XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Watch Dogs : Legion – Review

Το Watch Dogs: Legion είναι το νέο παιχνίδι της ομώνυμης σειράς, που έχει αναπτυχθεί από την Ubisoft Toronto. Το τρίτο παιχνίδι της σειράς φαίνεται από την αρχή ότι είναι και το πιο φιλόδοξο, καθώς εισάγει πολλές καινοτομίες με στόχο να ανανεώσει τους μηχανισμούς αλλά και συνολικά τη φιλοσοφία του παιχνιδιού. Βασικό παράπονο αρκετών παικτών στο προηγούμενο παιχνίδι ήταν η επιλογή πρωταγωνιστή, καθώς ο Marcus Holloway δεν ενέπνευσε αρκετούς ώστε να ασχοληθούν με αυτό. Και εδώ έχουμε τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους της Ubisoft, καθώς υπάρχει ένα roster χαρακτήρων τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Αν και η συγκεκριμένη επιλογή των δημιουργών θα ξενίσει αρκετούς, καθώς ρισκάρει την απώλεια ταύτισης με τον πρωταγωνιστή του παιχνιδιού για τους παίκτες, είναι ένα ρίσκο που αποδίδει και δίνει στους παίκτες πληθώρα επιλογών και ελευθερίας να προσεγγίσουν το παιχνίδι με τον τρόπο που εκείνοι επιθυμούν.

Watch Dogs : Legion - Review

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Watch Dogs: Legion λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο του (όχι και τόσο μακρινού) μέλλοντος. Σε ένα περιβάλλον όπου η τεχνολογία έχει κυριαρχήσει και συνεχίζει να αναπτύσσετε με ταχύτατους ρυθμούς. Drones, AIs (Artificial Intelligence), οχήματα που κινούνται χωρίς οδηγό και πολλές άλλες καινοτομίες συνθέτουν ένα Λονδίνο πολύ πιο σύγχρονο από αυτό που γνωρίζουμε, μεταδίδοντας στον παίκτη άμεσα την κεντρική ιδέα πίσω από την οποία κινείται το παιχνίδι. Η αποτύπωση της πρωτεύουσας της Μεγάλης Βρετανίας έχει γίνει υποδειγματικά, με σημαντικά μνημεία της πόλης να ξεχωρίζουν, όπως το Big Ben, το παλάτι του Buckingham , η Trafalgar Square και άλλα. Ο χάρτης είναι σχετικά μεγάλος με πληθώρα δραστηριοτήτων που θα σας απασχολήσουν για ώρες.

Το παιχνίδι ξεκινά παίζοντας με τον Dalton Wolfe, έναν πράκτορα της MI5 (μυστική υπηρεσία της Βρετανίας), αλλά και μέλος της DedSec, ο οποίος προσπαθεί να αποτρέψει μια τρομοκρατική απειλή εναντίον του Λονδίνου. Ο Wolfe ανακαλύπτει μια συνωμοσία που καταλήγει σε αλλεπάλληλες εκρήξεις σε καίρια σημεία της πόλης. Στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού μαθαίνουμε ότι η συγκεκριμένη επίθεση έχει πραγματοποιηθεί από μια μυστηριώδη ομάδα, με το όνομα Zero Day, ενώ παράλληλα με περίτεχνο τρόπο οι ίδιοι φροντίζουν να κατηγορηθεί η DedSec για τις επιθέσεις.

Και σε αυτό το σημείο ξεκινά το παιχνίδι με εμάς να επιλέγουμε το πρώτο μέλος της DedSec, που θα έχουμε υπό τον έλεγχο μας. Για την αρχική επιλογή, παρουσιάζεται ένας αριθμός τυχαίων χαρακτήρων (που πολύ πιθανό να είναι διαφορετικοί για κάθε παίκτη). Κάθε χαρακτήρας έχει τα θετικά και τα αρνητικά του, με πρόσβαση σε διαφορετικά όπλα, οχήματα και skills για τον κάθε ένα από αυτούς. Για παράδειγμα ένας χαρακτήρας μπορεί να διαθέτει στην κατοχή του ένα πολυτελές όχημα το οποίο μπορείτε να καλέσετε ανά πάσα στιγμή, ενώ άλλος χαρακτήρας που είναι για παράδειγμα έμπορος όπλων διαθέτει στην κατοχή του μια πληθώρα όπλων που μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις.

Η συγκεκριμένη επιλογή των δημιουργών, όπως γράψαμε και από την αρχή αυτής της παρουσίασης αν και αποτελεί ρίσκο, είναι μια σημαντική καινοτομία που μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε κάθε αποστολή με τον τρόπο που εμείς θέλουμε, παίζοντας με τους χαρακτήρες που μας αρέσουν και θα μας φανούν χρήσιμοι για την εκάστοτε αποστολή. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε stealth σε μια αποστολή ή πιο άμεσα αν έχουμε τον απαραίτητο οπλισμό.

Παράλληλα υπάρχουν αρκετά gadgets τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως το invisibility cloak, πιο ισχυρά όπλα, drones και spider bots τα οποία αποδεικνύονται απαραίτητα κατά την εξέλιξη της ιστορίας. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης των συγκεκριμένων gadgets, αλλά και άλλων λειτουργιών που αποδυναμώνουν αντίπαλους εχθρούς ή drones.

Επιστρέφοντας στο κομμάτι της ιστορίας, βασικός στόχος είναι να στρατολογήσουμε αρκετά μέλη στην DedSec και προχωρώντας την ιστορία να εξολοθρεύσουμε απειλές για την πόλη και τους κατοίκους της, αλλά και να “καθαρίσουμε” το όνομα της οργάνωσής μας καθώς οι πραγματικοί ένοχοι έχουν την DedSec στο στόχαστρο. Αποφεύγοντας την αναφορά σε spoilers, θα αναφερθώ σε βασικά στοιχεία της ιστορίας τα οποία πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε το παιχνίδι. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τους “ισχυρούς” του Λονδίνου, που επιθυμούν να κυριαρχήσουν αλλά κυρίως να ελέγξουν τον πληθυσμό με κάθε δυνατό μέσο, με την τεχνολογία να βρίσκεται στο επίκεντρο. Κατά την εξέλιξη της πλοκής θα έρθουμε αντιμέτωποι με αρκετές καταστάσεις εναντίον των ανθρώπων της πόλης, όπως εμπόριο οργάνων, δουλεμπόριο και άλλα τα οποία θα πρέπει να αποτρέψουμε παράλληλα με την αναζήτηση της αλήθειας σχετικά με τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις στο Λονδίνο.

Το σενάριο του παιχνιδιού είναι και το πιο δυνατό του στοιχείο, καθώς αποτελεί μια κίνηση έκπληξη από την Ubisoft, που επέλεξε να θίξει σοβαρά θέματα στη νέα της δημιουργία, ενώ σε αρκετέ περιπτώσεις δεν φοβήθηκε να τα δώσει με αρκετά ωμό τρόπο, ικανό να ταράξει τον παίκτη και να μας δημιουργήσει προβληματισμό για όσα συμβαίνουν στην σημερινή κοινωνία. Έντονα είναι και τα μηνύματα που αφορούν την χρήση της τεχνολογίας, και των δικαιωμάτων που εκχωρούνται μέσω της χρήσης των social media. Επίσης θα έλεγα ότι πέρα από τις πρώτες 7-8 ώρες του παιχνιδιού που η ιστορία είναι μονότονη, οι εξελίξεις “τρέχουν” και σε καμία περίπτωση δεν είναι προβλέψιμες. Κλείνοντας με την ιστορία του παιχνιδιού, οφείλουμε να δώσουμε ένα τεράστιο μπράβο στην Ubisoft που έδειξε το θάρρος να καταπιαστεί με σοβαρά θέματα, ενώ η πλοκή του παιχνιδιού είναι εξαιρετική, με σαφείς επιρροές από τη γνωστή σειρά Black Mirror.

Α και όπως αναφέρθηκε παραπάνω δεν υπάρχει κύριος πρωταγωνιστής στο παιχνίδι, κατά τη διάρκεια του gameplay υπάρχουν ορισμένες σταθερές, που αφορούν πρόσωπα που θα μας βοηθήσουν στις αποστολές. Πρώτος από όλους, ο Bagley που είναι μια AI που λειτουργεί προς όφελος της DedSec, δίνοντας μας χρήσιμες πληροφορίες σε κάθε σημείο του παιχνιδιού, όπως αντίστοιχα και η Sabine Brandt που θεωρείται ένα από τα εναπομείναντα μέλη της DedSec στο Λονδίνο και ουσιαστικά αποτελεί τη συντονίστρια της ομάδας μας. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας θα γνωρίσετε και άλλους χαρακτήρες, οι οποίοι θα συνεργαστούν μαζί σας με στόχο την επίτευξη του κοινού σκοπού που είναι η αντίσταση απέναντι σε όσους καταπιέζουν τους πολίτες.

Watch Dogs : Legion - Review

Στον τομέα του gameplay ιδιαίτερη βαρύτητα έχει όπως γίνεται αντιληπτό, η δυνατότητα που μας δίνεται μέσω της επιλογής του χαρακτήρα που θα παίξουμε την εκάστοτε αποστολή, να παίξουμε με διαφορετικό τρόπο. Φυσικά οι μηχανισμοί hacking, επιστρέφουν και στον τρίτο τίτλο της σειράς Watchdogs. Μπορούμε να χακάρουμε κάμερες ασφαλείας, μηχανισμούς για να ξεκλειδώσουμε πόρτες ασφαλείας αλλά και τα κλασσικά puzzle κατά τα οποία θα πρέπει να κάνουμε network bypass, και τα οποία είναι αρκετά πιο προσιτά σε σχέση με το Watchdogs 2, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να επιλυθούν με τη χρήση drones.

Η συνολική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει το Watchdogs : Legion διαφοροποιείται σημαντικά αν επιλέξετε να παίξετε χρησιμοποιώντας stealth τακτικές. Σε αρκετές αποστολές η συγκεκριμένη προσέγγιση θα σας γλιτώσει χρόνο, ενώ υπάρχουν αρκετά skills, όπως το invisibility cloak που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη. Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε ότι το παιχνίδι από ένα σημείο της ιστορίας και έπειτα διαφοροποιείται και θα απαιτηθεί να παίξετε πιο επιθετικά κάνοντας χρήση του οπλισμού σας. Επομένως σε κάθε περίπτωση σκεφθείτε καλά ποιον χαρακτήρα θα επιλέξετε για τη συγκεκριμένη αποστολή.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η δυνατότητα να ελέγξουμε drones και spider bots (ρομποτικές αράχνες), που σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση μιας αποστολής. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα cargo drones, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να ανέβουμε πάνω σε αυτά και να έχουμε πρόσβαση σε ψηλά σημεία, ή ταράτσες κτιρίων, αποφεύγοντας τους εχθρούς. Το μόνο αρνητικό με τα cargo drones, είναι ότι είναι ιδιαίτερα αργά και έτσι δεν θα σας βοηθήσουν ως μεταφορικό μέσο από τη μια περιοχή στην άλλη.

Ως μεταφορικά οχήματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα αυτοκίνητα και μηχανές, αλλά και σκάφη αν επιθυμείτε να ταξιδέψετε στον Τάμεση. Δυστυχώς, και σε ακόμη ένα παιχνίδι η Ubisoft αποδεικνύει ότι η οδήγηση είναι ένα από τα σημεία που δυσκολεύεται στην ανάπτυξη ενός παιχνιδιού, καθώς η εμπειρία είναι τραγική. Φτάσαμε σε σημείο να μετακινούμαστε στο Λονδίνο με τα πόδια ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση με κάποιο όχημα. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά fast travel points, τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα μέσα στην πόλη και αποτελούν τους σταθμούς μετρό. Βέβαια η συχνή χρήση σημείων fast travel ενδέχεται να σας εξοργίσει καθώς τα loading screens δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σταθούμε και στα διάφορα side quests, τα οποία θα κληθείτε να ολοκληρώσετε (προαιρετικά φυσικά). Ο χάρτης του παιχνιδιού χωρίζεται σε 8 διαφορετικές περιοχές (Camden, Islington & Hackney, Tower Hamlets, City of London, Southwark, Lambeth, City of Westminster και Nine Elms), οι οποίες βρίσκονται υπό καθεστώς καταπίεσης. Σε κάθε περιοχή υπάρχουν 3 ή 4 μικρές αποστολές, οι οποίες απαιτούν ελάχιστο χρόνο η κάθε μια και τις οποίες αν ολοκληρώσετε θα “απελευθερώσετε” την περιοχή. Αφού ολοκληρώσετε τις αποστολές μιας περιοχής θα ανταμειφθείτε με tech points αλλά και έναν χαρακτήρα ο οποίος θα λέγαμε ότι είναι special χαρακτήρας. Για παράδειγμα ολοκληρώντας τις αποστολές στην περιοχή Nine Elms θα έχετε στη διάθεσή σας έναν επαγγελματία εκτελεστή, ο οποίος μπορεί να εξοντώσει εχθρούς με ένα συρματόσχοινο, και θυμίζει έντονα τον Agent 47 του Hitman. Παράλληλα ο Bagley θα σας δώσει ανά διαστήματα διάφορα side quests τα οποία μπορείτε να ολοκληρώσετε ανά πάσα στιγμή, ακόμα και μετά το φινάλε του παιχνιδιού.

Watch Dogs : Legion - Review

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα κερδίζετε ETO, τα οποία αποτελούν το ψηφιακό νόμισμα που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι αλλά και tech points  τα οποία σας δίνουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσετε τα διάφορα skills και gadgets σας. Με τα ΕΤΟ, μπορείτε να αγοράσετε διάφορα cosmetics για τους χαρακτήρες σας όπως ρούχα, μάσκες κτλ. Επίσης όπως ήταν αναμενόμενο στο παιχνίδι υπάρχουν microtransactions, τα οποία όμως δεν προκαλούν ,καθώς αφορούν κυρίως cosmetics, ενώ ακόμα και τα boosters δεν ξεκλειδώνουν κάτι ουσιαστικό, όπως για παράδειγμα στα δυο τελευταία παιχνίδια της σειράς Assasin’s Creed  που είδαμε τα XP boosters.

Σημαντική πρέπει να θεωρείτε η απουσία co-op παιχνιδιού κατά την κυκλοφορία του τίτλου. Η Ubisoft μας έχει συνηθίσει σε όλα της τα παιχνίδια να προσφέρουν τη συγκεκριμένη λειτουργία και σίγουρα για κάποιους από εσάς που επιθυμείτε να παίξετε το παιχνίδι είναι σημαντική. Βέβαια η συγκεκριμένη λειτουργία θα προστεθεί στο δωρεάν update του παιχνιδιού που θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου, μαζί με αρκετές νέες αποστολές που θα απαιτούν τη συνεργασία μεταξύ των παικτών.

Στον τεχνικό τομέα, αξίζει να σημειώσουμε ότι το παιχνίδι φαίνεται αρκετά όμορφο, χωρίς όμως να εντυπωσιάζουν τα γραφικά του σε XBOX One X που δοκιμάστηκε. Ειδικά στους ανοικτούς χώρους δεν είναι τα πιο εντυπωσιακά γραφικά που έχουμε δει σε αντίθεση με κλειστούς χώρους που αποτυπώνονται εξαιρετικά. Ιδιαίτερα όταν θα χρησιμοποιήσετε κάποιο spider bot για πρόσβαση σε κλειστούς χώρους θα δείτε πολύ εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Κατά τη διάρκεια του walkthrough του παιχνιδιού δεν παρατηρήθηκαν frame drops, αν και υπήρχαν bugs και glitches σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού, τα οποία όμως δεν θυμίζουν σε τίποτα την κυκλοφορία του Ghost Recon Breakpoint από την Ubisoft. Εξάλλου η έκδοση που είχαμε στα χέρια μας δεν περιλαμβάνει το day one patch που λογικά θα διορθώσει μικροπροβλήματα που υπάρχουν. Ένα από τα πιο ενοχλητικά στοιχεία τεχνικά είναι η κολύμβηση καθώς αν επιλέξετε να κολυμπήσετε στα νερά του Τάμεση θα βρεθείτε προ εκπλήξεως καθώς φαίνεται να μην έχει γίνει καθόλου δουλειά σε αυτό τον τομέα.

Watch Dogs : Legion - Review

Στον ηχητικό τομέα έχει γίνει εξαιρετική δουλειά κυρίως στον τομέα της μουσικής, με τον Stephen Barton (Titanfall, Star Wars: Jedi Fallen Order) να υπογράφει το soundtrack  του παιχνιδιού και να προσφέρει μια μίξη ήχων από διαφορετικά είδη μουσικής. Στον αντίποδα το voice acting αφήνει ανάμικτες εντυπώσεις με κάποιους χαρακτήρες όπως τον Bagley να έχουν εξαιρετικό voice acting και άλλους να υστερούν σημαντικά. Βέβαια οι πολλαπλοί χαρακτήρες που έχουμε διαθέσιμους για recruitment απαιτούν και πολλές φωνές, με αποτέλεσμα όπως είναι λογικό να ακούμε την ίδια φωνή αρκετές φορές και σε πολλές περιπτώσεις να μην ταιριάζει η φωνή του ηθοποιού με το πρόσωπο που υποδύεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν επισκέφθηκα συγκεκριμένο NPC με έναν από τους operatives της DedSec και όλως τυχαίως είχαν ακριβώς την ίδια φωνή!

Θεωρώ ότι το παιχνίδι θα λάμψει τεχνικά με την παρουσία ray tracing στις κονσόλες επόμενης γενιάς, καθώς είναι εμφανές ότι κάτι λείπει και ευελπιστώ να το δούμε σε μερικές εβδομάδες που θα κυκλοφορήσουν οι κονσόλες.

Συνοψίζοντας, το Watchdogs: Legion είναι μια αξιόλογη πρόταση από τη Ubisoft. Το παιχνίδι καταπιάνεται με σημαντικά θέματα και ξεχωρίζει για το σενάριο και την εξέλιξη της πλοκής του καθώς και για το σύστημα εναλλαγής χαρακτήρων με το οποίο μπορείτε να παίξετε. Μπορεί να μην είναι το τέλειο παιχνίδι, όμως στις 30-35 ώρες που θα αφιερώσετε για την ολοκλήρωση της ιστορίας θα περάσετε πάρα πολύ καλά. Και ειδικά αν αναλογιστούμε το extra περιεχόμενο που θα διατεθεί μετά την κυκλοφορία του τίτλου σε συνδυασμό με την προσθήκη ray tracing στις κονσόλες επόμενης γενιάς το Watchdogs : Legion αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.


Ευχαριστούμε την CD Media που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One X
Developer : Ubisoft
Εκδότης : Ubisoft
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Πέμπτη , 29 Οκτωβρίου 2020

8
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
  • Watch Dogs : Legion 8

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα