XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

WRC 8 FIA World Rally Championship – Review

Το πρώτο πράγμα  που θα πρέπει να κάνει σίγουρα ο κάθε νέος οδηγός στο WRC 8 FIA World Rally Championship, είναι να δέσει την ζώνη του και μάλιστα ιδιαίτερα σφιχτά. Μετά τα φουτουριστικά καρτ με πολύχρωμα ζωάκια, μετά τα φανταστικά ταξίδια σε πόλεις και εξοχή με βλέμμα πέρα από τον ορίζοντα, και μετά της πίστες της F1 ήρθε η ώρα για να ξανά μπούμε στην ωμή πραγματικότητα του πιο σκληροτράχηλου πρωταθλήματος στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Στο WRC 8 ο παίχτης καλείται να πάρει μέρος σε ένα πρωτάθλημα που απαιτεί το 100% των δυνατοτήτων του και φυσικά της συγκέντρωσης του. Αρχικά ο παίχτης μπορεί να ξεκινήσει με μια τιμονιέρα για να ζήσει την απόλυτη εμπειρία προσομοίωσης. Το force feedback στον ανώμαλο δρόμο βέβαια θα αποτελέσει ένα γλυκό πονοκέφαλο για το θαρραλέο κοινό, αλλά σίγουρα θα αποζημιωθεί με την ακρίβεια της κίνησης και την αναλογική χρησιμοποίηση των πεντάλ. Το βασικό χειριστήριο του xbox one όμως δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί καθώς η δόνηση στα αναλογικά triggers μεταφέρει την αδρεναλίνη από τους κραδασμούς σε ικανοποιητικό επίπεδο.

WRC 8 FIA World Rally Championship - Review

Με την έναρξη του παιχνιδιού ένα πράγμα που προκαλεί εντύπωση είναι η πλήρης απουσία ρυθμίσεων στην οπτική απεικόνιση. Ως ένα βαθμό η απουσία του HDR μπορεί να γίνει αποδεκτή το 2019 αλλά ένα καλιμπράρισμα σε φωτεινότητα και ένταση είναι πάντα καλοδεχούμενο μέσα από τις in game ρυθμίσεις και η απουσία αυτών δημιουργεί ερωτηματικά. Σε δεύτερο χρόνο συναντάμε το μενού του παιχνιδιού. Χωρίς να είναι κακό ή μη λειτουργικό, η αισθητική του παραπέμπει σε διαβάθμιση ηλεκτρονικού υπολογιστή με μόνιτορ. Ένα κέρσορας ποντικιού κυλάει διαδοχικά σε ένα περιβάλλον με συνεχόμενα κουτιά επιλογών  και το κερασάκι στην τούρτα, τα επεξηγηματικά κείμενα τα οποία έχουν ιδιαίτερα μικρή γραμματοσειρά που σίγουρα δεν θυμίζει περιβάλλον οικιακής κονσόλας.

Η διασκέδαση ξεκινά με το πρώτο “click” στην καρτέλα campaign. Το παιχνίδι βάζει τον οδηγό εκτός από τις καθαρά αγωνιστικές του υποχρεώσεις για το πολυπόθητο στόχο του παγκόσμιου πρωταθλήματος να φτιάξει παράλληλα και μια ομάδα από ικανούς συνεργάτες. Καθώς προχωράει το πρωτάθλημα και μέσα από τις επιλογές του ημερολογίου ο πρωταγωνιστής οδηγός μας, ξεκλειδώνει νέους τεχνικούς, μηχανικούς, φυσιοθεραπευτές ακόμα και μετεωρολόγους. Η διαχείριση τους είναι φυσικά κομβική για κάθε επόμενο αγωνιστικό αποτέλεσμα.

WRC 8 FIA World Rally Championship - Review

Ένας καλός μετεωρολόγος θα κάνει ακόμα καλύτερη σταδιακή πρόβλεψη καιρού και φυσικά τα κατάλληλα ελαστικά θα βοηθήσουν τον τελικό αποδέκτη δηλαδή των πρωταγωνιστή οδηγό μας. Παράλληλα η ομάδα σαν σύνολο θα πρέπει να ξεκουράζεται ανάμεσα στα σημαντικά αγωνίσματα ώστε να υπάρχει ισορροπημένη απόδοση. Η διαχείριση των οικονομικών πόρων είναι ένας ακόμα συντελεστής που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Από την άλλη όμως υπάρχουν διάσπαρτα historic events που δεν μας αφήνουν την επιλογή να αρνηθούμε σε έναν αγώνα με το αγαπημένο Lancia Stratos.

Αν και τελείως διαφορετικό παιχνιδι, θα έλεγα πως η διαχείριση της ομάδας θυμίζει την διαχείριση της βάσης στο Mgs peace walker και portable ops. Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό να βλέπουμε προσπάθεια για βάθος στρατηγικής σε ένα καθαρά αγωνιστικό παιχνίδι εξομοίωσης. Λίγα  RPG στοιχεία επίσης κάνουν την εμφάνιση τους καθώς ένα τεράστιο skill tree περιμένει με τις επιλογές του να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα. Όλα τα παραπάνω στοιχεία του campaign μπορεί να μην μεταφράζονται πάντα με τις απόλυτα σωστές επιλογές από τους κατασκευαστές αλλά δίνουν στο παιχνίδι μια ξεχωριστή ταυτότητα ειδικά σε σχέση με τον βασικό ανταγωνιστή του. Και κάπου εδώ του βάζει και το μαχαίρι στο λαιμό γιατί όλο το campaign μπορεί να παιχτεί τόσο online όσο και offline.

WRC 8 FIA World Rally Championship - Review

Όλα τα χαρακτηριστικά όμως ενός τίτλου simulation είναι περιττά αν δεν υπάρχει επαρκής δόση σωστής φυσικής και μηχανισμών. Εδώ η κατάσταση για το WRC 8 είναι δύσκολη γιατί το Dirt Rally είναι σχεδόν άψογο σε αυτό το κομμάτι. Το βαρύ αυτό φορτίο τελικά καταφέρνει να τo σηκώσει;

Ίσως όχι απολύτως ρεαλιστικά αλλά τις περισσότερες φορές η ροπή, η πρόσφυση και η ολίσθηση σε διαφορετικά εδάφη είναι αν όχι εντυπωσιακή τουλάχιστον ικανοποιητική. Τεχνικά και οπτικά το WRC 8 έχει δύο πρόσωπα. Στο τεχνικό κομμάτι, τα καρέ δεν είναι στο απαραίτητο σταθερό σημείο που θα έπρεπε για παιχνίδι αγώνων και επιπλέον υπάρχουν πίστες κυρίως κατά την ημέρα όπου η βλάστηση παρουσιάζει έντονο pop up κατά διαστήματα. Από την άλλη ο φωτισμός είναι πραγματικά σε κορυφαίο επίπεδο. Πρέπει να έπεσε σίγουρα επιπλέον χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο σχεδιαστικό κομμάτι.

WRC 8 FIA World Rally Championship - Review

Τα ζωντανά και εναλλασσόμενα καιρικά φαινόμενα μαζί με τις επιφάνειες στα textures από όλο το περιβάλλον και ειδικά της ασφάλτου κάνουν κάτι παραπάνω από καλά την δουλεία τους. Αν και είναι δύσκολο να τα δει όλα αυτά κάποιος κατά την διάρκεια ενός αγχωτικού αγώνα, σε ένα replay μπορούμε να θαυμάσουμε την δουλεία των κατασκευαστών. Οι ζημιές στα οχήματα μπορούν κατά επιλογή να ενεργοποιηθούν δίνοντας μεγαλύτερο ρεαλισμό στους αγώνες αλλά και στον χειρισμό του οχήματος μας.

Ο ήχος είναι ένα χαρακτηριστικό του παιχνιδιού που βρίσκεται σε μέτρια σχετικά επίπεδα. Συνέχεια δίνετε η εντύπωση ότι ο ήχος της μηχανής και της εξάτμισης μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα όπως και η ερμηνεία από τις εντολές των συνοδηγών. Προσωπικά έγινε μια προσπάθεια για να διασκεδάσω τις εντυπώσεις με προσωπική λίστα μουσικής ώστε να υπερνικήσω τα ακουστικό αγωνιστικό κομμάτι όμως το αποτέλεσμα ήταν τραγικό και η ιδέα εγκαταλείφθηκε αμέσως. Το WRC 8 όσο και αν προσπαθεί να κάνει μια εισαγωγή για το casual κοινό παραμένει ένα παιχνίδι αρκετά δύσκολο το οποίο έχει πάρα πολλούς τρόπους να τιμωρήσει έναν οδηγό.

WRC 8 FIA World Rally Championship - Review

Όποιος πατάει τέρμα το γκάζι και βάζει το παιχνίδι στο πιο εύκολο επίπεδο ή όποιος είχε συνηθίσει στο playback button άλλων αγωνιστικών παιχνιδιών δεν είναι ευπρόσδεκτος στον κόσμο του WRC. Υπάρχει υλικό με διαδρομές (πάνω από 100) και official πίστες πολύ περισσότερες από τον ανταγωνισμό όμως σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι ζητάει συγκέντρωση ανά πάσα στιγμή και σε όλα τα modes του. Παράλληλα με τις online δυνατότητες η προσθήκη για split screen είναι ένα επιπλέον χαρμόσυνο μήνυμα. Η απόδοση στην διπλή οθόνη είναι σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα και δεν κουράζει το δίδυμο των αντιπάλων με συγκρούσεις, καθώς τους τοποθετεί σαν ανταγωνιστικά ολογράμματα αλλά δεν δίνει επιπλέον επιλογές ρυθμίσεων ούτε την δυνατότητα για διπλό career έστω και χωρίς τα πρόσθετα χαρακτηριστικά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Σε τελική ανάλυση το τελευταίο WRC 8 αφήνει θετικές εντυπώσεις. Σε πολλά έκανε 2 βήματα μπροστά όπως σε ένα μέρος των γραφικών, αλλά και με τον έξυπνο τρόπο διεξαγωγής του campaign. Σαν σύνολο αντιμετωπίζει κάποια θέματα ακόμα αλλά αποτελεί πλέον μια στιβαρή εναλλακτική πρόταση με χαρακτήρα για τους φανατικούς οπαδούς του  παγκόσμιου πρωταθλήματος Ράλι.


Ευχαριστούμε την IGE S.A που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες αυτού του Review

Δοκιμάστηκε σε : XBOX One S
Developer :
KT Racing
Εκδότης : Bigben Interactive
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019

7.5
ΚΑΛΟ
  • WRC 8 FIA World Rally Championship 7.5

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα