XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

STAR WARS : Squadrons – Review

Το Star Wars : Squadrons, αποτελεί το νέο τίτλο Star Wars από την ΕΑ,  η οποία κατέχοντας τα δικαιώματα του θρυλικού franchise για την ανάπτυξη video games, έχει παραδώσει στο κοινό αρκετούς τίτλους με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Αυτός είναι και ο λόγος που από την ανακοίνωση του εν λόγω παιχνιδιού ήμουν σκεπτικός (ίσως και προκατειλημμένος) αν και ο προηγούμενος τίτλος της σειράς, το Star Wars: Jedi Fallen Order, που αναπτύχθηκε από τη Respawn, έδειξε ότι γίνονται βήματα προς τη θετική κατεύθυνση. Προς έκπληξη μου η Motive Studios που ανέπτυξε το παιχνίδι προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία, πολύ μακριά από αυτό που θα περίμενε κανείς.

Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η Motive μας έδωσε το Star Wars Battlefront 2 το 2017, παιχνίδι που δημιούργησε έντονο προβληματισμό ακόμα και στους πιο πιστούς φίλους του franchise και των video games, η έκπληξη είναι τόσο αναπάντεχη που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον του Star Wars υπό την φροντίδα της Electronic Arts. Φαίνεται ότι ο διακόπτης γύρισε και η κριτική της κοινής γνώμης εισακούστηκε, καθώς η πορεία της σειράς στα χέρια της EA, έδειχνε να δημιουργεί πρόβλημα στο ίδιο το franchise. Βέβαια έχοντας παίξει και το Star Wars: Jedi Fallen Order αλλά και το Star Wars: Squadrons, θα έλεγα ότι οι δημιουργοί παίζουν σε μεγάλο βαθμό εκ του ασφαλούς, ακολουθώντας old school πρότυπα φοβούμενοι να πάρουν ρίσκο το οποίο ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα όπως το παρελθόν. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

STAR WARS : Squadrons - Review

Το Star Wars: Squadrons αποτελεί επί της ουσίας μια αναβίωση της σειράς X-Wing, που είχαμε δει να κυκλοφορεί τη δεκαετία του 90, με πιο σύγχρονα γραφικά και gameplay. Το παιχνίδι βασίζεται σε μια απλή ιδέα, έχετε υπό τον έλεγχό σας ένα space ship, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται ο χειρισμός του σκάφους αλλά και η εξολόθρευση των εχθρών που θα συναντήσετε σε κάθε περίσταση, είτε στο story mode είτε στα multiplayer modes.

Η ιστορία του παιχνιδιού είναι υποτυπώδης, καθώς ο βασικός πρωταγωνιστής είναι το gameplay στο οποίο θα αναφερθούμε εκτενώς στη συνέχεια. Η ιστορία εξελίσσεται χρονολογικά μετά τα γεγονότα της ταινίας Star Wars : Episode VI Return of the Jedi (1983), όπου στο πεδίο της μάχης βρίσκουμε την Empire και τη New Republic, με δυο αντιμαχόμενα squadrons αποτελούμενα από διαφορετικού τύπου space ships να δίνουν τη μάχη. Η ιστορία ξεκινά με μια προδοσία και αποστασία από την πλευρά της Empire, η οποία οδηγεί σε διάφορες εξελίξεις στο μέτωπο της μάχης και τη New Republic να προσπαθεί να αναπτύξει ένα νέο τύπο διαστημικού σκάφους για να κερδίσει το πλεονέκτημα στην μεταξύ τους διαμάχη. Δεν θα λέγαμε σε καμία περίπτωση ότι το σενάριο είναι κάτι το ιδιαίτερο, όμως είναι επαρκές και συντελεί ικανοποιητικά στο να επικεντρωθεί η εμπειρία στις διαστημικές μάχες.
STAR WARS : Squadrons - Review

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ως παίκτες καλούμαστε να ελέγξουμε πιλότους, μέλη των squadrons και των δυο πλευρών σε κάθε κεφάλαιο. Έτσι η ιστορία εξελίσσεται με περισσότερο ενδιαφέρον και μπορούμε να “βιώσουμε” τις καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα και στα δυο στρατόπεδα. Κατά τη διάρκεια των 12  αποστολών(+ τα 2 tutorial) που αποτελούν το story mode έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε διάφορες αποστολές, οι οποίες ναι μεν μοιάζουν επαναλαμβανόμενες, γεγονός που είναι ιδιαίτερα λογικό αν αναλογιστούμε τους gameplay μηχανισμούς. Κυρίως καλούμαστε να αναχαιτίσουμε εχθρικά space ships, αλλά και να σκανάρουμε σημεία ενδιαφέροντος τα οποία δίνουν στην ομάδα μας χρήσιμες πληροφορίες. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε κάθε αποστολή διαφοροποιούνται οι περιβάλλοντες χώροι,  ενώ έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε ως πιλότοι διάφορών τύπων σκαφών.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που κεντρίζει άμεσα το ενδιαφέρον του παίκτη είναι οι καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες, καθώς και η δυνατότητα να συνομιλήσουμε με αρκετούς από αυτούς πριν από κάθε αποστολή, μαθαίνοντας αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για εκείνους αλλά και για τη διαμάχη μεταξύ των ανταρτών της New Republic και της Empire. Επίσης τα πολύ όμορφα cutscenes, τα οποία (ευτυχώς) δεν μονοπωλούν το ενδιαφέρον αλλά προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερη συναισθηματική αξία στο παιχνίδι για τους φίλους του franchise.
STAR WARS : Squadrons - Review

Το campaign mode, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε διάρκεια, καθώς σε 7-8 ώρες περίπου θα μπορέσετε να το ολοκληρώσετε με επιτυχία. Η διάρκειά του κρίνεται ικανοποιητική, καθώς λόγω της φύσης του gameplay ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια campaign ίσως να ήταν ανιαρό. Σε κάθε αποστολή πέρα από τα βασικά objectives, καλούμαστε σε συγκεκριμένες περιστάσεις να ολοκληρώσουμε και secondary objectives, όπως να βοηθήσουμε κάποιο μέλος της ομάδας μας. Στο τέλος κάθε αποστολής υπάρχει επιβράβευση με διάφορα μετάλλια, ανάλογα με το χρόνο που ολοκληρώσατε την αποστολή και άλλα objectives. Τολμώ να πω ότι είναι αρκετά challenging και ίσως προσδώσει ένα περισσότερο ενδιαφέρον σε όσους θελήσουν να τα συγκεντρώσουν όλα θα προσθέσει αρκετές ώρες gameplay.

Σε γενικές γραμμές το story mode είναι ένας ικανοποιητικός τρόπος εκμάθησης του χειρισμού και των μηχανισμών του παιχνιδιού, που λειτουργεί ως εξαιρετικό ορεκτικό για τα multiplayer modes τα οποία θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Κατά την ανακοίνωση του Star Wars: Squadrons, και γνωρίζοντας ότι θα διαθέτει multiplayer mode, η κοινή λογική μας έκανε να σκεφτούμε ότι το παιχνίδι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως Game as a Service και μάλιστα με πληθώρα μικροσυναλλαγών. Εξάλλου η προϊστορία συνηγορούσε υπέρ αυτής της άποψης. Οι δυο αυτές έννοιες που έχουν δαιμονοποιηθεί από μεγάλη μερίδα των gamers, δεν υφίστανται σε αυτό τον τίτλο. Από τη μια πλευρά ευτυχώς, από την άλλη τα multiplayer modes μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό φτωχά κάτι που ίσως ήταν διαφορετικό αν ο τίτλος βασιζόταν σε μια λογική Game as a Service με περισσότερο περιεχόμενο στην πορεία.
STAR WARS : Squadrons - Review

Το Star Wars: Squadrons διαθέτει δυο PvP modes. Το Dogfight είναι μια κλασσική μάχη 5 εναντίον 5, στην οποία κερδίζει η ομάδα που θα πετύχει πρώτη 30 kills. Το έτερο mode είναι τα Fleet Batttles, όπου κάθε ομάδα θα διαθέτει ένα space-ship ναυαρχίδα το οποίο θα προστατεύσει και αντίστοιχα να καταστρέψει το space ship του αντιπάλου.

Και τα δυο modes παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όχι αρκετό για να κρατήσουν όμως τον παίκτη για καιρό. Η απουσία ουσιαστικού συστήματος progression , σε συνδυασμό με την έλλειψη περισσότερων multiplayer modes κοστίζει στον τίτλο. Θεωρώ δεδομένο, ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στον φόβο της EA να επαναληφθούν όσα είδαμε στο Star Wars : Battlefront 2, και ως εκ τούτου οι δημιουργοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν το multiplayer εκ του ασφαλούς. Σαν να λέμε από το ένα άκρο στο άλλο. Εκφράζοντας την προσωπική μου γνώμη και νομίζω ότι αρκετοί θα συμφωνήσουν μαζί μου, η ΕΑ οφείλει να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις δυο αυτές καταστάσεις, προσφέροντας στους παίκτες πληθώρα περιεχομένου, έτσι ώστε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του, χωρίς να “επιβάλλει” μικροσυναλλαγές όπως έχουμε δει κατά το παρελθόν.
STAR WARS : Squadrons - Review

Φυσικά στα multiplayer modes, τα skills σας θα πρέπει να λειτουργήσουν στο έπακρο καθώς όλα όσα μάθετε στο story mode θα λειτουργήσουν υπέρ σας, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ακόμα και η μικρότερη μανούβρα που μπορεί στο (σχετικά εύκολο) story mode να μοιάζει ασήμαντη, κάνει τη διαφορά και θα σας δώσει το πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους σας. Για αυτό και προτείνουμε σε όσους από εσάς επενδύσετε χρόνο στο multiplayer του συγκεκριμένου παιχνιδιού να ασχοληθείτε πρώτα με το story mode, είναι δεδομένο ότι θα ανταμειφθείτε.

Αφού αναλύσαμε τα διάφορα modes του παιχνιδιού ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το gameplay και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Στον τομέα του gameplay οφείλω να σας ομολογήσω ότι είναι από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του παιχνιδιού, καθώς η εμπειρία είναι εξαιρετική. Ο βασικός πυρήνας του gameplay βασίζεται φυσικά στον έλεγχο των διαστημοπλοίων, με τον χειρισμό να γίνεται με τη χρήση των δυο αναλογικών μοχλών. Ο αριστερός αναλογικός μοχλός λειτουργεί ως throttle control (κοινώς το γκάζι για τα αεροσκάφη), ενώ με το δεξί μοχλό ελέγχουμε το αεροσκάφος. Ο χειρισμός συνολικά θυμίζει arcade παιχνίδια και προσφέρει μια πολύ ευχάριστη εμπειρία αν και θα χρειαστείτε λίγη ώρα για να τον συνηθίσετε.
STAR WARS : Squadrons - Review

Ο δεύτερος άξονας του gameplay είναι η διαχείριση της ενέργειας του space ship σας, καθώς δίνεται η δυνατότητα (με χρήση του d-pad) να ελέγξετε αν θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ταχύτητα του σκάφους, τα οπλικά συστήματα, την ασπίδα τού ή εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την default επιλογή που είναι αρκετά balanced. Όπως γίνεται κατανοητό οι συγκεκριμένες επιλογές μπορούν να αποδειχθούν κρίσιμες για την επιτυχία της αποστολής σας.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα έχετε τη δυνατότητα να πιλοτάρετε space ships τεσσάρων διαφορετικών κλάσεων, Fighter, Interceptor, Bomber και Support και για τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα, που όμως πέρα από την εμφάνιση διαφοροποιούνται σε ένα βαθμό και στις λειτουργίες. Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το εσωτερικό των  space ships είναι εντυπωσιακό και αρκετά λεπτομερές. Παράλληλα για κάθε ένα από τα διαστημόπλοια που έχουμε στη διάθεσή μας υπάρχουν επιλογές παραμετροποίησής τους.

Οπτικά το Star Wars : Squadrons είναι ένα πάρα πολύ όμορφο παιχνίδι, με την Frostbite engine να μας δίνει τη δυνατότητα να “ταξιδέψουμε” σε πανέμορφα settings. Στο XBOX ONE X που δοκιμάστηκε το παιχνίδι, παρατηρήθηκαν μικρά glitches, χωρίς όμως να δούμε κάποιο σοβαρό bug το οποίο μπορεί να καταστρέψει την εμπειρία του παίκτη. Μάλιστα το παιχνίδι “τρέχει” σε 4Κ 60 fps σταθερά γεγονός που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς παίκτες.

STAR WARS : Squadrons - Review

Αν και όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι χαρακτήρες του παιχνιδιού παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά ο ηχητικός τομέας και ειδικά τα voice-overs πάσχουν με το αποτέλεσμα να είναι off. Φυσικά το ίδιο δεν θα μπορούσε να ισχύει για την μουσική επένδυση του παιχνιδιού, καθώς το όνομα Star Wars συνοδεύεται από εξαιρετικό soundtrack το οποίο συνοδεύει το παιχνίδι και δεδομένα θα γοητεύσει τους φανατικούς της σειράς.

Εν κατακλείδι, το Star Wars: Squadrons αποτελεί μια μη αναμενόμενη, και ταυτόχρονα ευχάριστη έκπληξη. Οι απολαυστικές πτήσεις με τους διάφορους τύπους space ships θα γοητεύσουν τους λάτρεις αυτού του είδους παιχνιδιών, ενώ σε αρκετούς θα θυμίσει παλιές καλές εποχές arcade τίτλων. Αν και τα multiplayer modes δεν έχουν το βάθος που θα θέλαμε, όπως και το story mode που ναι μεν είναι αξιόλογο αλλά όχι κάτι επαναστατικό, το παιχνίδι αξίζει και μάλιστα στην τιμή των 40€ που πωλείται αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση.


Ευχαριστούμε την BANDAI NAMCO Entertainment που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One X
Developer : Motive
Εκδότης : Electronic Arts
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

8
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
  • STAR WARS: Squadrons 8

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα