XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Shadow of the Tomb Raider – Review

Η Lara Croft από το 1996 και τον πρώτο Tomb Raider τίτλο, θεωρείται ένας από τους πιο θρυλικούς χαρακτήρες στην ιστορία του Gaming. Toν Μάρτιο του 2013 έγινε ένα Reboot στην σειρά, και μετά από 9 παιχνίδια κυκλοφόρησε το νέο Tomb Raider. To παιχνίδι είχε αποσπάσει πολύ καλές κρητικές και έδωσε μια μεγάλη ώθηση στην σειρά που είχε να δει σοβαρό τίτλο από το 2008, αλλά και στις κονσόλες της προηγουμένης γενιάς. (Στο XBOX One βγήκε λίγο αργότερα η Definitive Edition)

Δύο χρόνια μετά η Crystal Dynamics φέρνει στις κονσόλες νέας γενιάς το εντυπωσιακό τεχνικά Rise of the Tomb Raider. Και από τους δύο αυτούς όμως τίτλους οι φίλοι των πρώτον παιχνιδιών δεν έμειναν και τόσο ικανοποιημένοι καθώς η σειρά πλέον είναι περισσότερο κινηματογραφικη, όχι τόσο open world και με λιγότερους αλλά και ευκολότερους γρίφους/παζλ.

Τον Σεπτέμβριο η Eidos Montreal έχοντας πάρει την σκυτάλη από την Crystal Dynamics προσπάθησε με το Shadow of the Tomb Raider, να διορθώσει τα προβλήματα των παλιότερων παιχνιδιών, αλλά και να ικανοποιήσει τα θέλω των Fans, της αγαπητής Lara Croft.

Shadow of the Tomb Raider - Review

Σενάριο – Gameplay

Η ιστορία του παιχνιδιού διαδραματίζεται δύο μήνες μετά τα γεγονότα του προηγούμενου τίτλου. Η Lara Croft ο συνεργάτης της αλλά και πιστός φίλος Jonah Maiava έχουν βάλει σκοπό για άλλη μια φορά να σταματήσουν την παραστρατιωτικη οργάνωση Trinity από το να πάρει στα χέρια της αρχαία, υπερφυσικά κειμήλια.  Η Lara και ο Jonah παρακολουθούν την Trinity στην πόλη Cozumel του Μεξικού, αποκαλύπτοντας μια επιχείρηση στην οποία ηγείται ο Pedro Dominguez, επικεφαλής του ανώτατου συμβουλίου της οργάνωσης.

Κατά την εξερεύνηση αρχαίων τάφων γύρω από την πόλη, η Lara ανακάλυψε ένα στιλέτο με απεικονίσεις από μια προφητεία των Μάγια, αναφορές για μια κριμένη πόλη και ένα μυστήριο ασημένιο κουτί. Η Lara στην προσπάθεια της να μην πέσει το κειμήλιο στα χέρια της Trinity παίρνει το στιλέτο, κάτι που όμως προκαλεί μια σειρά από γεγονότα τα οποία θα οδηγήσουν στην εκπλήρωση της καταστροφικής προφητείας “The Cleansing” των mayas. Μέτα το πρώτο σημάδι της “αποκάλυψης” στην Cozumel, η Lara και ο Jonah  αφού θα βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους σχετικά με το πως πρέπει να πράξουν, θα ταξιδέψουν στο Περού. Η προσγείωση τους εκεί θα ειναι λίγο άτσαλη λόγο ενός ακόμα φαινόμενου που σχετίζετε με την συγκεκριμένη προφητεία. Οι δύο φίλοι θα μεταβούν στην κρυμμένη πόλη Paititi από την οποία θα ξεκινήσει και η προσπάθεια τους, μέσα από ερείπια, κρυφούς ναούς, τάφους και πολλά ακόμα επικίνδυνα μέρη να πάρουν στην κατοχή τους ξανά το στιλέτο, το μυστήριο ασημένιο κουτί και να σταματήσουν την ολοκλήρωση της προφητείας.

Shadow of the Tomb Raider - Review

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και σκοτεινή ιστορία, με μια Lara που μας θυμίζει περισσότερο τον χαρακτήρα που είχαμε μάθει στα πρώτα Tomb Raider παιχνίδια. Χωρίς ψευτοευαισθησίες, σοβαρή και πιο ώριμη από ποτέ να περπατάει σε κόκκινες γραμμές όσον αφορά τον χαρακτήρα της και σε αυτό που μπορεί να γίνει όσο την οδηγεί η ψύχωση της σχετικά με την Trinity.

Η παρουσίαση της ιστορίας δεν ειναι κάτι που δεν έχουμε δει ξανά, για την ακρίβεια ειναι κάτι που είδαμε ξανά στον προηγούμενο Tomb Raider τίτλο. Σίγουρα θα μπορούσαν να βρουν έναν πιο πρωτότυπο τρόπο να ξεκινήσουν την ιστορία, το μικρο εισαγωγικό, και το κλασικό “Δύο εβδομάδες πριν”  πραγματικά έχει κουράσει…..

Το Gameplay του παιχνιδιού δεν έχει μεγάλες διάφορες σε σχέση με το Rise of the Tomb Raider άλλα έχει ορισμένες προσθήκες που αλλάζουν τον τρόπο που θα κινηθούμε στον χώρο αλλά και θα αλληλεπιδράσουμε με το περιβάλλον γύρω μας. Η εξερεύνηση ειναι για άλλη μια φορά το βασικό στοιχείο του παιχνιδιού,  τον περισσότερο χρόνο σας μέσα στο παιχνίδι θα τον περάσετε αναζητώντας κειμήλια, εξερευνώντας  αρχαίους ναούς, τεράστια Tombs και διαβάζοντας κείμενα που σίγουρα δίνουν περισσότερο βάθος στην ιστορία του παιχνιδιού.

Η Lara μπορεί πλέον να κρέμεται από τα αναρριχητικά σχοινιά, στη συνέχεια να ταλαντεύεται και να “τρέχει” στον τοίχο, αλλά να ανεβαίνει και ανάποδα σε βράχους με την βοήθεια των αναρριχητικών γάντζων (όπου το επιτρέπει το περιβάλλον φυσικά). Μικρές προσθήκες αλλά εμπλουτίζουν τις κινήσεις και τους τρόπους που μπορείτε να φτάσετε σε μυστικά μονοπάτια, colectables κτλ. Μια ακόμα προσθήκη που μου άρεσε ειναι η κολύμβηση και η υποβρύχια εξερεύνηση η όποια ειναι ενδιαφέρουσα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσα χρήσιμα αντικείμενα κάτω από το νερό που θα σε έκαναν να ασχοληθείς περισσότερο με όλο αυτό. Ωστόσο η υλοποίηση ειναι πραγματικά όμορφη και πολλά υποσχόμενη για το μέλλον των Tomb Raider παιχνιδιών.

Shadow of the Tomb Raider - Review

Τα Tombs ειναι πραγματικά εντυπωσιακά και με μεγαλύτερο chalenge από κάθε άλλη φορά. Οι γρίφοι και τα παζλ  είναι δυσκολότερα και το στήσιμο τους πολλές φορές ειναι επιβλητικό. Ο αριθμός τους ειναι αρκετά μεγάλος και πραγματικά προσθέτουν πολύ έχτρα περιεχόμενο στο παιχνίδι αφού αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τα πάντα (ακόμα και της μικρότερες κρύπτες) οι 70 ώρες δεν σας φτάνουν! Ένα πρόβλημα που παρατήρησα ειναι πως αν κατά την διάρκεια της εξερεύνησης ενός Τomb αποφασίσετε να σταματήσετε, είτε γιατί σας κούρασε και θέλετε να συνεχίσετε την ιστορία (καθώς ορισμένα μπορεί να χρειαστούν και πάνω από 1 ώρα) , είτε γιατί πρέπει να κλείσετε την κονσόλα (δεν την έχουν και όλοι στο instant on) , δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να γυρίσετε στην αρχή του τύμβου, και θα πρέπει να κάνετε load κάποιο πρόσφατο save.

Το παιχνίδι  σου δίνει την εντύπωση αρκετές φόρες πως διαθέτει έναν περισσότερο ανοιχτό κόσμο σε σχέση με τους προσφάτους τίτλους της σειράς, και τα side quest που θα πάρετε από τις δύο βασικές πόλης, δεν ειναι καθόλου βαρετά και δίνουν στον παίκτη ένα ακόμα κίνητρο ώστε να ψάξει περισσότερο και να μην επικεντρωθεί μόνο την βασική ιστορία του παιχνιδιού. Στις πόλης αυτές μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με κόσμο, να αγοράσετε πυρομαχικά και διάφορα άλλα χρήσιμα αντικείμενα, αλλά και να πουλήσετε διάφορα πράγματα που έχετε μαζέψει κατά την εξερεύνηση σας. μια όμορφη προσθήκη που δίνει ζωντάνια στον κόσμο του παιχνιδιού.

Όπως και στα δύο προηγούμενα Τomb Raider παιχνίδια, έτσι και σε αυτό θα κερδίζετε XP με κάθε kill , κάθε κείμενο που διαβάζετε και θα ανεβαίνετε επίπεδο στις τρεις  διαφορετικές διαλέκτους που χρειάζεται πλέον να γνωρίζετε, ώστε να μπορέσετε  να αποκρυπτογραφήσετε όλα τα Monoliths που υπάρχουν στο παιχνίδι. Στα Camp που θα συναντάτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μπορείτε να ξεκλειδώνεται skills χρησιμοποιώντας τα XP points που έχετε κερδίσει, να αναβαθμίζετε τα όπλα σας αλλά και να αλλάζετε την εμφάνιση της Lara, με διαφορετικές στολές που ξεκλειδώνετε, με την κάθε μια να δίνει και διαφορετικά μπόνους που θα μας βοηθήσουν στην περιπέτεια μας. Τα διαθέσιμα skills ειναι πολλά και θα πρέπει να διαλέξουμε προσεκτικά τι θα ξεκλειδώσουμε από τις τρεις διαφορετικές κατηγορίες αναβαθμίσεων που έχουμε στην διάθεση μας.

Μέσα από αυτό το μενού μας δίνετε η δυνατότητα στους νοσταλγούς της σειράς να αλλάξουν την εμφάνιση της Lara, ώστε να απεικονίζετε με γραφικά παλαιότερων Tomb Radier τίτλων.

Shadow of the Tomb Raider - Review

Το stealth έχει αναβαθμιστεί πραγματικά πάρα πολύ στο παιχνίδι. Η Lara πλέον μπορεί να καμουφλάρεται χρησιμοποιώντας λάσπη, να κρύβεται σε τοίχους αλλά και διάφορα άλλα σημεία με πυκνή βλάστηση και σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού σας δίνετε η δυνατότητα να τα περάσετε χωρίς να χαλάσετε ούτε μια σφαίρα. Πραγματικά σκέφτηκα αρκετές φορές μέσα στο παιχνίδι πως τα περισσότερα από τα skills που απέκτησα ήταν αχρείαστα.

Αυτό που σώζει την όλη κατασταση είναι μια πάρα πολύ έξυπνη προσθήκη που έκανε η Eidos στο παιχνίδι, και μιλάω για της τρεις διαφορετικές παραμέτρους δυσκολίας  που μπορούμε πλέον να αλλάξουμε στο παιχνίδι. Στο Shadow of the Tomb Raider μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας για την εξερεύνηση, τους γρίφους και την μάχη, έτσι οι παίκτες μπορούν να προσαρμόσουν το παιχνίδι στα θέλω και τις δυνατότητες τους.

Κάτι που επίσης δεν μου άρεσε και θα πρέπει να το αναφέρω, ειναι η υλοποίηση του New Game +. Δυστυχώς το παιχνίδι κρατάει μόνο τα skills που έχετε ξεκλειδώσει και τον εξοπλισμό που έχετε πάνω σας όταν τελειώσετε το παιχνίδι. Όλα τα collectables πρέπει να τα μαζέψετε από την αρχή, αλλά και η πρόοδο σας στην αποκρυπτογράφηση χάνεται. Όλο αυτό αποθαρρύνει τον παίκτη να παίξει ξανά το παιχνίδι σε αυτό το mode. Σίγουρα θα ειναι πολλοί αυτοί που θα προτιμήσουν να φορτώσουν το τελευταίο τους save και με fast travel να μαζέψουν ότι άφησαν πίσω στο πρώτο playthrough.

Τεχνικός Τομέας

Στο Shadow of the Tomb Raider η Lara είναι ομορφότερη από ποτέ! Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι εντυπωσιακά και ήταν πολλές οι φορές που σταμάτησα το παιχνίδι και απλά χάζευα το περιβάλλον. Όλες οι περιοχές του παιχνιδιού είναι καλοσχεδιασμένες. Από την ζούγκλα του Αμαζονίου μέχρι τους κατεστραμμένους ναούς και τύμβους που θα εξερευνήσουμε.

Στο XBOX One X που έπαιξα το παιχνίδι είχα την επιλογή για Native 4K/ 30fps η 1080/60fps. Το μισό παιχνίδι το έβγαλα στο πρώτο mode και κατά την διάρκεια αποφάσισα να αλλάξω mode για να έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη. Για εμένα στον συγκεκριμένο τίτλο η καλύτερη επιλογή είναι με διαφορά τα 1080/60fps. Αν και σε αρκετά σημεία υπάρχουν frame drops το απόλαυσα πραγματικά. Όλες οι κινήσεις είναι τρομερά smooth και με όχι τόσο μεγάλη έκπτωση στην ποιότητα των γραφικών. Ένα αρνητικό που παρατήρησα είναι τα animation των χαρακτήρων, τα οποία δεν έχουν καμία διαφορά άντε να μην πω από το Reboot του τίτλου, αλλά σίγουρα δεν έχουν διαφορά με το Rise of the Tomb Raider

Shadow of the Tomb Raider - Review

Ο ήχος του παιχνιδιού κινείται και αυτός σε πολύ καλά επίπεδα. Τα voice overs των χαρακτήρων είναι προσεγμένα και τα ηχητικά εφέ πολύ εντυπωσιακά. Αν παίξετε το παιχνίδι με ένα καλό ηχοσύστημα η καλά ακουστικά θα μείνετε με το στόμα ανοικτό από τις λεπτομερείς που υπάρχουν στο περιβάλλον και γενικά με την δουλειά που έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα. Το soundtrack του παιχνιδιού από την άλλη δεν εντυπωσιάζει, και λειτουργεί περισσότερο σαν χαλάκι στην περιπέτεια μας. Είναι λίγο ενοχλητικό για εμένα μετά από μια τόσο ωραία περιπέτεια με αρκετές έντονες στιγμές, να έχεις τελειώσει την ιστορία και να μην σου έχει μείνει στο μυαλό κάτι από την μουσική του παιχνιδιού.

Συμπέρασμα

Το Shadow of the Tomb Raider ειναι ένα εντυπωσιακό τεχνικά παιχνίδι, με στιβαρό χειρισμό και σύστημα μάχης. Πιο σκοτεινό από τους προκατόχους του με όμορφη ιστορία, μεγαλύτερη ποικιλία σε περιβάλλοντα και gameplay μηχανισμούς. Τα απαιτητικά  Tombs και τα collectables που υπάρχουν παντού μέσα στο παιχνίδι θα σας κρατήσουν απασχολημένους για πολλές ώρες.


Ευχαριστούμε την CD Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : Xbox One Χ
Developer : Eidos Montreal
Εκδότης : Square Enix
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018

8.6
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ

Η Lara Croft επέστρεψε και είναι καλύτερη από ποτέ!

  • Shadow of the Tomb Raider 8.6

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα