XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Tell Me Why – Review

Η Dontnod που έγινε γνωστή από τα παιχνίδια της σειράς Life is Strange (έχει αναπτύξει τα Life is Strange 1&2, αλλά όχι το Before the Storm), αλλά και το Vampyr, ένωσε τις δυνάμεις της με τη Microsoft και συγκεκριμένα τα XBOX Game Studios για να μας παρουσιάσει το νέο της παιχνίδι με το όνομα Tell Me Why, το οποίο κυκλοφόρησε αποκλειστικά για XBOX One και Windows 10. Ως τίτλος published από τα XBOX Game Studios προστέθηκε στη βιβλιοθήκη του XBOX Game Pass  από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, αν και δεν είναι μια καθώς ακολουθήθηκε το γνωστό format των επεισοδίων. Τα καλά νέα είναι ότι τα επεισόδια κυκλοφόρησαν σε διάστημα μόλις δυο εβδομάδων, σε αντίθεση με τα Life is Strange που περιμέναμε 3 και 4 μήνες και έτσι ολοκληρώνοντας το παινχίδι έχουμε τη δυνατότητα να το παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα. Τα συνολικά επεισόδια του παιχνιδιού είναι 3 σε αντίθεση με τα Life is Strange 1&2 που ήταν 5, επομένως η ιστορία είναι μικρότερη σε διάρκεια.

Πριν περάσουμε στην ουσία αυτου του review, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρω κάποιες εκτιμήσεις που θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το παιχνίδι. Οι δημιουργοί του Tell Me Why, κατάλαβαν ότι το XBOX Game Pass, εκτός από μια συνδρομητική υπηρεσία που συμφέρει τους gamers, είναι ένας ασφαλής χώρος για να πουν μια ιστορία που ενδεχομένως κανένας publisher δεν θα υποστήριζε σε περίπτωση που απώτερος στόχος ήταν οι πωλήσεις. Η επιλογή ενός transgender χαρακτήρα για πρώτη φορά σε τίτλο που έχει δημιουργηθεί από ένα μεγάλο studio και publisher, είναι τολμηρή και σίγουρα δίνει την δυνατότητα για ακόμα περισσότερες αντίστοιχες παραγωγές, που προάγουν το story-telling, χωρίς οι δημιουργοί να σκέφτονται τις συνέπειες που μπορεί να έχει το περιεχόμενο των παιχνιδιών τους στις πωλήσεις. Φυσικά κατά το παρελθόν έχουμε δει αρκετές παραγωγές, όπως το πρώτο Life is Strange, το Last of Us Part 2 και άλλα παιχνίδια να έχουν ομοφυλόφιλο πρωταγωνιστή, γεγονός που δείχνει την ανάγκη των δημιουργών να προβάλλουν κοινωνικές ομάδες και καταστάσεις που μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν θα τολμούσε κανείς.

Η ιστορία του Tell Me Why, έχει στο επίκεντρο δυο δίδυμα αδέλφια, τον transgender Tyler Ronan και την Alyson Ronan. Σε αντίθεση με όσα πιστεύει η κοινή γνώμη, η ιστορία δεν περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τον Tyler και το ζήτημα της αλλαγής φύλου. Πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία, όπου τα δυο αδέλφια, τα οποία ζουν χωρισμένα για 10 χρόνια επανενώνονται με στόχο να επισκευάσουν και να πουλήσουν το πατρικό τους σπίτι ενώ παράλληλα προσπαθούν να λάβουν απαντήσεις για το παρελθόν της οικογένειας τους. Η αιτία που πέθανε η μητέρα τους Mary-Ann, ο πατέρας που δεν γνώρισαν ποτέ και αρκετές ακόμα καταστάσεις που βίωσαν στο παρελθόν, οδηγούν τα αδέρφια στην αναζήτηση απαντήσεων, εκεί που όλα ξεκίνησαν το Delos Crossing. Το Delos Crossing, είναι ένα φανταστικό χωριό στην πολιτεία της Alaska των Η.Π.Α. και αποτελεί ένα πολύ εντυπωσιακό setting στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία του Tell Me Why. Η αλληλεπίδραση με αρκετούς χαρακτήρες, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εύρεση στοιχείων με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας και θετό πατέρα της Alyson, Eddy Brown, την κολλητή φίλη της μητέρας τους και εργοδότη της Alyson, Tessa Vechi και αρκετούς ακόμη να αποτελούν σημαντικούς χαρακτήρες οι οποίοι γνωρίζουν αρκετές από τις απαντήσεις τις οποίες αναζητείτε. Δεν θα αναφερθώ παραπάνω στην ιστορία, καθώς ενδεχομένως να δώσω άθελά μου κάποια spoilers, οφείλετε να γνωρίζετε όμως ότι μέσα από την αναζήτηση και τις ανησυχίες των Ronan θα ζήσετε την πιο ώριμη ιστορία της Dontnod, με την σκοτεινή πλευρά της ιστορίας να κινείται παράλληλα με τις αθώες αναμνήσεις των παιδικών χρόνων των δυο χαρακτήρων.

Στο σημείο αυτό οφείλω να αναφέρω, ότι αν περιμένετε οποιαδήποτε αρνητική αναφορά στην επιλογή transgender πρωταγωνιστή, ή ομοφοβικά σχόλια, είστε στο λάθος μέρος. Θεωρώ ότι οφείλουμε να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου, αλλά και τις επιλογές που κάνουν οι δημιουργοί. Όπως έγραψα και παραπάνω, το Tell Me Why, δεν είναι ένα παιχνίδι που αφορά μόνο την ιστορία του Tyler, είναι ένα παιχνίδι που μας δείχνει με υποδειγματικό τρόπο όμως, χωρίς υπερβολές και τυμπανοκρουσίες πως πρέπει να παρουσιάζεται ένας trans χαρακτήρας. Οι δημιουργοί δεν αποφεύγουν να αναφέρουν την λέξη transgender, αλλά ταυτόχρονα πετυχαίνουν με εξαιρετικό τρόπο να μην την παρουσιάσουν με μελοδραματικό ύφος. Εκτός από τον Tyler και την Alyson, όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες έχουν το απαιτούμενο βάθος για μια engaging ιστορία. Προσωπικά θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο τομέα έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από την Dontnod και σε μεγάλο βαθμό καταφέρνει να ξεπεράσει αντίστοιχους χαρακτήρες του Life is Strange. Φυσικά σε αυτό τον τομέα συμβάλλει και το εξαιρετικό cast, με τον επίσης transgender voice actor August Aiden Black να υποδύεται τον Tyler και την Erica Lindbeck (υποδύεται την Black Cat στο Marvel’s Spiderman, συμμετείχε ως voice actor επίσης στα FF7 Remake, Persona 5 κ.α.) στο ρόλο της Alyson . Μάλιστα ο August Aiden Black, έκανε αρκετές παρεμβάσεις στους διαλόγους του Tyler, βασισμένος σε προσωπικές εμπειρίες του.

Στον τομέα του gameplay, ακολουθείται η κλασσική λογική της Dontnod, την οποία έχουμε δει και στα παιχνίδια Life is Strange. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που βασίζεται περισσότερο στο story-telling και τους διαλόγους και όχι σε πολύπλοκους μηχανισμούς. Οι επιλογές που θα κάνετε σε διάφορες περιπτώσεις, επιλέγοντας συγκεκριμένους διαλόγους ή κινήσεις επηρεάζουν την εξέλιξη του storyline και ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαφορετικό τέλος. Το πρώτο μου παράπονο σχετικά με το παιχνίδι έχει να κάνει με το στοιχείο των επιλογών, καθώς κάποιες από αυτές μοιάζουν να υπάρχουν απλά για να “σπάσουν” την μονοτονία των πολλών διαλόγων, χωρίς ενδεχομένως να επηρρεάζουν τις επόμενες καταστάσεις στο παιχνίδι. Παράλληλα σε κάθε ένα από τα τρια επεισόδια, υπάρχουν μικροί γρίφοι, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δύσκολοι, ενώ αρκετές φορές είναι optional, σε περίπτωση που κάποιος παίκτης δυσκολευτεί. Οι περισσότεροι γρίφοι βασίζονται στο Book of Goblins, ένα βιβλίο με παιδικές ιστορίες που είχε γράψει η Mary-Ann για τα παιδιά της και αποτελεί στην ουσία ένα companion για την αναζήτηση των δυο νέων.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η παρουσία μεταφυσικών στοιχείων στο παιχνίδι. Μπορεί να μην είναι τόσο φαντεζί και εξωπραγματικοί όπως στα παιχνίδια Life is Strange, όμως υπάρχουν και είναι απαραίτητα για την εύρεση της αλήθειας. Αναφέρονται κυρίως σε συγκεκριμένες αναμνήσεις που έχουν τα αδέρφια από το παρελθόν, αλλά και στη δυνατότητα που έχουν ως δίδυμα να επικοινωνούν πνευματικά.

Τεχνικά το παιχνίδι είναι άρτιο, με σαφή στόχο της Dontnod να εξελιχθεί στο συγκεκριμένο τομέα. Το γαλλικό studio θέλει ξεκάθαρα να στραφεί στον ρεαλισμό, εξελίσσοντας τη μηχανή γραφικών της προς αυτή την κατεύθυνση. Παίζοντας το παιχνίδι δεν θα δείτε θεαματικές αλλαγές σε σύγκριση με το Life is Strange 2, θα δείτε όμως ένα πιο ώριμο και σοβαρό σκηνικό. Η αποτύπωση της υπαίθρου της Alaska σε αρκετές περιπτώσεις θα σας εντυπωσιάσει, όπως και πολλές ακόμα λεπτομέρειες που θα δείτε στο παιχνίδι. Παίζοντας το παιχνίδι στο XBOX One X, δεν εντόπισα bugs ή αλλαγές στο framerate που να αξίζει να σημειωθούν. Σημαντικό αρνητικό, ειδικά στην αρχή του πρώτου επεισοδίου, είναι το κάκιστο lip sync, το οποίο όμως βελτιώνεται μυστηριωδώς στην πορεία του παιχνιδιού. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, βοηθώντας τον παίκτη να δεθεί μαζί τους, ενώ ο ηχητικός τομέας στο σύνολό του είναι εξαιρετικός. Ειδικά οι μουσικές επιλογές βοηθούν τον τίτλο να αναδειχθεί περισσότερο, υπερτονίζοντας συγκεκριμένα σημεία, προσδίδοντας ακόμα περισσότερο συναίσθημα όταν απαιτείται.

Η Dontnod κατάφερε να παρουσιάσει ένα παιχνίδι το οποίο είναι αδιαμφισβήτητα από τα καλύτερα της. Προσωπικά θεωρώ ότι μπορεί να συγκριθεί μόνο με το πρώτο Life is Strange, αλλά η επιλογή των τριών επεισοδίων και όχι των πέντε που μας έχει συνηθίσει το studio, μας δίνουν ως τελικό αποτέλεσμα μια λιγότερο πολύπλοκη ιστορία. Αν και συνήθως τα παιχνίδια αυτού του είδους κάπου στη μέση κουράζουν, και μας αναγκάζουν να περιμένουμε εναγωνίως την κλιμάκωση του τελευταίου επεισοδίου, θεωρώ ότι το Tell Me Why, έπρεπε να μας δώσει κάτι ακόμα. Η ιστορία της Alyson και του Tyler, είναι ότι πιο ώριμο και προσγειωμένο έχουμε δει από το γαλλικό studio, που κατάφερε να συνδυάσει αριστοτεχνικά και χωρίς να προκαλέσει, την ιστορία ενός trans νέου και μια σκοτεινή οικογενειακή ιστορία σε ένα παιχνίδι που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τα επόμενα παιχνίδια της DontnodΤο παιχνίδι είναι must play για όσους αρέσκονται σε παιχνίδια αυτού του είδους!


Δοκιμάστηκε σε : XBOX One X
Developer : DONTNOD Entertainment
Εκδότης : Xbox Game Studios
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020

8
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
  • Tell Me Why 8

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα