XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

NBA 2K20 – Review

669Για άλλη μια χρονιά η σειρά ΝΒΑ 2Κ παίρνει τη νίκη από τα αποδυτήρια καθώς όχι μόνο είναι το καλύτερο basketball gaming franchise αλλά φέτος παίζει και χωρίς αντίπαλο, όχι ότι είχε να φοβηθεί κάτι από την ΕΑ φυσικά. Το NBA 2K20 φαίνεται από την πρώτη στιγμή που θα ασχοληθείς ίδιο με το προηγούμενο αλλά και παράλληλα τόσο διαφορετικό, με κάποιες αλλαγές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο παιχνίδι, αν και όχι απαραίτητα προς τη θετική κατεύθυνση.

Ξεκινώντας από τα βασικά οφείλω να σημειώσω πως η πρώτη επαφή με το παιχνίδι από το demo ήταν θετική, καθώς το mode 2KU το οποίο αποτελεί το tutorial του παιχνιδιού κάθε χρόνο είναι σαφώς βελτιωμένο. Αν και παίζω πολλά χρόνια τα παιχνίδια της σειράς, ένιωσα πως κάτι  παραπάνω έμαθα, αν και γνώριζα τα περισσότερα combos κινήσεων. Σίγουρα αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς είναι σαφές ότι για έναν νέο παίκτη στη σειρά απαιτείται χρόνος εκμάθησης, σίγουρα περισσότερος από ότι σε άλλους αθλητικούς τίτλους όπως FIFA και PES.

NBA 2K20 - Review

Βασικό χαρακτηριστικό του NBA 2K κάθε χρόνο είναι το άφθονο περιεχόμενο που περιλαμβάνει και αυτό δεν θα μπορούσε να αλλάξει φέτος, όπου εκτός των γνωστών modes που θα αναλύσουμε στη συνέχεια, έχουμε και την προσθήκη των 13 ομάδων από το γυναικείο πρωτάθλημα του WNBA. Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα το είχαμε δει στο παρελθόν στον τίτλο της ΕΑ, NBA Live αλλά φέτος είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο NBA 2KΕίμαι σίγουρος ότι πολλοί παίκτες θα αγνοήσουν το WNBA, παρ’ όλα αυτά προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία για όσους θέλουν να το δοκιμάσουν. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στη μεταφορά του τρόπου παιχνιδιού από το γυναικείο NBA στις οθόνες μας, με τις κινήσεις των παικτριών να δείχνουν απολύτως φυσικές.

Και φέτος τα βασικά game modes είναι τα Play Now, My Team, My Career και My League. Για το πρώτο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά καθώς είναι το συνηθισμένο mode όπου επιλέγετε ομάδα και παίζετε ένα αγώνα εναντίον φίλου σας η ομάδας ελεγχόμενης από την ΑΙ του παιχνιδιού.

Το My Career είναι ίσως το πιο φημισμένο mode του τίτλου τα τελευταία χρόνια, καθώς συνδυάζει το παιχνίδι με μια διαφορετική ιστορία εξέλιξης του παίκτη μας, ή αλλιώς από τα “αλώνια στα σαλόνια”. Φέτος οι προσδοκίες για το συγκεκριμένο mode είχαν εκτοξευθεί, κυρίως λόγω του trailer που είδαμε τον περασμένο μήνα και μας παρουσίαζε μια πιο προσεγμένη δουλειά, με τον Idris Elba σε κομβικό ρόλο και την ευθύνη της παραγωγής στην εταιρεία του Lebron James, Springhill Entertainment.

Στην φετινή ιστορία ελέγχουμε τον Che, έναν παίκτη ο οποίος υποδηλώνει το όνομα του, είναι λίγο παραπάνω επαναστάτης από όσο έχουμε συνηθίσει στον επαγγελματικό αθλητισμό. Ο Che αρχηγός κολλεγιακής ομάδας, ορθώνει ανάστημα απέναντι στον προπονητή του (τον οποίο υποδύεται ο Idris Elba) όταν ο δεύτερος ανέστειλε την υποτροφία ενός τραυματία παίκτη του. Η ιστορία ξετυλίγεται με τον Che να προσπαθεί να βρει τον δρόμο του προς το μαγικό κόσμο του NBA, συμμετέχοντας στο Draft Combine μέχρι και το Draft με στόχο να επιλεγεί από μια ομάδα. Επίσης η ιστορία προβάλλει τις σχέσεις μεταξύ του Che και του προπονητή του, μετά τα συμβάντα στο κολλέγιο, χωρίς όμως να υπάρχει το αναμενόμενο βάθος που θα περιμέναμε, καθώς το story κινείται σε πολύ ρηχά νερά, ενώ τελειώνει σε περίπου 5 ώρες με παιδικό τρόπο χωρίς να πείθει ότι πρόκειται για μια all-star παραγωγή όπως προωθήθηκε.

NBA 2K20 - Review

Περίμενα να σας πω την αλήθεια ότι φέτος το mode θα εκτοξευόταν και η ιστορία δεν θα ήταν απλά μια τυπική εισαγωγή στο παιχνίδι όπως συνηθίζεται. Ίσως λόγω των υψηλών προσδοκιών την κατατάσσω αρκετά χαμηλά, έχοντας παίξει όλα τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Βασικό μειονέκτημα πέραν της ιστορίας και του τρόπου που έχει επιλεχθεί για την αφήγηση είναι και το ότι για πρώτη φορά βλέπουμε τόσα πολλά cutscenes ανάμεσα από τα sessions που περιέχουν gameplay. Επίσης η ιστορία δεν έχει συνοχή από σκηνή σε σκηνή, ενώ κατά τη γνώμη μου έγιναν skip αρκετά σημαντικές στιγμές που θα έπρεπε να έχουν δώσει περισσότερη έμφαση οι δημιουργοί. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο παίκτης μας πασχίζει να πλασαριστεί σε μια καλή θέση στο draft και ενώ βλέπουμε όλη την πορεία του μέχρι εκεί που περιλαμβάνει τις δοκιμασίες του draft combine αλλά και  τα δοκιμαστικά από κάποιες ομάδες δεν βλέπουμε σχεδόν τίποτα από το ίδιο το draft. Θα ήθελα πολύ να μάθω σε ποιο pick επελέγη ο παίκτης μου αλλά από ότι φαίνεται δεν θα το μάθω ποτέ. Παρά τα αρνητικά βέβαια η ιστορία μας αποκαλύπτει ορισμένες από τις κρυφές πτυχές του μαγικού και αστραφτερού κόσμου του ΝΒΑ, αναδικνύοντας πόσο δύσκολη είναι η πραγματικότητα για νέα παιδιά που κυνηγούν το όνειρό τους πίσω από τις κάμερες.

Φυσικά μετά την κινηματογραφική εισαγωγή του My Career μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά, χτίζοντας την καριέρα του παίκτη σας στο NBA. Το mode δεν έχει πολλές διαφορές από το NBA 2K19, σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές παιχνιδιού. Υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές σχετικά με το progression του παίκτη αλλά και στα builds παικτών που μπορείτε να σχεδιάσετε με περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης από ποτέ.

Μπορείτε να συνεχίσετε την καριέρα σας στο ΝΒΑ, ή να παίξετε αγώνες στην γειτονιά (neighborhood) αλλά οφείλω να σας προειδοποιήσω ότι εκεί θα τα βρείτε σκούρα καθώς η πλειοψηφία των παικτών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο mode, έχουν αγοράσει από τις πρώτες μέρες αρκετά VC points τα οποία εξασφαλίζουν μεγάλη διαφορά δυναμικότητας στα στατιστικά. Και ερχόμαστε στο σημείο “αγκάθι” τα τελευταία χρόνια για τη σειρά ΝΒΑ 2Κ, τα loot boxes και τα microtransactions είναι άφθονα, ίσως περισσότερα από κάθε άλλο παιχνίδι. Και η παρουσία τους δεν βρίσκεται μόνο στο My Career, κυρίως στο My Team το οποίο φέτος έχει τόσο πολύ περιεχόμενο που δεν θα ξέρετε τι να κάνετε.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του mode βέβαια είναι και θετικό και αρνητικό του, από τη μια πολλοί διαφορετικοί τρόποι παιχνιδιού, από την άλλη πολλά διαφορετικά μέτρα πρόκλησης να αγοράσετε κάποιο πακέτο παικτών. Είναι τόσο έντονο το στοιχείο των microtransactions που μαρτυρά με κάθε τρόπο ότι το My Team έχει σχεδιαστεί για να σπαταλήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα επιπλέον χρήματα σε αυτό.

Άξια αναφοράς είναι και η αλλαγή που αποφασίστηκε στο My Gm mode, το γνωστό mode το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε ως manager ένα από τα franchises του NBA. Αν και κατανοώ τις προθέσεις των δημιουργών, με στόχο να δώσουν μια φρέσκια κατεύθυνση στο συγκεκριμένο mode, αδυνατώ να κατανοήσω πως μπορεί να βοηθηθεί το παιχνίδι με την προσθήκη strategy στοιχείων. Τα action points τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για να εκτελέσουμε διάφορες ενέργειες δρουν περιοριστικά και αντίθετα με τη ροή που έχουμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

NBA 2K20 - Review

Στον τομέα του gameplay η ουσιαστική αλλαγή έχει να κάνει με το ball handling, καθώς παίζοντας θα νιώσετε περισσότερο από ποτέ ότι έχετε τον έλεγχο της μπάλας στα χέρια σας, με τις τυποποιημένες κινήσεις που βλέπαμε στο παρελθόν να μην κάνουν τόσο αισθητή την παρουσία τους. Σε γενικές γραμμές όμως όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού θα φανούν γνώριμα σε όσους έχουν παίξει τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

Στον τεχνικό τομέα, η κατάσταση είναι ιδιάζουσα καθώς το παιχνίδι κυκλοφόρησε με εμφανή bugs και glitches τα οποία προκάλεσαν και αναστάτωση στο community. Με ένα μεγάλο update (περίπου 37 GB για το XBOX) λύθηκαν αρκετά από τα θέματα, χωρίς όμως να έχουν εξαλειφθεί πλήρως. Αν εξαιρέσουμε αυτά τα θέματα το παιχνίδι δείχνει πανέμορφο και για άλλη μια χρονιά προσφέρει την καλύτερη εμπειρία για τους φίλους του μπάσκετ.

Η μουσική επένδυση ξεχωρίζει για άλλη μια χρονιά, ενώ η μετάδοση του αγώνα παραμένει σε υψηλά επίπεδα με εξαίρεση την μετάδοση των αγώνων του WNBA όπου φαίνεται να έχει γίνει πιο ερασιτεχνική δουλειά. Σημαντική βελτίωση όμως υπάρχει στο voice acting των παικτών, κάτι που γίνεται περισσότερο αντιληπτό όταν θα παίξετε σε modes με λιγότερο κόσμο, όπου οι ομιλίες φαίνεται να είναι περισσότερο φυσικές και όχι “στημένες” όπως είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια.

Συνολικά το ΝΒΑ 2Κ20 προσφέρει μια καλή εμπειρία για τους φίλους του basket και σίγουρα αποτελεί μονόδρομο καθώς “παίζει” μόνο του. Ίσως όμως ο εφησυχασμός και η νοοτροπία του σίγουρου νικητή φέρνουν στην επιφάνεια αρνητικά στοιχεία όπως η εμμονή στα microtransactions, με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο, στοιχεία που είναι ικανά αν όχι να καταστρέψουν την εμπειρία του παίκτη, να την αποδυναμώσουν σε μεγάλο βαθμό. Για όλους εμάς που αγαπάμε το basket βέβαια η απόκτηση του τίτλου είναι μονόδρομος και σίγουρα τα πολλά modes που περιεχέι θα καλύψουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό παίκτη.


Ευχαριστούμε την CD Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : Xbox One S
Developer : Visual Concepts
Εκδότης : 2K
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019

7.7
ΚΑΛΟ
  • NBA 2K20 7.7

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα