XBOX365.GR
Τα πάντα για το XBOX!

Από το Forza Motorsport στο Forza Horizon 4

Με αφορμή την κυκλοφορία του Forza Horizon 4 στις 2 Οκτωβρίου, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν. Όλοι μας έχουμε ζήσει “δυνατές” στιγμές με κάποια από τα παιχνίδια της σειράς. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η εξέλιξη στην σειρά Forza και πως κατάφερε να φτάσει στο σημείο να θεωρείται “βασιλιάς” των racing.

Forza Motorsport

Το 2001 η Microsoft δημιούργησε το studio Turn 10, με στόχο την δημιουργία ενός racing παιχνιδιού για την κονσόλα της.

Το 2005 ήταν έτοιμος ο πρώτος τίτλος για το OG XBOX, το Forza Motorsport. Το παιχνίδι ανακοινώθηκε στην Ε3 του 2004 και η ανάπτυξη του διήρκεσε 2,5 χρόνια. Ο τίτλος αυτός είχε την γνωστή φιλοσοφία των Forza παιχνιδιών τα οποία υπολογίζουν την απόδοση του οχήματος real time με στόχο να εξομοιωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι συνθήκες πραγματικής οδήγησης.

Στο παιχνίδι υπάρχουν 9 διαφορετικές κλάσεις αυτοκινήτων. Συνολικά 231 αυτοκίνητα είναι διαθέσιμα, από το Honda Civic μέχρι την Enzo Ferrari και πρωτότυπα αυτοκίνητα του Le Mans όπως το Audi R8. Όλα τα αυτοκίνητα μπορούν να αναβαθμιστούν και να παραμετροποιηθούν με την χρήση ενός μεγάλου αριθμού εξαρτημάτων.

 

Forza Motorsport 2

To sequel του πρώτου παιχνιδιού κυκλοφόρησε 2 χρόνια αργότερα, το 2007 στην νέα κονσόλα ΧΒΟΧ το ΧΒΟΧ360. Εκτός από την κυκλοφορία του τίτλου, κυκλοφόρησε και η ασύρματη τιμονιέρα για XBOX360 η οποία μάλιστα αξιολογήθηκε από επαγγελματίες οδηγούς πριν την κυκλοφορία της! Τα οχήματα σε αυτό τον τίτλο ήταν 349 και διατηρήθηκε ο κορμός του προηγούμενου παιχνιδιού. Βασική αλλαγή ήταν στο σύστημα physics και damage των οχημάτων το οποίο και ανασχεδιάστηκε. Αν και τα πήγε εξαιρετικά στα reviews με 90/100 average score στο Metacritic, αρκετοί θεώρησαν ότι δεν έφερε ουσιαστικές αλλαγές από τον προκάτοχό του.

 

Forza Motorsport 3

Τον Οκτώβριο του 2009 κυκλοφόρησε το τρίτο μέρος της σειράς Forza. Αυτή την φορά υπήρξαν αρκετές προσθήκες στο παιχνίδι, με την in-car κάμερα για πρώτη φορά, αγώνες drift, την παρουσία SUVs αλλά και πολλά άλλα στοιχεία. Επίσης δόθηκε η δυνατότητα να μπορούν οι παίκτες να βάψουν όπως επιθυμούν όλα τα αυτοκίνητα του παιχνιδιού. Επίσης υπήρχε μια σημαντική δυνατότητα, όπου τα εργοστασιακά οχήματα μπορούσαν να παραμετροποιηθούν και να αναβαθιστούν ώστε να ανήκουν στο race class. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι υπήρχε η δυνατότητα υποστήριξης τιμονιέρας, αλλά ήταν περιορισμένες επιλογές. Μόνο η επίσημη τιμονιέρα του XBOX360 και η Porsche 911 Turbo S της Fanatec μπορούσαν να υποστηριχθούν.

 

Forza Motorsport 4

Δυο χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2011 έρχεται στο XBOX 360 το Forza Motorsport 4.

Ένα νέο mode του παιχνιδιού είναι το Autovista, όπου οι παίκτες μπορούσαν να δουν ακριβείς λεπτομέρειες, όπως τα μέρη της μηχανής και άλλα μέρη του αυτοκινήτου σε επιλεγμένα οχήματα. Για το συγκεκριμένο mode υπήρξε συνεργασία με την θρυλική εκπομπή του BBC, το Top Gear με τους Jeremy Clarkson και James May να σχολιάζουν το παιχνίδι στο Autovista mode. Πάνω από 500 αυτοκίνητα και 26 διαφορετικές πίστες έκαναν την εμφάνισή τους στον τίτλο. Εντυπωσιακό ήταν επίσης το cockpit view.
Το παιχνίδι αποτέλεσε κατά γενική ομολογία μεγάλη βελτίωση του προκατόχου του με τους κριτικούς να επαινούν τον βελτιωμένο σύστημα physics τα εξαιρετικά γραφικά του, αλλά και την βελτίωση του ηχητικού τομέα.

 

Forza Horizon

Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε το πρώτο Forza Horizon. Ένα παιχνίδι ρίσκο για την Microsoft τότε, που τελικά οδήγησε σε μεγάλες επιτυχίες μελλοντικά όπως όλοι μας γνωρίζουμε.

To Forza Horizon αναπτύχθηκε από την βρετανική εταιρεία Playground Games σε συνεργασία με την Turn 10 studios , η οποία δημιουργήθηκε εκείνη την εποχή από προσωπικό το οποίο είχε εργαστεί στο παρελθόν σε αρκετούς racing τίτλους όπως τα Project Gotham Racing, Driver, Colin McRae: Dirt, Colin McRae Rally, Race Driver: Grid και Burnout.

Ο τίτλος επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από την κλασσική σειρά Forza Motorsport, αποτελώντας ένα διαφορετικής φιλοσοφίας spin-off. Βασική διαφοροποίηση είναι ο open world κόσμος του. Όλο το παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από το Horizon festival, στην πολιτεία του Colorado των ΗΠΑ. Με την χρήση των physics του Forza Motorsport 4 αλλά και την δυνατότητα offroad οδήγησης η συνολική εμπειρία διέφερε σε μεγάλο βαθμό από την σειρά Forza Motorsport. Ο πρώτος τίτλος της Playground Games τα κατάφερε αρκετά καλά και στις κριτικές, με το 85/100 μέσο όρο στο Metacritic να δείχνει ότι άξιζε το ρίσκο που πάρθηκε από την Microsoft.

Forza Motorsport 5

Το Νοέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το Forza Motorsport 5 ως launch τίτλος του XBOX One.  Το παιχνίδι διαθέτει 200 οχήματα από 50 διαφορετικούς κατασκευαστές και 17 πίστες, με τις γνωστές πίστες Spa, Bathurst, Yas Marina, Circuit de la Sarthe να περιλαμβάνονται. Επίσης κατά τους πρώτους 8 μήνες μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού, υπήρχαν car packs διαθέσιμα για αγορά κάθε μήνα αλλά και πίστες που προστέθηκαν ως δωρεάν DLCs στην πορεία με το Nürburgring να ξεχωρίζει.

Η συνεργασία με το Top Gear συνεχίστηκε και σε αυτό τον τίτλο με τον σχολιασμό των παρουσιαστών του.

Αν και ο τίτλος ήρθε με βελτιωμένα γραφικά στην νέα γενιά, και διατήρησε στοιχεία των προηγούμενων τίτλων δεν εντυπωσίασε τους κριτικούς οι οποίοι περίμεναν μεγαλύτερες καινοτομίες και ποικιλία στο παιχνίδι.

 

Forza Horizon 2

Η συνεργασία της αμερικάνικης Turn 10 με την βρετανική Playground Games επιστρέφει για το 2ο μέρος της σειράς Horizon. Αυτή τη φορά το φεστιβάλ μεταφέρεται στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα στην νότια Γαλλία και την βόρεια Ιταλία. Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του προκατόχου του. Για πρώτη φορά στο παιχνίδι έχουμε την εμφάνιση του δυναμικού καιρού αλλά και των γνωστών σε όλους μας bucket lists. Στο παιχνίδι έκαναν την εμφάνισή τους πάνω από 200 οχήματα  με τα Lamborghini Huracán LP610-4 , McLaren P1, Ferrari LaFerrari,  Agera, και την  Bugatti Veyron Super Sport να αποτελούν τα εντυπωσιακότερα και γρηγορότερα όλων.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2014 σε XBOX One και ΧΒΟΧ360, αποτελώντας τον τελευταίο τίτλο της σειράς Forza που έκανε την εμφάνισή του στην κονσόλα της προηγούμενης γενιάς.

Το expansion του παιχνιδιού, βασισμένο στο Fast and Furious επέτρεπε την χρήση νίτρο σε ορισμένους αγώνες.

Η κριτική του παιχνιδιού ήταν βελτιωμένη σε σχέση με τον προκάτοχο του, δείχνοντας ότι η σειρά είχε μέλλον και ετοιμαζόταν για την “εκτόξευση” στα επόμενα παιχνίδια.

 

Forza Motorsport 6

To Forza Motorsport 6, κυκλοφόρησε το 2015 για XBOX One, και αποτελεί παιχνίδι “σταθμό” για την σειρά καθώς ήταν ο πρώτος τίτλος που μπορούσε να παίξει σε PC! Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, που οι κριτικοί θεώρησαν ότι ήταν ένα βιαστικό παιχνίδι, αυτή την φορά οι δημιουργοί του έδωσαν το κάτι παραπάνω. Περισσότερα από 450 οχήματα ήταν διαθέσιμα (τα διπλάσια περίπου από το Forza Motorsport 5) και 27 πίστες!

Αρκετά DLCs κυκλοφόρησαν με τα Fast and Furious και Nascar expansions να ξεχωρίζουν. Η συνεργασία με το  Top Gear συνεχίστηκε χωρίς όμως περιγραφή από τους παρουσιαστές του αυτή την φορά.

Το σύστημα καιρού αλλά και οι αγώνες με drivatars θεωρήθηκαν σημαντικά στοιχεία για το παιχνίδι.

 

Forza Horizon 3

To φεστιβάλ Horizon επιστρέφει αυτή την φορά στην Αυστραλία και η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή. Ο διπλάσιος σε μέγεθος χάρτης και ο τεράστιος αριθμός events το κάνουν ένα παιχνίδι με μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα bucket list challenges έχουν μεγάλη ποικιλία στα tasks που πρέπει να επιτευχθούν. Οι αναβαθμίσεις και τα οχήματα μπορούν να αγοραστούν από κάθε σημείο festival στον κόσμο και επίσης υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης του κάθε φεστιβάλ τα οποία “ξεκλειδώνουν” νέους αγώνες και προκλήσεις. Συνολικά 350 οχήματα ήταν διαθέσιμα κατά την κυκλοφορία του τίτλου.

Σημαντική διαφοροποίηση είναι ότι σε αυτό το Horizon Festival ο παίκτης είναι ο διευθυντής του φεστιβάλ και προσπαθεί να το μετατρέψει στο μεγαλύτερο φεστιβάλ αυτοκινήτων στον κόσμο. Υπάρχει η δυνατότητα να προσλάβει άλλους παίκτες στην ομάδα του αλλά και να οργανώσει δικούς του αγώνες και bucket list events με το νέο Blueprint mode. Η παραμετροποίηση του drivatar και των οχημάτων περνά πλέον σε άλλο επίπεδο καθώς οι αναβαθμίσεις και οι διαθέσιμες επιλογές είναι αμέτρητες.

Τα δύο μεγάλα DLCs, το Blizzard Mountain και το Hot Wheels expansion δίνουν κάτι διαφορετικό στο παιχνίδι, με το πρώτο να μεταφέρει το παιχνίδι σε χιονισμένο τοπίο και το Hot Wheels να δίνει έναν “παιχνιδιάρικο” τόνο που είναι σίγουρα απολαυστικός!

Μετά την κυκλοφορία του ΧΒΟΧ One X ο τίτλος έγινε X Enhanced με τα γραφικά να βελτιώνονται!

 

Forza Motorsport 7

Ο τελευταίος χρονολογικά τίτλος της σειράς Motorsport που έχει κυκλοφορήσει ως σήμερα. Με 700 οχήματα και 32 τοποθεσίες για να τρέξουν οι παίκτες προσέφερε από την πρώτη μέρα τεράστια ποικιλία. Οι πίστες  Maple Valley Raceway, Mugello Circuit και Suzuka Circuit επέστρεψαν μετά την παρουσία τους στο 4ο παιχνίδι της σειράς.

Επιπρόσθετα αρκετές επιλογές παραμετροποίησης που εισήχθησαν στην σειρά Horizon κάνουν την εμφάνιση τους στο Forza 7 αλλά και η εντυπωσιακή λειτουργία dynamic weather.

Το παιχνίδι τρέχει σε 4Κ και 60fps, και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια στο XBOX One X αναδεικνύοντας σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες της κονσόλας.

Forza Horizon 4

Το παιχνίδι που μας δίνει την αφορμή να γράψουμε αυτό το άρθρο, εντυπωσιάζει ήδη από το demo του. Οι καινοτομίες είναι εμφανείς με το νέο σύστημα dynamic seasons να πρωταγωνιστεί και να αποτελεί τον βασικό κορμό που καθορίζει το gameplay του τίτλου καθώς έχει επίδραση σε όλους τους τομείς, από τα physics μέχρι τις τοποθεσίες  που μπορεί να αγωνιστεί κανείς αλλά και τις επιλογές οχημάτων (με μια μεγάλη λίστα οχημάτων διαθέσιμη). Το παιχνίδι έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές που το καθιστούν ήδη ένα από τα καλύτερα παιχνίδια racing όλων των εποχών.

 

Τα δύο παιχνίδια της σειράς, Motorsport και Horizon προχωρούν χέρι-χέρι και συνεχίζουν να βελτιώνονται προσθέτοντας αρκετές νέες λειτουργίες σε κάθε κυκλοφορία της σειράς. Είναι δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για την καλύτερη racing σειρά παιχνιδιών!

 

Με την περιήγησή σας στο xbox365.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Διάβασε περισσότερα