τους στίγμα σε μικρές λεπτομέρειες του τίτλου που θα άλλαζαν κατά πολύ την συνολική εικόνα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Mortal Shell δεν είναι σε καμία περίπτωση το τέλειο παιχνίδι, αποτελεί όμως μια εξαιρετική προσπάθεια από ένα μικρό Studio το οποίο πιστεύω θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον, μιας και η πιθανότητα να εξελιχθεί το Mortal Shell σε ένα εξαιρετικό Franachise είναι μεγάλη. Αν στις επόμενες προσπάθειες δοθεί περισσότερο βάρος στις καινοτομίες που μπορούν να έρθουν στο παιχνίδι και όχι στην αντιγραφή των κόσμων του Miyazaki, είμαι σίγουρος πως θα δούμε πολύ καλούς τίτλους από την Cold Symetry.


Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One Χ
Developer : Cold Symmetry
Εκδότης : Playstack
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020

7.5
ΚΑΛΟ
  • MORTAL SHELL 7.5

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα