XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Resident Evil 2 – Review

Το 1996 η Capcom μας είχε προσφέρει μια πρωτόγνωρη εμπειρία με την κυκλοφορία τότε του αρχικού Resident Evil. Δεν νομίζω κάποιος που έπαιξε το παιχνίδι τότε να έχει ξεχάσει μέχρι σήμερα την τρομάρα που πήρε όταν ο μεταλλαγμένος σκύλος πήδηξε από το παράθυρο στην αρχή της ιστορίας, ένα κατά την γνώμη μου από τα πιο ιστορικά Jump Scare σε βιντεοπαιχνίδι. Ο τίτλος συζητήθηκε και παίχτηκε για πάρα πολύ καιρό με την ανυπομονησία για το 2ο μέρος του παιχνιδιού να βαράει κόκκινα!

Η Capcom 2 χρόνια αργότερα μας παρουσίασε το καταπληκτικό Resident Evil 2, ένα παιχνίδι που για τους φίλους της σειράς έχει μείνει στην ιστορία, και στο μυαλό τον περισσοτέρων ως ο καλύτερος Resident Evil τίτλος μέχρι σήμερα (μαζί με το 3 και το 4 για μένα). Tο παιχνίδι ήταν ένα αριστούργημα για την εποχή και φόρεσε άνετα το στέμμα του βασιλιά των παιχνιδιών τρόμου, εκμεταλλευόμενο φυσικά το Hype που είχε δημιουργήσει το πρώτο Resident Evil αλλά και την απουσία αξιόλογων Horror τίτλων (το αγαπημένο Silent Hill κυκλοφόρησε έναν χρόνο αργότερα).

Τον Ιούνιο του 2018, η Capcom ανακοίνωσε πως στην επέτειο για τα 20 χρονιά του 2ου τίτλου της σειράς θα κυκλοφορήσει ένα Remake του θρυλικού παιχνιδιού. Από τότε και ιδικά τους τελευταίους 3 μήνες έχει γίνει ένας χαμός ξανά με το παιχνίδι, οι φίλοι της σειράς εξτασιάζονται με τα Gameplay βιντεάκια που διαρρέουν και οι πανάκριβες συλλεκτικές εκδώσεις γίνονται ανάρπαστες.

O Καιρός πέρασε, στο ενδιάμεσο παίξαμε και το μισάωρο Demo του παιχνιδιού και εντυπωσιασμένοι από την δουλειά που έχει κάνει η εταιρεία περιμέναμε με αγωνιά την 25 του Ιανουαρίου για να βυθιστούμε άλλη μια φορά στον τρομακτικό κόσμο του Resident Evil 2.

Resident Evil 2 - Review

Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για την ολοκαίνουρια και καλογυαλισμένη εκδοσή του παιχνιδιού, να σας πω πως τότε το είχα τελειώσει το παιχνιδι πάνω από 5-6 φορές και αν έχουν περάσει αρκετά χρονιά την ιστορία (το μεγαλύτερο κομμάτι της τουλάχιστον)  και την εξέλιξη του παιχνιδιού την θυμόμουν.

Παίζοντας το παιχνίδι και έχοντας στο μυαλό μου σαν μέτρο σύγκρισης την τότε εμπειρία μου με τον τίτλο αποφάσισα πως δεν θα μπω στην διαδικασία να συγκρίνω αυτή την έκδοση με το παλιό Resident Evil 2. Όχι γιατί δεν έχουν κοινά στοιχεία, αλλά γιατί πλέον πιστεύω πως μιλάμε για μια τελείως διαφορετική προσέγγιση της λέξης “τρόμος”.

Μπορεί το “remake” του Resident Evil 2 να ενθουσιάσει κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί ξανά με τίτλο της σειράς; μπορεί να κάνει κάποιον που ξέρει την ιστορία του να ανατριχιάσει ξανά; Θα τα μάθετε όλα παρακάτω…

Στην Racoon City, η διαρροή από ένα βιολογικό όπλο (G-Virus) που έχει αναπτύξει η Umbrella Corp έχει μεταμορφώσει τους κάτοικους της πόλης σε ζόμπι. O Leon S. Kennedy χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί, κατευθύνεται προς την πόλη ώστε να αναλάβει τα καθήκοντά του στο αστυνομικό τμήμα μετά την μετάθεση του στην Racoon City.

Στο δρόμο θα σταματήσει να ελέγξει την κατάσταση σε ένα κατάστημα καυσίμων και εκεί θα καταλάβει για πρώτη φορά πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά! Στην προσπάθεια του να δραπετεύσει από το κατάστημα θα πέσει πάνω στην Claire Redfield η οποία έχει επιστρέψει στην πόλη για να αναζητήσει τον αδερφό της Chris Redfield (Ένας από τους πρωταγωνιστές του 1ου παιχνιδιού). Μετά από ένα ατύχημα οι 2 τους θα ξεφύγουν από της ορδές των μεταλλαγμένων βρίσκοντας καταφύγιο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Στην αρχή του παιχνιδιού έχουμε την δυνατότητα να διαλέξουμε με ποιόν χαρακτήρα θα ξεκινήσουμε αλλά φυσικά και το επίπεδο δυσκολίας που μας ταιριάζει. Θα πρέπει να σας επισημάνουμε πως ο καθένας έχει την δική του ιστορία, οι οποίες ιστορίες μάλιστα ειναι παράλληλες.

Το παιχνίδι διαθέτει 3 επίπεδα δυσκολίας τα Assisted, Standard και Hardcore. Στο Assisted οι παίκτες έχουν aim assist, οι εχθροί πεθαίνουν με λιγότερες σφαίρες και η ζωή έχει ένα μικρό Regenerate χωρίς να χρειάζεστε Healing Items. Στο Hardcore δεν υπάρχει η βοήθεια στην σκόπευση, οι εχθροί είναι πιο δυνατοί, κάνουν περισσότερο Damage και πεθαίνουν πιο δύσκολα ενώ για το Save θα χρειαστούμε τα κλασικά Ink Ribbons. Επίσης το Auto save του παιχνιδιού είναι απενεργοποιημένο.  Νομίζω η πιο Balanced επιλογή είναι το Standard και θα το πρότεινα ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με Resident Evil τίτλο.

Για 1ο Playthrough επέλεξα τον Leon και μετά το εισαγωγικό βίντεο έμεινα με το στόμα ανοικτό από την δουλειά που έχουν κάνει στην Capcom στον τεχνικό τομέα, βιαστικά βρήκα τον δρόμο μου προς το αστυνομικό τμήμα από όπου και θα ξεκινήσει στην ουσία η περιπέτεια μας.

Πολύ γρήγορα θα καταλάβετε πως λειτουργούν οι απλοί μηχανισμοί του παιχνιδιού. Σιγά σιγά ξεκλειδώνετε πόρτες και μαζεύετε αντικείμενα που θα σας βοηθήσουν στην προσπάθεια για επιβίωση και στην επίλυση των γρίφων. Το Inventory σας  έχει περιορισμένες θέσεις  και θα πρέπει να κάνετε πολύ σωστή διαχείριση των πυρομαχικών/ όπλων αλλά και των Health items που θα βρείτε στο παιχνίδι. Οι γρίφοι είναι αρκετά απλοί και δεν πιστεύω πως θα δυσκολέψουν κανέναν ακόμα και αν δεν έχει εμπειρία σε παιχνίδια αυτού του είδους.

Resident Evil 2 - Review

Το παιχνίδι σε γενικές γραμμές πατάει πάνω στον αρχικό τίτλο, έχει πάρει όλα τα καλά στοιχεία του παιχνιδιού και τα έχει κάνει ακόμα καλύτερα. Αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει τόσο από το αρχικό παιχνίδι αλλά και από τους προσφάτους Horror τίτλους είναι η ατμόσφαιρά του! To Resident Evil 2 δεν προσπαθεί να σε τρομάξει με Jump scares τα οποία ναι μεν υπάρχουν αλλά απλά προσθέτουν και αυτά λίγο στην ανατριχιαστική ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.

Από τον 1ο σκοτεινό  διάδρομο που θα μπείτε και θα ανοίξετε τον φακό (πολύ νωρίς μέσα στο παιχνίδι) θα σας πιάσει ένα σφίξιμο στο στήθος από το σκοτάδι και τον τρόμο που προκαλούν τα διάφορα εφέ αλλά και οι ήχοι. Ήταν πολλές οι φορές που πετάχτηκα για παράδειγμα βλέποντας απλά την σκιά του χαρακτήρα μου από το φως του φακού σε κάποιον τοίχο.

Το Resident Evil 2 σε αγχώνει, σε τρομάζει και σου ανεβάζει τους παλμούς χωρίς να σου δείξει στην ουσία τίποτα και αυτό το αίσθημα σε ακολουθεί  σε ολόκληρο το Playthrough, σε όλες τις τοποθεσίες που εξελίσσετε η ιστορία, από το αστυνομικό τμήμα μέχρι τους υπονόμους και το Nest επικρατεί το ίδιο συναίσθημα.

Σε αυτό συμβάλουν φυσικά τα πανέμορφα γραφικά και τα διάφορα Particle Effects που έχουν προστεθεί μέσα στο παιχνίδι το οποίο τρέχει με την βοήθεια της RE Engine που είδαμε πριν 2 χρόνια στο  Resident Evil 7. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι όμορφα, σχεδιασμένα με τρομερή λεπτομέρεια, με τους μεταλαγμένους από τον G-Virus να παίρνουν το βραβείο για τα πιο αληθοφανή ζόμπι σε Video Game.

Οι περιοχές επίσης είναι τρομακτικά όμορφες, από τα δωμάτια του τμήματος μέχρι τα εργαστήρια στο Nest η λεπτομέρεια στον σχεδιασμό είναι τρομερή και πρέπει να βγάλουμε το καπέλο στους Developers της Capcom για την δουλειά που έχουν κάνει.

Resident Evil 2 - Review

Όλα τα παραπάνω όμως δεν θα είχαν καμιά σημασία αν στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα δεν κυμαινόταν και ο ήχος του παιχνιδιού. Για καλή μας τύχη η Capcom έδωσε μεγάλη σημασία στον ηχητικό τομέα με αποτέλεσμα να είναι ίσως και το μεγαλύτερο όπλο του Resident Evil 2. Κάθε πατημασιά, κάθε κραυγή, τρίξιμο πόρτας αλλά και όλοι οι ήχοι του παιχνιδιού σε συνδυασμό με της πινελιές που βάζει ανά διαστήματα το στοιχειωμένο soundtrack του Shusaku Uchiyama, εκτοξεύουν την ατμόσφαιρα και το immersion του παιχνιδιού.

Όσοι αντέχετε της δυνατές συγκινήσεις θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε και ένα Playthrough με ακουστικά……πραγματικά αξίζει το έμφραγμα!

Τελικά τόσο τέλεια φτιαγμένο είναι αυτό το παιχνιδι; τίποτα δεν χαλάει την εμπειρία ή έστω να μας βάλει σε σκέψεις για το αν σε ορισμένα σημεία θα μπορούσαν οι Developers να κάνουν καλύτερη δουλειά η έστω να κάνουν κάτι διαφορετικό; Φυσικά και υπάρχουν ορισμένα “προβλήματα” που χρίζουν αναφοράς και ορισμένα άλλα δεν χρειάζονται να τα αναφέρουμε καθώς καλύπτονται από άλλες εξαιρετικές προσθήκες που έχει κάνει η Capcom.

Αυτό που προσωπικά δεν μου άρεσε είναι ο σχεδιασμός και γενικά η λειτουργία του Inventory. Οκ δεν λέω, σίγουρα εξυπηρετεί τον σκοπό του, αλλά ρε παλικάρια εκεί στην Capcom είμαι σίγουρος πως και αυτό θα μπορούσατε να το επανασχεδιάσετε και να γίνει πιο μοντέρνο και λειτουργικό. Επίσης κάτι που δεν μου κάθισε καλά στο μάτι είναι οι εκφράσεις στα πρόσωπα των χαρακτήρων στα περισσότερα Cutscenes (τα οποία κατά τα άλλα είναι άψογα) που δεν συμβαδίζουν με τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί. (ειδικά αυτό το ηλίθιο χαμόγελο της Claire).

Στο 2ο Playthrough με την Claire πολλές ήταν οι στιγμές που ένιωθα πως βαριέμαι αφού έκανα τα ίδια πράγματα, μιάς και εκτός των Cutscenes και του εξοπλισμού όλοι οι βασικοί γρίφοι του παιχνιδιού είναι ίδιοι, στα ίδια δωμάτια, στις ίδιες περιοχές κτλ. κτλ. (πολύ λίγες οι εξαιρέσεις).

Resident Evil 2 - Review

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

H Capcom όχι μόνο σεβάστηκε τον θρύλο που ακολουθεί το όνομα Resident Evil 2, αλλά χρησιμοποίησε όλες τις νέες τεχνολογίες που έχει στα χέρια της για να τον μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Δεν θα σταθώ στα 2-3 πραγματάκια που εγώ θα ήθελα διαφορετικά ή μπορεί εμένα να μην άρεσαν, γιατί όλο το υπόλοιπο αποτέλεσμα είναι πραγματικά πάρα μα πάρα πολύ κάλο! Ένας πραγματικός Horror τίτλος, και ίσως το Resident Evil που περιμέναμε όλοι μας εδώ και πολλά χρόνια.


Ευχαριστούμε την CD Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One Χ
Developer : Capcom R&D Division 1
Εκδότης : Capcom
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019

9
ΤΡΟΜΕΡΟ
  • Resident Evil 2 9

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα