XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

NBA 2K21 – Review

Για ακόμα μια χρονιά είμαστε εδώ, παρουσιάζοντας άλλο ένα παιχνίδι της σειράς NBA 2K, με το 2Κ21 το οποίο κυκλοφόρησε πριν καν τελειώσει η προηγούμενη season του μαγικού κόσμου του NBA. Η πρώιμη κυκλοφορία του παιχνιδιού, λόγω των καθυστερήσεων που έχει φέρει ο COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο σε συνδυασμό με την επερχόμενη νέα γενιά κονσολών, η οποία θα φέρει νέα έκδοση για το παιχνίδι της Take Two, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, τα οποία χρήζουν απάντησης.

Όπως γίνεται κατανοητό από τον πρόλογο αυτού του review, το παιχνίδι κυκλοφόρησε με το roster της προηγούμενης χρονιάς, καθώς δεν έχει καν ολοκληρωθεί η season 2019-20, δεν έχει ξεκινήσει η περίοδος free agency, ούτε έχει πραγματοποιηθεί το draft. Οι δημιουργοί μας υποσχέθηκαν φυσικά την προσθήκη των ανανεωμένων roster, όταν αυτό καταστεί δυνατό φυσικά, όμως στην υπάρχουσα κατάσταση το παιχνίδι δεν διαφοροποιείται σε καμία περίπτωση από το NBA 2K20, τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα.

NBA 2K21 - Review

Η σειρά “παίζει” χωρίς ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το παιχνίδι δεν είναι αξιόλογο. Ο βασικός πυρήνας του gameplay, τον οποίο αγαπήσαμε παραμένει ο ίδιος με νέες προσθήκες οι οποίες όμως δημιούργησαν μεγάλο debate στο community του NBA 2K. Η αλλαγή του συστήματος shooting έφερε έντονες αντιδράσεις, καθώς για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο κλασσικός τρόπος shoot πατώντας το X, ο οποίος βασιζόταν στο σωστό timing την ώρα της προσπάθειας, αντικαταστάθηκε από ένα νέο μηχανισμό με τη χρήση του δεξί αναλογικού μοχλού. Φυσικά όπως γνωρίζουμε και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε αυτή η δυνατότητα, η Visual Concepts έδειξε ότι επιθυμεί να εστιάσει σε ένα skill-based μηχανισμό, ο οποίος θα ευνοήσει τους πιο έμπειρους παίκτες του παιχνιδιού. Ευτυχώς για την Take Two αλλά και για τους casual gamers, που είναι η πλειοψηφία όσων αγοράζουν κάθε χρόνο το παιχνίδι, η τραγωδία απευτεύχει και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν κατά την κυκλοφορία του demo του παιχνιδιού προστέθηκε η δυνατότητα αλλαγής του τρόπου shooting. Βέβαια ο παλιός τρόπος δεν είναι διαθέσιμος στα πιο ανεβασμένα επίπεδα δυσκολίας, ούτε και στο online κομμάτι του My CareerNBA 2K21 - Review

Το My Career, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή modes του παιχνιδιού, έχοντας αποκτήσει φανατικό κοινό τα τελευταία χρόνια. Όπως η Visual Concepts, δείχνει ότι το παιχνίδι εστιάζει στο συγκεκριμένο mode, οφείλουμε και εμείς να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά όλες τις αλλαγές που έχουμε για φέτος. Αρχικά η ιστορία του campaign (που ονομάζεται Long Shadow) έχει ως πρωταγωνιστή τον Junior, έναν νεαρό παίκτη ο οποίος ζει στη σκιά του πατέρα του που έχει αποβιώσει. Ο πατέρας του με το όνομα Duke, αποτέλεσε σημαντική προσωπικότητα στο άθλημα με ιδιαίτερα σημαντική επιρροή και πολλούς θαυμαστές. Επομένως το campaign είναι ένα ταξίδι back and forth μεταξύ των όσων βιώνει σήμερα ο Junior, και τις αναμνήσεις με τον πατέρα του στο χθες. Σε πολλές περιπτώσεις θα έλεγα ότι το φετινό campaign είναι καλύτερο από το περσινό, κυρίως λόγω χαμηλότερων προσδοκιών.

Όσοι είστε fans της σειράς θα θυμάστε την περσινή overhyped παρουσίαση του campaign mode, το οποίο θα έφερε την “υπογραφή” της εταιρείας παραγωγής του Lebron James και πολλές υποσχέσεις που έμειναν στον αέρα. Στο φετινό campaign, πέρα από την οικογενειακή ιστορία του Junior, ακολουθούμε την πορεία του από το high school ως το NBA, με ενδιάμεσο σταθμό το κολλεγιακό πρωτάθλημα. Είναι ένα concept σίγουρα γνώριμο από τα προηγούμενα χρόνια, που παρ’ όλα αυτά αποτελεί επιτυχημένη συνταγή. Με ιδιαίτερη χαρά παρατήρησα ότι φέτος υπάρχει το NBA Draft στο campaign σε σχέση με την αντίστοιχη ιστορία της περασμένης χρονιάς που έλαμπε δια της απουσίας του. Φυσικά υπάρχουν και αστοχίες στο story, όπως η αχρείαστη προσθήκη χαρακτήρων και ημιτελή storylines. Ευτυχώς, για όσους από εσάς το επιθυμείτε, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει skip η ιστορία και να οδηγηθείτε άμεσα στο NBA Draft.

Φυσικά αφού τελειώσετε το campaign, για το οποίο θα χρειαστείτε περίπου 2-3 ώρες, ξεκινά το ταξίδι σας στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Φυσικά εκτός από την πόρτα του NBA, ανοικτό είναι και το Neighborhood, όπου ο παίκτης σας μπορεί να παίξει ανταγωνιστικά με άλλους παίκτες, και φυσικά να κερδίσει τα απαραίτητα VC Points τα οποία εξασφαλίζουν την ανέλιξή του. Όλα μοιάζουν ίδια σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς, εκτός από το setting της γειτονιάς, το οποίο είναι μια παραλία. Συγκεκριμένα πρόκειται για την Venice Beach, και είναι σίγουρα ένα ενδιαφέρον σκηνικό, μια ευχάριστη αλλαγή, χωρίς όμως να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο παιχνίδι.

NBA 2K21 - Review

Φυσικά από το συγκεκριμένο (και όχι μόνο αυτό) mode, δεν θα μπορούσαν να λείψει η μεγάλη ποικιλία microtransactions. Η σειρά τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως παράδειγμα προς αποφυγή στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά η έλλειψη ανταγωνισμού και η υποστήριξη μερίδας της κοινότητας επιτρέπει στην Take Two να παραδίδει μαθήματα στο πως μπορείς να τοποθετήσεις τόσα πολλά microtransactions σε ένα παιχνίδι, με αριστοτεχνικό τρόπο, καθώς τα πάντα, ειδικά στο My Career mode, απαιτούν χρήση των VC points. Από κουρέματα και αγορά ρουχισμού για τον παίκτη σας, μέχρι και την αναβάθμιση των skills του, η χρήση τους κρίνεται απαραίτητη. Αν κάποιος επιθυμεί να “ανέβει” στο Neighborhood, θα επιλέξει τον δύσκολο δρόμο του grinding, είτε τον “εύκολο” (όχι για την τσέπη) αγοράς πακέτων VC points. Πρόκειται για ένα από τα πιο μελανά σημεία του τίτλου και όπως φαίνεται είναι μια κατάσταση που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

NBA 2K21 - Review

Για άλλη μια χρονιά το παιχνίδι προσφέρει πληθώρα υλικού πέρα από το My Career mode. Για άλλη μια χρονιά έχουμε διαθέσιμες της ομάδες του WNBA, του γυναικείου πρωταθλήματος, και μάλιστα δίνεται η δυνατότητα να παίξετε μια ολόκληρη σεζόν με κάποια από τις ομάδες του γυναικείου πρωταθλήματος. Το έτερο δημοφιλές mode, το MyTeam, έχει ευτυχώς αποτάξει την φιλοσοφία casino που εισήγαγε την προηγούμενη χρονιά, εισάγοντας όμως ένα νέο τρόπο εξέλιξης μέσω διαφορετικών skill paths, με τη χρήση evolution cards. Όπως φαίνεται θα προστεθούν αρκετές λειτουργίες στο συγκεκριμένο mode, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για seasonal content, προς το παρόν όμως υστερεί καθώς δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από το αντίστοιχο της περασμένης χρονιάς.

Το MyLeague mode, αν και θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει βασικό άξονα για την εξέλιξη του παιχνιδιού στο μέλλον, μένει σχεδόν το ίδιο με πέρυσι, μη προσφέροντας την εμπειρία που αναμένουμε. Το συγκεκριμένο mode, θα μπορούσε να προσφέρει ότι πιο κοντινό έχουμε σε basketball management, δυστυχώς όμως η έλλειψη βάθους και αίσθησης ρεαλισμού είναι εμφανείς.

NBA 2K21 - Review

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Για άλλη μια χρονιά το NBA 2K21, αποτελεί μονόδρομο για τους λάτρεις της πορτοκαλί μπάλας. Η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, που έχει επηρεάσει άμεσα και το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, καθιστά την κυκλοφορία του άκαιρη καθώς τα roster των ομάδων δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη. Αν αναλογιστούμε και το βάρος που δίνουν οι δημιουργοί του στην ανάπτυξη του παιχνιδιού για τις κονσόλες της επόμενης γενιάς, αν δεν είστε φανατικός του MyCareer ενδεχομένως το παιχνίδι να μην είναι για εσάς τη δεδομένη στιγμή. Τα microtransactions και οι αμφιλεγόμενες απόπειρες αλλαγής θεμελιωδών επιλογών χειρισμού, σε συνδυασμό με την έλλειψη εξέλιξης από τα τελευταία παιχνίδια της σειράς, μας δημιουργούν έντονο προβληματισμό για το μέλλον των παιχνιδιών της σειράς. Ας ελπίσουμε οι κονσόλες νέας γενιάς, να μας φέρουν αυτό που περιμένουμε, ένα NBA 2K που θα καινοτομεί και εξελίσσει το είδος.


Ευχαριστούμε την CD Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One X
Developer :Visual Concepts
Εκδότης : 2K
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020

6.5
ΚΑΛΟ
  • NBA 2K21 6.5

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα