Η Dontnod Entertainment έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να καθιερωθεί στην Gaming βιομηχανία και να αγαπηθεί από την πλειοψηφία των Gamers, χτίζοντας την δική της ταυτότητα με εξαιρετικούς και ιδιαίτερους τίτλους, όπως τo Vampyr τα δύο Life is Strange και το πολύ πρόσφατο Tell me Why, που κυκλοφόρησε αποκλειστικά για τα PC και τις XBOX κονσόλες.
Σχεδόν 4 μήνες μετά τον τελευταίο της τίτλο, ή Dontnod επιστρέφει με μια ακόμη Interactive περιπέτεια. Σε αντίθεση με όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια από το Γαλλικό στούντιο, στο Twin Mirror δεν ακολουθεί το επεισοδιακό μοντέλο που έχουμε συνηθίσει. Αν και το παιχνίδι αρχικά ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει με την μορφή επεισοδίων, αυτό άλλαξε κατά την πορεία της ανάπτυξης, έτσι θα έχουμε το πρώτο παιχνίδι της Dontnod (αυτού του είδους) που θα δούμε τους τίτλους τέλους, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε αρκετούς μήνες. Το αν πέτυχε η συνταγή θα το μάθετε διαβάζοντας την συνέχεια του Review.
Ο πρωταγωνιστής της Ιστορίας μας λέγετε Sam Higgs, πρόκειται για έναν δημοσιογράφο από την πόλη Basswood της Δυτικής Βιρτζίνια. Ένα αποκαλυπτικό άρθρο του Sam για τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας της τοπικής βιομηχανίας εξόρυξης άνθρακα, τον καθιστά ανεπιθύμητο στην τοπική κοινωνία, αφού το κλείσιμο της εταιρείας δημιουργεί πολλά οικονομικά προβλήματα στους κατοίκους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μια άσχημη κατάληξη που είχε η σχέση του, τον οδηγεί στην εγκατάλειψη της πόλης στην οποία μεγάλωσε, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση για την απόφαση του σε όσους νοιάζονταν γι’ αυτόν. Ένα τραγικό γεγονός που προκάλεσε τον θάνατο του καλύτερου του φίλου, τον αναγκάζει να επιστρέψει στο Basswood και να έρθει αντιμέτωπος για μία ακόμη φορά, με την εχθρική αντιμετώπιση μιας μεγάλης μερίδας της κοινότητας, αλλά και οσους απογοήτευσε με την άτακτη φυγή του.
Μετά την αγρυπνία για τον χαμό του φίλου του στο τοπικό μπαρ και αφού είχε καταναλώσει μια μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, ο πρωταγωνιστής μας ξυπνάει στο διαμέρισμα του, με το πουκάμισο του γεμάτο αίματα χωρίς να θυμάται τι συνέβη το προηγούμενο βράδυ. Εδώ ξεκινάει στην ουσία το παιχνίδι, αφού η κύρια αποστολή μας είναι να αποκαλύψουμε τα πραγματικά αίτια που προκάλεσαν το ατύχημα του φίλου μας.
Η ιστορία του παιχνιδιού δεν είναι κακή, όμως η μικρή διάρκεια του και οι αδιάφοροι χαρακτήρες του, δεν μας επιτρέπουν να δεθούμε με κανέναν από αυτούς, γεγονός που κατά την προσωπική μου γνώμη, είναι καταδικαστικό για τέτοιου είδους παιχνίδια. Μιλάμε για έναν τίτλο που βασίζεται στους διαλόγους και στην αλληλεπίδραση με όσους συναντάμε, έτσι ο τρόπος που επέλεξε η Dontnod να την παρουσιάσει δυστυχώς δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση, αφού στις 5-6 ώρες που είναι η συνολική διάρκεια του Twin Mirror, δεν μπορεί να γίνει σωστή ανάπτυξη ούτε τον χαρακτήρων ούτε της ιστορίας. Ίσως τελικά σε αυτά τα παιχνίδια είναι προτιμότερο το επεισοδιακό μοντέλο, που επιτρέπει στο studio να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στα γεγονότα και σε κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, ή τουλάχιστον ας είναι μεγαλύτερα σε διάρκεια. Το γεγονός πως το παιχνίδι προσφέρει πέντε διαφορετικά endings, δεν νομίζω πως το βοηθάει ιδιαίτερα, μιας και πολύ λίγοι είναι αυτοί που μετά την ολοκλήρωση του θα ενδιαφερθούν να δουν μια διαφορετική κατάληξη.
Το Gameplay δεν διαφέρει ιδιαίτερα από όσα έχουμε δει στους προηγούμενους τίτλους της εταιρείας. Περπάτημα, συζήτηση και πολλαπλές ερωτοαπαντήσεις, που δυστυχώς οι πλειοψηφία τους δεν έχει καμία επίπτωση στην εξέλιξη της ιστορίας. Ο τρόπος ωστόσο που εμφανίζονται σε εμάς οι σκέψεις του πρωταγωνιστή, αλλά και το πως μπορεί να αναδημιουργήσει στο μυαλό του τα γεγονότα, ώστε να δει τι πραγματικά έγινε σε κάθε σκηνή, είναι αρκετά έξυπνος. Τον Sam τον “ακολουθεί” καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού και το Alter Ego του (ή συνείδηση του αν θέλετε), που παρουσιάζεται σαν ένας δεύτερος χαρακτήρας, μέσω του οποίου μας εμφανίζονται όλα τα διλλήματα, αλλά και οι διαφορετικές σκέψεις που κάνει σε κάθε περίσταση ο πρωταγωνιστής μας.
Ένα από τα πιο βασικά και έξυπνα χαρακτηριστικά του Twin Mirror είναι και το λεγόμενο Mind Palace. Σε όλες της σημαντικές για την έκβαση της ιστορίας σκηνές, ο Sam μπορεί να μεταφερθεί νοητικά σε ένα abstract περιβάλλον και εκεί να συνδυάσει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, ώστε να δει όλες τις διαφορετικές καταλήξεις που μπορούν να επιφέρουν οι συνδυασμοί που μας επιτρέπεται να κάνουμε. Μέσα από το Mind Palace θα ζήσουμε επίσης πολλές από της αναμνήσεις που φέρνει στον Sam η αλληλεπίδραση με διάφορα αντικείμενα, οπως επίσης και μερικά τελείως ανούσια mini games, που υπάρχουν για την διαχείριση του άγχους που καταβάλει ορισμένες στιγμές τον χαρακτήρα μας.
Όπως ανέφερα και νωρίτερα το παιχνίδι δεν είναι κακό και οι μηχανισμοί που έχει προσθέσει η Dontnod λειτουργούν σωστά στο μεγαλύτερο μέρος του. Όμως είναι τόσο μικρή η διάρκεια του που δεν μας αφήνει να μάθουμε, να νοιαστούμε η να νιώσουμε πράγματα για κανέναν από τους χαρακτήρες, δίνοντας μας στο τέλος την εντύπωση πως το παιχνίδι κυκλοφόρησε βιαστικά, η χωρίς όλο το περιεχόμενο που θα ήθελε το studio να συμπεριλάβει.
Τα γραφικά του παιχνιδιού δεν είναι άσχημα, σίγουρα είναι πιο προσεγμένα από του Life is Strange 2 και θα έλεγα πως είναι στα επίπεδα του Tell Me Why, ίσως και λίγο πιο προσεγμένα. Τα χρώματα είναι λίγο πιο μουντά σε σχέση τα δύο προαναφερθέντα παιχνίδια, ενώ οι εκφράσεις στα πρόσωπα των χαρακτήρων παραμένουν το ίδιο κακές. Πιστεύω πως στο μέλλον κάτι θα πρέπει να κάνει με αυτό η Dontnod καθώς δεν γίνεται σε τέτοιου είδους τίτλους, που παίζουν πολύ σημαντικό ρολό οι εκφράσεις των χαρακτήρων, να υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα. Τα δύο πιο ενοχλητικά όμως θέματα που έχουν να κάνουν με τον τεχνικό τομέα, είναι το έντονο pop in των γραφικών και τα Frame Drops. Ακόμα και στο XBOX Series X σε κάθε εναλλαγή της κάμερας και σε κάθε σκηνή αργούν να φορτώσουν τα textures σε αρκετά σημεία, ενώ ορισμένες φορές χρειάζονται πάνω από 3-4 δευτερόλεπτα με το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ ενοχλητικό, ενώ σε όλες τις κονσόλες έχουμε και πολύ ενοχλητικά Frame Drops σε αρκετές σκηνές.
Η μουσική του παιχνιδιού επίσης δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και αυτό μου έκανε εντύπωση, καθώς συνήθως τα παιχνίδια της εταιρείας έχουν εξαιρετική μουσική επένδυση που βοηθάει αρκετά στην συνολική εμπειρία. Τα Voice Overs και αυτά έχουν θεματάκια, αφού πολλές φορές είναι πιο “άψυχα” από όσο θα έπρεπε. Συνολικά δεν είναι και ότι καλύτερο μας έχει παρουσιάσει η Dontnod σε αυτόν τον τομέα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το Twin Mirror περιέχει μερικές έξυπνες ιδέες και μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Η πολύ μικρή του διάρκεια όμως σκεπάζει ότι θετικό έχει να προσφέρει, αφού δεν μας επιτρέπει να δεθούμε συναισθηματικά με κανέναν χαρακτήρα με ότι αυτό συνεπάγετε. Όσοι ακολουθούν πιστά την δουλειά της Dontnod και περιμένουν με αγωνιά κάθε της κυκλοφορία, σίγουρα θα ευχαριστηθούν όσα έχει να προσφέρει το παιχνίδι, οι υπόλοιποι καλό θα ειναι να περιμένουν μια πτώση της τιμής ώστε να το δοκιμάσουν.
Ευχαριστούμε την DONTNOD που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review
Δοκιμάστηκε σε : XBOX Series X | XBOX One X
Developer : DONTNOD
Εκδότης : BANDAI NAMCO Entertainment Europe
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020
- Twin Mirror 6.5