XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Wreckfest – Review

411″Drive Hard, Die Last“, αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του παιχνιδιού, το οποίο αντιπροσωπεύει 100% τι πραγματικά είναι το Wreckfest!

Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά, το Wreckfest έχει αναπτυχθεί από την Bugbear Entertainment και πρόκειται για ένα αρκετά “βασανισμένο” τίτλο καθώς από την ανακοίνωση του το 2012 πέρασαν 6 ολόκληρα χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει επίσημα σε PC μόλις πέρυσι! Σήμερα το έχουμε στα χέρια μας και για κονσόλες και θα δούμε μαζί αν τα τόσα χρόνια αναμονής άξιζαν για ένα παιχνίδι που σίγουρα έχει το δικό του κοινό, καθώς δεν πρόκειται για άλλο ένα Racing τίτλο.

Το παιχνίδι δεν σας ζητάει να οδηγήσετε σωστά και προσεκτικά, τσεκάροντας τα checkpoints όπως κάνουν τα περισσότερα racing παιχνίδια. Πρόκειται για μια μίξη οδήγησης και πάλης, όπου καλείστε να κερδίσετε τους αντιπάλους σας, καταστρέφοντας τα οχήματά τους. Βέβαια υπάρχουν και events στα οποία ο στόχος είναι να τερματίσετε στην πρώτη θέση, όμως ακόμα και εκεί μπορείτε να θέσετε έναν αντίπαλο εκτός αγώνα, καθώς οι συγκρούσεις επηρρεάζουν σε τεράστιο βαθμό τη ροή του αγώνα. Ο τίτλος αναβιώνει γνωστούς τίτλους του παρελθόντος που είχαν παρόμοια φιλοσοφία όπως τις σειρές Demolition Derby και FlatOut (του οποίου επίσης δημιουργός είναι η Bugbear).

Wreckfest - Review

Πριν αναφερθούμε στο gameplay, το οποίο είναι και όλη η ουσία του παιχνιδιού ας δούμε τις διαθέσιμες επιλογές παιχνιδιού. Υπάρχουν τρία διαθέσιμα game modes, τα οποία είναι career, custom event και multiplayer.

To career mode είναι αρκετά απλό, καθώς υπάρχουν πέντε κατηγορίες στις οποίες θα διαγωνιστείτε, ξεκινώντας από τα χαμηλά με τη Regional Juniors και στόχο να φτάσετε στην κορυφή του κόσμου. Για να πάτε στην επόμενη κατηγορία θα πρέπει να συμπληρώσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό events έτσι ώστε να κατακτήσετε το πρωτάθλημα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Βέβαια δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα για να προχωρήσετε στην επόμενη κατηγορία! Ανάλογα με την κατηγορία θα έχετε διαφορετικά οχήματα τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε κάθε πρόκληση. Για παράδειγμα στα πρώτα events θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερα οχήματα, αλλά γενικά η ποικιλία των οχημάτων θα σας αποζημιώσει. Μέχρι και καναπέ οδηγήσαμε στο Wreckfest!

Wreckfest - Review

Στα custom events μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας event ακριβώς όπως το επιθυμείτε, παραμετροποιώντας κάθε πτυχή του. Μπορείτε να επιλέξετε την πίστα, τη διάταξή της, τον τύπο οχημάτων που συμμετέχουν και πολλά ακόμα. Αντίστοιχα στο multiplayer mode, μπορείτε να οργανώσετε τους δικούς σας αγώνες ή demolition events, στα οποία καλείστε απλά να επιβιώσετε, ως άλλοι μονομάχοι σε αρένα, ή αν το επιλέξετε να συμμετέχετε σε αγώνες που οργανώνουν άλλοι παίκτες.

Και πάμε στο σημαντικότερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τίτλου, το gameplay του. Όπως ανέφερα ενδεικτικά παραπάνω υπάρχουν ουσιαστικά δυο διαφορετικοί τύπο events, οι αγώνες στους οποίους στόχος μας είναι να βγούμε πρώτοι, με μια βασική διαφορά από τα κλασσικά racing games. Οι αντίπαλοι μας μπορούν να χτυπήσουν το όχημά μας, ακόμα και να το καταστρέψουν με στόχο να μας θέσουν εκτός αγώνα. Το δεύτερο mode είναι το κλασσικό demolition derby, όπου παρατασσόμαστε σε μια πίστα που θυμίζει αρένα και προσπαθούμε να εξουδετερώσουμε τους αντιπάλους μας, με στόχο το όχημά μας να είναι το τελευταίο που λειτουργεί στην πίστα. Ιδιαίτερα θετικό ότι στο συγκεκριμένο mode δεν επιτρέπεται να παίξουμε safe, καθώς μετά από κάποια δευτερόλεπτα χωρίς επαφή με αντίπαλο όχημα το παιχνίδι μας προειδοποιεί ότι θα αποβληθούμε από τον αγώνα! Γενικότερα το παιχνίδι βασίζεται στη βρώμικη, πέρα από τους κανόνες οδήγηση. Και αυτό φυσικά έχει αντίκτυπο και στα αυτοκίνητα, καθώς θα βλέπετε τα αποτελέσματα των συγκρούσεων με τους αντιπάλους σας κατά τη διάρκεια του αγώνα, όχι μόνο οπτικά αλλά και σε επίπεδο οδήγησης.

Wreckfest - Review

Η ποικιλία των οχημάτων είναι μεγάλη, ενώ θα βρείτε μικρά και μεγάλα σε όγκο οχήματα. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των οχημάτων θα αυξηθεί, με τους developers να υπόσχονται αρκετά DLCs στο μέλλον. Αρκετά σημαντικό στοιχείο για την επιβίωση του οχήματός μας είναι η δυνατότητα παραμετροποίησής του. Εδώ μην φανταστείτε ότι έχουμε το βάθος που θα συναντήσουμε στα παιχνίδια της σειράς Forza, αλλά οι διαθέσιμες αλλαγές έχουν νόημα. Τα εξαρτήματα (τα οποία δίνονται ως επιβραβεύσεις σε αγώνες), επηρεάζουν συνολικά τέσσερις παραμέτρους στο όχημά σας, και αυτές είναι suspension, gear ratio, differential και break balance. Σίγουρα θα θέλαμε περισσότερο βάθος, αλλά ίσως η συγκεκριμένη επιλογή έχει γίνει με τους δημιουργούς να έχουν στο μυαλό ότι το παιχνίδι απευθύνεται σε πιο casual κοινό.

Επιπρόσθετα υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσετε υλικά προστασίας γύρω από το όχημά σας, τα οποία λειτουργούν ως “ασπίδα” απέναντι στους εχθρούς σας. Φυσικά σε αυτό το κομμάτι βοηθούν αναμφίβολα, από την άλλη επηρεάζει την απόδοσή σας στον αγώνα, οπότε μην το παρακάνετε! Κλείνοντας το κομμάτι των παραμετροποιήσεων, υπάρχει φυσικά η επιλογή να διακοσμήσετε το όχημά σας όπως επιθυμείτε, βάφοντας το ή χρησιμοποιώντας διάφορα διακοσμητικά σχέδια.

Wreckfest - Review

Το στοιχείο που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα στο παιχνίδι είναι τα car physics, αλλά και το επίπεδο καταστροφής των οχημάτων, το οποίο απεικονίζεται με ιδιαίτερα ρεαλιστικό τρόπο. Ο χειρισμός μπορεί να μην είναι τόσο αληθοφανής όσο άλλα παιχνίδια, όμως είναι αυτό που χρειάζεται το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αν οδηγείτε ένα ελαφρύ και μικρό όχημα θα δείτε τεράστια διαφορά από το να οδηγείτε ένα λεωφορείο.

Και μια παρατήρηση, κατανοώ την επιλογή των δημιουργών να υπάρχουν levels, όπου με την συλλογή XP ανεβαίνετε περισσότερο και αποκομίζετε εξαρτήματα για τα οχήματά σας. Όμως δεν κατανοώ πως γίνεται να έχει συνδεθεί με όλα τα events. Δεκτό να δούμε κάτι τέτοιο στο career mode, αλλά γιατί όχι στα custom events; Θα πρέπει να περιοριστούμε στα οχήματα που μας ανήκουν; Γιατί να μην έχουμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε οποιοδήποτε όχημα, όπως ακριβώς δοκιμάζουμε οποιαδήποτε πίστα;

Και πάμε στο κομμάτι που “πρέπει” να γκρινιάξουμε λίγο περισσότερο. Τα γραφικά του παιχνιδιού δεν είναι ότι καλύτερο θα βρείτε εκεί έξω. Όχι ότι δεν έχουμε δει χειρότερα, αλλά γεγονός είναι ότι μοιάζουν λίγο old school, κυρίως στους περιβάλλοντες χώρους, καθώς στην αποτύπωση των ζημιών των οχημάτων και στην αλληλεπίδραση τους με το περιβάλλον έχει γίνει αξιοπρεπής δουλειά. Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στο ιδιαίτερα αξιόλογο photo mode του παιχνιδιού, το οποίο θα σας επιτρέψει εντυπωσιακές λήψεις από τις πιο τρελές στιγμές του παιχνιδιού σας.

Η αποκάλυψη για μένα ήταν το κομμάτι του ήχου, τόσο γιατί έχουμε μια εξαιρετική απόδοση των ήχων των οχημάτων (χωρίς να σημαίνει ότι είναι απόλυτα ρεαλιστική), η οποία συμβάλλει στο να γίνει το gameplay ακόμα πιο “άγριο”, αλλά και γιατί έχουν γίνει εξαιρετικές μουσικές επιλογές, με heavy metal κομμάτια να “κλέβουν την παράσταση”.

Γενικά το παιχνίδι δείχνει πολύ καλά στοιχεία με μοναδική παραφωνία μερικά τεχνικά θέματα, τα οποία αφορούν κυρίως κάποια glitches τα οποία εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Για παράδειγμα μπορεί να δείτε τον οδηγό του οχήματός σας να αιωρείται στον αέρα αν το όχημα σας έχει τρακάρει από την πλευρά του οδηγού, και πολλές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Επίσης τραγικά είναι τα loading screens, τα οποία είναι αδικαιολόγητα χρονοβόρα. Βέβαια επειδή οι developers έχουν υποσχεθεί πολύ περιεχόμενο και υποστήριξη για τον τίτλο στο μέλλον πιστεύω ότι τα προβλήματα θα διορθωθούν.

Wreckfest - Review

Κλείνοντας, η συνολική εμπειρία μου με το Wreckfest είναι παραπάνω από θετική. Το παιχνίδι αναβιώνει μνήμες από αντίστοιχους τίτλους του παρελθόντος και καταφέρνει να δώσει μια πιο χαλαρή, γεμάτη διασκέδαση οπτική στα racing games. Η Bugbear καταφέρνει για άλλη μια φορά να δείξει ότι είναι το studio που ξεχωρίζει στη δημιουργία παιχνιδιών του συγκεκριμένου είδους και παρά τα όποια προβλήματα ο τίτλος ήρθε για να μείνει και να σαγηνεύσει όσους επιθυμούν την ξέφρενη οδήγηση χωρίς περιορισμούς!


Δοκιμάστηκε σε : XBOX One S
Developer : Bugbear Entertainment
Εκδότης : THQ Nordic
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019

7.5
ΚΑΛΟ
  • Wreckfest 7.5

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα