XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

The Sojourn – Review

Τα Puzzle Games δεν είναι για όλους και σίγουρα δεν μπορούν όλοι να τα εκτιμήσουν, αφού ο αργός ρυθμός και η αυξημένη δυσκολία στα περισσότερα από αυτά λειτουργούν αποτρεπτικά για το μεγαλύτερο μέρος της Gaming κοινότητας που θέλει γρήγορο, “άμυαλο” και διασκεδαστικό Gameplay. Φυσικά όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε ασχοληθεί με έναν τίτλο του συγκεκριμένου είδους αλλά πόσοι πραγματικά απορροφήθηκαν από τον κόσμο του και απόλαυσαν στο 100% αυτό που ήθελε να δώσει ο δημιουργός του;

Η αλήθεια ειναι πως κρατούσα μικρό καλάθι περιμένοντας το The Sojourn, την πρώτη προσπάθεια της Shifting Tides να παρουσιάσει ένα παραμυθένιο Puzzle παιχνιδι με όμορφη ιστορία, αλλά και απαιτητικούς γρίφους που θα βάλουν δύσκολα και στα πιο “μεγάλα” μυαλά. Αν και το αρχικό trailer του παιχνιδιού ήταν πολλά υποσχόμενο, σε έναν τίτλο που ειναι βασισμένος στην σκέψη και στην επίλυση γρίφων, χρειάζονται σίγουρα περισσότερα πράγματα από έναν όμορφο κόσμο για να ξεχωρίσει και να βρεθεί σε περίοπτη θέση ανάμεσα σε τίτλους όπως τα Portal 2, Rime, The Witness, Qube 2 κτλ. Έχει το The Sojourn όλα αυτά τα χαρακτηριστικα που θα μπορούσαν να τον κάνουν έναν επιτυχημένο τίτλο, που θα θυμόμαστε για αρκετό καιρό;

The Sojourn - Review

Ξεκινώντας το παιχνίδι μου έκανε εντύπωση ο όμορφος και πολύχρωμος κόσμος που έχει φτιάξει η Shifting Tides, ένας κόσμος που θυμίζει κάτι μεταξύ The Witness και Rime σε προοπτική πρώτου προσώπου. Η εταιρεία αποφάσισε να μην μας κουράσει με μεγάλα σε διάρκεια Cutscenes ή κουραστικά Voice over για την αφήγηση της ιστορίας, αντ’ αυτού άφησε στον κόσμο που θα κινηθούμε και στα puzzle που θα λύσουμε να μας εξιστορήσουν μια ιστορία για το ταξίδι της ζωής σε έναν κόσμο που δεν ειναι μόνο αυτό που βλέπουν τα μάτια μας, και που η διαφθορά κρύβεται σε κάθε γωνία. Σίγουρα δεν είναι ότι πιο επεξηγηματικό μπορώ να γράψω ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε το τι ακριβώς θέλει να περάσει προς τα έξω η εταιρεία, άλλα πιστέψτε με και παίζοντας το, δύσκολα θα καταλάβετε…

Κάθε ένα από τα 4 Chapter του παιχνιδιού ειναι αφιερωμένο και σε μια περίοδο της ζωής, αποτυπωμένη στον ψηφιακό “καμβά” με διαφορετικούς χρωματισμούς και ατμόσφαιρα. Θα μεταφερθούμε αρκετές φόρες από τον κόσμο του φωτός σε έναν άλλο σκοτεινό παράλληλο κόσμο, στην προσπάθεια μας να λύσουμε τους γρίφους και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας, ακολουθώντας 2 “μαγικά” Lighting Orbs τα οποία έχουν την δυνατότητα να αναδημιουργούν τον κόσμο στο πέρασμά τους.

Κατά την άποψη μου ο τρόπος που επέλεξε η  εταιρεία να παρουσιάσει την ιστορία του παιχνιδιού, δίνει την επιλογή στον παίκτη να μην εμπλακεί καθόλου σε αυτή αν το επιθυμεί, κάτι που ίσως δεν θα έπρεπε να συμβεί, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία της αίσθησης στους παίκτες, πως παίζουν απλά έναν κενό walking simulator με ορισμένα Puzzles.

The Sojourn - Review

Το παιχνιδι δεν είναι open world, ειναι χωρισμένο σε μικρές περιοχές οπού στην κάθε μια υπάρχει ένα puzzle που πρέπει να λύσουμε ώστε να ανοίξει η πόρτα και να περάσουμε στην επόμενη περιοχή. Έτσι λειτουργεί σε γενικές γραμμές το παιχνίδι μέχρι το τέλος του, με την διάφορα πως όσο προχωράμε τόσο πιο μεγάλοι και πολύπλοκοι γίνονται οι γρίφοι και η περιοχές. Σε ότι έχει να κάνει με τον πυρήνα του παιχνιδιού που δεν είναι άλλος από τα puzzles, έχω να πω τα καλύτερα, αφού συνάντησα ορισμένα από τα πιο έξυπνα και πολύπλοκα που έχω δει σε παιχνίδι πρώτου προσώπου.

Το The Sojourn έχει πολλούς και ενδιαφέροντες μηχανισμούς, με την εναλλαγή των διαστάσεων να ειναι ο βασικός, και αυτός που θα απασχολήσει το μυαλό μας περισσότερο κατά την διάρκεια της ενασχόλησης μας με τον τίτλο. Η ενεργεία που μας δίνετε με την μεταφορά μας στον “σκοτεινό” κόσμο, μας επιτρέπει την αλληλεπίδραση με διάφορα αγάλματα μέσα στην περιοχή η μας δίνει την δυνατότητα να περάσουμε από ενεργειακές γέφυρες που δεν υπάρχουν στην άλλη διάσταση. Μέσω της ίδιας δύναμης μπορούμε να ενεργοποιήσουμε άλλα αγάλματα από άρπες που παίζουν μουσική, κατά την διάρκεια της οποίας μένουν ανοιχτά διάφορα περάσματα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε κτλ.

Το μέγεθος του χάρτη που όσο προχωράμε μεγαλώνει άλλα και η πληθώρα διαφορετικών αντικείμενων που πρέπει να συνδυάσουμε, δημιουργούν ορισμένα από τα πιο πολύπλοκα Puzzle που έχουμε δει. Μην κάνετε το λάθος και ξεγελαστείτε από τα αρχικά επίπεδα που υπάρχουν απλά για να σας βάλουν στο πνεύμα του παιχνιδιού, ετοιμαστείτε για πραγματικές σπαζοκεφαλιές που θα σας αναγκάσουν να κάνετε πολλές φορές Reset την κάθε περιοχή.

The Sojourn - Review

Στον τεχνικό τομέα το παιχνιδι τα πάει πολύ καλά, με την Unreal Engine να μας δίνει υπέροχα πολύχρωμα τοπία. Αν και ο κόσμος δε είναι όσο γεμάτος θα ήθελα προσωπικά, η λεπτομέρεια στην χλωρίδα, οι πανέμορφοι καταρράκτες αλλά και τα χιονισμένα τοπία, σε συνδυασμό με την υπέροχη μουσική επένδυση του παιχνιδιού δημιουργούν ένα εντυπωσιακό και ταυτόχρονα απόλυτα χαλαρωτικό αποτέλεσμα.

Οι κάτοχοι XBOX One X έχουν την επιλογή να απολαύσουν το παιχνίδι σε ανάλυση 4K αλλά στα 30fps ή σε 1080 ανάλυση και 60fps. Εγώ προσωπικά προτίμησα τα 1080 με τα 60fps αφού τα λιγότερα Frames σε συνδυασμό με την κάμερα που είναι πρώτου προσώπου με κούρασαν. Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε και τα δυο modes ώστε να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στα δικά σας γούστα και μάτια.

Εν κατακλείδι

Το The Sojourn ειναι ένα υπέροχο χαλαρωτικό ταξίδι, του οποίου οι γρίφοι όμως θα βάλουν αρκετές φορές δύσκολα, ακόμα και στους φανατικούς του είδους. Εθιστικό Progress που αν ήταν όμως δεμένο μια μια πιο “ζωντανή” και ενδιαφέρουσα ιστορία θα μας κρατούσε περισσότερο προσκολλημένους στον τίτλο, και θα μας άφηνε ακόμα καλύτερες εντυπώσεις με την ολοκλήρωση του. Όπως και να έχει ειναι μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια από την Shifting Tides που όλοι οι φίλοι των Puzzle παιχνιδιών (και όχι μόνο) πρέπει να τιμήσουν.


Ευχαριστούμε την Iceberg Interactive που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One X
Developer : Shifting Tides
Εκδότης : Iceberg Interactive
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019

7.5
ΚΑΛΟ
  • The Sojourn 7.5

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα