XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Star Wars Jedi: Fallen Order – Review

Όταν ανοίγει κανείς το κεντρικό μενού του Star Wars Jedi Fallen Order και το πρώτο πράγμα που αντικρίζει είναι το Start New Journey, τα Options, τα Bonus Content και το Quit. Στο σημείο αυτό λέω μπα κάτι δεν πάει καλά, κάτι δε δουλεύει σωστά, κάτι λείπει, κάτι δεν μου κάθεται καλά στην εικόνα. Το στοιχείο αυτό που ευτυχώς απουσιάζει πλήρως, είναι το εικονίδιο που σου λέει να συνδεθείς με το EA Account σου και το εικονίδιο του Xbox Store. Όχι τίποτα άλλο, πάνω που είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά στην αγορά διαφόρων διακοσμητικών αντικειμένων για το Star Wars, δεν μπορούσα να βρω ούτε ίχνος από microtransactions. Το Star Wars: Jedi Fallen Order είναι αυτό που πραγματικά μας είχαν υποσχεθεί, μια Single Player εμπειρία απαλλαγμένη από οποιουδήποτε είδους μικροσυναλλαγής.  .

Τη στιγμή που θα πατήσεις το κουμπί και θα ξεκινήσεις το Star Wars Jedi Fallen Order, το πρώτο πράγμα που θα δεις είναι το εμβληματικό logo της Respawn Entertainment και το σήμα της Unreal Engine. Η Respawn, για τη δημιουργία αυτής της καταπληκτικής single player εμπειρίας για το καινούργιο Star Wars παιχνίδι της, εγκατέλειψε  την πατροπαράδοτη μηχανή γραφικών που χρησιμοποιούσε έως τώρα η EA (Frostbite) και δανείζεται αυτήν της Epic, που δεν είναι άλλη από την Unreal Engine 4. Ας περάσουμε όμως σιγά-σιγά, να αναλύσουμε όσο πιο διεξοδικά μπορούμε, τη νέα αυτή single player εμπειρία που μας προσφέρει απλόχερα η Respawn και που τόσος κόσμος περίμενε με ανυπομονησία.

Star Wars Jedi: Fallen Order - Review

Η ιστορία του Star Wars Jedi Fallen Order διαδραματίζεται πέντε χρόνια μετά από αυτά της ταινίας Star Wars Episode III: Revenge of the Sith, της animated σειράς Clone Wars και λίγο πριν από τα γεγονότα της τέταρτης ταινίας Star Wars, με τους πρωταγωνιστές στο νέο αυτό βιντεοπαιχνίδι να αναλαμβάνουν να υποδυθούν πολλοί διάσημοι αστέρες του Hollywood.

Μετά την εκτέλεση της εντολής 66, η Republic έχει καταστραφεί και πλέον ονομάζεται Galactic Empire. Ο πρωταγωνιστής μας και Jedi padawan Cal Kestis (Cameron Monaghan, γνωστός από την τηλεοπτική σειρά Gotham), προσπαθεί να ξεφύγει από το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει η αυτοκρατορία, εναντίον των τελευταίων εναπομείναντων Jedi Knight. Έτσι κρύβεται στο πλανήτη Bracca, όπου και εργάζεται σαν “ρακοσυλλέκτης” των κατεστραμμένων διαστημοπλοίων από την εποχή του Clone Wars. Σε κάποιο σημείο όμως, ο φίλος του Prauf (JB Blanc) θα έχει ένα ατύχημα, και για να τον σώσει ο Cal θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τη force (δύναμη). Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει αντιληπτός από τους Inquisitors της αυτοκρατορίας, οι οποίοι θα αρχίσουν τον κυνηγούν.

Οι Inquisitors, δεν είναι άλλοι, πέραν από εκπαιδευμένους Sith στρατιώτες και έτσι στέλνετε η second (Elizabeth Grullon) και η Ninth Sister (Misty Lee) εσπευσμένα στον πλανήτη του Bracca, για να κυνηγήσουν τον Cal. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει ο Cal, έρχεται αντιμέτωπος με τη second sister, καταφέρνοντας να ξεφύγει και από αυτήν με τη βοήθεια κάποιων νέων φίλων που θα αποκτήσει και που αποτελούν το πλήρωμα του διαστημοπλοίου Mantis που απαρτίζεται από το καπετάνιο του Greez (Daniel Roebuck), τη Cere Junda (Debra Wilson) και το μικρό ρομπότ, τον BD-1.

Star Wars Jedi: Fallen Order - Review

Ο BD-1, θα σας συντροφεύει σε όλη την πορεία της νέας αυτής Star Wars περιπέτειες. Θα γίνει ο πιο πιστός σας φίλος και με τις αναβαθμίσεις που παίρνεις στην πορεία, θα σας βοηθήσει να περάσετε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να κάνει hack κάποια εχθρικά ανδροειδή για να πολεμήσουν στο πλευρό σας. Επιπλέον το ρομποτάκι αυτό, θα σας παρουσιάζει με τη μορφή ενός ολογράμματος τον χάρτη του εκάστοτε πλανήτη. Το ολόγραμμα αυτό, χρησιμοποιώντας διάφορες πράσινες, κόκκινες και κίτρινες γραμμές, θα σας δείχνει ποιες περιοχές του χάρτη μπορείτε να επισκεφτείτε και ποιες όχι. Η κυριότερη ιδιότητα του όμως, δεν είναι άλλη από το να σας παρέχει αυτά τα “φιαλίδια ζωής” τη στιγμή που η ενέργειας σας φτάνει σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, ο BD-1, έχει να ολοκληρώσει μία κρυφή αποστολή, την οποία ανέλαβε από τον προηγούμενο jedi master του.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφέρουμε και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή και τη συγγραφή του Star Wars Jedi Fallen Order. Την παραγωγή ανάπτυξης του καινούργιου τίτλου της Respawn Entertainment, έχει αναλάβει ο Stig Asmussen, ενώ τη συγγραφή και την πλοκή της ιστορίας, έχουν αναλάβει ο Aaron Contreras (narrative designer στο mafia 3), καθώς και ο Chris Avellon (γνωστός από το knights of the old republic 2, τα icewind dale, neverwinter nights 2 και πολλά άλλα). Με αυτούς τους ανθρώπους πίσω από την παραγωγή και τη συγγραφή της ιστορίας, να είστε σίγουροι πως θα βιώσετε μία συναρπαστική περιπέτεια στο σύμπαν του star wars, η οποία είναι γεμάτη ίντριγκες, δολοπλοκίες και ανατροπές.

Star Wars Jedi: Fallen Order - Review

Μιας και μιλάμε για ένα βιντεοπαιχνίδι όμως και όχι για κάποια ταινία Star Wars, πρέπει να μιλήσουμε και να εντρυφήσουμε σε βάθος τους καταπληκτικούς μηχανισμούς gameplay, που έχουν τοποθετηθεί στο Star Wars Jedi Fallen Order. Το μόνο σίγουρο, είναι πως η Respawn Entertainment δανείζεται πολλά στοιχεία και μηχανισμούς, από γνωστούς τίτλους παιχνιδιών. Το ευχάριστο, είναι πως αυτούς τους μηχανισμούς τους χειρίζεται με ευλάβεια, τους σέβεται και τους εφαρμόζει σωστά, δείχνοντας μεγάλη προσοχή στο καινούργιο πόνημα της. Τη στιγμή που θα ξεκινήσετε το tutorial στον πλανήτη Bracca, είναι σίγουρο πως θα δείτε τις επιρροές που έχει από τα Tomb Raider και Uncharted παιχνίδια. Στη συνέχεια, θα γίνετε μάρτυρες της προσομοίωσης του συστήματος μάχης από τα Souls-Like/Sekiro/Ninja Gaiden παιχνίδια και της αγάπης που δείχνουν οι δημιουργοί στους  metroidvania τίτλους, απλά αντικρίζοντας το εκπληκτικό Level Design με τα Backtracking στοιχεία του και την ανάπτυξη ενός Ability Tree, ορμώμενο κατευθείαν από τα πιο σκληροπυρηνικά παιχνίδια του είδους.

Για να μπορέσουμε όμως να αναπτύξουμε τους παραπάνω μηχανισμούς, πρέπει πρώτα να ασχοληθούμε λίγο με τη δομή του χάρτη στον εκάστοτε πλανήτη και με τον τρόπο που είναι “στημένες” οι αποστολές. Κάθε φορά που προσγειωνόσαστε με το πλοίο σας σε ένα πλανήτη, θα σας εμφανίζεται ένα σημείο ενδιαφέροντος, παρέχοντας έτσι την εντύπωση πως πρέπει να πάτε από το σημείο Α στο σημείο Β. Αν θυμάστε όμως αναφέραμε πως το Star Wars Jedi Fallen Order, περιέχει διάφορα metroidvania στοιχεία, με τους χάρτες και το level design να μην αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα.

Star Wars Jedi: Fallen Order - Review

Μην έχετε αυταπάτες δεν πρόκειται για έναν open world τίτλο. Απλά για να καταφέρετε να φτάσετε στο σημείο ενδιαφέροντος, ο χάρτης/πίστα, θα σας περάσει από πολλά διαφορετικά σημεία, θα χρειαστεί να σκαρφαλώσετε πλαγιές, να πηδήξετε από διάφορα κινούμενα αντικείμενα, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκλειδώσουν διάφορα shortcut, στην πορεία σας προς το σημείο Β. Καθώς προχωράτε στην ιστορία του παιχνιδιού, θα αναπτύσσεται νέες ικανότητες, όπως είναι για παράδειγμα το force pull, force push, το double jump και άλλα, με αποτέλεσμα να θεωρείται δεδομένο το backtracking στους πλανήτες.

Με την εκμάθηση των παραπάνω ιδιοτήτων, μπορείτε να φτάσετε σε σημεία που δεν είχατε πρόσβαση πριν, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σεντούκια τα οποία περιέχουν διακοσμητικά αντικείμενα για τον χαρακτήρα σας, το διαστημόπλοιο σας, τον BD-1 και το lightsaber σας. Επιπλέον, θα μπορέσετε να βρείτε κάποια κιβώτια/μπαούλα, τα οποία σας εξοπλίζουν με περισσότερα φιαλίδια ζωής. Για όσους θέλουν να εντρυφήσουν πιο πολύ στο lore του Jedi Fallen Order, υπάρχουν διαθέσιμα και κάποια force echoes, τα οποία λειτουργούν σαν τα collectibles του παιχνιδιού, παρέχοντας σας περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία και τους θρύλους του εκάστοτε πλανήτη και όχι μόνο.

Οπότε πιστέψτε με που σας λέω, το backtracking στους πλανήτες ναι μεν μπορεί να είναι κουραστικό μερικές φορές, αλλά στο τέλος σας ανταμείβει πλήρως. Το μοναδικό παράπονό, είναι πως δεν έχει κάποιο fast travel σύστημα. Αυτό ίσως να συμβαίνει προς χάριν της απόκτησης XP εξολοθρεύοντας τους αντιπάλους, για να ολοκληρώσουμε και να μάθουμε, όλη τη λίστα από τα abilities που έχουμε διαθέσιμα.

Star Wars Jedi: Fallen Order - Review

Στο σημείο αυτό, επιβάλλεται να μιλήσουμε για τα abilities. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, κάθε φορά που σκοτώνεις έναν αντίπαλο κερδίζεις XP. Μέσα σε διάφορα σημεία του χάρτη, υπάρχουν διαθέσιμα κάποια meditation points. Στα σημεία αυτά κανείς save την πρόοδο σου, μπορείς να ξοδέψεις τα skill points που κέρδισες και κάνεις rest, για να αναπληρώσεις τη χαμένη σου ενέργεια και να γεμίσουν όλα τα φιαλίδια ζωής που ξόδεψες. Βέβαια στην περίπτωση που “ξεκουραστείς”, πολλοί εχθροί κάνουν spawn και πρέπει να τους αντιμετωπίσεις ξανά από την αρχή. Αν σας θυμίζει κάτι από souls like παιχνίδια, έχετε δίκιο. Αυτό ακριβώς είναι. Η μόνη διαφοροποίηση στο Star Wars Jedi Fallen Order, είναι πως αυτός ο μηχανισμός χρησιμεύει περισσότερο στο να γίνει ευκολότερο το farming για την απόκτηση XP. Είπαμε και προηγουμένως, κάθε φορά που μαζεύουμε XP, κερδίζουμε κάποια skill point για να ξεκλειδώσουμε ένα ability. Τα abilities αυτά, αφορούν τις ιδιότητες της force, στις κινήσεις του lightsaber μας και στις survival ικανότητες μας. Ξεκλειδώστε απλά την ιδιότητα που κάνεις slow τον αντίπαλο, τραβήξτε τον με το force pull κι αφήστε τον να πεθάνει από το δικό του blaster/laser χρησιμοποιώντας τον ως ασπίδα.

Και κάπου εδώ, έφτασε η στιγμή για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται το combat system του Star Wars: Jedi Fallen Order. Αναφέραμε πως ο νέος τίτλος της respawn, δανείζεται πολλά στοιχεία από γνώριμα και ιστορικά video games. Τα souls like παιχνίδια δεν αποτελούν εξαίρεση, ίσα-ίσα που μπορούμε να πούμε πως αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος μάχης. Μην ακούτε souls-like παιχνίδι και τρομάζετε. Απλά το star wars, δανείζεται το σύστημα που κάνεις lock στον αντίπαλο και τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα bosses. Για να καταστεί ως μία ευχάριστη εμπειρία του Jedi Fallen Order, η  Respawn φρόντισε να δημιουργήσει τέσσερα διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Ένα easy επίπεδο για να μπορέσει κάποιος να απολαύσει την ιστορία, δύο επίπεδα νορμάλ και το Grand Master Jedi Knight, το οποίο ναι είναι τόσο σαδιστικό, όσο και τα souls παιχνίδια.

Η μάχη όμως στο Star Wars: Jedi Fallen Order είναι γρήγορη. Είναι πιο κοντά στο Sekiro και στο σημείο αυτό προσωπικά, τολμώ να πω πως υπήρχαν στιγμές που μου θύμισε το παλιό, το καλό και το “ορθόδοξο” Ninja Gaiden. Ο τρόπος όμως που κάνει parry ο χαρακτήρας μας, την κίνηση μέσα στο χάρτη, τα double jumps και ο τρόπος που κινείται το lightsaber, καθώς και ο τρόπος με τον οποίον χρησιμοποιείς την force, καταφέρνουν να διαφοροποιήσουν το Fallen Order από τους προαναφερθέντες τίτλους, και δημιουργεί μία δικιά του third person action εμπειρία. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για τη διαφοροποίηση με τους άλλους τίτλους, είναι η εύρεση του διπλού lightsaber και το ξεκλείδωμα πολλών abilities.

Star Wars Jedi: Fallen Order - Review

Όπως καταλαβαίνετε, ο Cal Kestis μετατρέπεται με σταδιακούς ρυθμούς, από έναν Jedi Padawan, σε έναν Jedi Master. Για την επίτευξη αυτού του στόχου όμως, ο πρωταγωνιστής μας πρέπει να χρησιμοποιήσει πέρα από τη Force και διάφορα όπλα. Μην περιμένετε στο Star Wars Jedi Fallen Order να βρείτε τα διάφορα laser blasters και λοιπά” νεροπίστολα” ή χειροβομβίδες, αντίστοιχα με το Battlefront 2. Όπως αναφέρουν και οι δημιουργοί του, πρόκειται για μία ιστορία Jedi. Μένοντας λοιπόν οι σεναριογράφοι πιστοί στο σύμπαν του star wars και σεβόμενοι τον Yoda και τον Obi-Wan Kenobi, ο Cal Kestis έχει στη διάθεσή του για μοναδικό όπλο το φωτόσπαθο του.

Επιτέλους δημιουργήθηκε ένα star wars στο οποίο το lightsaber σε κάνει να νιώθεις παντοδύναμος και πως είσαι πραγματικά ένας Jedi Knight. Από τον ήχο, την κίνηση και τον εξοστρακισμό των laser blaster, το φωτόσπαθο σε συνδυασμό με τις δυνάμεις της force, σου προσφέρουν την απόλυτη υπεροχή στη μάχη, μετατρέποντας τη σε μία μοναδική εμπειρία που σε κάνει να θέλεις κι άλλο. Αναζητάς να βρεις περισσότερους stormtroopers ή άλλα πλάσματα για να αντιμετωπίσεις και όταν δεν τα βρίσκεις, πας απλά σε κάποιο meditation point για να κάνουν spawn και να τους εξολοθρεύσεις ξανά από την αρχή.

Star Wars Jedi: Fallen Order - Review

Σημείο αναφοράς, αποτελεί σίγουρα κι ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού. ΤοStar Wars: Jedi Fallen Order προσφέρει πανέμορφους κόσμους, με ιδιαίτερη ποικιλομορφία στους πλανήτες αλλά και τις έξτρα τοποθεσίες που επισκέπτεστε, ενώ ταυτόχρονα οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι με τα animation και το lip sync να είναι άκρως ικανοποιητικά. Το HDR προσφέρει αυτή την έξτρα πινελιά, στη διαφοροποίηση του φωτισμού του περιβάλλοντος, είτε από το φυσικό φωτισμό, είτε απλά φωτίζοντας το χώρο με το φωτόσπαθο σας.  Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου μας, η Respawn Entertainment αλλάζει τη μηχανή γραφικών και χρησιμοποιεί την Unreal Engine 4, αντί της Frostbite.

Βέβαια, στο σημείο αυτό υπάρχουν και κάποιες παρατηρήσεις που πρέπει να γίνουν. Ο τίτλος ναι μεν δοκιμάστηκε στο Xbox One S, τα προβλήματα όμως που θα αναφερθούν παρακάτω συμβαίνουν σε όλες τις πλατφόρμες. Υπάρχουν σημεία που τα frame drops είναι αισθητά, χωρίς να επηρεάζουν όμως την συνολική εμπειρία. Επιπλέον, όταν είχα ρυθμισμένη την κονσόλα στην instant-on λειτουργία, υπήρχαν πολλές φορές που ενώ προχωρούσε μέσα στο χάρτη να εμφανίζεται το εικονίδιο του loading. Εδώ το πρόβλημα πιστεύω πως οφείλεται καθαρά στο Xbox One S, αφού μετά το ρύθμισα στη λειτουργία energy-saving, είναι ζήτημα αν μου ξαναεμφανίστηκε κάποιο loading screen, πάνω από 2 ή 3 φορές. Να αναφέρω πως το Star Wars Jedi Fallen Order, δοκιμάστηκε και παίχτηκε στην έκδοση 1.0.3.0. Δεν γνωρίζουμε αν το πρόβλημα οφείλεται στην απειρία της Respawn πάνω στην δημιουργία ενός action adventure τίτλου ή στον ελλιπή χρόνο ανάπτυξης, αλλά σίγουρα το Star Wars: Jedi Fallen Order είναι 1 ή 2 patch μακριά από την τελειοποίηση του τεχνικού τομέα.

Star Wars Jedi: Fallen Order - Review

Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα, το Star Wars Jedi Fallen Order δίνει απλά τα ρέστα του! Οι επικές μελωδίες που περιμένετε να ακούσετε σε έναν Star Wars τίτλο δίνουν ηχηρά το παρόν, με κάποιες από τις γνωστές μελωδίες από τις ταινίες να συμπεριλαμβάνονται στο τίτλο αυτό. Φυσικά το νέο παιχνίδι της Respawn περιέχει και νέες μουσικές, οι οποίες γράφτηκαν αποκλειστικά για αυτό. Τις μελωδίες αυτές τις έγραψαν οι Gordy Haab και ο Stephen Barton. Οι ηχογραφήσεις, πραγματοποιήθηκαν στο Abbey Road Studios (εκεί που έκαναν ηχογραφήσεις οι Beatles και άλλα γνωστά συγκροτήματα), σε συνεργασία με τη συμφωνική ορχήστρα του Λονδίνου. Εδώ τα λόγια είναι περιττά, ηχητικός τομέας του παιχνιδιού είναι απλά απολαυστικός.

Εν κατακλείδι

Το Star Wars Jedi Fallen Order στέκεται ανώτερο των προσδοκιών και αν θεωρείστε  Star Wars fan, οφείλετε στον εαυτό σας να ασχοληθείτε μαζί του. Απαρτίζεται από μία καταπληκτική ιστορία, η οποία περιέχει πολλές ανατροπές, με χαρακτήρες «κλειδιά», να κάνουν την εμφάνιση τους. Μπορεί μεν να δανείζεται ιδέες από πολλά διάσημα video games, αλλά η Respawn Entertainment διαχειρίζεται με ευλάβεια και σεβασμό τους μηχανισμούς αυτούς και τους αναδιαμορφώνει σε κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό. Ακόμη όμως κι αν δεν είστε φαν των Star Wars, η ενασχόληση σας με τον τίτλο της Respawn σε αυτές τις 35 με 40 ώρες που διαρκεί το παιχνίδι, είμαι σίγουρος πως θα «σπείρει» το μικρόβιο, ώστε να ασχοληθείτε και με τις αντίστοιχες ταινίες. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό βιντεοπαιχνίδι, με την Respawn Entertainment, να προσθέτει άλλο έναν εξαίρετο τίτλο στο βιογραφικό της.


Ευχαριστούμε την BANDAI NAMCO Entertainment που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One S
Developer : Respawn Entertainment
Εκδότης : ActivisionElectronic Arts
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019

9
ΤΕΛΕΙΟ
  • Star Wars Jedi: Fallen Order 9

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα