XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Observer : System Redux – Review

Τους τελευταίους μήνες η Bloober Team, είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή στούντιο λόγο του The Medium, ενός Next Gen Horror τίτλου, που θα έρθει τελικά στα χέρια μας στις 28 Ιανουάριου, αποκλειστικά στα XBOX Series X|S. Οι περισσότεροι κάτοχοι κονσολών ασχολήθηκαν και έμαθαν το studio μέσα από τα πολύ δημοφιλή Layers of Fear και Blair Witch, αλλά δυστυχώς το >observer_ που κυκλοφόρησε το 2017 και κατά την γνώμη μου αποτελεί το καλύτερο παιχνίδι του πολωνικού Studio, παρά τις πολύ καλές κρητικές που έλαβε, ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας, δεν του έδωσε την δέουσα σημασία και το προσπέρασε.

Η δύναμη των νέων μηχανημάτων και οι τεχνολογίες που έχουν πλέον στα χέρια τους οι προγραμματιστές, τους δίνουν την δυνατότητα να υλοποιήσουν με μεγαλύτερη πιστότητα το όραμα που είχαν αρχικά για τα παιχνίδια τους. Έτσι το κενό που αφήνει στους φίλους των Horror τίτλων, η καθυστέρηση της κυκλοφορίας του The Medium, έρχεται να καλύψει το Observer System Redux, η Next Gen έκδοση του cyberpunk ψυχολογικού θρίλερ της Bloober Team, που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες αποκλειστικά για τις κονσόλες νέας γενιάς. Το πόσο διαφορετικό είναι το παιχνίδι από την Orginal κυκλοφορία που είδαμε πριν 36 σχεδόν μήνες, θα το μάθετε παρακάτω.

Observer : System Redux - Review

H Ιστορία του Observer εξελίσσεται το 2084 (ξεκάθαρη αναφορά στο 1984 του George Orwell), σε μια φουτουριστική και μεταποκαλυπτική Πολωνία. Ο ιός Nanophage έχει προκαλέσει μία “ψηφιακή πανδημία” εξοντώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με ρομποτικά εμφυτεύματα, ενώ ο πόλεμος μεταξύ των  ανατολικών και δυτικών μπλόκ, έχουν αναγκάσει τον κόσμο να καταφεύγει στα ναρκωτικά και την εικονική πραγματικότητα, ώστε να μπορέσει να ξεχάσει τις τραγικές συνέπειες αυτών τον γεγονότων, αλλά και για να γλυτώσει από τους στρατιώτες της Chiron Incorporated, η οποία εκμεταλλευόμενη όλα όσα έχουν συμβεί, έχει ανέβει στην εξουσία.

Εμείς αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Daniel Lazarski, ενός ντετέκτιβ που ανήκει στην ειδική ομάδα των Observers, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να εισβάλουν στο μυαλό των υπόπτων, να δουν και να ζήσουν σκέψεις και αναμνήσεις τους. Με την έναρξη του παιχνιδιού βρίσκουμε τον πρωταγωνιστή μας στο αυτοκίνητο του, να λαμβάνει μια κλήση από τον γιο του ο οποίος λείπει για χρόνια. Ανιχνεύοντας το σήμα, ο Lazarski θα φτάσει σε ένα κτήριο και θα ξεκινήσει την ερεύνα του. Πολύ σύντομα θα καταλάβει πως σε αυτόν τον κόσμο οπού κάθε άνθρωπος έχει ψηφιακά (εγκεφαλικά) εμφυτεύματα και ρομποτικά μέλη, κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής, ακόμα και ο ίδιος.

Από τα πρώτα λεπτά μέσα στο παιχνίδι φαίνεται πως οι προγραμματιστές της Bloober Team θέλησαν να εμπλουτίσουν το Gameplay του Observer και σε αντίθεση με το Layers of Fear, να δώσουν μεγαλύτερη ελευθερία και περισσότερους μηχανισμούς στου παίκτες, που προσθέτουν βάθος και κάνουν πολύ πιο ενδιαφέρουσα την όλη εμπειρία. Εκτός από τις κλασικές αλληλεπιδράσεις που είδαμε σε προηγούμενα παιχνίδια του studio, o Daniel Lazarski έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικού τύπου Scanner, που θα τον βοηθήσουν συλλέξει περισσότερα στοιχεία και να λύσει το μυστήριο της κάθε υπόθεσης. Η AM Vision του επιτρέπει να δει όλα τα ηλεκτρονικά ίχνη που μπορούν να αναλυθούν, ενώ με το BIO Vision μπορεί να εντοπίσει όλα τα οργανικά ίχνη που υπάρχουν σε κάθε σκηνή.

Η πιο έξυπνη ιδέα του παιχνιδιού όμως και αυτή που κάνει τόσο ξεχωριστό το Observer, δεν είναι άλλη από το Dream Eater. Με το εργαλείο αυτό, ο χαρακτήρας μας μπορεί να διεισδύσει στο μυαλό οποιουδήποτε έχει εμφυτευμένο Brainchip, να ζήσει όλες τις αναμνήσεις του και να αποσπάσει χρήσιμες πληροφορίες για την εξέλιξη της κάθε υπόθεσης. Η υλοποίηση αυτής της ιδέας έχει γίνει με αριστουργηματικό τρόπο, αφού δεν βλέπουμε απλά ένα βίντεο μέσα από τα μάτια του υπόπτου, που μας τροφοδοτεί με στοιχεία, αλλά χειριζόμαστε εμείς τον χαρακτήρα, θα πρέπει να λύσουμε puzzle και να αποφύγουμε διάφορα “τέρατα” που προστατεύουν το μυαλό και τις αναμνήσεις των συγκεκριμένων ανθρώπων, ώστε να καταφέρουμε να αποσπάσουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε.

Σε αυτή την έκδοση του παιχνιδιού η Bloober Team έχει κάνει κάποιες αλλαγές αλλά έχει βελτιώσει και ορισμένα χαρακτηριστικά του τίτλου της. Πλέον οι Neural Interrogations είναι πιο μικρές σε διάρκεια και πιο εστιασμένες στην υπόθεση. Eχει βελτιωθεί κατά πολύ το Stealth Gameplay που είχε σημαντικό πρόβλημα στο Original και έχει αναβαθμιστεί η AI των εχθρών μας. Ένα έξυπνο minigame έχει προστεθεί που μας επιτρέπει να χακάρουμε κάποιες πόρτες (μπορεί να απενεργοποιηθεί από τις ρυθμίσεις), ενώ στο FIRE & SWORD Minigame που συναντούσαμε σε κάποιους υπολογιστές, έχουν προστεθεί 7 ακόμη επίπεδα. Επίσης η νέα έκδοση του παιχνιδιού προσφέρει στους παίκτες και τρία ακόμη ολοκαίνουρια Sidequest που μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο την διάρκεια του.

Observer : System Redux - Review

Το Observer: System Redux  δεν αποτελεί ένα Remake του original >observer_, αλλά σίγουρα προσφέρει πολλά περισσότερα, από τα χωρίς λόγο ύπαρξης Remasters, που κατακλύζουν την αγορά τα τελευταία χρόνια. Αν και τα γραφικά του παιχνιδιού ήταν αρκετά αξιόλογα, η δουλειά που έχει κάνει σε αυτόν τον τομέα η Bloοber Team είναι εξαιρετική. Όλα τα textures έχουν αναβαθμιστεί, ενώ οι φωτισμοί και τα διαφορά Particle effects είναι εντυπωσιακά. Κάθε διάδρομος, κάθε δωμάτιο και περιοχή, έχουν αποδοθεί ξανά με καταπληκτική λεπτομέρεια, με το RayTracing να είναι το κερασάκι στην τούρτα, αφού οι αντανακλάσεις και οι φωτισμοί με αυτό θα είναι σε άλλο επίπεδο.

Η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού είναι καταπληκτική και όποιος το παίξει με ακουστικά, πραγματικά θα βιώσει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Η ερμηνεία του απίθανου Rutger Hauer στον ρόλο του πρωταγωνιστή Daniel Lazarski ξεχωρίζει, με την βαθιά φωνή του να εντυπωσιάζει, αφού και στα voice overs έχει γίνει τρομερή δουλειά. Το soundtrack προσθέτει και αυτό το λιθαράκι του στην δημιουργία αυτής της καθηλωτικής Cyberpunk ατμοσφαίρας, με τους ambient ήχους και τις σκοτεινές εμπνευσμένες από τα Ghost in the Shell και Blade Runner μελωδίες, από το αναλογικό synthesaizer του Arkadiusz Reikowski να καθηλώνουν.

Δυστυχώς για να το απολαύσουμε σε 4Κ Mode με θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τα πολλά frame drops, που είναι πολύ ενοχλητικά και χαλάνε την όλη εμπειρία. Εγώ προσωπικά για να ευχαριστηθώ το παιχνίδι, απενεργοποίησα το 4Κ mode και το έπαιξα σε χαμηλότερη ανάλυση αλλά με 60fps. Ελπίζω το patch που θα έρθει το επόμενο διάστημα και θα προσθέσει το Ray Tracing, να διορθώσει και αυτά τα προβλήματα.

Observer : System Redux - Review

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Μπορεί το The Medium να αργήσει λίγο περισσότερο, όμως το κενό αυτό το καλύπτει με μεγάλη ευκολία η Remastered έκδοση του εξαιρετικού >observer_. Με ανανεωμένα γραφικά που εκμεταλλεύονται τις νέες τεχνολογίες που προσφέρει το XBOX Series X και πολλές ακόμα αναβαθμίσεις, το Observer: System Redux αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση. όσοι έπαιξαν το παιχνίδι στο XBOX One αξίζει να το επισκεφτούν ξανά, όσοι το προσπέρασαν, επιβάλλεται να το δοκιμάσουν.


Ευχαριστούμε την Bloober Team που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX Series X
Developer : Bloober Team
Εκδότης : Bloober Team
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Δευτέρα, 9 Νοέμβριου 2020

8.2
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
  • Observer System Redux 8.2

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα