XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

NBA 2K22 (Next-Gen)-Review

Για άλλη μια χρονιά έχουμε στα χέρια μας το νέο παιχνίδι της σειράς NBA 2K, το οποίο συνεχίζει να “παίζει” μόνο του στο χώρο του ψηφιακού basket.

Στο μυαλό μου έχω συνδυάσει την κυκλοφορία του NBA 2Κ, με την έλευση του Φθινοπώρου, καθώς παραδοσιακά τα παιχνίδια της σειράς κυκλοφορούν νωρίτερα από κάθε άλλο αθλητικό τίτλο. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα με ανυπομονησία το NBA 2K22, καθώς αν και είδαμε μια next-gen έκδοση του NBA 2K21, με αρκετές προσθήκες και βελτιώσεις. Θεωρούσα ότι το NBA 2K22, θα είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της σειράς. Έχοντας αφιερώσει ήδη αρκετές ώρες στο παιχνίδι, είναι σαφές ότι αλλαγές υπάρχουν, όμως δεν υπάρχει τρομερή εξέλιξη σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Στα θετικά της υπόθεσης, το NBA 2K επιστρέφει με αρκετές αλλαγές στο gameplay, χωρίς όμως να αλλάζει το πόσο απολαυστικό είναι το παιχνίδι. Η αλλαγή στη μπάρα του shoot, είναι ευπρόσδεκτη, αν και χρειάζεται χρόνος εκμάθησης. Επίσης ο τρόπος που παίζουμε άμυνα έχει αλλάξει ελαφρώς, και ακόμα και για τους πιο έμπειρους παίκτες θα χρειαστούν 1-2 αγώνες για να προσαρμοστούν. Η πιο οφθαλμοφανής αλλαγή βέβαια είναι η αλλαγή των καρφωμάτων μετά από alley-oop πάσα, καθώς εμφανίζεται ένα κουμπί το οποίο πρέπει να πατηθεί στο σωστό χρόνο (quick time event δηλαδή). Παράλληλα υπάρχει σημαντική βελτίωση στην ΑΙ του παιχνιδιού, με τους αντιπάλους να διαθέτουν μεγαλύτερο πλουραλισμό κινήσεων.

Η μεγαλύτερη αλλαγή βέβαια, αφορά τη διαχείριση του stamina (αντοχής) του παίκτη, καθώς  το παιχνίδι δείχνει να αποτυπώνει πιο ρεαλιστικά το συγκεκριμένο θέμα, γεγονός που αλλάζει συνολικά τον τρόπο παιχνιδιού. Γενικότερα η συνολική εμπειρία μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ είναι εξαιρετική, γεγονός που θα εκτιμηθεί από τους fans της σειράς. Αν και δεν υπάρχει ουσιαστικά αντίπαλο δέος, καθώς η ΕΑ έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια της επαναφοράς του NBA Live, το NBA 2K22 κατέχει επάξια τον τίτλο του “βασιλιά” του είδους, για όλα όσα προσφέρει.

NBA 2K22 (Next-Gen)-Review

Το περιεχόμενο για άλλη μια χρονιά είναι πλούσιο, με τα γνωστά game modes, My Team και My Career να ξεχωρίζουν. Φυσικά έχουμε τα ανανεωμένα rosters των ομάδων του NBA αλλά και του WNBA στη διάθεση μας, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα μέσω του menu του Play Now να παίξετε όποιον αγώνα επιθυμείτε, χρησιμοποιώντας σύγχρονες, κλασσικές ή All-Star ομάδες. Στα συγκεκριμένα modes δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του παιχνιδιού, επομένως δεν θα αναλυθούν περαιτέρω.

Μιλώντας για μεγάλες αλλαγές, οφείλουμε να σταθούμε πρωτίστως στο My Career mode. Το οποίο αλλάζει ριζικά φιλοσοφία, γεγονός που θα χαροποιήσει αλλά και θα στενοχωρήσει μερίδα των πιστών παικτών του συγκεκριμένου mode. Τα προηγούμενα χρόνια το συγκεκριμένο mode, ξεκινούσε με μια υποτυπώδη ιστορία, κατά την οποία ο παίκτης μας είτε θα αγωνιζόταν στο κολλέγιο, είτε στη G-League (αναπτυξιακό πρωτάθλημα του NBA), ακόμα και στην Κίνα είχε φτάσει η χάρη μας. Δυστυχώς για εμένα (ευτυχώς ίσως για όσους δεν άρεσε αυτό το story), αν και τα τελευταία χρόνια είχε καταντήσει μια από τα ίδια, ο παίκτης μας βρίσκεται απευθείας στο τεράστιο hub που ονομάζεται The City. Η πόλη λοιπόν, η οποία επιστρέφει και φέτος αλλά ακόμα μεγαλύτερη, προσφέρει τη δυνατότητα σε ένα παίκτη να προσεγγίσει τον χώρο προπόνησής του, καταστήματα για αγορά cosmetics, υπαίθρια γήπεδα και άλλα. Η πόλη μάλιστα είναι τόσο μεγάλη φέτος, που έχουμε στη διάθεση μας ένα πατίνι ως μεταφορικό μέσο για να μετακινούμαστε από σημείο σε σημείο. Ο ανοιχτός κόσμος που προσφέρει η πόλη, διαθέτοντας μάλιστα τέσσερις διαφορετικές περιοχές, αλλάζει συνολικά τη φυσιογνωμία του παιχνιδιού. Πλέον πρόκειται για ένα υβρίδιο αθλητικού παιχνιδιού με στοιχεία open world RPG, καθώς από διάφορους NPCs λαμβάνουμε αποστολές, με τις οποίες κερδίζουμε credits έτσι ώστε να ανεβάσουμε τα στατιστικά μας.

NBA 2K22 (Next-Gen)-Review

Ξεκινώντας το παιχνίδι στην πόλη, βρισκόμαστε σε ένα διαμέρισμα, όπου καλούμαστε να επιλέξουμε αν επιθυμούμε να παίξουμε στο κολεγιακό πρωτάθλημα ή στη G-League, με στόχο μια θέση στο Draft του NBA. Δυστυχώς, οι αγώνες αυτοί είναι αρκετά πιο δύσκολοι από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στόχος είναι να ανεβάσουμε τα στατιστικά του παίκτη μας μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες που λαμβάνουν στην πόλη και μετέπειτα να μεταβούμε στον κύριο κορμό του mode. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη επιλογή έγινε με κριτήριο τα εκατομμύρια των παικτών που δεν έχουν ως προτεραιότητα να παίξουν το My Career  με στόχο το NBA, αλλά ενδιαφέρονται περισσότερο για τα online στοιχεία του. Σίγουρα θα υπάρξουν αρκετοί που θα βρουν ευπρόσδεκτη τη συγκεκριμένη αλλαγή, για τα προσωπικά μου γούστα είναι αρκετά κουραστική η αλλαγή φιλοσοφίας.

Το δεύτερο mode του παιχνιδιού, που δεδομένα θα ασχοληθούν αρκετοί παίκτες είναι το My Team, το οποίο επιστρέφει κινούμενο στο ίδιο μοτίβο, με τον γνωστό μηχανισμό καρτών. Στο My Team τα γνωστά, Limited και Unlimited events επιστρέφουν ίδια και απαράλλαχτα, με μοναδική εξαίρεση το Triple Threat Online. Στο TTO υπάρχει πλέον περιορισμός πόντων, και όχι ηττών, με κάθε παίκτη να έχει περιθώριο να δεχτεί 100 πόντους πριν λάβει κάποιο reward. Ξεκάθαρα η συγκεκριμένη κίνηση ευνοεί τους hardcore παίκτες του τίτλου, οι οποίοι δύσκολα θα δεχθούν πόντους και σε καμία περίπτωση δεν επιβραβεύει κάποιον που θέλει απλά να απολαύσει περιστασιακά το παιχνίδι.

NBA 2K22 (Next-Gen)-Review

Η μεγάλη αλλαγή που παρατηρείται στα online modes, είναι εκείνη της προσθήκης του νέου Draft Mode, το οποίο βρήκα πολύ έξυπνο και ενδιαφέρον. Ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεση του ένα “κουτί” με κάρτες, από το οποίο καλείται να κάνει συγκεκριμένες επιλογές για κάθε θέση συνθέτοντας την ομάδα του. Σε κάθε κουτί υπάρχουν τρεις παίκτες με αρκετά υψηλό rating, οι οποίο προστίθενται στην ομάδα μας, ενώ οφείλουμε να επιλέξουμε έναν προπονητή και δυο ακόμα παίκτες για κάθε θέση. Το συγκεκριμένο mode, είναι αρκετά ενδιαφέρον, όμως υπάρχει ένας σημαντικός περιορισμός που αφορά τον τρόπο που εισερχόμαστε. Για κάθε είσοδο μας στο event (κατά την οποία επιτρέπονται μέχρι 3 ήττες), χρησιμοποιούμε ένα εισιτήριο, με τα εισιτήρια να κερδίζονται δύσκολα ή να μπορούν να αποκτηθούν μέσω microtransactions. Επομένως αν και αποτελεί ένα άκρως ενδιαφέρον event, πρακτικά είναι αδύνατον κάποιος να ασχοληθεί με αυτό, εκτός και αν δαπανήσει πραγματικά χρήματα.

Τα τελευταία χρόνια, μετά από κάθε κυκλοφορία του NBA 2K γκρινιάζουμε για τα microtransactions, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Δυστυχώς στη φετινή έκδοση του παιχνιδιού, η Visual Concepts φρόντισε όχι μόνο να κάνει αισθητή την παρουσία τους, αλλά παράλληλα να στήσει ολόκληρη την φιλοσοφία των My Career και My Team γύρω από αυτά. Προσωπικά βρίσκω ενοχλητική την έντονη παρουσία τους, και τον περιορισμό που θέτουν στον παίκτη, καθώς για παράδειγμα το Draft Mode που προαναφέρθηκε μπορεί να μην είναι προσβάσιμο για έναν παίκτη αν δεν δαπανήσει χρήματα.

Όσον αφορά την γραφική απεικόνιση του παιχνιδιού, συναντάμε μια αντίστοιχη κατάσταση με την next gen έκδοση του NBA 2K21, με μικρές βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα, έτσι ώστε να έχουμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα, το οποίο δεδομένα θα ευχαριστήσει κάθε παίκτη. Φυσικά η παρουσίαση του παιχνιδιού συνολικά, από τα menus μέχρι τις ηχητικές περιγραφές και την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα, έχει βοηθήσει το παιχνίδι να φτάσει σε ένα σημείο πάρα πολύ κοντά στην απόδοση της ατμόσφαιρας ενός πραγματικού αγώνα NBA.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στην μουσική επένδυση του τίτλου, καθώς για άλλη μια χρονιά έχουμε εξαιρετικές επιλογές, απόλυτα ταιριαστές με το παιχνίδι, αν και για τα προσωπικά μου γούστα δεν ξεπερνούν τις επιλογές που είδαμε την περασμένη χρονιά.

NBA 2K22 (Next-Gen)-Review

Συμπερασματικά, το NBA 2K22, προσφέρει στον παίκτη πλούσιο περιεχόμενο και εξαιρετικό gameplay για άλλη μια χρονιά, με ευπρόσδεκτες αλλαγές εντός του γηπέδου και αμφιλεγόμενες στα game modes του. Οι αλλαγές στο σύστημα shoot, στη διαχείριση του stamina και στον τρόπο άμυνας προσφέρουν μια πιο ρεαλιστική αίσθηση του παιχνιδιού, ενώ τα microtransactions ακόμη μια φορά το πληγώνουν, αφήνοντας συνολικά μια γλυκόπικρη γεύση.


Ευχαριστούμε την CD Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX Series X
Developer :Visual Concepts
Εκδότης : 2K
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021

7.5
ΚΑΛΟ
  • NBA 2K22 (Next-Gen) 7.5

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα